Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Cu sau fără BOOKING, reguli mai dure de impozitare la închirierea camerelor în scop turistic

Avatar

Publicat

in

Începând cu veniturile obținute în acest an, cei care închiriază una sau mai multe camere în scop turistic aplică reguli fiscale noi. Printr-o lege venită la finele lui 2020, Parlamentul a clarificat unele aspecte legate de aceste tipuri de venituri în Codul fiscal și a stabilit, pentru cei care închiriază până la cinci camere anual, că aplicarea normelor de venit este obligatorie, nemaiexistând alternativa folosirii sistemului real (pe venituri realizate efectiv), ceea ce înseamnă că indiferent de valoarea veniturilor pe care le obțin, ei vor fi obligați să plătească la stat impozit și contribuții raportate la normele de venit stabilite de Fisc.

Legea nr. 296/2020 care a modificat Codul fiscal începând din prima zi în acest an a adus completări și prevederi noi și în materia închirierilor făcute de persoanele fizice în scop turistic. 

O primă modificare adusă de noua lege definește mai clar închirierile în scop turistic: „Închirierea în scop turistic de către proprietari a camerelor situate în locuințele proprietate personală, altele decât cele care constituie structuri de primire turistică, potrivit legislației specifice, reprezintă oferirea posibilității de ședere pentru o perioadă de minimum 24 de ore și maximum 30 de zile într-un an calendaristic oricărei persoane care călătorește în scop turistic în afara mediului său obișnuit de viață”.  

O a doua chestiune are impact direct pentru toți cei care închiriază în acest fel camere din locuințe se referă la modul de stabilire a impozitului. Cei care, anual, închiriază cel mult cinci camere folosesc pentru impozitare normele de venit stabilite de Ministerul Economiei – normele de venit nu erau impuse până anul acesta celor care închiriau în acest mod, fiind posibilă folosirea sistemului real de stabilire a venitului net. „(4) Veniturile realizate din închirierea în scop turistic a unui număr de camere cuprins între unu și 5 camere inclusiv, în cursul unui an fiscal, se determină pe baza normei anuale de venit. În cazul depășirii numărului de 5 camere de închiriat în cursul aceluiași an fiscal, determinarea venitului se efectuează pe baza normei anuale de venit pentru întregul an fiscal.(5) În cazul depășirii numărului de 5 camere de închiriat în cursul anului fiscal, începând cu anul fiscal următor determinarea venitului net se realizează în sistem real și se supune impunerii potrivit prevederilor cap. II – Venituri din activități independente”, prevăd, mai exact, noile prevederi din Codul fiscal. Atenție! Acest nou mod de stabilire a venitului la care se aplică impozitul nu se aplică veniturilor obținute în trecut, adică până la 1 ianuarie 2021, ci abia veniturilor obținute din acest an. 

O a treia modificare importantă, mai exact, o prevedere nou-introdusă se referă la faptul că sunt considerate venituri din închirierea în scop turistic a camerelor din locuințele proprietate personală indiferent de numărul de locuințe în care sunt situate acestea. Chestiunea nu era clarificată până la 1 ianuarie în Codul fiscal.

În situația în care chiria reprezintă echivalentul în lei al unei valute, venitul brut anual se determină pe baza chiriei lunare evaluate la cursul de schimb mediu anual al pieței valutare, comunicat de Banca Națională a României, din anul de realizare a venitului”, stabilește o altă prevedere nou-introdusă în Codul fiscal. Practic, nu ne mai uităm la cursul lunar.

Depunerea declarației unice pentru veniturile din acest an

O altă chestiune importantă din noua lege e că cei care încep activitatea de închiriere în scop turistic în cursul anului nu mai trebuie să depună declarația unică pentru venitul estimat în maximum 30 de zile.

Cei care trebuie să aplice normele de venit, adică cei care închiriază cel mult cinci camere anual, pot ajuta normele în funcție de când au început să realizeze aceste venituri și de momentul când s-a terminat perioada de închiriere, iar declarația unică o depun până la 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a venitului – practic, pentru veniturile din acest an, cărora li se aplică noile reguli, declarația unică se depune până la 25 mai 2022, moment până la care contribuabilii vor avea, cu certitudine, la dispoziție normele de venit, aduse la cunoștința publicului prin organele fiscale din țară.

Pentru cei care închiriază mai mult de cinci camere anul acesta, declarația unică se depune, de asemenea, până la 25 mai anul viitor. Impozitul datorat de calculează prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului determinat în sistem real, pe baza datelor din contabilitate.

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Întâlnire importantă privind soarta centurii de vest a Piteștiului

Avatar

Publicat

in

De

Prefectul județului Argeș, Emilia Mateescu, împreună cu reprezentanți din partea CNAIR și cu administrația locală au susținut astăzi (18 mai 2021) o ședință cu privire la Varianta de Ocolire Pitești Vest.

În urma studiului de prefezabilitate, au fost luate în considerare 5 variante de traseu pentru acest drum. Alternativele propuse de proiectant diferă în funcție de numărul de kilometri traversați și de punctele importante pe care le pot afecta. S-a estimat că cele 5 alternative propuse variază între 20 și 30 de km.
Scopul ședinței a fost acela de a discuta condițiile în care se poate realiza fiecare dintre variante.

Conform discuțiilor purtate astăzi, s-a concluzionat că următorul pas este acela de a stabili cele mai bune 3 variante pe care să se axeze pentru un studiu mai amănunțit. La finalul acestuia, se va alege o singură variantă, cea optimă.

Varianta de Ocolire Pitești Vest are drept scop decongestionarea traficului de tranzit (greu), astfel încât să fie evitate blocajele pe drumurile locale și pe cele naționale. Oricare ar fi varianta aleasă, este exclusă posibilitatea demolărilor. De asemenea, minimalizarea exproprierilor se va face într-un studiu mai amănunțit.

Proiectul se află într-un stadiu incipient, însă se așteaptă să producă schimbări importante în ceea ce privește degrevarea traficului și în ceea ce privește viețile cetățenilor.

Prefectul menționează că în cadrul ședinței s-a discutat despre o posibilitate prin care operatorii economici din Pitești să poată accesa mai ușor drumul expres Pitești-Mioveni. În acest sens, prefectul a efectuat și o vizită pe teren.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Încă o țară din Europa renunță definitiv la vaccinul AstraZeneca. Populația se teme de cazurile foarte rare de tromboze

Avatar

Publicat

in

De

Austria va deveni a treia țară din Europa care va înceta să mai utilizeze vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de compania AstraZeneca.

„Vom continua probabil să administrăm prime doze până la începutul lunii iunie, dar asta este tot. (…) AstraZeneca va fi abandonat”, a declarat ministrul austriac al Sănătăţii, Wolfgang Muckstein, într-o emisiune de televiziune difuzată luni seară de postul privat Puls 24.

În plus faţă de întârzierile persistente ale livrărilor, care au determinat Comisia Europeană să deschidă o procedură judiciară împotriva companiei britanico-suedeze, ministrul Muckstein a evocat totodată reticenţele populaţiei austriece legate de cazurile foarte rare de tromboze pe care acest vaccin poate să le provoace.

Pe marginea acestui subiect, ministrul austriac, care este medic de profesie, a spus că este vorba despre „un vaccin sigur, care oferă o protecţie ridicată”, în concordanţă cu punctele de vedere ale Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA) şi Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care consideră că beneficiile aduse de acest ser sunt mai mari decât riscurile.

Austria, o ţară în care o treime din populaţia sa de 8,9 milioane de locuitori a primit cel puţin o doză a unui vaccin anti-COVID-19, a plasat deja comenzi de milioane de doze de vaccinuri pentru 2022 şi 2023 şi mizează în principal pe serurile produse de Pfizer-BioNTech şi Moderna, care folosesc tehnologia ARN mesager.

Danemarca a decis la jumătatea lunii aprilie să nu mai folosească vaccinul AstraZeneca, devenind prima ţară din Europa care a renunţat la acest ser. Ea a fost urmată în luna mai de Norvegia, care a adoptat o decizie similară.

Cele mai multe dintre ţările europene continuă să folosească vaccinul AstraZeneca, iar unele dintre ele au condiţionat utilizarea acestui ser de anumite grupe de vârstă, conform agerpres.ro.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend