Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Cresc amenzile-Klaus Iohannis a semnat! Devine obligatoriu începând cu noul an

Publicat

in

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul privind promulgarea legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului (OUG) 92/2021 privind regimul deşeurilor.

Legea are ca obiect de reglementare transpunerea în legislaţia naţională a Directivei 2008/98/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 19 noiembrie 2008 privind deşeurile şi de abrogare a anumitor directive, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene din 22 noiembrie 2008. Actul normativ înăsprește sancțiunile pentru depozitarea ilegală a deșeurilor și aduce noi obligații pentru municipalități.

Totodată, legea pentru aprobarea OUG 92/2021 crește semnificativ amenzile pentru aruncarea deșeurilor sau incendierea lor, până la 70.000 de lei și introduce noi contravenții în legislație. Legea păstrează prevederea potrivit căreia mașinile folosite la aruncarea deșeurilor în locuri nepermise pot fi confiscate.

În plus, legea prevede că primăriile trebuie să asigure colectarea separată cel puţin pentru deşeurile de hârtie, metal, plastic şi sticlă, iar până la data de 1 ianuarie 2025 şi pentru textile din deşeurile municipale, potrivit Agerpres.

Mai mult, primăriile sunt obligate să stabilească dacă gestionarea acestor deşeuri se face în cadrul unui singur contract de delegare a serviciului de salubrizare sau pe mai multe tipuri de materiale/contract/contracte distincte pentru toate tipurile de materiale/pe tip de material şi să organizeze atribuirea conform deciziei luate.

Legea prevede şi că abandonarea, aruncarea, precum şi ascunderea deşeurilor sunt interzise. De asemenea, eliminarea, deţinerea sau păstrarea deşeurilor în afara spaţiilor autorizate în acest scop sunt interzise.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

ACTUAL

Comisia Europeană atrage atenția asupra riscurilor dezinformării generat de inteligența artificială (AI): ‘Platformele online ar trebui să integreze garanțiile necesare pentru ca aceste servicii să nu poată fi utilizate de către actori răufăcători’

Publicat

in

Vicepreşedinta executivului UE pentru valori şi transparenţă, Vera Jourova, a declarat că Comisia Europeană doreşte ca platformele online să identifice în mod clar conţinutul – imagini, sunete, texte – generat de inteligenţa artificială (AI) pentru a lupta contra riscurilor dezinformării.

Reprezentanta CE a adresat această solicitare semnatarilor codului de bune practici al UE contra dezinformării, cu care s-a întâlnit luni la Bruxelles. Acest cod, ce nu are caracter constrângător juridic, reuneşte pe bază voluntară aproximativ 40 de organizaţii, printre care platforme majore precum Facebook, Google, YouTube şi TikTok, în timp ce Twitter a părăsit recent acest grup, potrivit AFP.

Semnatarii care integrează AI generatoare în serviciile lor precum Bing Chat pentru Microsoft şi Bard pentru Google, ar trebui să integreze garanţiile necesare pentru ca aceste servicii să nu poată fi utilizate de către actori răufăcători care generează dezinformare”, a declarat Vera Jourova.

Pe de altă parte, a adăugat reprezentanta CE, semnatarii care au servicii susceptibile de a difuza dezinformare generată de inteligenţa artificială ar trebui să pună în practică o tehnologie pentru a recunoaşte acest conţinut şi a-l indica în mod clar utilizatorilor.

Începând cu 25 august, cele mai mari platforme, reunind peste 45 de milioane de utilizatori activi în UE, vor fi supuse unor obligaţii în cadrul legislaţiei privind serviciile digitale (DSA). Această reglementare prevede ”recurgerea la un marcaj vizibil” pentru a garanta că ”un conţinut audio sau video generat sau manipulat este recognoscibil”.

Însă Comisia Europeană vrea punerea în aplicare a acestei etichete ”imediat” în cadrul codului de bune practici contra dezinformării.

Printre altele, Uniunea Europeană negociează o legislaţie specifică privind inteligenţa artificială, ce prevede obligaţii de transparenţă pentru generatorii de conţinuturi editoriale de tip ChatGPT, însă aceste discuţii între statele membre şi eurodeputaţi încă trenează, conform agerpres.ro.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, trage un semnal de alarmă: Trebuie să schimbăm modul în care consumăm şi ne comportăm zi de zi faţă de natură

Publicat

in

Trebuie să schimbăm modul în care consumăm şi ne comportăm zi de zi faţă de natură şi să încercăm să reducem la maximum impactul pe care acţiunile noastre îl au asupra mediului înconjurător, a transmis luni ministrul Mediului, Tanczos Barna.

”Nu putem da timpul înapoi pentru a stopa degradarea ecosistemelor, dar putem fi generaţia care ajută natura să se însănătoşească! Trebuie să schimbăm modul în care consumăm şi ne comportăm zi de zi faţă de natură şi să încercăm să reducem la maximum impactul pe care acţiunile noastre îl au asupra mediului înconjurător”, spune ministrul într-o postare pe Facebook.

El arată că ”avem obligaţia de a investi în protejarea şi refacerea ecosistemelor, iar şcoala are rolul de a educa, de a pregăti viitori adulţi activi, responsabili cu mediul înconjurător şi implicaţi în acţiuni pentru binele Planetei”.

”Educaţia pentru mediu este o provocare care presupune solidaritate, empatie şi responsabilitate. Este un ţel pe care merită să ni-l asumăm şi să-l urmărim prin tot ceea ce facem, în casele, birourile, în şcolile şi comunităţile noastre. Vă felicit pe toţi cei care sărbătoriţi Ziua Mondială a Mediului prin acţiuni interesante, dar mai ales pe cei pentru care Ziua Mediului este în fiecare zi! ”, spune Tanczos Barna.

Ministrul precizează că în acest an, Ziua Mondială a Mediului este axată pe soluţiile împotriva poluării cu plastic.

”Pentru a afla sfaturi utile despre cum puteţi contribui fiecare la reducerea poluării cu plastic, vă îndemn să urmăriţi campania naţională Reciclăm în România”, afirmă ministrul, conform news.ro

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend