Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Cristian Ghinea se teme că Nicolae Ciucă îi ‘fură jucăriile’

Publicat

in

Fostul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a demisionat din USR și a devenit membru în două comisii care vor superviza implementarea PNRR. Când a văzut că în subordinea premierului Nicolae Ciucă s-a înființat un departament care va avea exact misiunea de a supraveghea implementarea fondurilor europene, Cristian Ghinea a reacționat și susține că este inutil un astfel de departament.

”În contextul deciziei Guvernului de a înființa, în subordinea premierului, un departament care să monitorizeze programele finanțate din fonduri publice și europene, Cristian Ghinea, vicepreședinte USR și fost ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene, explică de ce această suprastructură este inutilă și va afecta implementarea PNRR.

„Ideile și proaste și puține nu mor niciodată. Așadar, se face agenție la Guvern de fonduri UE. Avem și minister de fonduri UE, fix cu aceleași atribuții. Am tot sperat că această fantezie, care era doar pofta lui Marcel Boloș pe când era consilier la Nicolae Ciucă, ca să aibă și el propria lui jucărie, va muri odată ce omul a ajuns ministru. Se vor călca pe picioare noua structură și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene? Evident. Va afecta implementarea PNRR? Evident, da, va avea impact și asupra PNRR”, declară Cristian Ghinea.

Ministerele nu vor mai raporta la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, ci direct la noul departament înființat în subordinea premierului, ceea ce înseamnă că MIPE își pierde capacitatea de control și autoritatea în fața ministerelor. Or, acest lucru schimbă în mod semnificativ sistemul de management al PNRR.

„Sistemul de management este parte din PNRR, e capitol separat conform regulamentului european. A trebuit să arătăm, să negociem și agreăm cine ce face pentru a aplica PNRR. Acum, apare o nouă structură. A fost creată fără consultarea Comisiei Europene. Evident, fură atribuții de la MIPE. Dar nu are și răspundere. Au făcut, ca de obicei, un balamuc. În tot timpul negocierilor, Comisia a fost îngrijorată de «talentul» nostru de a disipa răspunderea și autoritatea. Rolul MIPE de coordonator e clar în PNRR. Acum i-au pus un capac: 25 de posturi care supraveghează MIPE. Va fi această agenție umplută cu nepoți, fini și amante? Evident. Guvernul încă nu a angajat la MIPE nici jumătate dintre oamenii care ar trebui să lucreze la direcția PNRR. În schimb, face o suprastructură la Guvern ca să îi supravegheze, cu 25 de posturi! Oameni la muncă nu se grăbesc să ia. Banii pe care ne-am chinuit să îi aducem stau nefolosiți. Prioritatea Coaliției: să facă încă o agenție să îi supravegheze pe ceilalți. Vrea aripa Ciucă din PNL să aibă propria jucărie pe fonduri UE pentru că aripa Câțu are MIPE? Evident. Va ajuta asta absorbția și buna folosire a banilor europeni? Evident, nu. Când ai două volane iese prost”, mai declară Cristian Ghinea.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

O promoție într-un bar a generat un scandal uriaș în Indonezia – Câte o sticlă de gin pentru toți cei cu numele de Mahomed sau Maria

Publicat

in

De

Poliţia indoneziană a arestat şase persoane pentru blasfemie după ce un lanţ de baruri a oferit băuturi alcoolice gratuite oricărui client cu numele de Mahomed, au anunţat vineri autorităţile, potrivit AFP citată de Agerpres.

Într-o postare pe reţelele de socializare, care între timp a fost ştearsă, barul Holywings oferea în fiecare joi câte o sticlă de gin oricărei persoane pe nume Mahomed (profetul islamului) sau Maria (figură importantă a creştinismului), pe baza prezentării cărţilor de identitate.

Or, alcoolul este interzis de legea islamică şi, chiar dacă consumul acestuia nu este interzis în barurile din Indonezia, musulmanii conservatori au fost indignaţi de această promoţie.

Indignarea s-a amplificat pe reţelele de socializare şi mai multe organizaţii de tineret i-au denunţat la poliţie pe responsabilii barului, acuzându-i de blasfemie.

Vineri seară, poliţia a prezentat şase suspecţi, printre care directorul artistic şi şeful echipei de promovare de la Holywings, în cadrul unei conferinţe de presă difuzate la televiziune.

Cele şase persoane purtau bluzele portocalii destinate infractorilor în Indonezia şi aveau feţele acoperite.

Arestaţii sunt acuzaţi de blasfemie şi de răspândirea urii religioase, a declarat poliţia, şi riscă până la 10 ani de închisoare.

Holywings a prezentat scuze publice şi a dat asigurări că responsabilii săi nu au fost la curent cu această promoţie.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

”O femeie moare la fiecare nouă minute”. Guvernul francez vrea înscrierea dreptului la avort în Constituţie

Publicat

in

De

​Premierul francez Elisabeth Borne anunţă sâmbătă că susţine o iniţiativă a grupului partidului prezidenţial LREM de înscriere a dreptului la avort în Constituţia franceză, în urma hotărârii istorice a Curţii Supreme a Statelor Unite de a revoca dreptul la avort, relatează AFP, potrivit News.ro.

protest in SUA dupa ce Curtea Suprema a eliminat dreptul constitutional la avortFoto: Amy Katz / Zuma Press / Profimedia Images

Şefa deputaşiţilor LREM Aurore Bergé a anunţat sâmbătă depunerea unui proiect de lege în acest sens, după anularea dreptul la avort în America.

NUPES a anunţat că vrea să discute luni despre un proiect de lege în acest sens.

”Guvernul va susţine cu putere acest proiect de lege. Pentru toate femeile, pentru drepturile omului, trebuie să înscriem acest aqis” în Constituţie, anunţă într-un tweet şefa Guvernului francez, apreciind că ”Parlamentul trebuie să susţină larg acest text”.

Aurore Bergé a denunţat, la France Inter, o decizie ”catastrofală pentru femei în lume”. ”O femeie moare la fiecare nouă minute pentru că a fost prost practicat un avort, în mod nesigur”, a subliniat ea.

”Asta ne îndeamnă, în Franţa, să dăm dispoziţii să nu ne trezim mâine cu eventuale răsturnări”, îndeamnă această aleasă din Yvelines, o fostă membră a Partidului Les Republicains (LR, dreapta), angajată în feminism.

Aurore Bergé a apărat, în urmă cu câteva luni, o prelungire în Franţa a termenului legal al avortului, adoptat la sfârşitul legislaturii precedente.

Întrebată dacă se teme de o punere în discuţie a avortului în Franţa, ea a răspuns că ”din nefericire nimic nu este imposibil, iar drepturile femeii sunt fragile şi sunt puse mereu în discuţie”.

Extrema dreaptă se opune aprig avortului

Arărându-i cu degetul pe noii deputaţi din cadrul Partidului Rassemblement National (RN, extremă dreapta), nişte ”opozanţi aprigi ai accesului femeilor la avort”, ea consideră că ”nu trebuie să ne asumăm niciun risc în acest domeniu şi este necesar să securizăm” acest drept.

Frontul Naţional (FN), devenit RN, a fost mult timp un oponent radical al avortului.

În 2011, Marine Le Pen şi-a reiterat dorinţa ca avorturile să nu fie decontate, iar apoi a îndemnat la menţinerea situaţiei, prezentându-se în acelaşi timp drept cea mai mare apărătorare a drepturilor femeilor.

Proiectul de lege al lui Aurore Bergé, transmis AFP, prevede că ”nimeni nu poate fi privat de dreptul la întreruperea voită a sarcinii”.

Şefa deputaţilor LREM subliniază că ”nu schimbăm Constituţia aşa cum schimbăm legea”, aşadar ”aceasta este o garanţie pe care trebuie să o dăm femeilor”.

Ea consideră că această măsură urmează să fie ”larg împărtăşită pe băncile Adunării Naţionale şi Senatului”

Stânga franceză a vrut ca dreptul la avort să fie garantat prin Constituție din 2019

Ideea nu este însă nouă.

În 2019, mai mulţi deputaţi de stânga au depus un proiect de lege constituţională ”vizând să protejeze dreptul fundamental la întreruperea voită a sarcinii”, o iniţiativă a socialistului Luc Carvounas.

”Nimeni nu poate îngrădi dreptul fundamental la întreruperea voită a sarcinii”, se arăta în acest articol, susţinut atunci de către depitaţii din Partidul La France Insoumise (LFI) Clémentine Autain, Eric Coquerel şi Mathilde Panot.

Şefa deputaţilor LFI Mathilde Panot a anunţat vineri seara că urmează să propună luni o alianţă a stângii NUPES ”care să depună un proiect de lege care să înscrie avortul în Constituţia” franceză.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend