Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Cristoiu: Ponta l-a luat în vizor pe premierul Ungariei pentru a dovedi că mai poate deschide gura, fără să se trezească cu un dos de palmă. Rămânerea lui Victor Ponta în funcția de premier e un atentat la siguranța națională!

Avatar

Publicat

in

Relațiile româno-ungare trec în aceste zile printr-unul dintre cele mai tensionate momente din ultimii 25 de ani. Tensiuni au mai existat, ele având drept rădăcină acțiunile iredentiste ale guvernului de la Bundapesta. Uneori, reacția autorităților române a fost justificată, dar, alteori, Bucureștiul a reacționat disproproționat, doar pentru a abate atenția opiniei publice de la chestiuni interne cu adevărat importante.

Totuși, scandalul din aceste zile, consideră Ion Cristoiu, este o premieră în relația dintre cele două state, din două motive: ”Nu-și are temeiul într-o acțiune a Budapestei în chestiunea Ardealului, ci în chestiunea imigranților. Nu-și are izvorul în inițiativa Budapestei, ci în inițiativa Bucureștilor”.

De această dată, România este cea care a atacat prima prin declarațiile iresponsabile ale premierului Victor Ponta. Gardul pe care Ungaria l-a construit de-a lungul frontierei cu Serbia nu este o soluție europeană, dar, înainte de a fi criticat premierul Victor Orban pentru acestă decizie, trebuie luate în calcul o serie de aspecte.

”Simpla trecere a miii de oameni în dezordine printr-o țară provoacă pagube greu de estimat. S-a gîndit vreun român dacă i-ar conveni ca trenurile, autobuzele, șoselele noastre să fie năpădite de mii de oameni în drum spre Ungaria? Mi se pare o prostie să stai pe margine, ca noi, în timp ce vecinul se confruntă cu o situație dramatică și să-l bombăni că nu reacționează cum trebuie la această provocare”, scrie Cristoiu pe blogul personal.

Un al doilea aspect ține de reacția recentă a Germaniei, Franței, Elveției și Austriei. Aceste state și-au baricadat frontierele, or, dacă miile de imigranții sunt respinși, există riscul ca aceștia să rămână pe teritoriul Ungariei. Situația prin care au trecut insulele elene, fără ca Grecia să fi primit vreun ajutor din partea Uniunii Europene, demonstrează că, în astfel de situații, fiecare stat, fie el și membru UE, trebuie să se descurce pe cont propriu.

”Potrivit Acordului Schengen Ungaria, ca frontieră a Spațiului, e obligată să nu lase în Spațiul Schengen cetățeni străini de Spațiu fără pașaport. De remarcat că Ungariei nu i s-a spus că în cazul imigranților legile Schengen nu mai funcționează. Prin urmare, deocamdată, Ungaria caută să-și îndeplinească obligațiile decurgînd din spațiul Schengen. Germania a introdus control sever la frontiere. Întrebare: Dacă Germania ar fi fost în locul Ungariei, cum ar fi procedat Angela Merkel? Ar fi lăsat să intre în Germania mii de imigranți?”, sunt întrebările pe care le lansează Ion Cristoiu.

Un al patrulea aspect de care trebuie ținut cont este comportamentul imigranților. Ei nu se comportă precum niște oameni speriați care încearcă să fugă de războiul din țara lor. ”Războiul de la granița sârbo-maghiară de miercuri seara spune că în orice moment sînt dispuși să apeleze la violență”.

”Repet, poate soluțiile lui Victor Orban nu sînt cele mai de secolul XXI. Dar soluțiile Germaniei de a suspenda Schengen sunt chiar moderne? Dar mobilizarea Armatei de către Elveția e chiar modernă? Dar refuzul unor țări est europene de a primi refugiați e modern? Ar fi însă nedrept să mă apuc eu să-i dau sfaturi unui lider politic confruntat cu o Criză căreia nici Germania, nici Franța nu-i dau de leac. Și dacă eu, jurnalist, mă abțin s-o fac pe europeanul dintr-o situație în care-mi permit s-o fac, cum să-mi explic incredibila campanie pornită de Victor Ponta împotriva lui Victor Orban într-o chestiune asupra căreia nimeni nu i-a cerut să se pronunțe?”, întreabă jurnalistul.

Ion Cristoiu avansează și câteva posibile explicații pentru atitudinea lui Ponta față de omologul său ungar, dincolo de faptul că acesta ar fi putut claca din cauza problemelor cu DNA și dincolo de ”bocancii în gură” pe care îi primește de la Dragnea.

”Victor Ponta e deja pe ducă din funcția de premier. Și pentru a dovedi că mai poate deschide gura, fără să se trezească cu un dos de palmă, l-a luat pe Victor Orban în vizor, singurul care nu-i poate administra o scatoalcă”, ar fi, în viziunea jurnalistului, o posibilă explicație.

O alta ar fi aceea că Ponta a rămas fixat în războiul cu Băsescu. Adică Ponta nu se ceartă cu premierul ungar, ci cu Băsescu. ”La fel ca în campania electorală, în timp ce el se ocupa de Traian Băsescu, alții se ocupau strașnic de el. Cînd nu va mai fi nimic, își va da seama că alții îi erau adversarii”.

O posibilă a treia explicație ar fi aceea legată de faptul că această criză a fost declanșată de președintele turc, Erdogan. ”Nu-i exclus ca Victor Ponta să-i întoarcă astfel lui Erdogan cadoul care a fost tratarea în clinica familiei Erdogan”.

Ion Cristoiu scrie în finalul articolului că mai sunt și alte posibile explicații pentru declarațiile iresponsabile ale lui Victor Ponta despre deciziile Ungariei, dar, indiferent care ar fi cea adevărată, un lucru e sigur: ”Rămînerea lui Victor Ponta în funcția de premier e un atentat la siguranța națională!”.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Rusia răspunde cu aceeași monedă Cehiei: Mai mulți diplomați declarați ‘persona non grata’

Avatar

Publicat

in

De

Moscova a anunţat duminică că 20 de angajaţi ai ambasadei cehe sunt “persona non grata” şi trebuie să părăsească Rusia până la sfârşitul zilei de luni, 19 aprilie, transmite AFP, conform AGERPRES.

Acest anunţ a fost făcut de ministerul rus de externe după convocarea ambasadorului ceh, Vitezslav Pivonka.
Rusia a promis mai devreme măsuri de retorsiune după expulzarea de către Cehia a 18 diplomaţi ruşi, acuzaţi de spionaj.

“Ambasadorul Cehiei în Rusia, Pivonka, a fost convocat”, se spune în declaraţie.”L-am informat ferm despre protestul nostru după actul neprietenos al autorităţilor cehe împotriva personalului reprezentanţei diplomatice ruse la Praga”.

“Domnului Pivonka i s-a comunicat că 20 de angajaţi ai ambasadei cehe la Moscova au fost declaraţi “persona non grata”. Trebuie să părăsească teritoriul nostru înainte de sfârşitul zilei de 19 aprilie 2021″, adaugă textul.

Sâmbătă, autorităţile cehe au anunţat expulzarea a 18 diplomaţi ruşi implicaţi, potrivit serviciilor de informaţii cehe, în sabotarea unui depozit de muniţie de la Vrbetice în 2014, explozie în care şi-au pierdut viaţa două persoane.

Tot sâmbătă, poliţia cehă a mai anunţat că este în căutarea a doi cetăţeni ruşi implicaţi în explozie, posesori ai unor paşapoarte având numele celor doi suspecţi implicaţi în cazul otrăvirii fostului agent dublu Serghei Skripal în Marea Britanie, în 2018.

Autorităţile de la Moscova au declarat că acest caz “poartă marca” Washingtonului.

“În dorinţa de a face pe plac Statelor Unite după sancţiunile americane împotriva Rusiei, autorităţile cehe şi-au depăşit chiar stăpânul”, a declarat duminică ministerul rus de externe.

În această săptămână, Statele Unite au anunţat sancţiuni şi expulzarea a zece diplomaţi ruşi ca măsuri de represalii pentru ceea ce Washington consideră a fi o intervenţie rusă în alegerile americane de anul trecut, un atac cibernetic masiv, precum şi alte activităţi ostile.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

AUDIENȚE Câți spectatori din Marea Britanie au urmărit funeraliile prinţului Philip

Avatar

Publicat

in

De

Funeraliile prinţului Philip, duce de Edinburgh şi soţul reginei Elizabeth II timp de 73 de ani, au fost urmărite sâmbătă de mai mult de 13 milioane de telespectatori din Marea Britanie, anunță news.ro.

Slujba religioasă de o oră a fost urmărită de 11 milioane de oameni la BBC, de 2,1 milioane – la ITV, şi de aproximativ 450.000 – pe Sky.

Cifrele sunt preliminare şi vizează intervalul orar 15:00 – 16:00 BST.

Ceremonia de la Castelul Windsor a fost transmisă la radio şi pe câteva canale de YouTube.

Pe platforma video, streaming-ul BBC a înregistrat 7,5 milioane de vizionări până duminică dimineaţă.

Nu au fost comunicate cifrele pentru live streaming-ul de pe canalul The Royal Family, dar duminică acesta era al treilea în lista trending.

Un program separat difuzat de BBC Two sâmbătă seară, cu imagini din timpul ceremoniei, a fost urmărit de 1,31 de milioane de telespectatori.

În 2002, mai mult de 10 milioane de persoane din Marea Britanie au urmărit funeraliile reginei-mamă Elizabeth, deşi acea ceremonie a avut loc într-o marţi.

În 1997, funeraliile prinţesei Diana au fost urmărite de 31 de milioane de telespectatori, un record de audienţă.

Sâmbătă, serviciul religios a avut loc într-un cadrul restrâns, cu doar 30 de participanţi, din cauza pandemiei. Regina a stat singură în Capela St. George de la Castelul Windsor, iar la ceremonie au participat toţi copiii ei şi ai ducelui de Edinburgh şi, între alţii, prinţii William şi Harry.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend