Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Creșterea prețurilor la energie generează un val la nivel mondial: sunt așteptate proteste masive

Publicat

in

Preţurile gazelor naturale înregistrează creşteri istorice şi reprezintă o veste proastă pentru toată lumea, de la producătorii de ceramică din China la clienţii patiseriilor din Paris, arată o analiză realizată de Institute for Energy Economics and Financial Analysis, potrivit căreia iarna care va veni va da lumii o lecţie dureroasă despre cât de importante au devenit gazele pentru economie, transmite Bloomberg.

Costul gazelor naturale se află deja la niveluri record pentru această perioadă pe majoritatea pieţelor şi va creşte probabil în continuare, riscând să pună în pericol redresarea din pandemia de Covid-19, informează News.ro.

Preţurile prea mari ar putea reduce cheltuielile oamenilor şi eroda salariile prin inflaţie, iar băncile centrale vor avea de luat decizii dificile.

Mai rău decât atât, actualele deficite de ofertă ar putea avea un efect negativ asupra activităţilor industriale, chiar să provoace pene de energie în ţările aflate în dezvoltare, ceea ce ar putea duce la declanşarea unor tulburări sociale.

”Energia stă la baza unei economii”, a spus Bruce Robertson, analist la Institute for Energy Economics and Financial Analysis.

”Preţurile ridicate ale energiei reverberează prin lanţul de aprovizionare” şi ar putea împiedica redresarea incipientă, a spus el.

Costurile energiei sunt în creştere în întreaga lume, pe măsură ce refacerea cererii din cele mai grave blocaje provocate de Covid-19 se loveşte de constrângerile de aprovizionare.

Petrolul a consemnat deja o lungă creştere, care a început la sfârşitul anului 2020 şi s-a încheiat în iulie cu valori maxime multianuale de peste 75 dolari pe baril.

Preţurile gazelor au început să crească serios la începutul verii în emisfera nordică, când a devenit din ce în ce mai clar că nu există o ofertă suficientă în Europa pentru a permite refacerea obişnuită a stocurilor epuizate în timpul iernii.

Cel mai mare furnizor al continentului, Rusia, limitează exporturile prin conducte din mai multe motive, inclusiv cererea internă ridicată, întreruperile producţiei şi un acord pentru reducerea livrărilor prin Ucraina.

”Toată vara am fost în întîrziere cu refacerea stocurilor”, a spus Alfred Stern, director general al producătorului austriac de petrol şi gaze OMV.

Consumatorii din Europa sunt acum la mila vremii, iar traiectoria preţurilor ”va depinde acum de cât de rece va fi iarna asta”, a mai spus Stern.

În Europa, preţul gazului l-a depăşit pe cel al petrolul, dar problema nu este limitată la această regiune.

În timp ce constrângerile ruseşti în materie de aprovizionare nu afectează direct consumatorii din Asia, aceştia trebuie să concureze cu Europa pentru livrările de gaze naturale lichefiate pe mare, aceştia fiind obligaţi să plătească preţuri mai mari pentru a asigura livrările.

“Preţurile ridicate la gaze sunt astăzi o problemă pentru Europa. Ar putea fi o problemă şi pentru Asia “, a declarat, vineri, într-un interviu la Bloomberg TV, Francesco Starace, CEO-ul Enel.

Piaţa GNL este cea care leagă Europa, Asia şi SUA, iar preţurile ridicate de acolo se extind pe piaţa internă americană, stimulând exporturile mai mari de combustibil lichefiat.

Contractele la termen pentru gazele naturale din New York au crescut cu 80% în acest an, la cel mai mare nivel din 2018, deşi sunt încă mult mai mici decât pe celelalte pieţe globale importante.

”Piaţa europeană şi piaţa americană se află într-un loc similar în timp ce se îndreaptă către sezonul de încălzire. Ar putea să existe motive de îngrijorare referitoare la adecvarea rezervelor, dacă vom avea vreme mai rece decât în ​​mod normal, având în vedere aşteptările mari privind exporturile de GNL”, a spus Nina Fahy, analist pentru gaze naturale la Energy Aspects din New York.

În întreaga lume, consecinţele economice ale creşterii preţurilor gazelor naturale devin evidente. Tereos SCA, cel mai mare producător de zahăr din Franţa, a avertizat luna trecută că preţul combustibilului afectează procesarea zahărului în Europa, crescând enorm costurile de producţie, potrivit unui e-mail trimis clienţilor văzut de Bloomberg News.

Preţurile ridicate ale energiei creează ”o presiune inflaţionistă asupra oricărui alt cost” care va ajunge să fie transmisă clienţilor, a declarat Pascal Leroy, vicepreşedinte senior pentru resurse de bază la Roquette Freres SAS, o companie de prelucrare a produselor alimentare din nordul Franţei.

În China, cel mai mare importator mondial de gaze, fabricile de ceramică au fost nevoite să reducă producţia din cauza preţurilor ridicate din provinciile Guangdong şi Jiangxi, potrivit informaţiilor locale.

Facturile de utilităţi în creştere ”au sabotat” afacerile producătorului de oţel Mughal Steels din Pakistan, potrivit directorului operaţional Shakeel Ahmad.

”Consumăm mai întâi gaze şi primim o factură mare mai târziu. Cum pot să mă întorc la un client spunând că trebuie să adaug costuri suplimentare la oţelul pe care i l-am vândut”, a spus el.

JPMorgan Chase a declarat săptămâna aceasta că indicele managerilor din sectorul productiv mondial a scăzut în august la un nivel minim al ultimelor şase luni, deşi indică în continuare extinderea.

Unele ţări sărace, cum ar fi Bangladesh, nu îşi pot permite să achiziţioneze suficiente surse de energie pentru a-şi menţine economiile. Unele sisteme de irigaţii din ţară pot funcţiona numai noaptea din cauza raţionalizării energiei, potrivit persoanelor chestionate de Bloomberg.

Preţurile actuale ale GNL în Asia nu sunt ”normale. S-ar putea să fie refuzuri din partea clienţilor care nu şi le pot permite ”, a declarat Leonid Mikhelson, CEO al producătorului rus de GNL Novatek PJSC.

Producătorii americani nu au simţit încă impactul creşterii costului gazului, deoarece multe industrii cu consum intensiv de energie, precum oţelul şi produsele petrochimice, au obţinut preţuri mai mari, a spus Fahy of Energy Aspects.

O criză care se desfăşoară în mare parte în industria grea din Europa şi Asia s-ar putea răspândi în curând pe arena politică şi macroeconomică.

Dacă gospodăriile şi întreprinderile vor primi facturile  în creştere pentru serviciile d utilităţi, acestea ar putea încerca să crească salariile sau preţul bunurilor pe care le vând, agravând presiunea inflaţionistă deja rezultată din lanţurile de aprovizionare tensionate.

Rata inflaţiei de bază în zona euro se află deja deja la 3%, cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani. Oficialii Băncii Centrale Europene insistă că această creştere a preţurilor post-pandemică ar trebui să se dovedească temporară, dar o creştere durabilă le-ar complica capacitatea de a susţine în continuare economia prin politica monetară ultra-relaxată.

“Probabilitatea ca producătorii să transfere costurile cumpărătorilor este foarte mare”, a spus Carsten Brzeski, economist la ING Groep NV din Frankfurt. Asta înseamnă că inflaţia poate ”să nu fie atât de tranzitorie”.

O creştere durabilă a preţurilor pentru bunurile esenţiale poate avea consecinţe sociale.

“În multe economii emergente, chiar şi creşteri uşoare ale preţurilor cu amănuntul la combustibil sau la energie pot duce la dificultăţi economice şi tulburări publice”, au declarat analiştii Eurasia Group într-o notă datată 31 august.

În Pakistan, guvernul a fost supus criticilor pentru achiziţionarea celor mai scumpe livrări de GNL de când ţara început să importe combustibilul în 2015.

Costul energiei ar putea deveni un ”cartof fierbinte” în viitoarele alegeri germane, a declarat Ole Hansen, şeful strategiei pentru mărfuri la Saxo Bank.

”Opinia publică nu este concentrată încă pe creşterea preţurilor la energie. Dar la un moment dat, opinia publică va reacţiona şi va începe să pună întrebări: ce se întâmplă aici?”, a declarat Julien Hoarau, şeful firmei de consultanţă Engie EnergyScan din Paris.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements

NATIONAL

Proiectil neexplodat, descoperit în satul Luncaviţa

Publicat

in

De

Pirotehniştii tulceni ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Delta au ridicat, sâmbătă, dintr-o zonă apropiată satului Luncaviţa, un proiectil de muniţie neexplodat, potrivit Agerpres.

Proiectilul exploziv fără focos, datând din timpul conflictelor militare, are un calibru de 100 de milimetri şi a fost găsit în apropierea Dunării de un cetăţean care a sunat la numărul unic de urgenţă 112.

Citește și: Se ZGUDUIE ministerul de INTERNE – Pretinse fapte penale de ABUZ în SERVICIU și DELAPIDARE..

Elementul de muniţie a fost ridicat şi transportat în vederea distrugerii la o dată ulterioară.

“Reamintim cetăţenilor că, pentru prevenirea accidentelor în cazul descoperirii de muniţie neexplodată, au obligaţia să asigure zona, fără a o atinge, deoarece aceasta prezintă încă pericol de explozie, şi să anunţe imediat evenimentul la numărul unic de urgenţă 112”, se arată într-un anunţ al ISU Delta.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult

NATIONAL

Modelul Viktor Orban – Kelemen Hunor anunță primele măsuri din programul de guvernare: Sprijin masiv pentru familii

Publicat

in

De

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a transmis, sâmbătă, după discuţiile de la Palatul Victoria, că politica formaţiunii s-a axat, în ultimele trei decenii, pe reprezentarea intereselor şi bunăstarea comunităţii maghiare. Liderul UDMR a precizat că a insistat ca în Programul de guvernare să fie măsuri pentru încurajarea natalităţii.

”În ultimele trei decenii politica UDMR s-a axat, cu precădere, pe reprezentarea intereselor şi bunăstarea comunităţilor noastre. Dezideratul nostru a rămas neschimbat, nu a fost influenţat nici de contextul politic din România, nici de dificultăţile cauzate de pandemie. Mai mult, situaţia dificilă ne-a încurajat mai mult în consolidarea ideii de familie – cel mai important liant, pilonul comunităţii noastre”, a scris, sâmbătă, pe Facebook, Kelemen Hunor.

Acesta a făcut referire la discuţiile de la Palatul Victoria: ”În cadrul negocierilor de sâmbătă am introdus în Programul de guvernare măsurile de încurajare propuse de noi pentru creşterea natalităţii”.

Liderul UDMR a prezentat cele mai importante dintre măsurile introduse în Programul de guvernare:

– aplicarea unor măsuri de deductibilitate pentru familiile cu mai mulţi copii, şi reducerea progresivă a cuantumului contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate, în funcţie de numărul de copii;

– program de credite pentru achiziţionarea de locuinţe familiilor tinere în funcţie de numărul de copii;

– program de finanţare pentru achiziţia de autoturisme familiale pentru familiile cu minim trei copii;

– bunicii, respectiv fraţii majori şomeri să poată beneficia de idemnizaţia de creştere a copilului în locul părinţilor, dacă se întorc la muncă;

– extinderea programelor de tip after school;

– facilităţi acordate administraţiilor locale de a sprijini familiile prin reduceri/scutiri de taxe şi impozite.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend