Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Coronavirus: Veneţia şi-a redeschis laguna pentru navele de croazieră într-o ambianţă marcată de polemici

Publicat

in

După o întrerupere de 17 luni cauzată de pandemia de COVID-19, prima navă de croazieră a amarat sâmbătă în Veneţia şi a reaprins polemicile dintre cei care susţin şi cei care se opun prezenţei acestor „monştri ai mărilor” în celebra lagună italiană, informează AFP și Agerpres. Cele două tabere au manifestat fiecare la rândul ei pentru a-şi apăra punctele de vedere: în timp ce silueta enormă a navei MSC Orchestra se profila în largul pieţei San Maro, protestatari care purtau banderole cu textul „Nu navelor de croazieră!” şi-au exprimat nemulţumirea în timp ce se aflau la bordul unor mici ambarcaţiuni cu motor.

„Vasele de croazieră reprezintă turismul-fulger, care nu aduce, de fapt, decât puţine avantaje pentru Veneţia”, a declarat o protestatară.

Apărătorii mediului înconjurător şi ai patrimoniului cultural acuză totodată valurile mari generate de aceste nave, cu lungimi de mai multe sute de metri şi înălţimi similare celor ale unor blocuri de câteva etaje, considerând că valurile erodează fundaţiile imobilelor din Veneţia, oraş înscris în patrimoniul UNESCO, şi că periclitează fragilul ecosistem al lagunei italiene.

Aflaţi la rândul lor pe chei, susţinătorii navelor de croazieră, reuniţi în cadrul mişcării „Veneţia munceşte”, au evidenţiat numeroasele locuri de muncă pe care prezenţa acestor vase le generează în Veneţia, oraş a cărui economie trăieşte în principal din turism, un domeniu deosebit de afectat în timpul pandemiei de COVID-19.

Nava MSC Orchestra, care a sosit joi fără pasageri din portul grec Pireu, a plecat apoi cu aproximativ 650 de pasageri, care au trebuit să prezinte un test PCR cu rezultat negativ făcut cu cel mult patru zile înainte şi să se supună apoi unui nou test înainte de îmbarcare.

Turiştii au acceptat să respecte strictele proceduri de securitate în vigoare, concepute pentru a evita situaţia în care navele de croazieră devin veritabile focare de COVID-19, aşa cum s-a întâmplat de mai multe ori în trecut.

MSC Orchestra a primit autorizaţia de a primi la bord doar jumătate din capacitatea sa totală de 3.000 de pasageri, pentru a respecta astfel măsurile anti-COVID-19. Nava urmează să facă escale la Bari (în sudul Italiei), Corfu (Grecia), Mykonos (Grecia) şi Dubrovnik (Croaţia).

Scrisoare deschisă

În timpul celor două zile de staţionare în Veneţia, nava a fost aprovizionată de personalul său de bord, care a profitat totodată pentru a actualiza protocoalele de securitate care reglementează viaţa cotidiană de pe aceşti „giganţi ai mărilor”.

„Suntem bucuroşi să ne aducem contribuţia la redeschiderea acestui oraş, care a suferit atât de mult în ultimele 17 luni”, a declarat Francesco Galietti, directorul Asociaţiei Internaţionale a Companiilor de Croazieră (CLIA). „Într-un singur an, acest sector de activitate a pierdut un număr imens de pasageri, circa 800.000, ceea ce înseamnă pentru economie o pierdere de aproximativ 1 miliard de euro”, a adăugat el.

Dezbaterile despre prezenţa acestor „uriaşi ai mărilor” nu se limitează doar la Veneţia şi au căpătat în ultima perioadă o dimensiune internaţională, datorită notorietăţii acestei destinaţii turistice, una dintre cele mai apreciate din lume.

Marţi, numeroşi artişti internaţionali, precum Mick Jagger, Wes Anderson, Francis Ford Coppola şi Tilda Swinton, au adresat o scrisoare deschisă preşedintelui italian Sergio Mattarella, prim-ministrului Mario Draghi şi primarului din Veneţia pentru la cere, printre altele, „o oprire definitivă” a circulaţiei navelor de croazieră.

Acea scrisoare deschisă, intitulată „Un decalog pentru Veneţia” şi semnată inclusiv de fostul ministru francez al Culturii, Francoise Nyssen, cere o mai bună gestionare a fluxurilor turistice, protejarea ecosistemului lagunei veneţiene şi combaterea speculei imobiliare, pentru a proteja „integritatea fizică, dar şi identitatea culturală” a Oraşului Dogilor

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Un sondaj BNR dezvăluire dezastrul din România: populația mănâncă și se îmbracă pe credit, iar creditele imobiliare devin tot mai puține

Publicat

in

De

Sondaj BNR: Băncile au înăsprit considerabil standardele de creditare în T2, trend ce va continua în T3. Sectorul energetic rămâne cel mai riscant. Cererea de credite pentru locuinţe s-a contractat, dar cea pentru credite de consum a crescut.

Băncile au înăsprit considerabil standardele de creditare în T2 2022, atât în cazul împrumuturilor acordate populaţiei, cât şi al celor acordate companiilor nefinanciare, într-un context caracterizat de deteriorarea perspectivei economice pe termen scurt şi mediu, iar pentru T3 anticipează continuarea acestui trend, arată un sondaj realizat de BNR, scrie Ziarul Financiar.

Din perspectivă sectorială, percepţia băncilor faţă de riscul de credit asociat companiilor nefinanciare a continuat să se deterioreze.

Băncile au evaluat 7 dintre cele 10 sectoare ca fiind semnificativ mai riscante în T2 2022 faţă de trimestrul anterior.

Sectorul energetic rămâne considerat de către acestea cel mai riscant, pentru al cincilea trimestru consecutiv, urmat de transport, industrie, agricultură, construcţii şi turism.

În ceea ce priveşte cererea de credite, băncile au indicat o evoluţie mixtă în T2 2022. Astfel, în cazul populaţiei, instituţiile de credit au apreciat că cererea de credite pentru locuinţe s-a contractat, în timp ce cererea de credite pentru consum a înregistrat o creştere.

Pentru T3 2022, este anticipată continuarea reducerii cererii de credite pentru locuinţe, concomitent cu o menţinere constantă a cererii de credite pentru consum.

La nivelul companiilor nefinanciare, instituţiile de credit au consemnat o creştere moderată a cererii de credite în T2 2022, iar pentru trimestrul următor anticipează o menţinere constantă a acesteia.

Potrivit sondajului BNR, în cazul creditelor acordate companiilor, băncile autohtone au înăsprit standardele de creditare în T2 2022 (16 la sută procent net), după ce în ultimele patru trimestre acestea au fost menţinute constante. De asemenea, la nivelul corporaţiilor, standardele de creditare au fost înăsprite pentru toate maturităţile, similar celor de la nivel agregat (16 la sută procent net).

În cazul IMM, peste 95% dintre băncile respondente au indicat menţinerea constantă a standardelor de creditare, atât în cazul împrumuturilor pe termen lung, cât şi al celor pe termen scurt.

Pentru T3 2022, instituţiile de credit anticipează o nouă înăsprire a standardelor de creditare la nivel agregat (12 la sută procent net).

În cazul împrumuturilor pe termen lung acordate corporaţiilor, băncile respondente preconizează o uşoară relaxare a standardelor de creditare în T3 2022 (6 la sută procent net), în timp ce pentru împrumuturile pe termen scurt acordate corporaţiilor băncile mizează pe o înăsprire a standardelor de creditare (12 la sută procent net, similar celor de la nivel agregat). În plus, şi în cazul IMM, instituţiile de credit indică o înăsprire a standardelor de creditare în T3 2022 (16 la sută procent net), indiferent de maturitatea împrumuturilor.

SItuaţia se repetă în cazul creditelor pentru populaţie, băncile raportând în T2 standarde de creditare înăsprite semnificativ, atât pentru creditele destinate achiziţionării de locuinţe şi terenuri (75 la sută procent net), cât şi pentru creditele de consum (27 la sută procent).

Pentru cel de-al treilea trimestru al anului 2022, băncile respondente se aşteaptă la o înăsprire uşoară a standardelor de creditare pentru ambele categorii de credite destinate populaţiei.

Conform majorităţii respondenţilor la sondaj (65,1 la sută), cererea pentru creditele destinate consumului s-a păstrat aproximativ constantă în T2 2022, iar 34,9 la sută au indicat o cerere moderat mai mare.

Pentru creditele de consum cu ipotecă băncile au raportat în unanimitate o cerere constantă, iar pentru cardurile de credit jumătate dintre instituţiile de credit consideră că cererea a fost mai mare (50,5 la sută), pe când 49,5 susţin că aceasta a rămas nemodificată.

În ceea ce priveşte creditele de consum negarantate, cererea a fost constantă conform majorităţii respondenţilor (63 la sută), iar 37 la sută au indicat o cerere mai mare pentru acest tip de credit.

În trimestrul al treilea este aşteptată o cerere constantă din partea populaţiei pentru creditele de consum.

Similar creditelor imobiliare, băncile respondente, în proporţie de 84 la sută, au raportat o rata de respingere a solicitărilor de credite de consum aproximativ nemodificată, 16 la sută considerând că aceasta a fost moderat mai scăzută.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Polițiștii din Capitală sunt în alertă: un tânăr pe trotinetă a înțepat mai multe femei pe stradă în București

Publicat

in

De

Polițiștii din București sunt în alertă, după ce un individ care se deplasa pe o trotinetă a înțepat cel puțin două femei, care mergeau pe stradă în București.

”La data de 17 august a.c., în jurul orei 21:25, polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Secția 1 au fost sesizați, prin apel 112, cu privire la faptul că o tânără, ar fi fost zgâriată cu un obiect tăietor-înțepător de către un bărbat, care se afla în deplasare pe o trotinetă, pe o stradă din Sectorul 1.

De asemenea, după aproximativ 10 minute, polițiștii Serviciului de Poliție pentru Centrul Vechi au fost sesizați de o altă femeie, despre faptul că a fost lovită cu un obiect tăietor-înțepător de către un bărbat, care se afla în deplasare pe o trotinetă, pe o stradă din Sectorul 3.

La fața locului s-au deplasat, de urgență, polițiști din cadrul structurilor menționate, împreună cu polițiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale, care au demarat verificările.

Una dintre cele două persoane vătămate a fost preluată și transportată la spital pentru îngrijiri medicale.

Cercetările sunt continuate de Serviciul de Investigații Criminale, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de lovire sau alte violențe.”, arată Poliția Capitalei.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend