Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Cristoiu:Cetățenii i-au cerut lui Iohannis convocarea CSAT pentru a discuta posibila implicare a SRI în Justiție. El a răspuns lăudând Serviciul. Între SRI și Cetățean, Iohannis a ales SRI-ul

Publicat

in

Într-un interviu apărut pe 30 aprilie, generalul Dumbravă, șeful Departamentului Juridic al SRI, a declarat că Serviciul de informații se implică în dosarele de corupție ”până la soluționarea definitivă a fiecărei cauze”. Afirmațiile sale au echivalat cu o ”recunoaștere fățișă, tupeistă, a implicării SRI în Justiție”, după cum susține Ion Cristoiu pe blogul personal.

Declarația generalului a stârnit revolta multor oameni, de la politicieni și magistrați, până la membri ai societății civile. Pentru a drege busuiocul, Eduard Hellvig, noul director al Serviciului secret, l-a criticat pe Dumitru Dumbravă la lansarea cărții despre istoria SRI că nu a precizat în declarația sa că totul se desfășoară în limitele legii.  Altfel, SRI nu a reacționat în niciun fel, iar generalul nici ”n-a catadicsit să vină în fața opiniei publice și să recunoască faptul că a greșit, neglijând nuanțele necesare”, după cum susține Cristoiu.

”Cei loviți crunt de declarațiile lui Dumitru Dumbravă au fost – se înțelege- magistrații.
Imaginea lor de slujitori ai Justiției independente s-a dus dracului. Cum să te mai pretinzi independent în sentințele date cînd un general din conducerea la SRI afirmă că ești controlat de SRI pe toată durata procesului?”, se întreabă Ion Cristoiu.

Acesta mai precizează că, urmare a declarației lui Dumbravă la care nu a existat o reacție pe măsură, Uniunea Națională a Judecătorilor din România i-a trimis o scrisoare Președintelui Klaus Iohannis, prin care îi cerea să convoace CSAT pentru a discuta posibila implicare a SRI în Justiție. Jurnaliști, politicieni, membri ai Societății civile i-au cerut același lucru Președintelui. Daniel Morar, membru al CCR, fost șef al DNA, a denunțat și el ca iresponsabile declarațiile generalului Dumbravă, de care SRI nu s-a delimitat nici acum, după o lună de Scandal.

”Klaus Iohannis e faimos deja pentru încetineala cu care reacționează la cererile venite dinspre societate. Pornind de aici, multă lume se aștepta ca scrisorii UNJR, Klaus Iohannis să-i răspundă peste vreo cîteva luni, dacă nu chiar peste cîțiva ani. Ei bine, în chip cu totul și cu totul surprinzător, Klaus Iohannis a răspuns Scrisorii magistraților împotriva SRI la nici 24 de ore de la publicarea Scrisorii”, susține jurnalistul. Răspunsul la care face referire este deplasarea lui Iohannis la litoral pentru a tăia panglica la noul sediu al unei unități SRI. Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, cu această ocazie, Iohannis a avut numai cuvinte de laudă la adresa Serviciului secret.

”Să nu-mi spună mie cineva că noua clădire se dărîma, dacă nu-i tăia panglica președintele României, care s-a pozat surîzător cu conducerea SRI. Dacă ar fi avut o cît de mică supărare pe SRI pentru implicarea în Scandalul Supravegherea Justiției, Klaus Iohannis ar fi evitat să se afișeze cu membrii conducerii SRI, conștient că asta are semnificația unui Hai sictir! drept răspuns la Scrisoarea magistraților”, susține Ion Cristoiu.

”Între SRI și cetățean, Klaus Iohannis a ales SRI-ul. Nu mă miră. Păi, cine l-a făcut Președinte?
Cetățeanul sau SRI?”, se întreabă retoric jurnalistul, adăugând în finalul articolului că ”în Scandalul Rarinca, mulți i-au cerut lui Klaus Iohannis, cel care jura românilor că va fi un președinte al cetățeanului și nu al Statului, care la noi înseamnă Sistemul, să intervină, fie și pentru a-și cere scuze celei care a fost victima abuzurilor comise de Trinomul SRI-DNA- ÎCCJ”.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

LIVE Război în Ucraina, ziua 125: Trupele de invazie avansează în Lysychansk, au loc lupte de stradă / Zelenski, după atacarea mall-ului din Kremenciuk: „Este inutil să sperăm la decență și umanitate din partea Rusiei”

Publicat

in

De

Echipele de intervenție caută, în ziua 125 a războiului, supraviețuitori printre dărâmăturile unui mall din centrul Ucrainei, care a fost lovit de rachete rusești, în timp ce ambasadorul la Moscova al Republicii Populare separatiste Lugansk a declarat că în Lysychansk au izbucnit lupte de stradă.

Blindat de pe frontul războiului declanșat de Rusia în UcrainaFoto: Twitter

Cele mai importante informații de marți, ziua 125 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

07:40 Scurtă recapitulare, luni dimineață, a evenimentelor recente privind invazia rusă

 • O rachetă rusă a lovit un centru comercial aglomerat din orașul central Kremenciuk, omorând cel puțin 16 persoane și rănind 59. „Este imposibil să ne imaginăm măcar numărul de victime … Este inutil să sperăm la decență și umanitate din partea Rusiei”, a scris Zelenski pe Telegram
 • Trupele ruse și aliații lor din Republica Lugansk avansează în Lysychansk și au izbucnit lupte de stradă, a declarat ambasadorul la Moscova al Republicii Populare Lugansk, recunoscută doar de Rusia.
 • Forțele ucrainene controlau în continuare Lysychansk, dar pierderea acestuia era posibilă, deoarece Rusia aduce multe resurse în luptă, a declarat guvernatorul Luganskului, Serghei Gaidai.
 • Rusia a bombardat Harkov, lovind clădiri de apartamente și o școală primară, a declarat guvernatorul regional. Bombardamentul a ucis cinci persoane și a rănit 22, inclusiv copii.
 • Grupul celor șapte națiuni bogate a spus că va fi alături de Ucraina „atât timp cât va fi nevoie”, promițând noi sancțiuni.
 • Casa Albă a declarat că Rusia a intrat în incapacitate de plată a obligațiunilor sale suverane străine pentru prima dată într-un secol – o afirmație respinsă de Moscova.
 • Președintele ucrainean a cerut mai multe arme într-un discurs video adresat liderilor G7.
 • Zelenski se concentrează pe asigurarea unei „poziții avantajoase” în următoarele luni, mai degrabă decât în următorii ani, a declarat consilierul american pentru securitate națională Sullivan.
 • Un oficial european a declarat că liderul ucrainean dorește ca războiul să se încheie până la iarnă.
 • Președintele american Biden a majorat la 35% tarifele vamale pentru anumite importuri rusești ca urmare a suspendării statutului comercial al Rusiei de „națiune cea mai favorizată”.
 • Americanii vor trimite trimite în Ucraina sisteme avansate de apărare antiaeriană NASAMS
 • Jens Stoltenberg a spus că NATO va crește masiv numărul forțelor sale de reacție rapidă, până la peste 300.000 de militari

07:04 Dmitri Medvedev: Orice intruziune în Crimeea din partea unui stat NATO ar putea echivala cu o declarație de război împotriva Rusiei, care ar putea duce la „al treilea război mondial”.

—————–

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Liderii UE se așteaptă la o ‘întrerupere gravă’ a gazelor rusești: țările să își actualizeze planurile de urgență

Publicat

in

De

Comisarul pentru Energie al Uniunii Europene, Kadri Simson, a declarat luni că este probabilă o ”întrerupere gravă” a aprovizionării cu gaze a Uniunii Europene din Rusia, ea îndemnând ţările să îşi actualizeze planurile de urgenţă pentru şocurile de aprovizionare şi să folosească alţi combustibili acolo unde este posibil, pentru a păstra gazele, transmite Reuters.

”De la începutul invadării Ucrainei de către Rusia, ştim că este posibilă o perturbare foarte serioasă, iar acum pare probabilă. Am făcut o muncă foarte importantă pentru a fi pregătiţi pentru asta. Dar acum este momentul să o intensificăm”, a declarat Kadri Simson, după o întâlnire a miniştrilor Energiei, informează News.ro.

Comisia Europeană va prezenta luna viitoare un plan pentru ca ţările UE să îşi coordoneze pregătirile pentru noi şocuri de gaze, deoarece Rusia a tăiat sau redus deja livrările pentru 12 din cele 27 de state membre ale blocului.

Planul UE va identifica măsuri pentru reducerea cererii de gaze şi va identifica sectoarele critice în care reducerea cererii de gaze ar putea perturba lanţurile de aprovizionare, a spus Simson.

Luni mai devreme, ea a spus că cetăţenii, care sunt clasificaţi drept ”consumatori protejaţi” de gaze în conformitate cu normele UE, vor fi protejaţi de orice restricţii privind utilizarea gazului.

Simson a spus că cele mai recente reduceri ale livrărilor de gaze ale Moscovei către Europa au fost menite să destabilizeze piaţa energetică a Europei, să umfle preţurile energiei deja în creştere şi să împiedice ţările să umple depozitele de gaze înainte de sezonul de încălzire de iarnă.

Rusia a negat că reducerile sunt premeditate şi a atribuit scăderea bruscă a livrărilor prin conducta Nord Stream 1 din această lună pe seama problemelor cu echipamentele.

Ţările UE sunt în mare parte responsabile pentru propriile politici energetice, iar Simson a îndemnat guvernele naţionale să acţioneze acum pentru a reduce consumul de gaze – inclusiv prin utilizarea de mai puţină energie – pentru a se asigura că depozitele sunt suficient de pline pentru a suporta orice şocuri suplimentare de aprovizionare în iarna viitoare.

Stocurile combinate de gaze ale ţărilor UE sunt pline în proporţie de aproape 57%, potrivit datelor Gas Infrastructure Europe. Cu toate acestea, nivelurile de umplere variază de la o ţară la alta, depozitele din  Germania fiind umplute în proporţie de 57%, faţă de 97% în Polonia şi 39% în Ungaria.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend