Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Cresc temerile că următoarea țintă a Rusiei ar putea fi Republica Moldova (Euronews)

Publicat

in

Pe măsură ce invazia rusă a Ucrainei continuă, cetățenii Republicii Moldova se confruntă cu o stare de anxietate crescută. Ei se întreabă cu teamă dacă micuța lor țară din estul Europei, de aproximativ 2,6 milioane, este următoarea care va intra în atenția Moscovei – notează Euronews.

Vezi și: Cristian Tudor Popescu: Întrebarea e ce facem noi când e atacată Moldova?

În același timp, ”cel mai sărac stat din Europa” găzduiește cel mai mare număr de refugiați ucraineni pe cap de locuitor: peste 300.000 de persoane au trecut granița în Moldova, de la izbucnirea războiului, din 24 februarie.

Temerile sunt legate de posibile mișcări de trupe în regiunea separatistă ransnistreană de pe malul stâng al râului Nistru, precum și ca urmare a atacului Rusiei asupra orașului Odesa din sudul Ucrainei – aflat la doar 60 de kilometri de cel mai apropiat oraș de granița Republicii Moldova, Palanca.

Pentru Vlad, în vârstă de 31 de ani, cercetător la Academia de Științe din Moldova, principala preocupare este dacă Kremlinul își va limita atacurile asupra Ucrainei sau se va extinde și mai mult în alte foste teritorii ale Uniunii Sovietice.

“Rușii s-ar putea să nu se oprească la Odesa, ci să vină în Transnistria și Moldova. Sper să nu se întâmple asta, dar posibilitatea există”, spune el.

Cu toate acestea, oameni precum Gheorghe, în vârstă de 63 de ani, care lucrează ca paznic de noapte, sunt de părere că războiul s-ar putea opri la graniță.

“Nu cred că rușii vor ajunge în Moldova. Ce să vrea de aici, vinurile noastre? Nu, cred că vor opri la Nistru”, spune Gheorghe.

Vezi și: Preşedintele Centrului de Analiză şi Studii de Securitate: Putin e singurul deținător al genții prin care se pot lansa rachete nucleare

Necazurile transnistrene reapar

De mai bine de 30 de ani, Republica Moldova are pe teritoriul său între 1.500 și 2.000 de soldați ruși, ca urmare a unui război din regiunea separatistă a Transnistriei, care s-a autoproclamat republică sovietică separată atunci când lumea se aștepta ca Chișinăul să-și declare independența în 1990.

Pe fondul tentativei de lovitură de stat din 1991 de la Moscova și a despărțirii Moldovei de rămășițele URSS, separatiștii transnistreni susținuți de Rusia au purtat o insurecție transformată în război cu drepturi depline până la încetarea focului, din 1992 și până în prezent.

Încetarea ostilităților a venit odată cu înțelegerea de a accepta „forțele rusești de menținere a păcii” în fâșia de pământ cuprinsă între Moldova și Ucraina.

Cu toate acestea, în Transnistria, Rusia menține și Grupul Operativ al Trupelor Ruse – sau GOTR – care raportează direct Districtului Militar de Vest al Armatei Ruse cu sediul la Sankt Petersburg.

Acest grup militar nu are mandat legal de a se afla pe teritoriul Moldovei, unde păzește vechiul depozit de muniții în stil sovietic din satul Cobasna, lângă granița cu Ucraina.

Trupele sunt în esență aceleași, fiind o rotație între misiunea de menținere a păcii și paza depozitului.

La Cobasna sunt depozitate aproximativ 20.000 de tone de muniție aflate în descompunere din epoca sovietică, ceea ce reprezintă un pericol pentru întreaga regiune, în cazul unui accident.

Pentru a complica lucrurile și mai mult, acolo sunt păstrate și materiale explozive sovietice din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, care au fost aduse în Moldova din Germania și fosta Cehoslovacie, după căderea Zidului Berlinului în 1991.

Vezi și: Ion Cristoiu, teorie incendiară: Străduindu-se să atragă NATO în război, Zelenski face jocul lui Putin

Fostul ministru al apărării, Vitalie Marinuță, a declarat pentru Euronews că, având în vedere intențiile Rusiei de a prelua întreaga Ucraină și opiniile lor cu privire la vecinătatea imediată, Republica Moldova ar trebui să fie mai îngrijorată ca niciodată.

“Tensiunile se intensifică. Deci, cred că avem motive de îngrijorare în aceste zile”, a spus Marinuţă.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

ACTUAL

Analistul militar Radu Tudor: ‘Deciziile pe care le așteptăm la București sunt cele legate de întărirea ajutorului militar, economic și energetic pentru Ucraina pentru ca această țară invadată să poată traversa iarna’

Publicat

in

De

Jurnalistul și analistul militar Radu Tudor a vorbit evenimentele care se desfășoară în aceste zile la București: ” Deciziile pe care le aşteptăm aici sunt cele legate de întărirea ajutorului militar, economic şi energetic pentru Ucraina pentru ca această ţară invadată să poată traversa iarna, să poată lupta în continuare pentru apărarea ei şi pentru respingerea invaziei ruseşti.”

Criza economică, cea energetică şi cea alimentară, precum şi războiul din Ucraina vor fi analizate şi la Forumul Aspen, care are loc în paralel cu ministeriala NATO de la Bucureşti.

Cei mai importanţi reprezentanți ai mediului de afaceri, oficiali și comunitatea strategică vor încerca să găsească soluţii pentru ca Europa să treacă peste cea mai grea iarnă din ultimii ani.

Sunt trei mari evenimente care se desfăşoară în paralel. În primul rând, ministeriala NATO, la nivelul miniştrilor afacerilor externe, la care participă şi Secretarul General al NATO, ca şi conducător al Consiliului Nord-Atlantic. Munich Security Conference, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe şi New Strategy Center, dar şi Bucharest Forum, care este organizat de Aspen România şi German Marshall Fund.

Sunt trei evenimente importante pe linie de securitate, apărare şi politică externă. Deciziile pe care le aşteptăm aici sunt cele legate de întărirea ajutorului militar, economic şi energetic pentru Ucraina pentru ca această ţară invadată să poată traversa iarna, să poată lupta în continuare pentru apărarea ei şi pentru respingerea invaziei ruseşti.

Ne aşteptăm să fie o discuţie foarte aplicată în legătură cu întărirea măsurilor de securitate la Marea Neagră aşa cum sunt ele menţionate în Conceptul Strategic al NATO, adoptat la Summitul de la Madrid. Şi ne aşteptăm la o mână întinsă pentru parteneri ai NATO, precum Republica Moldova şi Georgia. Ştim bine că Republica Moldova traversează o situaţie extrem de complicată din punct de vedere economic şi energetic şi toţi liderii care sunt aici la Bucureşti, peste 40 de miniştri de externe, delegaţii, oficiali, responsabili politici şi militari, vor decide pe toate aceste trei aspecte„, a declarat Radu Tudor, conform Antena 3 CNN.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Presa cere libertate pentru Julian Assange: The New York Times, The Guardian, Le Monde, Der Spiegel și El País cer SUA să renunțe la acuzații

Publicat

in

De

The New York Times și patru organizații de presă europene au cerut luni guvernului Statelor Unite să renunțe la acuzațiile împotriva lui Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, pentru obținerea și publicarea de secrete diplomatice și militare clasificate.

Într-o scrisoare deschisă comună, The Times, The Guardian, Le Monde, Der Spiegel și El País au declarat că urmărirea penală a lui Assange în baza Legii spionajului „creează un precedent periculos” care amenință să submineze Primul Amendament și libertatea presei.

„Obținerea și dezvăluirea de informații sensibile atunci când este necesar în interesul public este o parte esențială a muncii zilnice a jurnaliștilor”, se arată în scrisoare. „Dacă această muncă este incriminată, discursul nostru public și democrațiile noastre devin semnificativ mai slabe.”

Assange, care se luptă cu extrădarea din Marea Britanie de la arestarea sa acolo în 2019, este, de asemenea, acuzat de participare la o conspirație legată de hacking. În mod special, scrisoarea nu a îndemnat Departamentul de Justiție să renunțe la acest aspect al cazului, deși a spus că „unii dintre noi sunt îngrijorați” și de acest aspect.

Fiecare dintre cele cinci organizații a lucrat cu Assange în 2010 și 2011, în timpul evenimentelor care se află în centrul dosarului penal. WikiLeaks, care a obținut arhivele cu scurgerile de comunicații diplomatice și dosare militare americane clasificate, a oferit acces anticipat la aceste trofee instituțiilor de presă tradiționale, care au publicat articole despre dezvăluiri notabile.

O purtătoare de cuvânt a cotidianului The Times, Danielle Rhoades Ha, a declarat că editorul companiei, A.G. Sulzberger, după ce s-a consultat cu departamentul juridic, a decis să semneze scrisoarea. Redacția de știri nu a fost implicată, a precizat ea.

Cazul împotriva lui Assange este complicat și nu se bazează pe întrebarea dacă acesta este considerat jurnalist, ci mai degrabă pe faptul dacă activitățile sale în stil jurnalistic de solicitare și publicare de informații clasificate pot sau ar trebui să fie tratate ca o infracțiune.

Scrisoarea vine în contextul în care procurorul general Merrick B. Garland a încercat să limiteze modalitățile prin care Departamentul de Justiție a îngreunat munca jurnaliștilor. În octombrie, acesta a emis noi reglementări care interzic utilizarea citațiilor, a mandatelor sau a ordonanțelor judecătorești pentru a confisca înregistrările de comunicații ale reporterilor sau pentru a le solicita notițele sau mărturiile în încercarea de a descoperi sursele confidențiale în anchetele privind scurgerile de informații.

Assange și WikiLeaks au devenit faimoși la nivel mondial în 2010, când platforma online a început să publice videoclipuri și documente clasificate legate de războaiele și relațiile externe ale Statelor Unite.

În cele din urmă a devenit clar că Chelsea Manning, un fost analist de informații al armatei, a furnizat arhivele către WikiLeaks. Acesta (devenit ulterior femeie) a fost condamnat la 35 de ani de închisoare în urma unui proces la Curtea Marțială în 2013. Președintele Barack Obama i-a comutat cea mai mare parte din pedeapsa rămasă cu puțin timp înainte de a-și părăsi mandatul, în ianuarie 2017.

Dezvăluirile lui Manning au reprezentat una dintre cele mai extraordinare scurgeri de informații din istoria americană. Acestea au inclus aproximativ 250.000 de telegrame ale Departamentului de Stat care au dezvăluit multe lucruri secrete din întreaga lume, dosare despre deținuții de la Guantanamo Bay care erau ținuți în detenție fără proces și jurnale ale unor evenimente semnificative din războaiele din Afganistan și Irak care au dezvăluit, printre altele, că numărul victimelor civile era mai mare decât estimările oficiale.

Scrisoarea notează că aceleași cinci instituții l-au criticat public pe Assange în 2011, când au fost publicate copii neredactate ale telegramelor, dezvăluind numele unor persoane din țări periculoase care au ajutat Statele Unite și punându-le viața în pericol. La procesul lui Manning, procurorii nu au spus că cineva a fost ucis ca urmare a acestui lucru, dar oficialii au declarat că guvernul a cheltuit resurse semnificative pentru a scoate astfel de persoane din pericol.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend