Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Crește numărul de accidente cu mașini neasigurate RCA din Ucraina: Ce despăgubiri s-au plătit și ce trebuie să faci dacă ești păgubit

Publicat

in

​Accidentele auto produse în România de mașini înmatriculate în Ucraina sunt în creștere. Oficialii Biroului Asigurătorilor Auto au precizat pentru HotNews.ro că în perioada 1 februarie – 19 mai din acest an au avizat 86 de dosare de daună pentru accidente produse în România de vehicule din Ucraina, iar în 20 dintre aceste cazuri mașinile erau neasigurate.

Coloane de masini UcrainaFoto: AGERPRES

  • „Din cele 20 de dosare de daună cu mașini înmatriculate în Ucraina dar neasigurate, Biroul Asigurătorilor Auto a plătit până acum 9 dosare, valoarea despăgubirilor fiind de aproximativ 152.000 de lei.”, au mai precizat pentru HotNews.ro oficialii Biroului Asigurătorilor Auto (BAAR).

Accidente cu mașini din Ucraina: Daune în primele 3 luni și ce faci dacă ești păgubit

Amintim că pe fondul valului de refugiați care au fugit din calea războiului din Ucraina, numărul de accidente provocate pe teritoriul României de autovehicule din Ucraina în primele 3 luni din acest an a fost mai mare decât în tot anul trecut și au început să apară și primele accidente produse de astfel de autovehicule neasigurate.

Datele comunicate luna trecută de BAAR pentru HotNews.ro arată că în primele 3 luni din anul curent s-au înregistrat 61 de dosare avizate pentru accidente produse în România de vehicule din Ucraina, peste numărul de dosare în tot anul 2021, ori 2020.

Potrivit datelor BAAR comunicate HotNews.ro, în 5 din cele 61 de dosare de daună avizate în primele trei luni din acest an, autovehiculele erau neasigurate RCA. În acest caz, păgubiții rezidenți în România sunt îndreptățiți prin lege să se adreseze Biroului Asigurătorilor Auto din România pentru plata despăgubirilor.

  • „În 4 din cele 5 dosare/cazuri provocate de vehicule neasigurate din Ucraina persoanele păgubite au fost deja despăgubite de BAAR. Până acum BAAR a plătit despăgubiri de 78.641 de lei persoanelor păgubite prin accidente provocate pe teritoriul României de către vehicule neasigurate înmatriculate în Ucraina. Din cele 4 cazuri despăgubite deja de către BAAR au rezultat doar daune materiale.”, a declarat în 11 aprilie 2022 pentru HotNews.ro Sorin Greceanu, directorul general al BAAR.

Acesta a explicat luna trecută că pot fi diferite cauze pentru apariția acestei situații cu mașini neasigurate.

  • „Unele vehicule probabil au avut o asigurare Carte Verde valabilă, care le-a expirat între timp sau au deținut o Carte Verde aparent valabilă, dar care nu a fost apoi confirmată de asigurătorul emitent. Poate unii deținători de vehicule nu și-au mai încheiat asigurare de frontieră sau cea pe care au încheiat-o a expirat între timp. Trebuie să ținem cont că sunt refugiați aflați într-o situație dramatică, care fug din calea războiului ca să-și salveze viața și se pot afla în astfel de situații, care din fericire, sunt puține ca număr, ca pondere și cu urmări relativ mici până acum cel puțin.”, a spus Sorin Greceanu.

BAAR intervine în calitate de Organism de plată a despăgubirilor în cazul accidentelor provocate pe teritoriul Romaniei prin intermediul unui vehicul neasigurat pentru RCA și acordă despăgubiri atît pentru daune materiale, cât și pentru vătămarea integrității corporale sau sănătății ori pentru deces.

Cum funcționează asigurarea RCA pentru mașini înmatriculate în Ucraina. Ce obligații sunt la intrarea în România

În Ucraina, țară care nu este membră a Uniunii Europene, asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este valabilă doar pe teritoriul acestei țări.

Pe de altă parte, Ucraina este parte, prin Biroul Asigurătorilor Auto din această țară, la sistemul Carte Verde, astfel că deținătorii de autovehicule trebuie să aibă o asigurare Carte Verde atunci când pleacă din Ucraina, au explicat pentru HotNews.ro oficialii Biroului Asigurătorilor Auto din România (BAAR).

  • „Deținătorii de autovehicule când pleacă din Ucraina solicită o Carte Verde care are un preț separat și o acoperire separată, cum se făcea și la noi înainte să aderăm la UE pe o perioadă de minim 15 zile și pe urmă multiplu de lună.
  • Acum refugiații când pleacă de acasă numai grija asigurării nu o au, mulți au venit și au intrat în România, unii cu Carte Verde valabilă, iar alții fără.
  • Biroul din Ucraina ne-a informat că din cauza războiului unii asigurători emit Carte Verde și în format electronic. Noi avem legislația în vigoare astfel că putem să le luăm în considerare și Poliția de frontieră și Poliția rutieră nu îi sancționează pe oamenii ăștia chiar dacă o prezintă pe suport digital.
  • În cazul în care nu au asigurare, la intrarea în România sau imediat după trebuie să-și încheie o asigurare de frontieră.
  • Asigurarea de frontieră se încheie de către 2 asigurători – Euroins sau Omniasig. Ea este valabilă pentru 30 de zile în tot spațiul european, deci în UE plus Norvegia, Liechtenstein și Islanda, plus Elveția.
  • În baza acestei asigurări de frontieră ei pot să circule în tot acest spațiu. În cazul în care nu au reușit sau nu au făcut acest demers se întâmplă să apară accidente cu mașini neasigurate. Din fericire, din legătura cu Poliția rutieră, am aflat că nu sunt accidente grave, ci sunt accidente ușoare cu câteva vătămări ușoare.”, a declarat pentru HotNews.ro Sorin Greceanu, directorul general al BAAR.

VEZI AICI INFO DESPRE ASIGURAREA RCA PENTRU CEI CU MAȘINI DIN UCRAINA

Câți ucraineni au trecut frontiera și solicitări de azil. Situația la 23 mai 2022

Din data de 10 februarie 2022 până în data de 23 mai 2022 au intrat în România 1.038.792 de cetățeni ucraineni, potrivit datelor Guvernului.

Dintre aceștia, 4.349 au solicitat o formă de protecție din partea statului roman. România poate asigura la nivel național circa 400.000 de locuri de cazare pentru refugiați.

În ultimele 24 de ore, în România au intrat 7.903 cetățeni ucraineni, 3.733 direct din Ucraina, 1.041 din Republica Moldova și 3.129 din alte state.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Marcel Ciolacu: PSD are cinci sau șase variante pentru Ministerul Agriculturii. Petre Daea e pe listă (Video)

Publicat

in

De

Marcel Ciolacu, președintele PSD, afirmă că social-democrații au mai multe variante pentru funcția de ministru al Agriculturii, după demisia lui Adrian Chesnoiu, ca urmare a solicitării DNA de ridicare a imunității în vederea unei anchete de abuz în serviciu.

„Cu toții suntem vremelnici în anumite funcții și trecător pe acest pământ. Normal că Adrian era un foarte bun specialist, recunoscut de către toată lumea, atât la Bruxelles, cât și de către fermieri, agricultori. Este un moment delicat pentru Adrian, dar cu abordarea pe care a avut-o sper că lucrurile să grăbească, să nu treneze acest dosar, să fie trimis cât mai repede în judecată și să-și dovedească nevinovăția”, a declarat Ciolacu.

Liderul PSD a afirmat că parlamentarii partidului vor vota pentru ridicarea imunității, așa cum însuși Adrian Chesnoiu a cerut.

În privința înlocuitorului lui Chesnoiu, Ciolacu nu a precizat dacă tot organizația PSD Olt va face desemnarea, în partidul existând mai multe variante, inclusiv fostul ministru Petre Daea.

„Avem vreo 5 sau 6 variante. Am avut discuții telefonice și ieri și la sediu. Vom veni cu o propunere. [Petre Daea] este unul dintre numele propuse de anumiți colegi. Vom vedea”, a mai precizat președintele PSD.

CONTEXT

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a transmis vineri președintelui României, Klaus Iohannis, propunerea de nominalizare a vicepremierului Sorin-Mihai Grindeanu ca ministru interimar al Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Prin același document s-a luat act de demisia ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu.

Postul de ministru al Agriculturii a rămas vacant ca urmare a demisiei lui Adrian Chesnoiu, aflat în vizorul DNA pentru că ar fi intervenit într-un concurs de angajare.

Conform DNA, „în perioada 09 februarie – 11 aprilie 2022, ministrul ar fi determinat o persoană din subordine, la vremea respectivă membru în mai multe comisii de examinare, să-i furnizeze unui coleg (persoană de încredere a ministrului) o parte din subiectele concepute pentru probele scrise ce urmau a fi susţinute cu ocazia organizării a patru concursuri pentru ocuparea unor posturi de: consilier clasa I, şef serviciu, director executiv adjunct şi director executiv ai unor direcţii judeţene”.

Adrian Chesnoiu a anunţat joi că demisionează din funcţia de ministru al Agriculturii şi se autosuspendă din PSD. „Nu am săvârşit nicio faptă de natură penală sau de corupţie şi mi-am desfăşurat mereu cu integritate şi cu dedicare activitatea mea executivă”, a mai spus el.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Zelenski, apel către cetățenii din Belarus după anunțul lui Putin: ‘Nu sunteţi sclavi sau carne de tun. Nu trebuie să muriţi!’

Publicat

in

De

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat un apel către cetăţenii din Belarusul vecin să nu se lase târâţi în războiul împotriva Ucrainei, potrivit DPA şi Unian, conform AGERPRES.

„Kremlinul a decis deja totul pentru voi!”, a declarat duminică seara Zelenski într-o alocuţiune video.

„Dar voi nu sunteţi sclavi sau carne de tun. Nu trebuie să muriţi!”, le-a transmis el, adăugând că poporul nu trebuie să permită altora să ia decizii pentru Belarus.

Zelenski a mai spus că Belarusul este atras în război într-un mod mai intens decât la începutul invaziei ruse pe scară largă în Ucraina.

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat sâmbătă că Moscova intenţionează să furnizeze Belarusului sisteme de rachete Iskander-M, cu capacitate nucleară, în lunile următoare.

Putin a anunţat această decizie în cursul unei reuniuni cu liderul belarus Aleksandr Lukaşenko la Sankt-Petersburg.

Kievul a raportat recent atacuri ale trupelor ruse de pe teritoriul belarus. Regimul de la Minsk este un aliat apropiat al Rusiei.

„Ştiu că poporul belarus ne susţine pe noi, nu războiul. Şi iată de ce conducerea rusă vrea să-l târască în război!”, a afirmat Zelenski.

Forţele ruse invadatoare au intrat în Ucraina la 24 februarie, inclusiv din Belarus, deşi cu câteva zile înainte de începerea invaziei pe scară largă a Federaţiei Ruse, ministrul apărării din Belarus îşi asigura omologul ucrainean că nu există ameninţări la adresa Ucrainei din partea Belarusului, aminteşte publicaţia Gordon.ua.

Regiunile de nord ale Ucrainei au fost eliberate de sub controlul ruşilor la începutul lunii aprilie, după care invadatorii s-au retras, inclusiv în Belarus, şi au fost transferaţi în Donbas.

Rusia lansează periodic de pe teritoriul belarus rachete spre ţinte ucrainene şi au fost cazuri când avioane ruseşti au decolat de pe aerodromuri din Belarus pentru a bombarda Ucraina. La 25 iunie, ruşii au lansat pentru prima dată un atac aerian asupra Ucrainei din spaţiul aerian al Belarusului, au informat Forţele armate ucrainene, care au presupus că Rusia ar vrea să atragă astfel Belarusul în conflict.

La 26 iunie, Direcţia principală de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării (GUR) a comunicat că Rusia îşi sporeşte din nou prezenţa militară în Belarus. Potrivit Statului Major al armatei ucrainene, ocupanţii ruşi pregătesc grupuri de sabotori pentru a fi trimise în Ucraina dinspre Belarus.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend