Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Criza energetică va continua! Șeful statului, Klaus Iohannis: ‘Trebuie, din păcate, să vă spun că aceste lucruri ne vor afecta și ne vor afecta pe termen mai lung’

Publicat

in

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că va continua criza energetică, precizând că trebuie să fim conştienţi de faptul că această dependenţă de gazul şi de petrolul rusesc trebuie să se schimbe, menţionând însă că aceste schimbări nu se vor produce de pe o săptămână pe alta.

“Aceste decizii afectează deja România şi afectează întreaga Uniunea Europeană şi afectează, în fond, întreaga lume. Criza energetică nu a fost urmare a războiului pe care Rusia l-a declanşat împotriva Ucrainei, ci s-a întâmplat în pregătirea acestui atac, însă, din păcate, ea va continua. Trebuie să fim foarte conştienţi de faptul că această dependenţă masivă de gazul şi petrolul rusesc trebuie să se schimbe, însă schimbările nu se vor produce de pe o săptămână pe alta, fiindcă o bună parte din gaz şi petrol vine pe ţeavă, cum se spune.

Or, aceste conducte nu pot fi înlocuite foarte repede. Avem o platformă comună creată de Comisia Europeană pentru achiziţia de gaz, de exemplu. Acelaşi lucru se va întâmpla probabil şi pentru petrol, pentru a găsi surse alternative”, a declarat Klaus Iohannis, miercuri, la Madrid. 

El a precizat că preţurile la energie la nivel mondial au crescut semnificativ şi vor creştere în continuare.  

“Toată lumea lucrează la asta, însă şi furnizorii sunt conştienţi, furnizorii de gaz şi de petrol, că aici este de făcut o afacere bănoasă. Rezultatul este că toate preţurile la nivel mondial au crescut semnificativ şi, aşa cum arată lucrurile acum, vor creşte în continuare. Deci cred că trebuie, din păcate, să vă spun că aceste lucruri ne vor afecta şi ne vor afecta pe termen mai lung.

Este inevitabil ca aceste materii prime să devină mai scumpe până când sigur găsim rute alternative, furnizori alternativ, căi de aprovizionare alternative viabile, care atunci la momentul respectiv, automat vor duce la o stabilizare a preţului. Dacă vom avea vreodată o scădere a preţului la energie, este o chestiune care deocamdată e discutată de teoreticieni. În practică, din păcate, lucrurile sunt scumpe şi vor rămâne scumpe”, a mai afirmat preşedintele Iohannis, conform news.ro

Citește și:

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

ACTUAL

Profesorul Bogdan Teodorescu: ‘Am senzația că deja tot mai multe state chiar ajută Ucraina să învingă Rusia pentru a stinge acest focar de instabilitate’

Publicat

in

De

Analistul politic Bogdan Teodorescu, profesor în cadrul Facultății de Comunicare și Relații Publice – SNSPA, a afirmat că cele două precedente pe care rușii încearcă să ni le impună „înseamnă o aruncare în aer a stabilității mondiale”.

Am senzația că deja tot mai multe state chiar ajută Ucraina să învingă Rusia pentru a stinge acest focar de instabilitate, focarul nefiind lupta ruso-ucraineană, ci cele două precedente pe care rușii încearcă să ni le impună.

Dreptul unei națiuni mai mari sau unei tracțiuni de a ataca frontierele altei națiuni pe principiul ‘acolo a fost teritoriul meu’ și doi – dreptul unei minorități naționale de a se autodetermina prin ieșire teritorială din patria din care fac parte.

Ori aceste două lucruri, care în acest moment se creează ca precedent, înseamnă o aruncare în aer a stabilității mondiale și introducerea noastră într-o epocă a conflictelor pe care nici măcar n-avem cum s-o imaginăm”, a afirmat Bogdan Teodorescu.

Întrebat cum i s-a părut reacția Occidentului, a NATO și a Statelor Unite în momentul în care Rusia a anunțat anexarea celor patru regiuni ucrainene, Bogdan Teodorescu a precizat că i s-a părut „destul de solidă”.

Față de alte dăți, când poate erau în dezordine, mi s-a părut foarte solidă. Ce m-a uluit este reacția promptă a Serbiei, țară tradițională, alăturată Rusiei, reacția Turciei, țară care până acum a tot a încercat să explice că ei negociază cu Putin. Au zis ‘nu’ până la referendum și ‘trebuie să vă retrageți cu totul de acolo. Adică e în regulă, Putin e un băiat interesant.

Nu trebuie să-l facem victimă, nu trebuie să-l fugărim, dar el trebuie să plece cu totul și din Crimeea’, ei lansând inclusiv ideea: ‘prietene, Crimeea a fost și a noastră’. Ceea ce e real, a fost și a unor popoare turcice, nu neapărat a Turciei. Deci această relativizare a comunicării ruse a venit din părți neașteptate.

Faptul că Statele Unite sau Occidentul l-au busculat pe Putin – da, ok – dar a început să fie busculat de oamenii din jurul lui. Gândiți-vă că Modi al Indiei a vorbit de integritatea teritorială a Ucrainei, adică noi deja vorbim de oameni care până nu de mult erau destul de apropiați de Putin”, a menționat Bogdan Teodorescu, conform gandul.ro.

Vezi și:

Bogdan Teodorescu: ‘PNL-ul de fapt devine o țintă majoră și acest lucru nu este întâmplător. Dacă Ciucă își dă demisia, PNL pune un alt ministru’

Analistul politic Bogdan Teodorescu: ‘Rămâne tot mai izolat. Rusia a sperat tot timpul, în acest război, că va coaliza în jurul său o mare parte din omenirea nemulțumită de Vest și de America’

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Cristian Popa (BNR): ‘Vremurile sunt foarte tulburi! O să avem o iarnă dificilă. Indicatorii economici arată că Europa ar fi deja în recesiune’

Publicat

in

De

Cristian Popa, membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR), atrage atenția că ”o să avem o iarnă dificilă, o vedem deja”. ” Indicatorii economici arată că Europa ar fi deja în recesiune şi principala ţintă pare că este Germania, dar Germania are foarte mult de suferit, economic vorbind, din cauza conflictului militar”.

„Dacă revenim la decizia BNR de astăzi (miercuri, n.r.), simplu spus, lucrurile nu arată bine. Inflaţia este mare şi, de aceea, trebuie să luăm măsuri şi luăm măsuri. Dacă ne uităm spre trecut, am văzut că inflaţia s-a dus în preţurile alimentare. De ce asta? Din cauza preţurilor la combustibili, la energie, din cauza problemelor în lanţurile de producţie. Dacă ne uităm spre spre viitor, observăm o anumită înrăutăţire suplimentară a perspectivei apropiate a inflaţiei. De ce este asta? Trei factori negativi principali: legume, fructe, ouă, din cauza secetei, preţurile la energie, atât cotaţiile internaţionale mai mari, cât şi anumite modificări la schema de plafonare şi preţurile la alimente din motivele pe care le-am spus. Pe partea pozitivă nu vedem decât combustibilii, petrolul care a scăzut”, a explicat Cristian Popa, la Digi24.

El a precizat că această situaţie nu este întâlnită doar în România.

„Nu ne lăudăm şi nu ne bucurăm, Doamne fereşte, de răul vecinului, dar uitaţi-vă şi în Europa. Am văzut rata inflaţiei în Europa la septembrie, rata armonizată, 10% media în zona europeană. În ţările vecine României, între 15% şi 19%, în România, 13%, această rată armonizată europeană. Dacă ar fi să dau un mesaj, aş putea spune că, totuşi, am ţinut lucrurile sub control. Acum un an aveam cea mai mare rată a inflaţiei în România. Nu mai e cazul. Suntem pe locul 7.

Acum un an aveam cele mai mari rate ale dobânzilor, în România, nu mai este cazul. Uitaţi-vă spre Ungaria. Pe scurt, nu e deloc bună situaţia, dar e mai bună decât la alţii. Turcia este un exemplu foarte bun. E un exemplu de politici monetare foarte exotice care cred că pot încălca ce spun cărţile de economie şi inflaţia a ajuns la 85% în Turcia. Deci, e un exemplu de aşa nu şi de ce noi trebuie să facem cum spun cărţile de economie. Şi facem”, a adăugat Cristian Popa.

El a menţionat că BNR vede anumite presiuni suplimentare faţă de ultimul raport asupra inflaţiei, publicat în august, de aceea au fost luate măsuri „mai ferme”.

„Noi vom veni cu prognoze noi pe 8 noiembrie, când vom avea şi o altă următoare şedinţă a consiliului de administraţie. Este ultima şedinţă din an. Vremurile sunt foarte tulburi, nivelul de incertitudine este foarte mare. Vedem anumite presiuni suplimentare faţă de ultimul raport asupra inflaţiei, publicat în august, de aceea şi măsurile noastre mai ferme. Este o măsură mai fermă decât se aştepta piaţa, decât se aşteptau analiştii, pentru că vedem aceste influenţe în sus, asupra inflaţiei, pe final de an”, a mai spus oficialul BNR.

Acesta a subliniat că depozitele au dobânzi foarte atractive în prezent. „Noi susţinem atragerea banilor dinspre consum spre investiţii. E clar că o să avem o iarnă dificilă, o vedem deja. Sincer, e greu de imaginat că se vor rezolva lucrurile peste noapte. Indicatorii economici arată că Europa ar fi deja în recesiune şi principala ţintă pare că este Germania, dar Germania are foarte mult de suferit, economic vorbind, din cauza conflictului militar. Trăim într-o lume conectată deschisă, suntem o economie mică şi deschisă. Nu putem să nu avem şi noi reverberenţe din economia europeană. N-aş pronunţa încă cuvântul recesiune în România, însă în Europa e destul de clar că ne îndreptăm către asta.”, a mai spus Cristian Popa.

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a hotărât miercuri majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,25% pe an, de la 5,50% pe an anterior, începând cu data de 6 octombrie 2022.

De asemenea, BNR a majorat rata dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,25% pe an, de la 6,50% pe an, şi a crescut rata dobânzii la facilitatea de depozit la 5,25%, de la 4,50% pe an.

Totodată, banca centrală semnalează printr-un comunicat că rata anuală a inflaţiei va continua probabil să mai crească spre finele anului curent, sub impactul şocurilor pe partea ofertei, dar într-un ritm vizibil încetinit.

„Potrivit actualelor evaluări, rata anuală a inflaţiei va continua probabil să mai crească spre finele anului curent, sub impactul şocurilor pe partea ofertei, dar într-un ritm vizibil încetinit. Determinante pentru înrăutăţirea suplimentară a perspectivei apropiate a inflaţiei sunt dinamicile mai mari anticipate a fi consemnate în lunile următoare de preţurile gazelor naturale şi energiei electrice – inclusiv în condiţiile modificării caracteristicilor schemei de plafonare a preţurilor la energie electrică – precum şi de preţurile alimentelor, sub influenţa creşterii ample a cotaţiilor mărfurilor agroalimentare, pe fondul războiului din Ucraina şi al sancţiunilor instituite, dar şi al secetei prelungite şi extinse la nivel european din această vară. Impactul acestor factori va fi doar parţial contrabalansat de efecte de bază dezinflaţioniste anticipate a se manifesta în perspectivă apropiată inclusiv pe segmentul combustibililor”, se menţionează în comunicat, informează agerores.ro.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend