Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Cu ce o să ne mai distrăm în anul 2023? Cu zeciuiala pe bacșișul la restaurante și baruri!

Publicat

in

În 07.12.2022 adică miercuri la Camera Deputaților se va discuta un proiect de lege care modifica OUG 28/1999 – cea cu casele de marcat.

Cornel Grama, consultant fiscalFoto: Hotnews

Astfel operatorii economici avand cod CAEN (5610 – Restaurante si 5630- baruri și alte activități de servire a băuturilor ) au obligația de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client, a nivelului bacșișului oferit, între 0% și 15% din valoarea consumației.

Care sunt schimbarile preconizate?

Nota de plată trebuie să conțină și o alta rubrică în care clientul să poată înscrie, suma oferită drept bacșiș, în valoare absolută, dacă acesta optează pentru acest mod de stabilire a valorii bacșișului acordat.

IMPORTANT

Este interzis operatorilor economici să condiționeze, sub orice formă, livrarea de bunuri sau prestarea de servicii de acordare a bacșișului.

Bacsisul aka ciubucul sau peșcheșul:

• nu intra in sfera TVA , nu poate fi asimilat, din punctul de vedere al TVA, unei livrări de bunuri sau unei prestări de servicii;

• nu intra la calculul contributiilor sociale;

• va fi venit din alte surse dpdv fiscal pt salariat;

• impozit retinut la sursa de 10%;

• se va declara in Declaratia 100 si in Declaratia 205 – nominal pe CNP-ul salariatului;

• nu va putea fi reincadrat ca si venituri salariale;

• nu reprezinta o cheltuiala distributia acestora catre salariat;

• nu pot fi asimilate unui element de natura veniturilor pt operatotul economic;

• se înregistrează în contabilitatea operatorilor economici pe seama conturilor de datorii folosind un analitic distinct și se distribuie integral salariaților, pe baza unei evidențe nominale a acestora.

• Operatorii economici stabilesc printr-un regulament intern, procedura și modalitatea de distribuire către salariați, a sumelor provenite din încasarea bacșișului.

• se trece pe acelasi bon fiscal cu valoarea consumatiei;

• daca se emite factura, pe factura va fi trecuta si valoarea bacsisului;

• sumele reprezentând bacșiș, astfel evidențiate în factură, se înregistrează în contabilitatea operatorilor economici sau altor entități plătitoare pe seama cheltuielilor de protocol și au regimul fiscal al acestora, în limita nivelului de deductibilitate stabilită prin Codul fiscal;

• sunt exceptate activitatile de livrare la domiciliu (de la codurile CAEN mentionate), operatorii economici pot opta pentru acordarea bacsisului conform acestei legi (cu toate obligatiile ce decurg);

• sanctiunile sunt intre 2000-4000 lei cu jumatate din minim in 15 zile;

• intra in vigoare incepand cu 01.01.2023.

N.red: Cornel Grama este consultant fiscal din Cluj si unul dintre fondatorii si administratorii Asociației “Tax Advisors” și al Grupului Tax Advisors de pe Facebook cu un numar de peste 40.000 de membri, serviciile sale acoperind urmatoarele domenii: întocmirea declarațiilor de impozite și taxe, asistență pe probleme fiscale și în materie de creanțe bugetare, reprezentare în fața organelor fiscale, instruire și perfecționare în domeniul fiscal. Opiniile exprimate în acest articol aparțin în exclusivitate autorului.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Alegeri municipale şi regionale în Spania: Înfrângere dură pentru Pedro Sanchez

Publicat

in

Cu şase luni înainte de alegerile legislative, partidul socialist al premierului Pedro Sanchez a suferit o înfrângere dură la alegerile municipale şi regionale de duminică, din Spania, relatează AFP.

Premierul spaniol Pedro SanchezFoto: JAVIER SORIANO / AFP / Profimedia

Partidul Popular (de dreapta) a câştigat allegerile în cel puţin şase din cele zece regiuni care până acum erau controlate de Partidul Socialist Spaniol.

Preşedintele Partidului Popular (PP), Alberto Nunez Feijoo, a anunţat „un nou ciclu politic”. PP a făcut duminică „un pas uriaş” către postul de premier pentru Feijoo la sfârşitul anuluui, a afirmat preşedintele guvernului Andaluziei, Juan Manuel Moreno Bonilla, conducător al partidului.

Însă în afară de PP, alt mare câştigător este partidul de extremă dreapta Vox, deja a treia forţă politică în parlament. Acesta a obţinut peste 1,5 milioane de voturi la alegerile municipale (7,19 la sută), dublându-şi scorul în patru ani.

Sondajele anunţat o victorie a dreptei în dublul scrutin municipal şi regional, dar nimeni nu se aştepta ca Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol al lui Sanches să sufere o înfrângere atât de dură.

PP, care a făcut din alegerile de duminică un referendum cu privire la politica lui Pedro Sanchez, şi-a atins practic toate obiectivele. A obţinut cel mai mare număr de voturi la municipale – peste 7 milioane (31,5 la sută), cu aproximativ două milioane mai mult decât în urmă cu patru ani. Partidul Socialist a obţinut mai puţin de 6,3 milioane de voturi (28,1 la sută).

Pentru PP, reversul medaliei este reprezentat de faptul că va avea nevoie de susţinerea Vox pentru a guverna, iar acest partid de extremă dreapta se anunţă a fi un partener dificil.

Alegerile de duminică au avut loc în 8.131 de municipalităţi. La scrutinul municipal au fost aşteptaţi să voteze 35,5 milioane de spanioli, iar în alegerile regionale au votat 18,3 milioane de spanioli, scrutin privind adunări şi executive în 12 dintre cele 17 regiuni autonome ale Spaniei.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Papa se declară dezamăgit: Zelenski nu vrea mediatori cu Rusia, pentru că simte un sprijin puternic din partea Europei și SUA

Publicat

in

Papa se declară dezamăgit: Zelenski nu vrea mediatori cu Rusia, pentru că simte un sprijin puternic din partea Europei și SUA

„Ei nu visează atât de mult la medieri, pentru că blocul ucrainean este într-adevăr foarte puternic. Toată Europa, SUA. Cu alte cuvinte, au o forță proprie foarte mare”, a comentat Papa Francisc, într-un interviu acordat „Telemundo”, cuvintele președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, care, după întâlnirea cu Suveranul Pontif din 13 mai, a spus că nu are nevoie de mediatori cu Rusia.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend