Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Criza alimentară și efectele războiului din Ucraina aroape că au dublat investițiile în ferme agricole

Publicat

in

Numărul investițiilor noi și al proiectelor de construire de ferme bio și zootehnice, în valoare de 300 de milioane de euro, a înregistrat o creștere cu 75% în primele patru luni din 2022 comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, potrivit IBC Focus.

ferme viticole DrăgășaniFoto: Dragoș Costache

Această tendință se accentuează în contextul discuțiilor despre criza alimentară și în condițiile în care lanțurile de producție și distribuție în zona de securitate alimentară sunt afectate din cauza conflictului militar din Ucraina.

“În prima parte a anului 2022 am observat o creștere cu 75% a investițiilor în agribusiness, comparativ cu perioada similară a anului trecut. O posibilă explicație a acestei tendințe poate fi pusă și pe seama conflictului militar din Ucraina,” a declarat Andrei Spătaru, fondator IBC Focus.

Din analiza proiectelor de construcții anunțate în primele patru luni ale anului 2022 în acest domeniu reiese că 56% dintre proiectele noi sunt proiecte zootehnice, iar 44% sunt agrotehnice.

În segmentul zootehnic, cele mai multe investiții sunt fermele de bovine pentru lapte și carne (43%), fermele suine reprezintă aproximativ o cincime (19%) din totalul investițiilor anunțate în acest an, iar fermele de păsări (în special pui și curcani) – 15%. De asemenea, fermele ovine au o pondere de 13%, iar fermele piscicole reprezintă 10% din investițiile noi.

Județele cu cele mai numeroase investiții noi în domeniul agricol

Urmărind tendințele investițiilor anunțate în segmentul agrotehnic, se remarcă o pondere însemnată în construirea de spații de depozitare cereale și legume. Comparativ cu anul trecut, investițiile anunțate în construirea de silozuri depozitare cereale au crescut exponențial.

>

Totuși, cele mai multe investiții anunțate în zona agro rămân serele și solariile, urmate de investițiile în capacitățile de depozitare cereale, legume și fructe. În acest an, IBC Focus prin platforma victa.ro a monitorizat 392 de investiții din segmentul agro-zoo tehnic. Cele mai multe investiții (64%) sunt încă în faza premergătoare construcției, urmând ca șantierele să înceapă în următoarele luni.

Valoarea estimată a acestor investiții este de peste 300 milioane euro, iar județele cu cele mai multe investiții noi în domeniul agricol sunt Constanța (30), Satu Mare (28) și Bihor (24).

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Cele mai puternice șapte țări de pe glob se unesc împotriva Chinei: plan anunțat în valoare de 600 de miliarde de dolari

Publicat

in

De

Liderii G7 s-au angajat duminică să strângă 600 de miliarde de dolari în fonduri publice și private pe parcursul a cinci ani pentru a finanța infrastructura în țările în curs de dezvoltare și pentru a contracara proiectul mai vechi al Chinei, Belt and Road, informează Reuters, informează Mediafax.

Președintele american Joe Biden și alți lideri ai G7 au lansat „Parteneriat pentru infrastructură și investiții globale”, în cadrul reuniunii lor anuale care are loc în acest an la Schloss Elmau, în sudul Germaniei.

Biden a declarat că Statele Unite vor mobiliza 200 de miliarde de dolari sub formă de granturi, fonduri federale și investiții private pe o perioadă de cinci ani pentru a sprijini proiecte în țările cu venituri mici și mijlocii, care să contribuie la combaterea schimbărilor climatice, precum și la îmbunătățirea sănătății globale, a echității de gen și a infrastructurii digitale.

Vezi și: Klaus Iohannis, reacție de ultimă oră după anunțul lui Joe Biden: ‘Începe o nouă etapă a programului de reactoare modulare în România’

„Vreau să fiu clar. Nu este vorba de ajutor sau de caritate. Este o investiție care va aduce beneficii pentru toată lumea”, a declarat Biden.

Președintele SUA a spus că sute de miliarde de dolari suplimentari ar putea proveni de la băncile multilaterale de dezvoltare, instituțiile financiare de dezvoltare, fondurile suverane de investiții și altele.

Europa va mobiliza 300 de miliarde de euro pentru această inițiativă în aceeași perioadă, pentru a construi o alternativă sustenabilă la schema Inițiativei Belt and Road a Chinei, lansată de președintele chinez Xi Jinping în 2013, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul adunării.

Vezi și: Reacția lui Nicolae Ciucă după vestea dată de președintele SUA: Este o confirmare a solidității Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite

Liderii Italiei, Canadei și Japoniei au vorbit, de asemenea, despre planurile lor, dintre care unele au fost deja anunțate separat.

Planul de investiții al Chinei implică programe în peste 100 de țări, cu scopul de a crea o versiune modernă a străvechii rute comerciale a Drumului Mătăsii din Asia spre Europa.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Explicațiile Prințului Charles după acuzațiile de corupție: Anunțul făcut de biroul moştenitorului tronului britanic

Publicat

in

De

Donaţiile în scop caritabil acceptate de prinţul Charles al Marii Britanii au fost gestionate corect, a anunţat duminică biroul moştenitorului tronului britanic după ce ziarul The Sunday Times a relatat că prinţul a primit trei milioane de euro în numerar de la un fost premier al Qatarului, unii dintre aceştia fiindu-i înmânaţi în pungi, relatează Reuters.

The Sunday Times a afirmat că prinţul Charles a acceptat banii cu trei ocazii şi i-au fost înmânaţi personal de şeicul Hamad bin Jassim bin Jaber Al Thani între 2011 şi 2015.

„Donaţiile caritabile primite de la şeicul Hamad bin Jassim au fost predate imediat uneia dintre organizaţiile caritabile ale prinţului, care ne-a dat asigurări că au fost urmate toate procesele corecte”, a anunţat duminică biroul prinţului Charles într-un comunicat.

The Sunday Times a precizat că nu există nicio sugestie că plăţile ar fi fost ilegale.

Grupul anti-monarhie Republic a afirmat că va cere lansarea unei anchete.

În noiembrie, Michael Fawcett, mâna dreapta a prinţului Charles timp de zeci de ani, a renunţat la rolul său de conducere a uneia dintre principalele organizaţii de caritate ale prinţului britanic la câteva săptămâni după ce The Sunday Times a afirmat că ar fi oferit titluri onorifice în schimbul unor donaţii.

Poliţia metropolitană şi Comisia de Caritate din Marea Britanie investighează în legătură cu aceste informaţii.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend