Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Criza energetică a lovit China la temelie. Pentru a stopa efectele, liderii UE pregătesc măsuri de protejare a populaţiei

Publicat

in

Criza energiei din China s-a agravat vineri, preţurile cărbunelui atingând niveluri record, răcirea vremii şi creşterea preţurilor gazelor făcând ca marile companii energetice să caute contracte pe termen lung cu furnizori americani. În Uniunea Europeană, liderii urmează să decidă săptămâna viitoare măsuri de urgenţă pentru protejarea populaţiei de creşterea preţurilor energiei.

Securitatea energetică este pe primul loc în agendele guvernelor din Asia şi Europa, în condiţiile în care oferta insuficientă de cărbune şi preţurile mari ale gazelor au dus la pene de curent şi au afectat fabrici care aprovizionează companii mari precum Apple, într-o perioadă în care economiile îşi revin după restricţiile legate de coronavirus.

China, cel mai mare exportator din lume, a fost afectată în mod special, iar companii energetice majore, cum sunt Sinopec şi China National Offshore Oil Company (CNOOC) sunt în negocieri avansate pentru contracte pe termen lung cu exportatorii americani de gaze naturale lichefiate (GNL), potrivit unor surse citate de Reuters, scrie news.ro.

Discuţiile ar putea duce la tranzacţii în valoare de zeci de miliarde de dolari, care ar creşte importurile de GNL ale Chinei din Statele Unite în următorii ani.

Prin contrast, la apogeul tensiunilor comerciale chino-americane din 2019, comerţul cu gaze între cele două ţări s-a blocat.

“La fel ca întreprinderile de stat, companiile sunt toate sub presiune pentru a menţine securitatea aprovizionării, iar tendinţa recentă a preţurilor a schimbat profund opinia conducerii faţă de aprovizionarea pe termen lung”, a declarat un trader din Beijing.

Într-o lovitură dată luptei împotriva încălzirii globale, China şi alte ţări au apelat pe termen scurt la cărbune.

Beijingul a luat, de asemenea, o serie de măsuri pentru a limita creşterea preţurilor, inclusiv creşterea producţiei interne de cărbune şi reducerea livrărilor către industriile mari consumatoare de energie.

Cel mai activ contract pe termen lung pentru cărbune, cu livrare în ianuarie, Zhengzhou CZCc1, a atins vineri un record de 1.669,40 yuani (259,42 dolari) pe tonă, crescând cu peste 200% în acest an.

China a informat consumatorii că aprovizionarea cu energie va fi asigurată pentru sezonul de încălzire de iarnă.

Preşedintele Vladimir Putin a spus săptămâna aceasta Europei că Rusia, cel mai mare furnizor de gaze din regiune, ar putea livra mai multe gaze dacă i se va cere, pentru a ajuta la diminuarea creşterii preţurilor pe care o îatribuie parţial reticenţei Europei de a încheia contracte pe termen lung.

Unii politicieni europeni au spus că Rusia foloseşte creşterea preţurilor gazelor ca un instrument de presiune pentru punerea în funcţiune a gazoductului Nord Stream 2, susţinut de Gazprom, care ocoleşte Ucraina – o acuzaţie pe care Rusia o neagă.

Operatorul gazoductelor din Ucraina a declarat vineri că volumul de gaz rusesc pompat prin Ucraina către Europa a scăzut sub volumul prevăzut în contractul actual de tranzit.

“Acest comportament al Gazprom merită atenţia specială a Europei, deoarece, în pofida deficitului semnificativ de gaze din UE şi a preţurilor maxime, Gazprom nici măcar nu foloseşte capacitatea pentru care a plătit deja”, a declarat Serghei Makogon, şeful operatorului , referindu-se la exportatorul de stat din Rusia.

Gazprom nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii.

Preţurile petrolului au atins vineri un maxim al ultimilor trei ani, urcând la peste 85 de dolari pe baril în urma prognozelor privind un deficit al ofertei în următoarele câteva luni, în timp ce preţurile mari ale gazelor şi cărbunelui au provocat trecerea la produsele petroliere.

Ministrul polonez al climei a declarat vineri că guvernul va aloca o sumă suplimentară de 1,5 miliarde de zloţi (380 de milioane de dolari) subvenţiilor pentru consumatori, pentru a uşura impactul creşterii preţurilor cu amănuntul.

De asemenea, Germania a confirmat că va reduce o taxă suplimentară pentru energia verde din facturile consumatorilor, pentru a atenua creşterea facturilor la utilităţi.

Banca olandeză ABN Amro a avertizat că este puţin probabil ca preţurile angro ale gazelor din Europa să revină la nivelurile ”normale” înainte de 2023.

Norvegia, al doilea cel mai mare furnizor de gaze din Europa, a fost printre câştigătorii crizei energetice, raportând luna trecută un excedent comercial record, în creştere cucu 28%, până la 53,7 miliarde de coroane norvegiene (6,37 miliarde de dolari), datorită creşterii veniturilor din vânzarea de gaze, au arătat datele oficiale.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame

NATIONAL

[P] 6 trucuri pentru filmări artistice cu efect de Bokeh

Publicat

in

De

​​Vrei să postezi un clip cool în social media sau, dimpotrivă, trebuie sa înregistrezi o prezentare video pentru muncă, care să arate profesionist? Știm că poate fi o adevărată provocare să transformi o filmare banală într-un clip atrăgător vizual și, tocmai de aceea, ți-am pregătit 6 trucuri care să te ajute să surprinzi materiale video cu efect bokeh cât mai creative!

Bineînțeles, pentru asta ai nevoie de smartphone-ul potrivit, și anume de noul OPPO Reno6 5G, care integrează funcția video Cinematic Bokeh, care îți permite să surprinzi clipuri concentrate pe subiect, cu fundalul blurat!

Cum să folosești funcția în avantajul tău și de ce trucuri să mai ții cont pentru filmări reușite? Iată sfaturile noastre:

1. Alege un fundal cât mai colorat – nu trebuie să îți faci griji că nu vei ieși în evidență întrucât tehnologiile integrate în noul OPPO Reno6 inițiază procesul de deep learning al inteligenței artificiale pentru a distinge cât mai precis între subiectul din video și fundalul existent, realizând o tăiere extrem de precisă, în timp real, a persoanelor de mediul care le înconjoară. Mai concret, tu te vei vedea foarte clar, în timp ce fundalul din spate va fi blurat. Este important să fie colorat, pentru că, astfel, se va crea acel efect artistic, de blur peste o multitudine de nuanțe, asemeni tușelor unui tablou, spre deosebire de situația în care ai filma având în spate un perete alb;

2. Mișcă-te și gesticulează cât mai natural – un clip video animat este mult mai atrăgător pentru privitori decât unul în care subiectul vorbește și stă nemișcat. Și în acest caz funcția Bokeh Flair Portrait se va dovedi utilă întrucât va realiza decuparea conturului corpului tău extrem de precis, în raport cu fundalul blurat;

3. Poartă haine în tonuri uni – un fundal blurat arată artistic dar, alăturat unei persoane îmbrăcate într-o ținută cu imprimeuri puternice, va încărca vizual mult prea mult clipul, așa că îți recomandăm o ținută cât mai simplă, într-o singură culoare sau maxim două;

4. Invită și alți prieteni/colegi să apară în video – funcția este disponibilă atât pentru o singură persoană cât și pentru mai multe, astfel că poți face video-uri de grup la fel de creative;

5. Filmează mai multe clipuri ca să te simți din ce în ce mai confortabil în fața camerei – în acest caz aliații tăi sunt bateria puternică de 4300 mAh și tehnologia de încărcare ultra rapidă Super VOOC 2.0, datorită cărora, cu o încărcare de doar 5 minute beneficiezi de o autonomie de 4 ore;

6. Joacă-te cu luminile – clipurile video filmate cu OPPO Reno6 vor arăta excelent indiferent de gradul de iluminare al mediului ambiant, așa că, pentru un efect vizual creativ, poți schimba sursa de iluminare pe parcursul clipului sau chiar și culoarea acesteia.

Tentat să achiziționezi noul OPPO Reno6? Ceea ce te va cuceri cu siguranță este faptul că acest model vine cu o garanție standard de 3 ani, fiind primul produs din portofoliul OPPO care vine cu acest beneficiu fără vreun efort suplimentar din partea cumpărătorilor.

OPPO este prezent pe piața din România de la începutul anului 2020, iar produsele companiei sunt alese de din ce în ce mai mulți utilizatori locali datorită tehnologiilor inovatoare, precum și a raportului calitate-preț extrem de competitiv.

Smartphone-urile și accesoriile OPPO sunt disponibile la partenerii oficiali ai companiei: Altex, DIGI, eMAG, EuroGSM, Flanco, MediaGalaxy, Orange, Telekom și Vodafone.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

Dezvaluiri

În 2022, salariul minim pentru studii superioare dispare! SURSE: ‘La negocieri, nu a mai fost acceptat’

Publicat

in

De

Începând cu luna ianuarie a anului 2022, salariul minim brut pe economie va crește la 2.550 de lei. Această majorare va desființa, practic, salariul minim pentru studii superioare, a cărui valoare brută este de 2.350 de lei.

Conform informațiilor intrate în posesia Bugetul.ro, în urma negocierilor dintre PNL și PSD, salariul minim pentru studii superioare nu a mai fost acceptat. Social-democrații ar fi vrut ca acesta să fie păstrat, însă s-au lovit de refuzul liberalilor. De altfel, de când au preluat frâiele guvernării, liberalii nu au susținut această idee.

În 2021, Guvernul PNL-USR-UDMR a decis înghețarea salariului minim pentru studii superioare la 2.350 de lei. Anterior, și Guvernul Orban luase această decizie.

Nu poate exista salariu minim, decât un singur salariu minim. Conceptul de salariu minim este fundamentat, astfel încât nu poţi să ai mai multe forme de salariu minim”, a afirmat, în toamna anului 2019, Ludovic Orban, premierul de la acea vreme.

Practic, din anul 2019, de când a fost introdus de PSD, valoarea salariul minim pentru studii superioare a rămas aceeași: 2.350 de lei.

Salariul minim brut crește, de la 1 ianuarie 2022, la 2.550 de lei

Potrivit Hotărârii de Guvern nr. 1071/2021, salariul de bază minim brut va crește la 2.550 de lei.

Asta înseamnă că salariul minim net va fi de 1.524 lei.

Articolul 1

Începând cu data de 1 ianuarie 2022, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, prevăzut la art. 164 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, se stabilește în bani, fără a include sporuri și alte adaosuri, la suma de 2.550 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând 15,239 lei/oră.

Articolul 2

La data prevăzută la art. 1, Hotărârea Guvernului nr. 4/2021 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 40 din 13 ianuarie 2021, se abrogă.

PRIM-MINISTRU
FLORIN-VASILE CÎȚU
Contrasemnează:
Ministrul muncii și protecției sociale,
Raluca Turcan
p. Ministrul economiei, antreprenoriatului și turismului, interimar,
Daniela Nicolescu,
secretar de stat
Ministrul finanțelor,
Dan Vîlceanu”, se precizează în HG 1.071.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend