Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Coronavirus: O distanță mai mare între dozele vaccinului Pfizer conduce la niveluri mai mari de anticorpi pe termen lung – studiu

Publicat

in

Un decalaj mai mare între dozele de vaccin anti-COVID-19 Pfizer duce la niveluri generale mai mari de anticorpi decât un decalaj mai scurt, a constatat vineri un studiu britanic, dar nivelurile de anticorpi nu sunt susținute mult timp după prima doză, relatează Reuters.

Studiul ar putea ajuta autoritățile atunci când își gândesc strategiile de vaccinare împotriva variantei Delta, care reduce eficacitatea unei prime doze de vaccin, chiar dacă două doze oferă încă protecție, iar un autor a spus că decalajul de opt săptămâni al Marii Britanii este un „punct optim” împotriva Delta.

Autorii au subliniat că oricare dintre programele de dozare a produs un răspun puternic al anticoprilor și al celulelor T într-un sudiu care a 503 lucrători din domeniul sănătății.

„Pentru un interval mai mare de dozare … nivelurile de anticorpi neutralizanți față de varianta Delta au fost slabe după o singură doză și nu au fost menținute în intervalul de dinaintea celei de-a doua doze”, au spus autorii studiului, condus de Universitatea din Oxford.

“După două doze de vaccin, nivelurile de anticorpi neutralizanți au fost de două ori mai mari după un interval mai lung între doze comparativ cu un interval între doze mai scurt.”

Se crede că anticorpii neutralizanți joacă un rol important în imunitatea împotriva coronavirusului, dar nu reprezintă totul, celulele T jucând, de asemenea, un rol.

Studiul a constatat că în total nivelurile de celule T au fost de 1,6 ori mai mici, cu un decalaj lung comparativ cu un intervalul scurt între doze, de 3-4 săptămâni, dar apare o proporție mai mare de celule T „ajutătoare”, care susțin memoria imună pe termen lung, cu un decalaj mai mare între doze.

Constatările susțin opinia că, deși este necesară o a doua doză pentru a oferi protecție completă împotriva Delta, întârzierea acestei doze ar putea oferi o imunitate mai durabilă, chiar dacă este pe costul protecției pe scurt termen.

În decembrie anul trecut, Marea Britanie a extins intervalul dintre dozele de vaccin la 12 săptămâni, deși Pfizer a avertizat că nu există dovezi care să sprijine acest decalaj mai mare de trei săptămâni.

Marea Britanie recomandă acum o diferență de opt săptămâni între dozele de vaccin pentru a oferi mai multor oameni o protecție ridicată împotriva Delta mai rapid, maximizând în același timp răspunsurile imune pe termen lung.

”Cred că perioada de opt săptămâni (intervalul) este despre punctul optim”, a declarat reporterilor Susanna Dunachie, șefa studiului.

Comenteaza cu profilul de FB

NATIONAL

Filmul documentar ‘România Sălbatică’ poate fi vizionat, începând de vineri, în cinematografele din România

Publicat

in

De

Filmul documentar “România Sălbatică” poate fi vizionat, începând de vineri, în cinematografele din România, anunţă Transilvania Film.

“După mii de kilometri parcurşi, sute de ore de filmare şi 10 ani de pre-producţie, cel mai mare proiect de film documentar dedicat naturii din ţara noastră, România Sălbatică, se lansează oficial astăzi, 17 septembrie, pe marile ecrane. În prima săptămână de proiecţii filmul va putea fi văzut în peste 80 de cinematografe din 40 de oraşe din ţară”, potrivit unui comunicat transmis AGERPRES.
“Ne bucurăm să fim cei care reuşesc să aducă România Sălbatică pe marile ecrane din atât de multe oraşe şi cinematografe, la fel cum ne bucurăm că am putut oferi acestui produs spectaculos Premiera de Gală pe care o merita: în aer liber, într-un cadru natural. Este un film al cărui mesaj ar trebui să ajungă la toţi, cu mic cu mare, aşadar vom face tot posibilul să ne asigurăm că acest lucru se va întâmpla în cât mai multe locuri din ţară.”, a declarat Oana Furdea, manager de distribuţie Transilvania Film, la Premiera de Gală de la Amfiteatrul “Mihai Eminescu”, citată în comunicat.

“România Sălbatică” a avut premiera mondială în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), unde a obţinut Premiul Publicului şi a fost cel mai vizionat film al ediţiei.

Ulterior a fost prezent în mai multe festivaluri şi evenimente de film din ţară, unde a continuat să umple sălile şi spaţiile în aer liber – TIFF Sibiu, Făgăraş Fest, Serile Filmului Românesc (Iaşi), TIFF Braşov, Filmul de Piatra, Caravana TIFF (Timişoara, Tăşnad, Târgu Lăpuş), Cinelatino (Călăraşi, Câmpina), Central European Film Festival (Timişoara), RowmaniaFest (Tulcea) şi Alpin Film Festival (Braşov), unde a primit Premiul “Carpaţi”, oferit celui mai bun film de promovare a Munţilor Carpaţi.

În acest weekend, filmul este în programul celei de-a patra ediţii TIFF Oradea, sâmbătă 18 septembrie, de la ora 20,45, la Palatul Baroc.

Povestea din filmul documentar despre România este narată de actorul Adrian Titieni, iar muzica e semnată de compozitorul Alexei Ţurcan.

“Dincolo de imaginile fabuloase pe care documentarul le promite, coloana sonoră este un alt element de autenticitate – o iniţiativă muzicală curajoasă, prima după aproape 20 de ani, compusă şi înregistrată pentru orchestră. Bucharest Film Orchestra, prima şi singura orchestră de muzică de film din ţară, a avut misiunea de a interpreta partiturile minuţios scrise de Corina Ciuplea, dirijată fiind de Tiberiu Soare. Întreg procesul a fost înlesnit de echipa profesionistă de la UNDA Recording, mixajul final fiind opera lui Dan Georgescu”, se arată în comunicat.

România Sălbatică este o producţie NTD Film, co-produsă de HBO Europe, Libra Films, Avanpost Media şi şi distribuită de Transilvania Film.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

UDMR’s Kelemen Hunor: In 13 years we had 3 gov’ts; we need to make efforts to rebuild coalition

Publicat

in

De

Leader of the Democratic Union of Hungarians in Romania (UDMR), Kelemen Hunor, on Friday stated, in the opening of the 15th edition of the Congress of this political party, that the country needs a stable government and that every efforts need to be made for a rebuilding of the coalition created in 2020.

“The autumn political season began with a crisis and with the congresses of political parties. Of these congresses, ours is the least noisy. The congress of the National Liberal Party (PNL) follows, followed by the USR (Save Romania Union) congress (…) It is true that almost one year ago we we sat at the table and said that we would have a stable government, a stable majority for four years, and we made a calculation: since 2008 we have not had a government that has ruled for four years. In 13 years, we have had 13 governments, not to mention the interim ones, and after the 2008 parliamentary elections, no Romanian government has been able to stay for four years, to complete its mandate. How can results be achieved, efficiency when the government changes almost every year?!,” said Kelemen Hunor.
He reiterated his call on PNL and USR PLUS (Save Romania Union, Freedom, Unity, Solidarity Party) that “considerable” efforts must be made to restore the coalition formed in December 2020 this year. This means compromise, it means dialogue, it means understanding one another other,” he said.

Kelemen Hunor added that the option of a minority government can also be considered, but rebuilding the coalition is the first option.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend