Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Cristoiu: Ponta l-a luat în vizor pe premierul Ungariei pentru a dovedi că mai poate deschide gura, fără să se trezească cu un dos de palmă. Rămânerea lui Victor Ponta în funcția de premier e un atentat la siguranța națională!

Publicat

in

Relațiile româno-ungare trec în aceste zile printr-unul dintre cele mai tensionate momente din ultimii 25 de ani. Tensiuni au mai existat, ele având drept rădăcină acțiunile iredentiste ale guvernului de la Bundapesta. Uneori, reacția autorităților române a fost justificată, dar, alteori, Bucureștiul a reacționat disproproționat, doar pentru a abate atenția opiniei publice de la chestiuni interne cu adevărat importante.

Totuși, scandalul din aceste zile, consideră Ion Cristoiu, este o premieră în relația dintre cele două state, din două motive: ”Nu-și are temeiul într-o acțiune a Budapestei în chestiunea Ardealului, ci în chestiunea imigranților. Nu-și are izvorul în inițiativa Budapestei, ci în inițiativa Bucureștilor”.

De această dată, România este cea care a atacat prima prin declarațiile iresponsabile ale premierului Victor Ponta. Gardul pe care Ungaria l-a construit de-a lungul frontierei cu Serbia nu este o soluție europeană, dar, înainte de a fi criticat premierul Victor Orban pentru acestă decizie, trebuie luate în calcul o serie de aspecte.

”Simpla trecere a miii de oameni în dezordine printr-o țară provoacă pagube greu de estimat. S-a gîndit vreun român dacă i-ar conveni ca trenurile, autobuzele, șoselele noastre să fie năpădite de mii de oameni în drum spre Ungaria? Mi se pare o prostie să stai pe margine, ca noi, în timp ce vecinul se confruntă cu o situație dramatică și să-l bombăni că nu reacționează cum trebuie la această provocare”, scrie Cristoiu pe blogul personal.

Un al doilea aspect ține de reacția recentă a Germaniei, Franței, Elveției și Austriei. Aceste state și-au baricadat frontierele, or, dacă miile de imigranții sunt respinși, există riscul ca aceștia să rămână pe teritoriul Ungariei. Situația prin care au trecut insulele elene, fără ca Grecia să fi primit vreun ajutor din partea Uniunii Europene, demonstrează că, în astfel de situații, fiecare stat, fie el și membru UE, trebuie să se descurce pe cont propriu.

”Potrivit Acordului Schengen Ungaria, ca frontieră a Spațiului, e obligată să nu lase în Spațiul Schengen cetățeni străini de Spațiu fără pașaport. De remarcat că Ungariei nu i s-a spus că în cazul imigranților legile Schengen nu mai funcționează. Prin urmare, deocamdată, Ungaria caută să-și îndeplinească obligațiile decurgînd din spațiul Schengen. Germania a introdus control sever la frontiere. Întrebare: Dacă Germania ar fi fost în locul Ungariei, cum ar fi procedat Angela Merkel? Ar fi lăsat să intre în Germania mii de imigranți?”, sunt întrebările pe care le lansează Ion Cristoiu.

Un al patrulea aspect de care trebuie ținut cont este comportamentul imigranților. Ei nu se comportă precum niște oameni speriați care încearcă să fugă de războiul din țara lor. ”Războiul de la granița sârbo-maghiară de miercuri seara spune că în orice moment sînt dispuși să apeleze la violență”.

”Repet, poate soluțiile lui Victor Orban nu sînt cele mai de secolul XXI. Dar soluțiile Germaniei de a suspenda Schengen sunt chiar moderne? Dar mobilizarea Armatei de către Elveția e chiar modernă? Dar refuzul unor țări est europene de a primi refugiați e modern? Ar fi însă nedrept să mă apuc eu să-i dau sfaturi unui lider politic confruntat cu o Criză căreia nici Germania, nici Franța nu-i dau de leac. Și dacă eu, jurnalist, mă abțin s-o fac pe europeanul dintr-o situație în care-mi permit s-o fac, cum să-mi explic incredibila campanie pornită de Victor Ponta împotriva lui Victor Orban într-o chestiune asupra căreia nimeni nu i-a cerut să se pronunțe?”, întreabă jurnalistul.

Ion Cristoiu avansează și câteva posibile explicații pentru atitudinea lui Ponta față de omologul său ungar, dincolo de faptul că acesta ar fi putut claca din cauza problemelor cu DNA și dincolo de ”bocancii în gură” pe care îi primește de la Dragnea.

”Victor Ponta e deja pe ducă din funcția de premier. Și pentru a dovedi că mai poate deschide gura, fără să se trezească cu un dos de palmă, l-a luat pe Victor Orban în vizor, singurul care nu-i poate administra o scatoalcă”, ar fi, în viziunea jurnalistului, o posibilă explicație.

O alta ar fi aceea că Ponta a rămas fixat în războiul cu Băsescu. Adică Ponta nu se ceartă cu premierul ungar, ci cu Băsescu. ”La fel ca în campania electorală, în timp ce el se ocupa de Traian Băsescu, alții se ocupau strașnic de el. Cînd nu va mai fi nimic, își va da seama că alții îi erau adversarii”.

O posibilă a treia explicație ar fi aceea legată de faptul că această criză a fost declanșată de președintele turc, Erdogan. ”Nu-i exclus ca Victor Ponta să-i întoarcă astfel lui Erdogan cadoul care a fost tratarea în clinica familiei Erdogan”.

Ion Cristoiu scrie în finalul articolului că mai sunt și alte posibile explicații pentru declarațiile iresponsabile ale lui Victor Ponta despre deciziile Ungariei, dar, indiferent care ar fi cea adevărată, un lucru e sigur: ”Rămînerea lui Victor Ponta în funcția de premier e un atentat la siguranța națională!”.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

SUA împing Ucraina „să ucidă în masă civili” – ambasador rus

Publicat

in

De

Ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoli Antonov, acuză Washingtonul că agravează conflictul din Ucraina prin aprovizionarea continuă cu arme a trupelor ucrainene, mișcări provocatoare care determină regimul de la Kiev „să omoare în masă civili” și care complică „relațiile dintre cele mai mari puteri nucleare”, relatează TASS.

Anatoli AntonovFoto: Valery Sharifulin / TASS / Profimedia

„Inundarea nesăbuită a Ucrainei cu arme nu face decât să strângă spirala conflictului și să crească posibilitatea unei escaladării a conflictului cu consecințe imprevizibile”, a declarat Anatoli Antonov pe canalul Telegram al ambasadei ruse în SUA.

„Cu toate acestea, conducătorii de la Washington, orbiți de ideea de a slăbi Rusia, nu sunt încă capabili să evalueze rațional întregul pericol al mișcărilor lor”, a adăugat ambasadorul rus.

„Administrația Biden mărește livrările de arme către Kiev. Dacă înainte livra lansatoare portabile de rachete antiaeriene și rachete antitanc, acum a trecut la artilerie grea, sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate și, după toate aparențele, la sisteme de apărare aeriană”, a precizat Antonov.

Diplomatul rus a subliniat că, în plus, SUA împărtășesc informații cu partea ucraineană și se consultă cu privire la „cum să acționeze pe câmpul de luptă”.

„În esență, prin mișcările sale provocatoare, SUA împing regimul de la Kiev să ucidă în masă civili. În plus, în acest caz, SUA aprobă desfășurarea continuă a mercenarilor americani în Ucraina”, a adăugat el.

„O astfel de politică creează riscuri suplimentare în relațiile dintre cele mai mari puteri nucleare”, a subliniat ambasadorul Rusiei în SUA.

———–

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Ce va face Gazprom dacă Occidentul pune un plafon pe prețul gazelor? Peskov: Va schimba termenii din contracte

Publicat

in

De

​Kremlinul a transmis marți că gigantul rus Gazprom ar putea încerca să schimbe termenii contractelor sale de livrare dacă țările occidentale vor implementa un plafon de preț pentru gazul rusesc, transmite Reuters.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al KremlinuluiFoto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Liderii G7 au convenit să studieze posibile plafoane de preț pentru petrolul și gazele rusești pentru a încerca să limiteze capacitatea Moscovei de a-și finanța campania militară din Ucraina.

Oficialii occidentali spun că doresc să încurajeze vânzările de petrol rusesc la niveluri ușor peste costurile de producție pentru a se asigura că veniturile Rusiei sunt reduse în timp ce aceasta își menține producția, dar detaliile complete nu au fost încă anunțate.

„Depinde de direcție, depinde de decizia luată de Gazprom. Probabil că se poate pune problema modificării termenilor contractelor existente, a modificării prețului”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, întrebat despre ideea plafonării gazelor.

Peskov nu a precizat dacă modificările ar putea însemna alinierea contractelor la plafoanele propuse sau revizuirea completă a termenilor contractuali.

Întrebat cum ar putea afecta bugetul de stat propunerile G7 de plafonare a prețului pentru gazele și petrolul rusesc, Peskov a răspuns: „Nu știm încă despre ce este vorba… Conform constituției noastre, Rusia este un stat social – îndeplinirea tuturor obligațiilor sociale este principala noastră prioritate”.

În ciuda faptului că a câștigat mai mult decât înainte de trimiterea trupelor în Ucraina, în timp ce prețurile energiei au crescut pe fondul restricțiilor legate de sancțiuni, Rusia planifică un deficit bugetar de 2% din produsul intern brut în acest an, în condiții de sprijinire a populației și a firmelor pentru a compensa sancțiunile.

Chiar și cu acest deficit bugetar preconizat, Rusia are nevoie de un preț al petrolului de 100 de dolari pe baril în acest an pentru a-și echilibra bugetul, potrivit Nataliei Orlova, economist șef la Alfa Bank.

———–

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend