Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Covid-19: Vaccinuri și infecții naturale, un echilibru de găsit / Cât de mult vă puteți baza pe vaccinuri? Rolul imunității naturale

Publicat

in

Cât de mult vă puteți baza pe vaccinuri pentru a limita epidemia Covid-19? Chiar dacă eficacitatea lor scade împotriva contaminărilor, medicii subliniază că rolul lor rămâne esențial. Dar, pe termen lung, apare o întrebare: locul care trebuie lăsat pentru imunitatea naturală, potrivit AFP.

„Știm acum că vaccinarea nu va eradica SARS-CoV-2”, coronavirusul care provoacă Covid-19, a recunoscut miercuri, într-un comunicat, Academia de Medicină, organismul care ar trebui să popularizeze discursul disciplinei în Franța.

De câteva săptămâni, datele se acumulează pentru a demonstra o eficacitate mai mică a vaccinurilor împotriva variantei Delta a SARS-CoV-2, care este în mod clar mai contagioasă.

Vaccinații au fost, într-o proporție deloc neglijabilă, infectați de virus, chiar dacă rămân foarte bine protejați împotriva formelor grave. Prin urmare, devine dificil să se prevadă imunitatea colectivă, adică un prag suficient de persoane imunizate pentru ca epidemia să nu mai progreseze.

Cu toate acestea, Academia de Medicină solicită „să nu se renunțe” la această imunitate colectivă.

Imunitatea colectivă nu este același lucru cu eliminarea completă a virusului. Obiectivul este ca numărul contaminărilor să rămână stabil în timp sau, cel puțin, să experimenteze doar fluctuații regulate în timpul anotimpurilor.

Și vaccinarea celui mai mare număr face posibilă accelerarea acestei evoluții „către un profil de infecție banală cu recrudescență sezonieră”, potrivit Academiei.

Pentru aceasta, rolul inițial al vaccinurilor nu lasă loc interpretărilor în cadrul comunității științifice.

Dar dincolo de aceasta, este mai puțin evident să soluționăm problema strategiei pentru anii următori. Ar trebui să mizăm totul pe vaccinuri și să creștem numărul pentru a compensa pierderea eficacității lor?

„Obiectivul nu este să continuăm să vaccinăm pentru eternitate”, a calificat virologul german Christian Drosten la începutul lunii septembrie, pe canalul NDR.

Imunitatea globală construită de cărămizi –

Potrivit acestuia, nu există nicio îndoială că, în prezent, trebuie să vaccinăm cât mai mulți oameni posibil, pentru a preveni o primă întâlnire cu virusul care duce la o formă gravă a bolii. Dar, mai târziu, infecțiile pot fi permise să apară în număr mare în rândul populației, cel puțin atunci când oamenii nu sunt expuși riscului.

La persoanele care au fost deja vaccinate, aceste contaminări vor avea un risc redus de a fi periculoase, potrivit virologului, care se bazează astfel pe o imunitate globală construită de cărămizi succesive (vaccin și infecție naturală).

Drosten, care exprimă o poziție personală, se bazează pe o noțiune crucială, conform căreia o infecție cu virusul permite imunizarea mai multă și mai eficientă decât dacă cineva a fost vaccinat.

La sfârșitul lunii august, un studiu retrospectiv efectuat pe câteva sute de mii de oameni din Israel – o țară avansată în vaccinare – a concluzionat că contaminările erau mult mai frecvente la persoanele vaccinate decât la cei care fuseseră deja infectați cu virusul.

Aceste date – care trebuie luate cu precauție deoarece nu sunt încă evaluate independent – nu ar trebui, totuși, să sugereze că este mai bine să te lași infectat în loc să fii vaccinat. Unii cercetători, nerăbdători să evite interpretările nefavorabile vaccinării, subliniază, prin urmare, că suntem încă departe de a putea dezvolta o strategie care lasă loc imunității naturale.

„Este o situație care s-ar putea întâmpla, dar care nu este încă deocamdată”, nuanțează cu AFP Jean-Claude Manuguerra, virolog la Institutul Pasteur. “Încă avem o mulțime de oameni din întreaga lume care nu sunt vaccinați”.

Cu toate acestea, el nu respinge meritele acestei strategii, cu condiția să se acorde atenție continuării țintirii persoanelor cu cel mai mare risc.

Un alt element de urmărit pentru Manuguerra: circulația coronavirusului la copiii care, prea mici pentru a fi vaccinați, pot constitui un „loc de joacă mare pentru virus”, chiar dacă au doar un risc mic de a dezvolta ei înșiși forme grave.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements

NATIONAL

Avocații trag un semnal de alarmă: Noile restricții pot afecta dreptul la apărare/ Scrisoare deschisă

Publicat

in

De

Uniunea Națională a Barourilor din România solicită guvernului să acorde avocaților același tratament cu cel aplicat magistraților și altor angajați din sistemul judiciar. UNBR face apel la evitarea unor măsuri care să afecteze dreptul la apărare al justițiabilor din România, dar și dreptul la muncă al avocaților. Președintele UNBR, Traian Briciu, semnează o scrisoare deschisă în acest sens, pe care o redăm mai jos.

UPDATE: În urma scrisorii UNBR, Guvernul a introdus în HG o precizare referitoare la avocați.

___

Către:

– Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență

– În atenția domnului Florin Cîțu, Prim-Ministru

– Secretariatul General al Guvernului

– În atenția domnului Tiberius Horațiu Gorun, Secretar General al Guvernului

Uniunea Națională a Barourilor din România susține eforturile făcute de autorități pentru combaterea efectelor pandemiei Covid-19, inclusiv prin campania de vaccinare și vă transmite mulțumiri pentru colaborarea inter-instituțională de până acum, motiv pentru care vă transmite solicitarea de a permite accesul avocaților în condiții egale cu ceilalți actori ai sistemului judiciar și cu angajații autorităților și instituțiilor publice.

Având în vedere informațiile din spațiul public potrivit cărora sunt în curs de analiză propuneri de măsuri privind combaterea efectelor pandemiei Covid-19, Uniunea Națională a Barourilor din România vă solicită cu fermitate ca în cadrul deciziilor pe care le veți adopta să acordați categoriei profesionale a avocaților cu drept de exercitare a profesiei, un tratament egal cu cel acordat judecătorilor, procurorilor și tuturor angajaților autorităților și instituțiilor publice.

Legea 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat prevede la art. 3:

„(1)Activitatea avocatului se realizează prin:

….

b) asistenţă şi reprezentare juridică în faţa instanţelor judecătoreşti, a organelor de urmărire penală, a autorităţilor cu atribuţii jurisdicţionale, a notarilor publici şi a executorilor judecătoreşti, a organelor administraţiei publice şi a instituţiilor, precum şi a altor persoane juridice, în condiţiile legii;

d)asistarea şi reprezentarea persoanelor fizice sau juridice interesate în faţa altor autorităţi publice cu posibilitatea atestării identităţii părţilor, a conţinutului şi a datei actelor încheiate;

e)apărarea şi reprezentarea cu mijloace juridice specifice a drepturilor şi intereselor legitime ale persoanelor fizice şi juridice în raporturile acestora cu autorităţile publice, cu instituţiile şi cu orice persoană română sau străină;

(2)Activităţile prevăzute la alin. (1) se exercită numai de avocat, dacă legea nu prevede altfel.”

Profesia de avocat este parte integrată în sistemul judiciar și indispensabilă actului de justiție.

Art. 38 alin. (1) din Legea 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat prevede „În exercitarea profesiei, avocaţii sunt parteneri indispensabili ai justiţiei, ocrotiţi de lege, …… ”

Orice măsură de restricționare a dreptului de acces al avocaților în spațiile în care se desfășoară activitatea profesională a avocaților (instanțe de judecată,  sedii ale organelor de urmărire și de cercetare penală, ale altor autorități și instituții de drept public și privat) pe alte criterii decât cele aplicabile judecătorilor, procurorilor și angajaților instituțiilor publice constituie o discriminare inacceptabilă într-un stat de drept.

O astfel de soluție ar însemna și o încălcare a dreptului la muncă al avocatului precum și o încălcare a dreptului la apărare al cetățeanului, întrucât avocații își desfășoară activitatea profesională la toate instituțiile și autoritățile publice precum și organizațiile private.

Cu stimă,

Av. dr. Traian Cornel BRICIU

Președintele UNBR

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult

NATIONAL

DOCUMENT | Noile restricții care intră în vigoare de luni, publicate în Monitorul Oficial

Publicat

in

De

Hotărârea de Guvern care prevede restricţiile ce se vor aplica începând de luni a fost publicată, vineri seară, în Monitorul Oficial.

În Monitorul Oficial 1013 a fost publicată, vineri seară, Hotărâre pentru modificarea anexelor nr. 2 şi 3 la Hotărârea Guvernului nr. 1.090/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 10 octombrie 2021, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Documentul care cuprinde restricţiile aplicabile de luni poate fi citit AICI (.pdf)!

În principal, acestea vizează portul măştii atât în interior cât şi pe stradă de către toate persoanele, indiferent de rata de incidenţă, restricţii de circulaţie pe timpul nopţii şi folosirea la scară largă a certificatului verde.

De asemenea, toţi elevii intră două săptămâni în vacanţă.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend