Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Cu pacienții lăsați în frig de primarul Fritz, Spitalul Județean Timișoara vrea să-și facă propria centrală termică

Publicat

in

Spitalul Judeţean din Timişoara, racordat la sistemul centralizat de încălzire al Colterm, lucrează la un proiect care să armonizeze necesarul de energie al unităţii cu capacităţile centralelor termice ale ofertanţilor şi ale distribuitorilor, pentru a nu mai rămâne cu caloriferele reci în iarna viitoare.

Inginer Laurenţiu Stavrate, din cadrul Serviciului Tehnic al Spitalului Judeţean Timişoara, a explicat în şedinţa de plen a Consiliului Judeţean (CJ) Timiş de miercuri, că în cursul anului trecut a demarat această iniţiativă, în limita bugetului alocat de CJ la rectificare, dar nu s-au găsit furnizori cu capacităţi de producere a cantităţii de căldură de care are nevoie spitalul.

„Am primit oferte din partea unor furnizori, respectiv distribuitori, dar capacităţile ofertate nu au corespuns cu capacităţile noastre estimate că ar produce acei megawaţi necesari. De aceea, nu am putut demara procedura de achiziţie şi am trecut la întocmirea unui proiect care să armonizeze necesarul de energie cu capacităţile centralelor, care nu sunt nişte echipamente care se află pe stocul furnizorilor. Aşadar, nu am putut face lucrările pe ‘reparaţii’, întrucât ceea ce este acolo este depăşit tehnologic şi nu mai poate fi adaptat la cerinţele de consum de astăzi”, a detaliat Laurenţiu Stavrate, potrivit Agerpres.

Preşedintele CJ Timiş, Alin Nica, a arătat că ţinând cont de realitatea de la faţa locului, lucrarea va fi făcută pe ‘investiţii’. „Am prevăzut în bugetul de anul acesta sumele pe care ni le solicitaţi”, a menţionat Nica.

Stavrate a adăugat că valorile investiţiei din devizul general vor fi prezentate în 35 de zile de la data semnării contractului, din săptămâna aceasta.

Cele patru spitale publice din Timişoara (Judeţean, Municipal, „Victor Babeş” şi cel de Pediatrie) racordate la sistemul centralizat de termoficare Colterm, au anunţat la sfârşitul lunii octombrie că pentru a-şi asigura apa caldă şi încălzirea vor începe demersuri de montare de boilere de capacitate medie şi mare, precum şi centrale termice proprii.

În timp ce la Spitalul Judeţean Timişoara şi la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” soluţia este mai facilă, Spitalul Municipal întâmpină dificultăţi mai mari, întrucât are 10 secţii care funcţionează în clădiri diferite, unele închiriate.

Pentru Spitalul Judeţean Timişoara, aleşii judeţeni au aprobat alocarea sumei necesare pentru punerea în funcţiune a centralei termice pe care o deţine unitatea spitalicească din subordine, care în toamnă nu era funcţională.

Şeful Clinicii Universitare „Bega” (maternitate) din subordinea Spitalului Judeţean Timişoara, dr. Marius Craina, a punctat şi el că trebuie cumpărate boilere instante pentru apă caldă, întrucât „aici stau paciente pentru câteva zile, nu le poţi ţine fără igienă, mai ales după naştere”.

Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” din Timişoara este singura unitate care a pornit centrala proprie, pe care o avea de mai mulţi ani.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Plafonarea facturilor se face tot din banii românilor: ANRE anunță că furnizorii de energie încasează peste 2,44 miliarde de lei

Publicat

in

De

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a aprobat până acum decontarea de la bugetul de stat a unei sume de peste 2,44 miliarde lei către furnizorii de energie, prin mecanismul de plafonare şi compensare a facturilor, se arată într-un comunicat al instituţiei, remis, vineri, AGERPRES.

„Având în vedere activitatea desfăşurată ANRE cu privire la colectarea, verificarea datelor, întocmirea fişelor de analiză şi determinarea sumelor ce se cuvin spre decontare de la bugetul statului prin intermediul bugetului Ministerului Energiei şi Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale în conformitate cu prevederile actelor normative incidente, situaţia cererilor de decontare pentru perioada noiembrie 2021 – martie 2022, respectiv aprilie 2022 – martie 2023 se prezintă astfel: pentru OUG 118/2021 (noiembrie 2021 – martie 2022), număr total societăţi care au depus cereri: 80, număr total cereri depuse: 350, număr total cereri aprobate: 259, număr total cereri neeligibile: 58. Suma totală transmisă spre decontare către Ministerul Energiei: 2,26 miliarde de lei. Valoare totală cereri neeligibile: 10,2 milioane lei, valoare totală solicitată: 2,27 miliarde de lei”, se menţionează în comunicat.

Diferenţa de 33 de cereri depuse pentru decontare se află în diferite stadii de analiză, iar pe măsură ce operatorii încarcă datele şi documentele justificative solicitate de către experţii alocaţi, verificarea şi determinarea acestora se va realiza cu maximă operativitate.

În ceea ce priveşte OUG 27/2022 (raportare aprilie 2022 – martie 2023), numărul total al societăţilor care au depus cereri este de 52, numărul total cereri depuse – 114, numărul total al cererilor aprobate, clienţi casnici – 8, numărul total al cererilor aprobate, clienţi noncasnici – 10, numărul total cereri aprobate, clienţi casnici şi noncasnici – 18.

Suma totală transmisă către Ministerul Energiei, clienţi noncasnici este 97,7 milioane de lei iar suma totală transmisă către ANPIS, clienţi casnici – 84,4 milioane de lei.

Valoarea totală solicitată, clienţi noncasnici, ME este 97,7 milioane lei, valoare totală solicitată, clienţi casnici, ANPIS – 84,4 milioane lei astfel că valoare totală solicitată, clienţi casnici şi noncasnici este 182,1 milioane lei.

„Diferenţa de 96 de cereri depuse pentru decontare se află în diferite stadii de analiză, iar pe măsură ce operatorii încarcă datele şi documentele justificative solicitate de către experţii alocaţi, verificarea şi determinarea acestora se va realiza cu maximă operativitate. OUG 118/2021 este decontată în proporţie de aproximativ 98%, ANRE demarând verificarea şi analiza datelor aferente OUG 27/2022. Având în vedere numărul relativ mic de cereri introduse pentru perioada aprilie 2022 – martie 2023, facem apel către toţi operatorii ce beneficiază de prevederile OUG 27/2022 să procedeze la încărcarea datelor aferente perioadei mai sus menţionate”, spun reprezentanţii ANRE.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

CE Tenis de masă: Bernadette Szocs, calificare dramatică în sferturi – A revenit de la 0-3 la seturi și a salvat trei mingi de meci

Publicat

in

De

Bernadette Szocs a obținut vineri calificarea în sferturile de finală ale probei de simplu feminin din cadrul Campionatului European de tenis de masă de la Munchen.

Bernadette SzocsFoto: Pixsell photo & video agency / Alamy / Alamy / Profimedia

În optimi, Szocs a învins-o pe Ni Xia Lian (sportiva care reprezintă Luxemburg), scor 4-3 (0-11, 16-18, 9-11, 11-8, 11-8, 11-7, 16-14).

Condusă cu 3-0 la seturi, Szocs a reușit să revină, a egalat la 3 și a ratat trei mingi de meci la 10-7 în setul decisiv. Au urmat momente foarte tensionate, sportiva noastră a salvat și ea trei mingi de meci ale adversarei și s-a impus până la urmă cu 16-14.

În faza următoare, Szocs o va întâlni, tot vineri, pe austriaca Sofia Polcanova, alături de care a câştigat medalia de aur la dublu feminin, în urmă cu o zi.

Bernadette Szocs a mai câştigat la Munchen medalia de argint la dublu mixt, alături de Ovidiu Ionescu.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend