Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Cristoiu: Ponta a intuit bine esența bătăliei pentru Codul Fiscal, dar, sub conducerea lui Dragnea, PSD lucrează la propria plecare de la Guvernare. PNL e slugarnic, iar UNPR se chinuie să fie parte din majoritatea prezidențială

Publicat

in

În scandalul Codului Fiscal, Gabriel Oprea a intervenit propunând un dialog între toate partidele parlamentare pentru a se ajunge la un acord. Liberalii s-au grăbit să salute gestul său ”și să-i perie nițel ciubotele Generalului”, într-o încercare de a ieși din încurcătura în care i-a vârât Iohannis prin respingerea Codului, pe care ei l-au votat cu urale. Dragnea a intervenit și el, exprimându-și entuziasmul pentru organizarea cât mai rapidă a discuțiilor.

Cu această ocazie, liderul interimar al PSD a lansat o serie de considerații de politică generală: ”În ultima conferinţă de presă am făcut apel la întreaga clasă politică pentru trecerea la o politică axată pe problemele reale ale României, pe identificarea priorităţilor şi renunţarea la politica de conflicte personale şi demagogie. Constat că primele reacţii sunt încurajatoare, deja câţiva actori politici semnificativi îndemnând la dialog pe tema Codului Fiscal. În acest sens, salut iniţiativa venită din partea UNPR, prin vocea preşedintelui acestei formaţiuni politice, Gabriel Oprea, de realizare a unei discuţii între partidele parlamentare pe tema Codului fiscal, confirmând astfel prezenţa ministrului Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, din partea PSD, la această acţiune”.

Jurnalistul Ion Cristoiu consideră că, astfel, Dragnea a făcut o nouă plecăciune în fața lui Iohannis, în numele PSD, reafirmând  că partidul renunță la bătălia cu liberalii. Dincolo de acest fapt,  ceea ce mai trebuie remarcat în aceste afirmații este că Dragnea l-a trimis la consultări pe Eugen Teodorovici, Ministrul de Finanțe, peste capul premierului Victor Ponta. Contrar a ceea ce a susținut Dragnea, Ponta continuă  să respingă orice negocieri pe tema Codului Fiscal: „Economie, nu Politica – acum ati inteles stimati penelisti/pedelisti! Sau mai trebuie sa facem o consultare ca sa va dati seama ce ati votat in unanimitate in urma cu doua luni???”.

Reamintind cum s-a ajuns la scandalul Codului Fiscal, jurnalistul scrie că acesta a fost votat aproape în unanimitate în Parlament, pe 24 iunie, fără a se pronunța cineva împotriva lui nici înainte, nici după votare. Când a ajuns la promulgare, Iohannis l-a retrimis în Parlament fără a explica de ce, explicațiile fiind cu atât mai necesare cu cât înainte nu se exprimase împotriva Codului. Argumentele nu au venit, în schimb scandalul a căpătat proporții, începând să se pronunțe împotrivă persoane care, până în acel moment nu avuseseră nimic de comentat: Mugur Isărescu, aripa Predoiul din cadrul PNL, FMI, o parte din presă.

În acest imens scandal, au început, astfel, să se contureze două poziții, fiecare într-una nume raport față de cea a lui Iohannis:

Potrivit lui Ion Cristoiu, prima dintre acestea este respingerea respingerii, adică trecerea Codului Fiscal fără nicio modificare și fără nicio discuție. Asumată de Victor Ponta, această poziție are justificare prin faptul că aparține celor care au inițiat şi impus Codul. Direcțiile de acțiune de pînă acum constau în denunțarea respingerii ca avînd temei politic și-n atacarea PNL pe tema că s-a răzgîndit la indicațiile de la Cotroceni. Din punct de vedere politic, această poziție înseamnă refuzul oricărei discuții prealabile votului. Codul fiscal e bun în forma în care a fost votat. Orice altă poziție ar însemna recunoașterea faptului că președintele a avut dreptate respingînd Codul și, pentru PSD, un harakiri politic”.

Cea de-a doua poziție susține adoptarea Codului în condiții stabilite de partidele parlamentare prin dialog. ”E poziția liberalilor surprinși între supunerea față de Cotroceni și riscul de a-și pierde electoratul de Dreapta, cel mai interesat în votarea Codului așa cum a fost trimis la Promulgare. Pentru a parfuma rahatul în care a intrat ca partid prezidențial, PNL a făcut tot felul de scamatorii politice: de la aserțiunea Noi am votat, dar am crezut că… pînă la inițiativa de a discuta cu celelalte partide parlamentare pentru a se ajunge la un compromis”.

Totuși, există și o a treia poziție, cea susținută de Liviu Dragnea: guvernul trebuie să accepte nu doar discuțiile cu liberalii, ci și anumite modificări pentru a-i face pe plac lui Iohannis. Aceasta ar fi încă o modalitate a președintelui interimar al social-democraților  de a face din PSD un partid prietenos față de Klaus Iohannis. De altfel, Dragnea a declarat ”la puțin timp de la Lovitura de palat care l-a pus șef peste social- democrați” că: „Președintele l-a trimis la reexaminare. Noi nu avem deocamdată argumente pentru a modifica legea respectivă, dar ținînd cont că e președintele României, eu am cerut în Biroul Permanent Național ca Ministerul de Finanțe să realizeze un studiu de impact, pe care să îl pună la dispoziția parlamentarilor cînd se vor întîlni în sesiunea extraordinară”.

În opinia lui Cristoiu, Dragnea și Ponta s-au poziționat total diferit în chestiunea noului Cod Fiscal, dar, spre deosebire de președintele interimar al PSD, premierul a intuit esența acestei bătălii: orice dialog pe care PSD îl acceptă cu PNL în această problemă este o lovitură dată PSD. Și asta pentru că, în contextul anului electoral 2016, PNL ar pierde foarte mult dacă ar fi nevoit să voteze contra Codului și pentru că orice altă poziție în afară de cea a susținerii Codului în varianta sa inițială ar echivala cu o recunoaștere a faptului că PSD a fost iresponsabil trimițând Codul Fiscal în acea variantă lui Iohannis, iar Iohannis  și-a dovedit Măreața Înțelepciune sesizînd slăbiciunile Codului”.

În acest context a picat inițiativa UNPR, care nu-i altceva decât ”o șmecherie prin care UNPR se situează brusc pe pozițiile PNL. Pentru că nu putea spune Sunt de acord cu oferta PNL, Gabriel Oprea a apelat la trucul cu propria inițiativă”. Ponta a refuzat orice dialog pe tema Codului Fiscal pentru a nu pierde capitalul de imagine dat de conceperea unui Cod care a trecut prin Parlament în uralele Opoziției. Dacă social democrații, totuși, vor adopta poziția lui Dragnea, atunci se poate vorbi de o lovitură dată lui Victor Ponta de către Gabriel Oprea.

Și nu ar fi prima dată când Oprea are o altă poziție decât partenerul de coaliție  PSD. Au mai fost Votul la Strategia de apărare, votul pentru MRU, adoptarea Ordonanței de mărire a salariilor demnitarilor. ”De fiecare dată, Gabriel Oprea a apelat la unul dintre cele mai interpretabile concepte din politica românească: Interesul național. De astă dată însă nu e vorba de interesul național. E vorba de interesul UNPR de face parte din noua majoritate – Majoritatea prezidențială”, susține Ion Cristoiu.

”PSD nu-și poate permite să treacă cu vederea această nouă ieșire din front a UNPR. Firește, cînd spun PSD, mă refer la Partidul lui Victor Ponta. Nu pot trece însă cu vederea că partidul nu mai e al lui Victor Ponta. Partidul e al lui Liviu Dragnea. Care Liviu Dragnea, potrivit Mandatului primit, s-a grăbit să salute inițiativa lui Gabriel Oprea de apropiere de PNL, anunțînd și el o apropiere de Partidul Meu al lui Klaus Iohannis”, mai continuă jurnalistul.

Cristoiu consideră că Dragnea a fost pus în fruntea partidului de către Sistem, cel care are puterea reală în România, pentru a face din PSD al doilea ”Partid al Meu” al lui Iohannis. ”PSD nu-și poate permite să treacă cu vederea această nouă ieșire din front a UNPR. Firește, cînd spun PSD, mă refer la Partidul lui Victor Ponta. Nu pot trece însă cu vederea că partidul nu mai e al lui Victor Ponta. Partidul e al lui Liviu Dragnea. Care Liviu Dragnea, potrivit Mandatului primit, s-a grăbit să salute inițiativa lui Gabriel Oprea de apropiere de PNL, anunțînd și el o apropiere de Partidul Meu al lui Klaus Iohannis”.

Reacțiile lui Dragnea  arată că social-democrații lucrează din greu la propria plecare de la Guvernare, iar poziția diferită de cea a lui Ponta în scandalul Codului Fiscal, demonstrează acest lucru.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

50.000 de doze de tratament anti-Covid de la laboratorul american Merck vor fi livrate în Franţa

Publicat

in

De

Franţa a comandat 50.000 de doze de medicament anti-COVID-19 de la laboratorul american Merck, a anunţat marţi ministrul Sănătăţii, Olivier Véran, în timp ce autorităţile sanitare europene examinează acest tratament care ar putea fi crucial în lupta împotriva epidemiei, relatează AFP.

”50.000 de doze din acest medicament vor fi livrate în Franţa începând din ultimele zile ale lunii noiembrie sau primele zile ale lunii decembrie, adică de îndată ce tratamentele părăsesc liniile de producţie”, a declarat Olivier Véran în cadrul unei audieri în Senat.

Merck, numit MSD în afara Americii de Nord pentru a face deosebirea de un omonim german, a raportat rezultate foarte încurajatoare pentru acest antiviral la începutul lunii octombrie.

Potrivit laboratorului american, care a efectuat teste pe aproape 800 de pacienţi, dar încă nu a făcut publice detaliile, medicamentul MOLNUPIRAVIR reduce la jumătate riscul de spitalizare atunci când este administrat pacienţilor care tocmai au fost testaţi pozitiv pentru COVID-19.

Grupul a cerut autorizare pentru tratament atât de la autorităţile sanitare americane cât şi europene, acestea anunţând luni că demarează o procedură accelerată, potrivit Agerpres.ro.

Ministrul Véran a reamintit însă că acest tratament nu va fi singurul răspuns la epidemie, subliniind importanţa vaccinării împotriva COVID -19.

Costul tratamentului va fi crescut a priori. Ministrul francez nu a precizat cuantumul comenzii, dar, de exemplu, Statele Unite au comandat anul acesta 1,7 milioane de doze pentru 1,2 miliarde de dolari, adică aproximativ 700 de dolari pentru fiecare doză.

”Vaccinarea, mai mult tratament antiviral, mai mulţi anticorpi monoclonali, egal cu mult mai puţin impact asupra sănătăţii”, a insistat el.

În ansamblu, ”ne-ar proteja şi (…) în cazul unui val epidemic legat de o nouă variantă, pagubele provocate în acest caz fiind încă necunoscute”, a conchis ministrul francez al Sănătăţii.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult

NATIONAL

Garda de Mediu a oprit intrarea a 45 de tone de deşeuri metalice prin vama Giurgiu

Publicat

in

De

Comisarii de mediu din cadrul Comisariatul Judeţean Giurgiu au oprit, de la începutul acestei luni, intrarea în ţară a patru transporturi cu 45 de tone de deşeuri metalice, pe motiv că documentele de intrare în ţară nu erau completate conform legislaţiei europene privind transferurile de deşeuri. Comisarii au identificat, de asemenea, o zonă din comuna Vărăşti în care se ardeau cabluri şi anvelope, controlul arătând că “incinerarea deşeurilor în acea zona este o practică”, conform news.ro.

De la începutul lunii octombrie, comisarii de mediu din Giurgiu au controlat transferul, importul, exportului şi tranzitul de deşeuri, pentru 264 de transporturi care au trecut prin punctul de trecere a frontierei Giurgiu.

“Pentru 4 transporturi (45 t deşeuri metalice), Garda Naţională de Mediu-Comisariatul Judeţean Giurgiu a dispus interzicerea intrării pe teritoriul României. Menţionăm că documentele care însoţeau transporturile nu erau completate conform prevederilor Regulamentului (CE) nr. 1013/ 2006 privind transferurile de deşeuri. În acelaşi interval, comisarii Gărzii Naţionale de Mediu-Comisariatul Judeţean Giurgiu au efectuat 65 de controale şi au aplicat 9 sancţiuni contravenţionale în valoare de 211.000 lei. În două situaţii a fost notificată Agenţia pentru Protecţia Mediului Giurgiu în vederea emiterii unei notificări prealabile suspendării actului de reglementare”, au scris, pe Facebook, comisarii de mediu din Giurgiu.

Conform sursei citate, echipele de comisari au constatat nerespectarea condiţiilor impuse prin autorizaţia de mediu, neîntocmirea evidenţei gestiunii deşeurilor, neanunţarea unei poluări accidentale, nerespectarea de care utilizatori a obligaţiei de a se racorda la sistemele publice de canalizare existente sau nou-înfiinţate, dacă aceştia nu deţin staţii de epurare avansată care respectă condiţiile de descărcare a apelor epurate în mediul natural.

Garda de Mediu Giurgiu a constatat, de asemenea, că în comuna Vărăşti, satul Dobreni, o persoană fizică se ocupă cu arderea de cabluri auto şi anvelope.

“Vetrele de foc identificate în timpul controlului au indicat faptul că incinerarea deşeurilor în această zona este o practică”, mai scriu comisarii de mediu, precizând că au anunţat organele de cercetare penală cu privite la acest aspect.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend