Conecteaza-te cu noi

CULTURA

Crucea Eroilor de pe Muntele Caraiman

Publicat

in

Muzeul Municipal din Curtea de Argeș, a fost aseară gazda unei lansări de carte mai deosebită, o carte document, o muncă de cercetare, la care autorul Paul Adrian Cristescu (foto – primul din stânga) a lucrat timp de patru ani până a reușit să o publice în forma finală. Pentru a finaliza cartea, autorul a cercetat numeroase arhive, a urcat pe Muntele Caraiman pentru a fi aproape de monument și pentru a-l studia de aproape.

Paul Adrian Cristescu ține să omagieze prin cartea de față pe Eroii Neamului nostru, cei care s-au jerfit în Primul Război Mondial, pe străbunicul și bunicii săi,  pe toți soldații căzuți la datorie, cărora întregitorii țării, Ferdinand cel loial, și Regina Maria, le-au închinat Crucea Eroilor, un munoment special, consemnat în Guinness World Record, drept cea mai înaltă cruce metalică din lume, amplasată pe un vârf de munte. Existența unei idei mari, generoase dă sensul unui volum remarcabil, redactat într-o formă aleasă, în care autorul etalează o informație de o densitate ce cu greu pare să fie rodul muncii unui singur om.

În deschiderea evenimentului autorul a vorbit despre carte și a explicat publicului de l-a făcut să scrie această carte și ce satisfacție simte după ce a finalizat lucrarea. ,,Am scris această carte cu dorința sinceră de a-mi adduce un pios omagiu de recunoștiință Eroilor Neamului Românesc, din toate timpurile și din toate locurile pământești, tipărind lucrarea sub auspiciile Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Mi-am asumat în fața istoriei această nobilă și onorantă inițiativă de a scrie o carte despre credința și eroismul poporului român, pornind de la unul dintre cele mai mărețe monumente ridicate vreodată pe pământ românesc, și închinat cu multă trudă și dăruire bravilor ostași români apărători ai trecătorilor montane carpatine de dincolo de frumoasa Vale a Prahovei”.

A urmat apoi un moment artistic în care Daria Maria Ninu, solist vocal, a cântat îmbrăcată în costum național câteva melodii din folclorul românesc. Apoi, în continuarea evenimentului, a luat cuvântul profesorul Constantin Voiculescu care a vorbit despre carte în termini laudativi, admirând munca autorului, care a făcut ceva inedit reușind să plece de la un monument pentru a cerceta și omagia în același timp Eroii Neamului care au luptat pentru a realiza Marea Unire. ,,Marin Voiculescu spune că creația vine din efort și suflet. Aceasta descriere se potrivește de minune cărții domnului Adrian Cristescu. În primul capitol autorul vorbește despre creștinism, aici fac o precizare. Românii nu s-au creștinat, s-au născut creștinini, aici în acest spațiu geografic. În carte se insistă asupra luptelor date de soldații români pentru apărarea trecătorii Predeal, într-o documetntare demnă de admirație. Autorul subliniează prin exemple sugestive, patriotismul soldaților români și redă o poezie găsită ȋn ranița unui soldat român găsit mort pe câmpul de luptă ȋn toamna anului 1918, pe muntele Sorica, din Carpații de Curbură”.

„Nu plânge, Maică Românie,

Că am să mor neȋmpărtășit!

Un glonț pornit spre pieptul tău,

Cu pieptul meu eu l-am oprit….

 

Nu plânge, Maică Românie!

E rândul nostru să luptăm

Și din pământul ce ne arde

Nici o fărâmă să nu dăm!

 

Nu plânge, Maică Românie!

Pentru dreptate noi pierim;

Copiii noștri, peste veacuri,

Onoare ne vor da, o știm!

Nu plânge, Maică Românie !

Adună tot ce-i bun sub soare;

Ne cheamă și pe noi la praznic,

Când România va fi Mare!”

 

După discursul profesorului Voiculescu, a urmat la prezidiu, preotul Ioan Cionca. Acesta a spus despre carte că este o pagină vie în istoria glorioasă a neamului nostru, și despre faptul că Regina Maria s-a gândit cum să cinstească mai bine memoria eroilor, decât printr-un monument înălțat pe Muntele Caraiman ,,Crucea Eroilor este un simbol al jerfei de veacuri a poporului român. Crucea este simbolul izbăvirii, prin cruce, a venit în lume mântuirea, prin cruce, a răsărit soarele dreptății, lumina cea veșnică a mântuirii întregului neam românesc. De aceea în urma victoriilor presărate cu atâta sânge pe câmpurile de bătaie, această înțeleaptă Regină, a găsit că cel mai potrivit simbol de cinstire a celor care și-au dat viața pentru idealul suprem al neamului românesc, este să le ridice o cruce, pe un munte foarte înalt, ca de acolo să vegheze peste veacuri asupra țării românești. Să strălucească, și să amintească generațiilor viitoare, că ei și-au dat suprema jerfă pe câmpurile de luptă”.

A urmat apoi un alt moment artistic, de această dată Petrescu Andreea Petruța, a încântat publicul cu vocea ei, dar și cu mânuirea chitării, interpretând două cântece patriotice destinate Centenarului: Noi Suntem Români și Doamne ocrotește-i pe români.

În continuarea programului de prezentare a cărții, a urmat profesorul Daniel Dejanu, care a spus despre autor că este un patriot și un om de cultură pasionat de tot ceea ce însemnă România și promovarea valorilor acesteia. ,,Cartea este presărată cu numeroase imagini din presa vremii, autorul a trebuit să se deplaseze în zonă, să viziteze Muntele Caraiman de mai multe ori, și impresionat de crucea din vârful muntelui, să cerceteze, să se documenteze din arhivele județene, mai ales Prahova, arhive naționale, militare, arhive CFR, biblioteci, Primăria Bușteni. Cercetarea în peste 20 de instituții, a studiat peste 1000 de dosare, 125 publicații interbelice”.

În urma acestor spuse a vorbit apoi despre carte profesorul de Istorie, Gabriel Popa, care a oferit o lungă lecție despre Primul Război Mondial, amintind că Valea Prahovei este presărată de cimitirele eroilor dar și de faptul că în 1928, în afară de terminarea monumentului Crucea Eroilor, s-a inaugurat un alt monument, Ultima Grenadă, de lângă gara Bușteni. A încheiat prin a prezenta bilanțul făuririi României Mari ,,Ferdinand a luat o țară cu 137 000 km pătrați și a ajuns la aproape 300 000 km pătrați, iar de la o populație de 7 milioane jumătate s-a ajuns la o populație de 17 milioane. Acesta este rezultatul întregirii neamului”.

În final autorul cărții a mărturisit ce l-a determinat cu adevărat să conceapă această carte ,,În 2014 am vrut să văd și eu acest grandiose monument, am fost impresionat de frumusețea lui, și atunci mi-a venit idea să caut câteva date, apoi m-am decis că trebuie să scriu o carte, constatând că nimeni nu a făcut o lucrare amplă despre monument”.

 

Paul Adrian Cristescu

 

 

 

 

 

CULTURA

Cărțile ilustrate pentru copii – ce impact au pentru dezvoltarea cognitivă și emoțională a micuților

Publicat

in

Cu siguranță și tu ai observat cum copilașul tău tresare de încântare când atinge și deschide o carte ilustrată. Ei bine, aceste instrumente sunt mai mult decât simple obiecte de divertisment. Sunt ferestre către o lume plină de culoare, imaginație, învățare, către un univers al aventurii. În acest material ne-am propus să descoperim mai multe despre puterea cărților ilustrate, despre modul în care influențează ele dezvoltarea cognitivă și emoțională a micuților. Pentru a susține cele menționate vom prezenta și câteva statistici relevante.

Ce impact au cărțile ilustrate? 

Sunt o poartă către imaginație

Cum știi există carti pentru copii ilustrate, cărți senzoriale și cărți cu povești care stimulează imaginația micuților. Paginile colorate cu peisaje și personaje captivante îi transportă pe cei mici în lumi fantastice, în care pot să călătorească pe spatele unui dragon sau să exploreze adâncurile oceanului alături de prieteni necuvântători. Un studiu realizat de Universitatea din Toronto arată că copiii expuși la cărți ilustrate de la vârste foarte fragede au dezvoltat capacități cognitive superioare, precum creativitatea și gândirea critică.

Cărți ilustrate senzoriale – oferă acces la experiențe multisenzoriale

Cărțile ilustrate nu sunt doar experiențe vizuale. Ele oferă și stimulare multisenzorială. Texturile diferite, sunetele și chiar mirosurile integrate în carti copiipot amplifica experiența de lectură și pot încuraja interacțiunea activă a micuțului cu paginile. Conform unui raport realizat de Asociația Americană de Bibliotecari, cărțile senzoriale sunt esențiale pentru dezvoltarea coordonării motorii și a abilităților cognitive la preșcolari, ajutându-i pe aceștia să își exploreze și să își dezvolte simțurile într-un mod interactiv și distractiv.

Învățare prin pilde și experiențe – alege cărți de povești pentru copii

Poveștile înglobează o varietate de lecții de viață și valori morale într-un mod accesibil pentru copii. Alege carti de povesti pentru copiiilustrate și vei vedea imediat efectul lor. Acestea nu numai că îi încurajează pe cei mici să-și dezvolte abilitățile de citire și înțelegere a textului, dar și le oferă modele de comportament și soluții pentru diferite situații. Potrivit unei cercetări efectuate de Universitatea din California, citirea regulată a basmelor și poveștilor locale îmbunătățește abilitățile de comunicare și vocabularul la copiii de vârstă școlară, iar aceste abilități se traduc în succes academic și social pe termen lung.

Cum să alegi cărți pentru copii potrivite?

Cu atât de multe titluri disponibile pe piață, este important să știi cum să le alegi pe cele potrivite pentru copiii. Iată câteva sfaturi:

Asigură-te că cartea este potrivită pentru nivelul de dezvoltare al copilului tău. Unele sunt destinate mai degrabă bebelușilor, în timp ce altele sunt mai potrivite pentru preșcolari,  școlari mici iar altele sunt destinate elevilor. 

Alege carti ilustrate pentru copii cu imagini captivante. Acestea vor atrage atenția copilului și îl vor invita să exploreze conținutul cărții.

Cărțile care abordează teme precum alfabetul, numerele, formele sau valorile morale vor sprijini dezvoltarea cognitivă și emoțională a copilului tău. 

Caută cărți interactive care implică copilul în poveste și îl încurajează să participe la crearea poveștii. Elementele, cum ar fi clapetele de ridicat sau întrebările adresate de către personaje, fac întotdeauna experiența de lectură mai distractivă.

Cum deja ai observat, cărțile sunt mai mult decât simple obiecte interesante de petrecere a timpului. Acestea sunt adevărate instrumente pentru dezvoltarea cognitivă și emoțională a micuților. Prin intermediul lor, copiii vor descoperi lumi noi, pot învăța lecții importante și pot dezvolta abilități care îi vor însoți toată viața. Nu ezita să împărtășești minunata lume a cărților ilustrate cu micuțul tău. Oferă-i puiului tău oportunitatea de a călători în universuri aventuroase încă!

Alege cu grijă volumele de cărți pentru copii, căci ele vor influența nu doar plăcerea de a citi, ci și dezvoltarea micuților noștri, conform statisticilor și cercetărilor recente în domeniul dezvoltării copilului.

Citeste mai mult

CULTURA

2 cărți de Leon Dănăilă pe care le poți comanda de la BOOKZONE

Publicat

in

Prof. Dr. Univ. și Academician Leon Dănăilă este unul dintre cei mai mari specialiști din România. Chiar și acum, la 90 de ani, încă operează, ceea ce este o realizare încredibilă, având în vedere că redă viața oamenilor bolnavi.

Leon Dănăilă s-a născut în anul 1933 și a crescut într-o familie modestă. Tatăl său nu avea educație formală, iar mama a absolvit doar ciclul primar. A avut de ales între a merge la liceu sau a rămâne pentru a munci la sat, astfel că a ales educația. A absolvit Liceul „Grigore Ghica V.V.” din Dorohoi în 1952, unde a dezvoltat o pasiune pentru medicină și științele naturale, citind foarte multe titluri în biblioteca școlii.

Deși a întâmpinat dificultăți în domeniul matematicii, cu perseverență și dedicare, a reușit să depășească obstacolele. A continuat să studieze medicina la Facultatea de Medicină din Iași, absolvind în 1958.

După absolvire, a lucrat ca medic stagiar la Spitalul din Comănești și apoi la Circumscripția Sanitară din Darmanești. În 1961, a câștigat prin concurs postul de medic secundar neurochirurg la clinica de Neurochirurgie de la Spitalul „Gh. Marinescu” din București, unde activează și în prezent.

Leon Danaila și-a dezvoltat expertiza în domeniul neurochirurgiei, devenind medic specialist neurochirurg în 1966, doctor în medicină în 1972, medic primar neurochirurg gradul III în 1974 și medic primar neurochirurg gradul II și șef al secției VII de neurochirurgie vasculară și microneurochirurgie în 1981. În 1972, a absolvit și Facultatea de Filozofie-Psihologie din București.

Cu o carieră de excepție, Leon Danaila a devenit profesor neurochirurg la Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București în 1991 și profesor de psihoneurologie la Facultatea de Psihologie a Universității “Titu Maiorescu” din București în 1992. Contribuțiile sale semnificative în domeniul medical și academic au conturat un parcurs impresionant.

Având în vedere longevitatea carieriei și dedicarea pentru pacienți, Leon Dănăilă a dorit să redea și publicului o parte din cunoștințele sale și astfel, a publicat cărți pe care le poate citi oricine. Acestea ajută la înțelegerea modului în care funcționează creierul și ce trebuie făcut pentru o viață cât mai sănătoasă și longevivă.

La BOOKZONE găsești carti de Leon Danaila, printre care: Apoteoza Neurochirurgiei și Neuroplasticitatea. Secretul longevității creierului.

Ca sacerdot al binelui, toată viața am luptat pentru dreptate, frumos, adevăr, sănătate și credință, iar acum vreau să împărtășesc tuturor câte ceva din istoria acestei lupte.” – Acad. Prof. Dr. Leon Dănăilă

„ Unul dintre cei mai frumoși oameni pe care, îndrăznesc să spun, Dumnezeu i-a dăruit României. Un om care și-a pus sufletul la bătaie pentru o țară săracă și uitată deseori. Care în 1981 s-a întors acasă și a făcut din acasă o Americă de visuri” – Părintele Constantin Necula

Îți recomandăm aceste două cărți dacă vrei să afli mai multe despre sănătate în general și despre sănătatea creierului și longevitate în particular. Cu siguranță o să le găsești interesante.

Sursa foto: https://www.freepik.com/free-photo/charming-woman-enjoying-reading-near-window_2111062.htm

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend