Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Criza ucraineană: Londra este pregătită să sprijine NATO cu 1.000 de soldați suplimentari / Ce vizează propunerea britanică

Publicat

in

Regatul Unit este pregătit să desfășoare 1.000 de soldați suplimentari în cazul unei „crize umanitare” legată de tensiunile din Ucraina, a anunțat miercuri seară premierul britanic Boris Johnson, care se deplasează joi la Bruxelles și Varșovia, potrivit AFP.

„Alianța trebuie să tragă linii și să fie clar că există anumite principii asupra cărora nu vom face compromisuri”, a spus liderul britanic într-o declarație, citând „securitatea fiecărui aliat (în interiorul) NATO și dreptul oricărei democrații europene să aspire la aderarea la NATO”.

Interzicerea Ucrainei de a adera la Alianță este una dintre principalele cerințe de securitate ale președintelui rus Vladimir Putin în actuala criză, în care occidentalii acuză Moscova că se pregătește să invadeze țara.

În timpul călătoriei sale, Boris Johnson urmează să se întâlnească la Bruxelles cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, apoi cu președintele polonez Andrzej Duda și cu prim-ministrul său Mateusz Morawiecki la Varșovia.

Boris Johnson a anunțat că 1.000 de soldați britanici suplimentari vor fi pregătiți să sprijine NATO și aliații în cazul unei „crize umanitare”, potrivit Downing Street.

Propunerea britanică de întărire a apărării NATO include în special dublarea numărului de trupe britanice din Estonia (circa 900 de soldați în prezent în acest stat baltic), desfășurarea de avioane de luptă în sudul Europei și trimiterea a două nave în Estul Mediteranei.

Londra subliniază că orice incursiune a Rusiei în Ucraina ar avea ca rezultat un „dezastru umanitar”, care ar duce probabil la strămutarea forțată a populațiilor de la granițele Europei, în special către țări precum Lituania și Polonia.

Regatul Unit a anunțat săptămâna aceasta desfășurarea a 350 de militari suplimentari în Polonia, pe lângă o sută de soldați deja prezenți pe teritoriul său.

Boris Johnson, care a vizitat Kievul în această săptămână, a declarat Moscovei: „Ceea ce trebuie să vedem este o diplomație reală, nu o diplomație coercitivă”.

Ministrul său de externe, Liz Truss, a sosit miercuri în capitala Rusiei pentru a se întâlni cu omologul său rus Serghei Lavrov și pentru a încuraja „puternic” Rusia să se angajeze în procesul diplomatic.

Ministerul rus de Externe a răspuns făcând apel la o „schimbare de ton” din partea britanică, fără de care „orice interacțiune productivă este imposibilă, fie că se rezolvă chestiuni bilaterale sau internaționale”.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Forțele ruse și pro-ruse ar fi intrat în Lisciansk (separatiști)

Publicat

in

De

Forțele ruse și pro-ruse ar fi intrat sâmbătă în Lișciansk, iar „lupte de stradă” au loc acum în orașul de lângă Severodonețk, un punct strategic în estul Ucrainei care este pe cale să fie cucerit de Moscova, au declarat separatiștii, potrivit AFP.

Soldați rușiFoto: Dreamstime.com

„Miliția Republicii Populare Lugansk și armata rusă au intrat în orașul Lisiciansk. Unele sedii și fabrici din oraș au fost deja luate. Lupte de stradă au loc acolo acum”, a declarat un reprezentant al separatiștilor pro-ruși, locotenent-colonelul Andrei Marochko, pe Telegram.

Informația nu a putut fi confirmată din surse independente.

Forțele rusești au ca prioritate încercuirea trupelor ucrainene în Lisiciansk și o ofensivă la scară largă asupra Sloviansk – ISW

Forțele ucrainene își vor menține probabil apărarea în jurul Lisiciansk, vor continua să epuizeze trupele rusești după căderea Severodonețk-ului și vor ocupa terenuri mai înalte în Lisiciansk, ceea ce le-ar putea permite să respingă atacurile rusești pentru o perioadă de timp, dacă rușii nu reușesc să le încercuiască sau să le izoleze, spune Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultimul său raport. (foto: dreamstime.com)

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Gabriela Firea s-a enervat pe Nicușor Dan din cauza blocajului de la Doamna Ghica: Om fără scrupule, ajuns în funție prin furt

Publicat

in

De

Gabriela Firea a izbucnit la adresa lui Nicușor Dan din cauza haosului din traficul din București. Firea spune că pe vremea ei lucrările la infrastructură aveau prioritate, în vreme ce acum se vine doar cu scuze.

„În urmă cu doi ani, inauguram Șoseaua Fabrica de Glucoză! Acum, toată Capitala este blocată de un primar general incompetent, fără grijă față de cetățeni și concentrat doar pe postările de pe Internet.  Șantierele, curățenia, marile lucrări se fac pe teren, nu de la birou în fața tastaturii. Ce așteptări poți avea de la un om fără scrupule, care a ajuns în funcție prin minciună și furt.

Șoseaua Fabrica de Glucoză este un proiect pe care l-am început de la zero și pe care l-am finalizat repede. În 2020, când s-a dat drumul circulației mulți au comentat – na, făcea bine la campania electorală – au măsurat, au numărat, ne-au acuzat, dar șoferii ne-au felicitat. Am reușit într-un an și opt luni să transformăm un drum mereu blocat într-o șosea modernă. Le mulțumesc, încă o dată, colegilor mei și constructorilor care au stat zi și noapte pe șantier.

S-au investit sume mari, mult timp și nervi, dar a meritat efortul. Mă bucur de fiecare dată când circul prin zonă și văd că Bucureștiul are o legătură modernă cu Autostrada A3, cu acces facil într-o zonă în plină dezvoltare. Rolul nostru, al politicienilor care ajungem în funcții publice, este să lăsăm ceva în urma noastră. Lucrările de infrastructură sunt greu de făcut, costisitoare și extrem de necesare. Dar sunt și cele care rămân în urma noastră, zeci de ani!

Nici după doi ani, lucrările nu au fost complet plătite. Știu deja, de vină este echipa Firea. Probabil tot din cauza echipei Firea toate celelalte șantiere sunt blocate de un an și jumătate. Mă necăjesc imaginile cu pasajul Doamna Ghica unde bate vântul și totul trebuia să fie gata. Am fost singurii care au făcut ceva concret în Prelungirea Ghencea, dar Nicușor Dan e de părere că locuitorii zonei mai pot aștepta. Continuarea proiectului Ciurel – Șoseaua de Centură este istorie pentru că primarul general ne-a spus clar că nu-l interesează. Păcat de munca și de banii investiți în toate aceste proiecte!

#FabricaDeGlucozăLaDoiAni #FapteNuVorbe #ProiectePentruBucureșteni #OameniiVorSoluții #StopIncompetenței”, scrie Gabriela Firea pe Facebook.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend