Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Cozmin Gușă, SOLUȚIE BOMBĂ pentru închiderea crizei politice: Guvern PNL – PSD, cu premier social democrat

Publicat

in

Analistul politic Cozmin Gușă crede că soluția pentru încheierea crizei generate prin demiterea guvernului este formarea unui guvern provizoriu, format din PNL și PSD. Gușă explică faptul că aceasta ar fi soluția cea mai rapidă pentru a ieși din blocaj și pentru a construi o majoritate solidă, care să poată guverna fără conflicte și compromisuri.

“UN GUVERN POLITIC POATE REZOLVA ADEVĂRATA PROBLEMĂ, PRELUAREA PUTERII EXECUTIVE DIN MÂINILE LUI IOHANNIS.

Citește și: Florin Roman: 10 parlamentari PNL sunt legați ombilical de Orban. Și fără ei rămânem cel mai mare grup de dreapta

Ieri am expus într-o dezbatere cu Bogdan Chireac și Val Vîlcu soluția fezabilă pentru rezolvarea crizei, pe care o cred potrivită stării disperate dpdv economico-societal în care se află România, prin formatarea unei guvernări PSD-PNL, cu prim-ministru de la PSD și viceprim-ministru de la PNL. Această soluție, mai ales că enervează pe toată lumea, îmi pare cea corectă, și-aș explica de ce.

Care-i starea de fapt în jocurile de putere? Iohannis a guvernat foarte prost și periculos în ultimii doi ani, dar se-ncăpățânează să nu cedeze puterea, îi este frică de consecințe și are comandamente externe pe care dacă nu le onorează, o încurcă rău. PNL a devenit o masă amorfă de disperați ce aleargă doar după bani și protecție, ar face orice ca să rămână la putere. PSD, USR și AUR, care-ar avea împreună majoritatea și legitimitatea să ceară guvernarea după ce-au trecut moțiunea, se feresc să formalizeze o coaliție și să-l forțeze astfel pe Iohannis să le nominalizeze un prim-ministru. PSD și AUR cer guvern de tehnocrați/specialiști, pe care USR îl refuză, rămânând constanți în atitudinea anti-Iohannis prin neacceptarea lui Cîțu. UDMR vrea orice i-ar ține la guvernare, deci nu guvern de tehnocrați. Soluția de alegeri anticipate în primăvară pare iluzorie și este prea îndepărtată în timp pentru starea gravă a României, și-n plus, depinzând de Iohannis, iarăși nu poate fi considerată fezabilă.

Peste toate acestea, românii nu mai au răbdare fiind înfricoșați de perspectiva sumbră a scumpirilor galopante, și-ar dori soluții rapide, dar nerealiste, prin pulverizarea magică a lui Iohannis și a clasei politice, respectiv apariția din neant a unui guvern de salvatori. Pe lângă faptul că nu-i avem pe salvatori, cetățenii noștri au o revoltă puternică, dar pasivă, nu i-am văzut revoltându-se prin comunitățile lor și cerând în stradă, prin mari proteste, soluțiile pe care le clamează în gând sau pe rețelele de socializare. Nici ultima boacănă a lui Iohannis/Cîțu, prin care au redistribuit fondurile guvernamentale doar către comunitățile conduse de către liberali, nu i-a impresionat suficient pentru ca să ia vreo atitudine de natură să-l sperie pe KWI și-ai săi. Pe de altă parte, tocmai pe cei pe care îi blamează, cetățenii i-au ales în funcții în ultimii doi ani, în frunte cu Iohannis, împotriva căruia azi sunt cca 80% dintre români. Din păcate, cei care ar putea ajuta la agregarea unei stări de revoltă constructivă în comunități, primarii aleși, preferă o atitudine pasivă și lașă, atât în fața guvernării lui Iohannis, cât și în interiorul partidelor lor.

Așadar, soluția rapidă de criză/compromis, ce nu-l scoate din joc total pe Iohannis, dar îi retează mult din influență, ar fi o guvernare politică PSD-PNL. Desigur că PNL nu mai merită guvernarea după ce-a demonstrat în ultimii doi ani, dar în aceeași postură este și USR, ce-a făcut doar “administrație de operetă”, subordonată clar Factorului Extern. AUR-ul este izolat de către toți ceilalți în acest moment, a înregistrat o creștere fulminantă, și niciun actor politic nu vrea să-i valideze în plus. UDMR-ul rămâne o opțiune chiar și pentru parteneriatul PSD-PNL, dar ar putea dilua angajamentele publice urgente pe care noul guvern ar trebui să și le asume, fără gânduri electoraliste. Desigur că cea mai populară opțiune pentru români azi este suspendarea lui Iohannis, dar despre asta vorbește public doar AUR. Ca să se ajungă la suspendare, celorlalte partide ar trebui să le fie impusă de către cetățenii din stradă, fapt ce s-ar putea petrece doar în câteva luni sub presiunea foamei, dar pentru infrastructura precară a României asta ar fi deja aproape fatal. Și de-aici, necesitatea unei soluții urgente, dar mai puțin populară, a unui guvern făcut rapid de PSD și PNL, cu prim-ministru de la PSD. Acest lucru nu rezolvă situația decât parțial, dar oferă șansa unei posibile reabilitări macroeconomice, îndepărtându-l (atât cât se poate azi!) de la butoane pe cel ce-a generat criza și dezastrul, abulicul și nepăsătorul “Iohannis cel Ales”.”, scrie Gușă pe Facebook.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame

NATIONAL

Teoria fostului agent FBI care spune că știe cine a turnat-o pe Anne Frank naziștilor, criticată de istorici: Nu există dovezi concludente

Publicat

in

De

Mai mulţi istorici au criticat cu fermitate cercetarea fostului agent FBI care vizează identitatea persoanei care a trădat-o pe Anne Frank şi a divulgat naziştilor locul ascunzătorii sale din Amsterdam, informează DPA, potrivit

Agerpres.

Dovezile sunt foarte neconcludente, a declarat marţi Johannes Houwink ten Cate, un profesor din Amsterdam specialist în Holocaust şi genocid, pentru publicaţia NRC Handelsblad .

”Acuzaţiile grave au nevoie de dovezi concludente. Iar în cazul de faţă nu există o astfel de dovadă”, a precizat cadrul universitar.

O echipă internaţională a făcut cercetări în arhive timp de cinci ani pentru a descoperi identitatea persoanei care a divulgat naziştilor în 1944 ascunzătoarea din Amsterdam în care au stat în total opt evrei. Cât timp a stat în această ascunzătoare, Anne Frank (1929-1945) şi-a scris celebrul jurnal.

Echipa şi-a publicat cercetarea luni. Potrivit specialiştilor, cel mai probabil un notar evreu a divulgat locul unde se afla ascunzătoarea. Dorise să salveze viaţa propriei familii. Cercetarea se bazează în principal pe copia unei scrisori anonime, pe care tatăl lui Anne, Otto, a primit-o după terminarea războiului şi în care este menţionat numele notarului.

Erori şi neconcordanţe în cadrul investigaţiei

Mai mulţi istorici şi-au exprimat rezerva în ceea ce priveşte concluzia cercetării şi au vorbit despre erori şi neconcordanţe în cadrul investigaţiei.

Spre exemplu, nu există nicio dovadă potrivit căreia Consiliul Evreiesc a întocmit liste cu adrese ale ascunzătorilor folosite de evrei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Istoricii nu cred că notarul ar fi avut vreo motivaţie pentru un astfel de gest. Se ascunsese alături de familie în vara lui 1944 din cauza pericolului deportării. Conform istoricilor, prin denunţul său la serviciile de securitate, nu ar fi făcut decât să atragă atenţia asupra sa.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

NATIONAL

Novak Djokovic va trebui să se vaccineze împotriva Covid-19 pentru a participa la turneele din Spania

Publicat

in

De

Sârbul Novak Djokovic, care a fost expulzat din Australia, ar trebui să se vaccineze anti-Covid-19 în condiţiile în care ar urma să joace la turnee în Spania, spune purtătoarea de cuvânt a guvernului de la Madrid, citată de Reuters.

”Ceea ce trebuie să facă dl. Djokovic este să se vaccineze, acesta ar fi cel mai bun lucru pe care l-ar putea face. Nu este suficient să fii bun pe teren, trebuie să fii bun şi în viaţă. Când eşti un sportiv de elită, sunt mulţi care te urmăresc şi este important să fii un exemplu”, a spus Isabel Rodriguez într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.

De asemenea, Enrique Ruiz Escudero, ministrul Sănătății din Comunitatea Madrid, a anunțat marți că toți jucătorii trebuie să fie vaccinați pentru a putea participa la turneul de la Madrid.

“Vreau să fiu foarte clar, nu există niciun dubiu. Pentru turneul de la Madrid, reiterez faptul că jucătorii trebuie să fie vaccinați pentru a putea concura, este un lucru logic. Nu putem pune la îndoială calitățile de jucător de tenis ale lui Novak Djokovic. Dar din punctul de vedere al sănătății, dacă nu este vaccinat nu va putea să participe. Regulile există pentru a fi respectate, de către toată lumea, inclusiv de către jucătorii care vor să participe la acest turneu. Ce i s-a întâmplat lui Djokovic în Australia a fost consecința faptului că n-a respectat regulile și a fost expulzat. Cred că trebuie să transmitem un mesaj foarte clar în acest caz și să insist cu faptul că regulile sunt pentru toată lumea și trebuie respectate”, a declarat Escudero, citat de Marca.

Luni, premierul spaniol Pedro Sanchez a vorbit deja despre cazul Djokovic: “Orice sportiv care doreşte să concureze în ţara noastră trebuie să respecte regulile de sănătate ale Spaniei”.

În prezent, în Spania, regulile de sănătate impun ca oamenii să aibă fie un certificat de vaccin, un test PCR negativ sau un certificat care arată că a fost infectat cu coronavirus, scrie News.ro.

Djokovic călătoreşte regulat în Spania, unde deţine o casă în staţiunea Marbella. El a petrecut câteva zile acolo la sfârşitul lunii decembrie şi începutul lunii ianuarie.

Novak Djokovic, care spera să-şi apere titlul de campion la Australian Open şi să devină primul tenisman din istorie cu 21 de titluri de Grand Slam în palmares, s-a întors luni în Serbia după 11 zile de controverse sportive, judiciare şi diplomatice, generate de opoziţia sa de a se vaccina împotriva Covid-19.

Pe 5 ianuarie, la sosirea în Australia, Novak Djokovic a fost reţinut pe aeroportul din Melbourne, iar viza sa de intrare, obţinută în urma unei scutiri medicale de la vaccinarea obligatorie impusă de autorităţile australiene, a fost revocată. Cinci zile mai târziu, pe 10 ianuarie, campionul sârb a obţinut în justiţie anularea deciziei de revocare a vizei. El a recunoscut a comis o “eroare umană, cu certitudine nu intenţionată” în declaraţia sa de călătorie făcută în faţa autorităţilor australiene, completată de o persoană din staff, care a bifat caseta greşită în legătură cu călătoriile sale anterioare sosirii în Australia.

Viza de Australia a lui Djokovic a fost anulată definitiv vineri, ”din motive de sănătate şi ordine, pe baza faptului că este în interesul public o astfel de măsură”, după cum a explicat ministrul Imigraţiei, Alex Hawke, jucătorul pierzând duminică apelul depus.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend