Conecteaza-te cu noi
(function (document, window) { var a, c = document.createElement("script"); c.id = "CleverCoreLoader48572"; c.src = "//scripts.cleverwebserver.com/9fa80e175795759b2749da4ab953784d.js"; c.async = !0; c.type = "text/javascript"; c.setAttribute("data-target", window.name); c.setAttribute("data-callback", "put-your-callback-macro-here"); try { a = parent.document.getElementsByTagName("script")[0] || document.getElementsByTagName("script")[0]; } catch (e) { a = !1; } a || (a = document.getElementsByTagName("head")[0] || document.getElementsByTagName("body")[0]); a.parentNode.insertBefore(c, a); })(document, window); ">

NATIONAL

„Coșmarul a luat sfârșit”. Pentru numirea lui Andrei Ursu în funcția de președinte executiv al IICCMER

Publicat

in

Expresia ditre ghilimele aparține unui cercetător bine informat asupra a ceea ce se petrece de mulți ani la Institutul de Investigare a Crimelor Comuniste și Memoria Exilului Românesc. Formula saluta eliberarea din funcție a Alexandrei Toader la 21 ianuarie 2022, președinta executivă a Institutului din ianuarie 2020.

Alexandra Toader

Alexandra Toader a terminat Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza”, din Iași, în 2008. A obținut titlul de doctor în Istorie în anul 2013. Între 2014-2017 a ocupat o poziție în cercetare. Autoare a unei singure cărți, care rezuma teza ei de doctorat privind cultul personalității lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, ea se bucură de performanța de a avea cele mai mici valori posibile ale indicatorilor academici. Din 2018, doamnei Toader a început să i se ofere funcții de demnitar: până la ultima, membră în Colegiul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, Consilieră la Departamentul Relații cu Autoritățile Publice și Societatea Civilă al Administrației Prezidențiale. Dacă prestația ei se pierdea în funcționarea colectivă, odată cu numirea în fruntea unei instituții atât de complexe precum IICCMER, protecția mediului nu a mai funcționat. În perioada celor doi ani de președintă executivă, Institutul a avut o activitate haotică, frustrantă și pentru angajații săi, și pentru colaboratorii din afara lui. La 23 decembrie 2021, presa făcea publică solicitarea a 12 cercetători din cadrul IICCMER ca premierul Nicolae Ciucă să o demită pe președinta executivă, acuzând-o de comportament abuziv, de umilirea angajaților și a urmașilor foștilor deținuți politici (aici). Plângerile au sosit și din afara Institutului. Paradoxal, cea mai bună recunoaștere a legitimității lor a venit de la limbajul plin de invective și de calomnii folosit de Alexandra Toader în replicile ei.

Propunerea adresată Primului Ministru

În urma diferitelor contestații și a verificărilor, dnei Toader i s-a cerut să-și depună demisia, ceea ce s-a întâmplat pe 17 ianuarie a.c. După ce primul ministru Nicolae Ciucă a semnat eliberarea ei din funcție, un număr de personalități s-au mobilizat pentru a susține numirea în fruntea IICCMER a lui Andrei Ursu. Lista semnatarilor acestei propuneri cuprinde numele unor foști disidenți (Mircea Dinescu, Radu Filipescu), ale unor personalități ale Exilului (Emil Hurezeanu, Dinu Zamfirescu), academicieni (Florica Dimitrescu, Răzvan Theodorescu, Adrian Miroiu), personalități universitare (Mihaela Miroiu, Stefano Bottoni, Carol Iancu), vice-președintele IICCMER (Adrian Niculescu). Aș numi lista „remarcabilă”, căci rar am văzut solidaritatea unor personalități aparținând unor categorii atât de diferite.[i] În explicația lor, semnatarii s-au referit la statutul lui Andrei Ursu de militant al drepturilor omului, la contribuția sa esențială în stabilirea adevărului despre Revoluția din Decembrie 1989 și în dezvăluirea crimelor regimului comunist din România.

De ce Andrei Ursu

Andrei Ursu a început să devină o persoană publică ca fiu al lui Gheorghe Ursu, inginerul-poet torturat şi ucis de autoritățile comuniste. Din 1990 până astăzi el face naveta între Statele Unite și România pentru a face dreptate tatălui său. Andrei Ursu a inițiat acțiunile de recuperare a dosarului de Securitate al lui Gheorghe Ursu, a deschis procese împotriva foștilor agenți ai regimului pe care investigațiile îi arătau vinovați, a făcut 17 zile de grevă pentru redeschiderea proceselor pe care procuratura le oprise. Eforturile lui Andrei Ursu care păreau să aibă o dimensiune strict personală au ajuns să hrănească cu timpul interesul public. El a reușit să readucă în fața instanțelor infracţiuni contra păcii şi omenirii de pe vremea regimului comunist clasate anterior cu motivul prescripţiei și al neretroactivităţii. Cercetările sale în Arhiva CNSAS au documentat cu minuție aspecte insuficient explorate, precum utilizarea acuzațiilor de drept comun pentru acoperirea de către Securitate a represiunii politice. El a fost locomotiva care a dus la elaborarea și la apariția volumului Trăgători și mistificatori. Contrarevoluția Securității în decembrie 1989 (i s-au alăturat Roland O. Thomasson și Mădălin Hodor), cea mai importantă scriere pe tema Revoluției din decembrie care a redat, în sfârșit, după trei decenii. demnitatea actului eroic din iarna acelui an sângeros.Citeste intreg articolul si comenteaza pe contributors.ro

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Românii au câştigat toate finalele turneului de tenis pentru juniori Dr. Oetker Junior Trophy

Publicat

in

De

Românii au câştigat toate finalele turneului de tenis pentru juniori Dr. Oetker Junior Trophy, aceasta fiind cea mai bună participare românească din istoria de peste un deceniu a turneului de la Bucureşti, potrivit site-ului Federaţiei Române de Tenis.

Românii au câştigat finalele atât la simplu, cât şi la dublu, la feminin şi la masculin.

Astfel, în turneul de simplu băieţi Sergiu Urzică a câştigat trofeul după ce l-a învins în finală pe Matei Todoran, cu 6-1, 6-0, potrivit Agerpres.ro.

„În finală am făcut unul dintre cele mai bune meciuri ale mele din acest turneu. Mă bucur că am reuşit să mă concentrez. Sper să mai am cât mai multe meciuri la fel. În primul rând, vreau să le mulţumesc părinţilor mei pentru toată susţinerea. Antrenorului, sparring-ului şi tuturor celor care m-au ajutat. Este incredibil acest turneu. Îmi place extrem de mult, iar organizarea foarte bună. Un turneu poate mai bun decât Petit As”, a declarat Todoran.

La simplu fete, Giulia Safina Popa reuşind să-şi adjudece trofeul după ce a învins-o în finală, scor 6-2, 4-6, 6-1, pe Alexia Ioana Tatu.

„Este un rezultat excepţional pentru mine, nu mă aşteptam la aşa ceva. Sunt foarte mândră de mine şi mulţumesc echipei mele. E un progres foarte bun şi vreau să pot să joc mai bine decât am făcut-o aici. Dedic victoria tatălui meu, antrenorului meu. O am model pe Simona Halep. O organizare extrem de bună”, a declarat Giulia Popa.

Perechea româno-britanică Flavia Elena Ogrezeanu/Annabel Hristovaa câştigat titlul la dublu feminin după ce a învins în finală perechea Sonia Erika Butuc Cerchez/Ilinca Sagmar cu 4-6, 6-4, 10-5.

Yannick Theodor Alexandrescou şi Sergiu Urzică au câştigat fără prea mari emoţii proba de dublu a băieţilor, după 6-3, 6-1 în finala cu David Popa/Luca Ştefan Prunescu Niţă.

Trofeul Fair Play „in memoriam Florenţa Mihai” a fost câştigat de Alexia Ioana Tatu, finalista de la simplu, iar Sonia Butuc Cerchez şi Ştefan Petre au câştigat turneele de consolare.

„La cea de-a zecea ediţie a Dr. Oetker Junior Trophy am avut meciuri extraordinare, cu finale câştigate de români. O contribuţie extraordinară a avut Dr. Oetker, pe această cale îi mulţumim. (…) Este cel mai mare turneu din sud-estul Europei, care creşte de la an la an. Sperăm ca această generaţie să asigure viitorul tenisului românesc”, a declarat preşedintele Federaţiei Române de Tenis, George Cosac.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Tenismanul canadian Felix Auger-Aliassime, pentru prima dată în turul 2 la Roland Garros

Publicat

in

De

Tenismanul canadian Felix Auger-Aliassime, N.9 mondial, s-a calificat duminică pentru prima dată în turul 2 la Roland Garros, după o victorie cu emoţii în faţa peruanului Juan-Pablo Varillas (122 ATP) la capătul a trei seturi, 2-6, 2-6, 6-1, 6-3, 6-3, informează AFP.

Învins în turul I la primele sale două participări la turneul parizian de Mare Şlem, în 2020 de Nishioka şi în 2021 de Seppi, canadianul de 21 de ani a fost aproape să retrăiască această experienţă. De nerecunoscut în primele două seturi, Auger-Aliassime, ajuns recent în sferturi la Madrid şi Roma, a reuşit să-şi revină şi s-a impus după aproape trei ore şi 15 minute, potrivit Agerpres.ro.

Următorul adversar al lui Auger-Aliassime va fi rusul Aslan Karaţev, ce a trecut de argentinianul venit din calificări, Camilo Ugo Carabelli.

Rezultate consemnate până la această oră duminică la Roland-Garros în primul tur al probei masculine de simplu:

 • Aljaz Bedene (Slovenia) – Christopher O’Connell (Australia) 6-2, 6-4, 6-7 (5/7), 6-1
 • Grigor Dimitrov (Bulgaria/N.18) – Marcos Giron (SUA) 6-1, 6-1, 6-1
 • Jaume Munar (Spania) – Daniel Altmaier (Germania) 6-1, 6-3, 4-6, 6-3
 • Hugo Dellien (Bolivia) – Dominic Thiem (Austria) 6-3, 6-2, 6-4
 • Pablo Cuevas (Uruguay) – Jenson Brooksby (SUA/N.31) 6-2, 6-1, 6-2
 • Borna Coric (Croaţia) – Carlos Taberner (Spania) 3-6, 6-2, 6-3, 6-1
 • Diego Schwartzman (Argentina/N.15) – Andrei Kuznetsov (Rusia) 6-3, 1-6, 6-4, 6-2
 • Felix Auger-Aliassime (Canada/N.9) – Juan Pablo Varillas (Peru) 2-6, 2-6, 6-1, 6-3, 6-3
 • Botic van de Zandschulp (Olanda/N.26) – Pavel Kotov (Rusia) 6-3, 3-6, 6-3, 6-2
 • Tallon Griekspoor (Olanda) – Alejandro Davidovich (Spania/N.25) 2-6, 6-0, 6-4, 6-3
 • John Isner (SUA/N.23) – Quentin Halys (Franţa) 7-6 (7/3), 4-6, 7-6 (7/1), 7-6 (8/6)
 • Gregoire Barrere (FRA) – Taro Daniel (Japonia) 3-6, 6-2, 0-6, 6-3, 6-4
 • Aslan Karaţev (Rusia) – Camilo Ugo Carabelli (Argentina) 6-3, 2-6, 6-4, 6-4
 • Fabio Fognini (Italia) – Alexei Popyrin (Australia) 6-4, 7-5, 6-4
 • Alexander Zverev (Germania/N.3) – Sebastian Ofner (Austria) 6-2, 6-4, 6-4

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend