Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Creștinii se revoltă: Israelul, acuzat de ‘încălcarea libertății religioase’ după intervenția brutală a Poliției la o înmormântare

Publicat

in

O organizaţie reprezentând 12 culturi creştine a condamnat luni intervenţia poliţiei israeliene la înmormântarea jurnalistei palestiniene Shireen Abu Akleh, evocând o încălcare a libertăţii religioase, relatează Reuters şi AFP, informează Agerpres.

Acţiunile de vineri ale poliţiei au constituit o „invazie şi o recurgere disproporţionată la forţă … (şi) o încălcare gravă a normelor şi reglementărilor internaţionale, inclusiv a dreptului fundamental la libertatea religioasă”, se arată într-un comunicat al grupului Bisericile creştine din Ţara Sfântă.

Administratorul apostolic al patriarhatului latin al Ierusalimului a subliniat la rândul său într-o conferinţă de presă la Spitalul Sf. Iosif, exprimându-se în numele episcopilor din Ţara Sfântă, că „poliţia a pătruns într-o instituţie medicală creştină, dând dovadă de lipsă de respect faţă de Biserică, faţă de instituţia sanitară, faţă de memoria morţilor”.

Poliţia israeliană a anunţat sâmbătă că va deschide o anchetă privind acţiunile ofiţerilor săi în timpul înmormântării, cu o zi înainte, la Ierusalim, a jurnalistei postului Al-Jazeera, în urma unui val de critici privind represiunea poliţiei asupra celor care purtau sicriul.

Jurnalista, în vârstă de 51 de ani, cu dublă cetăţenie palestiniană şi americană, a fost împuşcată miercuri în cap în timp ce acoperea mediatic un raid militar israelian în tabăra de refugiaţi din Jenin, în Cisiordania, teritoriu palestinian ocupat de Israel din 1967. Ea purta o vestă antiglonţ pe care scria „presă” şi o cască de reporter.

În timp ce sicriul părăsea spitalul Sfântul Iosif din Ierusalimul de Est, sectorul palestinian al oraşului de asemenea ocupat de Israel, poliţia a pătruns în incinta unităţii şi a încercat să disperseze o mulţime care flutura steaguri palestiniene (video cu momentul aici). Sicriul aproape că a căzut din mâinile celor care îl purtau, care au fost loviţi de poliţişti înarmaţi cu bastoane, dar au fost prins in extremis, potrivit imaginilor difuzate pe reţelele de socializare şi la televiziune.

Aceste episoade au avut loc pe fondul unei tensiuni ridicate la Ierusalim, unde aproximativ 10.000 de palestinieni s-au adunat pentru a-şi lua rămas bun de la jurnalista veterană, originară din oraş.

Decizia poliţiei israeliene de a investiga aceste evenimente a venit ca răspuns la un val de critici din partea comunităţii internaţionale, inclusiv a guvernului american, Uniunii Europene şi Consiliului de Securitate al ONU.

Directorul spitalului, Jamil Koussa, a declarat luni pentru France Presse că a discutat cu poliţia vineri, în faţa spitalului, insistând ca aceasta să permită „derularea paşnică” a funeraliilor. Poliţia a avertizat atunci că dacă persoanele în doliu intonează cântece naţionale palestiniene sau arborează drapele, cortegiul funerar va fi blocat, a menţionat Koussa.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Mica Lituanie sfidează Rusia. Blocada Kaliningradului continuă în ciuda amenințărilor Kremlinului

Publicat

in

De

Președintele lituanian Gitanas Nauseda a declarat că Lituania nu va face concesii Rusiei în blocarea tranzitului mărfurilor sancționate către regiunea Kaliningrad. El a mai subliniat că Lituania controlează întregul flux de mărfuri care trec prin teritoriul său și nu se poate vorbi despre niciun „coridoare”.

Dimitri Peskov a calificat decizia Lituaniei drept ilegală și fără precedent

„Această decizie este cu adevărat fără precedent. Este o încălcare a tot și toate. Înțelegem că acest lucru are legătură cu o decizie în acest sens a Uniunii Europene – de a extinde sancțiunile la tranzit. Considerăm și acest lucru ilegal” – a subliniat reprezentantul Kremlinului. Dmitri Peskov a declarat că situația actuală este „mai mult decât gravă” și „necesită o analiză foarte profundă înainte de formularea oricăror măsuri și a oricărei decizii”. „Această analiză aprofundată va fi efectuată în următoarele zile” – a adăugat secretarul de presă al preşedintelui rus.

„Această decizie este cu adevărat fără precedent. Este o încălcare a tot și toate. Înțelegem că acest lucru are legătură cu o decizie în acest sens a Uniunii Europene – de a extinde sancțiunile la tranzit. Considerăm și acest lucru ilegal” – a subliniat reprezentantul Kremlinului. Dmitri Peskov a declarat că situația actuală este „mai mult decât gravă” și „necesită o analiză foarte profundă înainte de formularea oricăror măsuri și a oricărei decizii”. „Această analiză aprofundată va fi efectuată în următoarele zile” – a adăugat secretarul de presă al preşedintelui rus.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Moment de cotitură în război: armata lui Putin a atacat Kievul din sudul Rusiei cu rachete deasupra Mării Caspice

Publicat

in

De

Noul atac al ocupanţilor ruşi asupra Kievului a fost efectuat duminică de bombardiere strategice Tu-95 şi Tu-160 cu rachete de croazieră de tipul X-101, care au o rază de acţiune de până la 5.500 km, a precizat purtătorul de cuvânt al Forţelor aeriene militare ucrainene, Iuri Ignat, citat de agenţiile de presă Unian şi Ukrinform, relatează Agerpres.

Bombardierele ruseşti au decolat de la o bază din Astrahan, sudul Rusiei, lansând rachetele de deasupra Mării Caspice.

„Au fost lansate între patru şi şase rachete de tipul respectiv, dar sistemul nostru de apărare antiaeriană a reuşit să doboare două dintre ele”, a indicat purtătorul de cuvânt citat.

Potrivit acestuia, X-101 este una dintre cele mai scumpe rachete de croazieră aflate în dotarea armatei ruse, despre ea afirmându-se că ar fi şi de înaltă precizie.

Kievul a fost trezit în zorii zilei de duminică de sirenele de alarmă care anunţau noi atacuri cu rachete, de data aceasta asupra unui cartier unde pe lângă clădiri rezidenţiale se află şi o uzină de armament, deja lovită în ultimele săptămâni, acest nou atac intervenind în ziua deschiderii summitului G7 în Bavaria.

Uzina de armament din cartier, denumită Artiom, fondată la sfârşitul secolului al XIX-lea, produce rachete de tipul aer-aer şi antitanc şi rachete de mare calibru, potrivit unui site militar specializat ucrainean.

Pe reţelele de socializare a fost postată o interceptare a discuţiilor piloţilor ruşi, despre care se bănuieşte că au comis atacul de duminică, soldat cu cel puţin un mort şi cinci răniţi în urma lovirii unui imobil de locuit cu nouă etaje în cartierul Şevcenkovski din Kiev.

„Grupul a terminat. Mulţumim pentru acoperire!”. „Înţeles. Am urmărit. Frumos! Aterizare lină!”, îşi spun între ei piloţii ruşi.

În acelaşi timp, consilierul ministrului ucrainean de interne Anton Gheraşcenko a dat publicităţii paşaportul rusesc al unei femei scoase de sub dărâmăturile blocului lovit la Kiev. Este vorba de Ekaterina Volkova, născută în 1987; din datele actului ei de identitate rezultă că ea provine din Moscova. Aceasta a fost spitalizată în stare gravă. În bombardament, a fost rănită fetiţa ei de şapte ani, iar soţul ei se pare a murit, conform Zerkalo nedeli.

În acelaşi timp, consilierul şefului cancelariei prezidenţiale de la Kiev, Oleksii Arestovici, a avertizat că forţele ruse ar putea să lovească din nou capitala Ucrainei în cursul zilei de duminică, lansând un apel la vigilenţă, potrivit Unian.

„Astăzi ar putea viza întreaga zi Kievul. Nu neglijaţi măsurile de siguranţă. Ca să nu mai vorbim de alte oraşe”, a transmis el prin Twitter.

Deputatul ucrainean Oleksii Goncearenko indicase anterior că în cursul dimineţii forţele ruse au lansat aproximativ 14 rachete asupra regiunii Kievului.

Una dintre rachete a căzut pe terenul de joacă al unei grădiniţe de copii din cartierul Şevcenkovski din Kiev, unde s-a format un crater în urma impactului, a indicat consilierul Anton Gheraşcenko, adăugând că întrucât atacul a avut loc în jurul orei 06:00 în acel perimetru nu se aflau persoane.

Conform AFP, ultimele trei etaje ale imobilului de nouă etaje au fost complet distruse. Mai multe incendii s-au declanşat, degajând un fum gros brun. Pompierii s-au luptat mai multe ore pentru a stinge două focare ale incendiului.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend