Retete traditionale romanesti? Avem! Retete din caietul bunicii? Avem! Retete din copilarie? Avem! Covrigei de casa? Avem! Da da, avem, pentru ca aci la noi la tara, pe legheleu in Floresti, este un magazin alimentar asa, gen cooperativa de la tara, unde gasesti de la tigari la ciorapi, caserole, colac de wc, dulciuri, oua, umbrele si forma de taiat covrigii. Da da da! Am fost foarte fericita cand am vazut-o si am stiut exact pagina la care e reteta de covrigei in caietul de retete primit mosternire. Forma a costat fix 3,5 lei, un nimic, 2 bani vorba aia, dar sufleteste a insemnat foarte mult pentru mine, e tot ceea ce a insemnat copilaria mea, vremurile in care ne bucuram de Pepsi la sticla de sticla, salamul de Sibiu pe care il procura tata numai el si Dumnezo stiind cum, vremurile in care ne bucuram cand venea Nasu’ din Germania si ne aducea Nutella, treninguri si adidasi. Vremurile in care nu stiam de tablete, Angry Birds si alte gadget-uri si device-uri.
Ingrediente:
– 450g faina
– 250g unt
– 3 galbenusuri
– o lingura smantana grasa sau o lingura de untura
– 200g telemea sarata, data pe razatoarea mica
– o priza de sare
– un pliculet praf de copt
Pentru garnisit:
– un ou pentru uns covrigeii
– susan, chimen, seminte de in sau parmesan proaspat razuit
Punem toate ingredientele intr-un bol mare si framantam un aluat omogen. Trebuie sa framantam vreo 5-6 minute, telemeaua fiind ultima pe care o adaugam si ideea e sa avem un aluat care nu se lipeste de degete si telemeaua este uniform distribuita in el. Lucram cu bucati mici de aluat o data (restul il tinem la frigider) si intindem o foaie de cca 3-4mm grosime. Daca aluatul se lipeste, puneti putina faina pe planseta si pe sucitor. Taiem apoi forme de covrigei cu… ghiciti ce? Da da, cu forma speciala pentru covrigei
Ii asezam in tava, pe hartie de copt, ii ungem cu ou batut, ii presaram cu diverse seminte sau parmesan proaspat razuit.
Ii dam la cuptorul incins la 180 °C si coacem 8-10 minute sau pana sunt rumeniti. Ii lasam sa se raceasca inainte de a-i scoate din tava, nu de alta dar sunt foarte fragezi si se pot rupe usor.
Si apropos de copilarie si bunici, trebuie sa va povestesc cum am inceput eu sa citesc. De mica-mica am fost foarte fascinata de carti, poate si pentru ca bunicul meu avea o biblioteca imensa, 2 pereti dintr-o camera erau tapetati de sus pana jos cu carti si pentru un copil de 1 metru s-un pic, peretii aia pareau imensi si eu abia asteptam sa citesc tot. Cartea care mi-a marcat copilaria a fost “La Medeleni” si Olguta este unul dintre personajele mele preferate din toate cartile citite. In liceu, cand mama a fost nevoita sa plece si am ramas in grija bunicilor, eu eram in perioada emo-rock, ma imbracam ca Morticia Addams si fiind la liceu in centru, aveam sansa sa stau in Piata Unirii, “in Matei”, in fiecare zi dupa scoala, cam pana ma uita Dumnezeu. Sa nu ma intelegeti gresit, mereu am fost foarte studioasa si premianta, dar puteam foarte usor, realizez acum, sa o iau pe alte carari. Dar nu s-a intamplat asta, pentru ca bunicul meu, care a fost cel mai minunat om pe care l-am cunoscut vreodata, nu a lasat sa se intample asta. A gestionat foarte bine situatia si ca sa ma tina sub control, ca sa pot iesi in weekend cu colegii, imi dadea in fiecare luni o carte, pe care trebuia sa o citesc pana vineri, cand urma sa o discutam. Daca era multumit de ce am citit si ce am inteles din carte, aveam voie sa ies… daca nu… mai citeam in weekend ceva de acelasi autor, “ca sa il intelegi, ca sa il cunosti si ca sa nu te mai faci de ras”.
La vremea aceea o percepeam ca pe o corvoada si nu intelegeam de ce ma face sa citesc ca nebuna. Ma intreba “ce studiati acuma la romana?”. Imi era si groaza sa ii raspund si ii spuneam cu jumatate de gura “…Patul lui Procust…” pentru ca stiam ce urmeaza… nu doar ca nu era suficient pasajul din manualul de romana, eu trebuia intotdeauna sa citesc tot romanul si stiam ca urmeaza sa gasesc pe birou teancul de carti. “Citesti si Ultima noapte de dragoste, prima noapte de razboi, Jocul Ielelor, Act Venetian, ca sa intelegi tipologia personajelor. Tu nu poti comenta o carte daca nu stii ce a mai scris omul”. Si sufeream ca un caine, si imi venea sa dau foc teancului de carti, daaaaar le citeam. Ca sa am si eu viata sociala si nu pentru ca as fi inteles atunci importanta a ceea ce facea el si nu pentru ca as fi stiut ca o sa ii multumesc toata viata pentru asta. Cititul m-a schimbat, cititul m-a crescut si mi-a dat sansa sa fiu cine sunt acum. Sa pot sa scriu pe blog, sa pot sa vorbesc fara prompter la tv, sa pot sa duc o discutie cu om ca Oreste sau la fel de bine cu matusa Ana de la Aschileu. Sa pot sa imi exprim gandurile si sentimentele, in scris sau verbal fara ca vreodata sa raman fara cuvinte. Sa fiu Teodora. Si toate astea nu erau posibile fara carti si mai ales fara bunicul meu, Bubu Doru, caruia nu o sa imi ajunga o viata sa ii multumesc pentru educatia pe care mi-a daruit-o, chiar daca, o vreme, a fost cam impotriva vointei mele.
Un alt pasionat de citit este Victor Miron, un om care de care poti fi mandru ca iti e prieten si care a initiat acum o campanie foarte draguta, prin care instiga oamenii la citit – “Cartile pe fata”. Poate ati vazut deja pe Facebook multe poze cu oameni citind, tinandu-si cartea pe fata asa cum vedeti la Victor si la mine in pozele de mai jos. Stiti de ce? Pentru ca BOOK SELFIE IS THE NEW SELFIE Asa ca, sper sa vad si de la voi astfel de poze pe Facebook sau mi le puteti trimite mie, pe teo@teoskitchen.ro si eu le voi publica intr-un album special pe pagina de FB. Ce ziceti? Citim si noi?
Ce puteti castiga voi azi? In primul si in primul rand o forma pentru covrigei, normal, ca sa va puteti face bunataturile astea si acasa, dar si alte forme pe care le stiti din copilarie (forma pentru nuci, pentru savarine) DAR si o carte, cea pe care o citesc eu acum – Mario Vargas Llosa – Ratacirile fetei nesabuite.
Ce trebuie sa faceti pentru a castiga? Trei pasi simpli:
1. Sa dai like paginii de facebook Teo’s Kitchen (daca nu ai dat deja)
2. Sa dai like / share retetei de covrigei (tot pe Facebook)
3. Sa lasi un comentariu la aceasta reteta (aici pe blog, dar ai grija sa completezi campurile “Nume” si “Email” cu datele complete si corecte), in care sa imi spui care e cartea ta preferata si de ce iti place sa citesti.
Cand ati indeplinit cei doi pasi de pe facebook si ati lasat comentariul pe blog… random.org va alege castigatorul, caruia ii voi trimite numaidecat forma pentru covrigei, savarine si nuci, dar si cartea cea frumoasa
You must be logged in to post a comment Login