Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Coreea de Sud va anunța excluderea Japoniei de pe lista partenerilor comerciali de încredere, săptămâna aceasta – presă

Publicat

in

Agenția de presă Yonhap anunță că este foarte probabil ca statul sud-coreean să anunțe în mod oficial excluderea Japoniei de pe lista de destinații de încredere pentru export, săptămâna aceasta, scrie Japan Times.

Dacă măsurile vor fi implementate, Japonia va fi înlăturată din grupul de 29 de state considerate de încredere, printre care se află și SUA, urmând să fie supusă unor criterii mai stricte de export, informează presa, citând declarațiile Ministerului de Comerț al Coreii de Sud.

Japonia ar urma să fie inclusă în categoria statelor care au realizat operațiuni încălcând reglementările de bază sau care au adoptat în mod frecvent politici inadecvate, transmite Yonhap. Această mișcare este realizată după ce Japonia a înlăturat, la rândul său, Coreea de Sud de pe lista partenerilor comerciali preferați, luna trecută.

Advertisements

Relațiile dintre Seul și Tokyo sunt în punctul cel mai critic din ultimele decenii, după o serie de dispute, legate în principal de colonizarea Peninsulei Coreene de către Japonia, în perioada 1910-45.

Coreea de Sud a anunțat Japonia în legătură cu modificările, potrivit ministerului. De asemenea, Coreea de Sud susține că este deschisă la negocieri, “oricând, oriunde”, dacă Japonia este dispusă.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Crimă ÎNFIORĂTOARE în Gorj: un bărbat și-a UCIS mama nevăzătoare

Publicat

in

De

Crimă sinistră în Gorj. Un bărbat în vârstă de 39 de ani, din comuna Licurici și-a ucis mama, care era nevăzătoare. Omul a fost arestat preventiv, fiind acuzat că a ucis-o pe mama sa, o femeie de 61 de ani. Procurorii susțin că a strâns-o de gât, după ce a lovit-o de mai multe ori cu palmele peste față, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Citește și: Viorel Cataramă vine cu DATE OFICIALE: Înformațiile despre morții de coronavirus sperie populația să accepte DICTATURA

Advertisements

Potrivit reprezentanților Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, altercația a avut loc sâmbătă, în satul Totea, din comuna Licurici.

Bărbatul de 39 de ani locuia cu mama lui, nevăzătoare, într-o casă oferită de autorități și primea o indemnizație de însoțitor.

„Era caz social. Mama avea 61 de ani. El nu a avut serviciu niciodată. Era îngrijitorul mamei sale. Avea o indemnizație de 1.700 de lei, pentru că femeia avea handicap, nevăzătoare, mergea numai de mână, însoțiță de el. Locuiau singuri, într-o locuință socială pusă la dispoziție de Primăria comunei Licurici. Le-a luat foc casa în urmă cu 15 ani, era caz social. În ultimul timp, femeia slăbise mult, cred că avea 30 de kilograme. El era o persoană conflictuală, consuma și băuturi alcoolice. Avea perioade. Avea 82.000 de lei amenzi la primărie, pentru scandaluri, vorbe urâte, cele mai multe pentru apeluri la 112, când consuma alcool suna de 5-6 ori pe zi la 112″, a declarat, marți, corespondentului MEDIAFAX, primarul comunei Licurici, Vasile Măciucă.

Femeia de 61 de ani a fost înmormântată luni, de surorile sale. Potrivit purtătorului de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, Cristina Ciobanu, bărbatul de 39 de ani a fost arestat preventiv luni, pentru omor comis asupra unui membru de familie. În 2019, acesta a fost reținut pentru lovire, în urma unui alt scandal cu mama sa.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Vicepreşedintele Comisiei Europene: ‘Croaţia şi Bulgaria s-ar putea alătura zonei euro în ianuarie 2024’

Publicat

in

De

Croaţia şi Bulgaria s-ar putea alătura zonei euro în ianuarie 2024, ambele ţări devenind mai atractive pentru investiţii, a afirmat marţi vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis (foto), într-o discuţie online cu jurnaliştii, transmite Bloomberg, informează Agerpres.

Citește și: Conspiraționiștii vor jubila! Gafă URIAȘĂ făcută de ministrul Sănătății din Israel: a trimis 12.000 de oameni în izolare fără motiv

Advertisements

Vineri, Banca Centrală Europeană a anunţat că Bulgaria şi Croaţia au fost acceptate să se alăture ERM-2 (mecanismul ratelor de schimb – n.r.), o perioadă obligatorie de doi ani înainte de adoptarea monedei euro, în ceea ce ar urma să fie prima expansiune a zonei euro de după 2015.

Croaţia şi Bulgaria ar putea fi pregătite în 2023, dar “tradiţia este că euro a fost introdus în ianuarie, ceea ce ne duce la 1 ianuarie 2024”, a declarat Dombrovskis. Acesta a adăugat: “Apartenenţa la euro va creşte încrederea în rândul investitorilor internaţionali şi va face ambele ţări mai atractive pentru investiţii”.

Planificata extindere a zonei euro demonstrează continua atractivitate a monedei euro şi-i întăreşte rolul internaţional, a explicat vicepreşedintele Comisiei Europene.

Bulgaria şi Croaţia vor trebui să petreacă cel puţin doi ani în ERM-2 înainte de a demara pregătirile practice pentru a se alătura zonei euro, un proces care durează un an în plus, astfel că cel mai devreme în 2023 cele două ţări vor deveni state membre ale zonei euro.

În cei doi ani, Bulgaria şi Croaţia trebuie să urmeze politici economice “sănătoase”, să îndeplinească criteriile tehnice de apartenenţă şi să aibă un curs de schimb stabil. Mecanismul ERM-2 prevede că evoluţia cursului de schimb al monedei unei ţări candidate trebuie să rămână într-un interval de variaţie de plus/minus 15% faţă de un nivel central agreat, timp de doi ani înainte de adoptarea euro.

BCE a informat că, în perioada în care vor face parte din ERM-2, cursul de schimb al levei bulgare a fost fixat la 1,95583 leva pentru un euro în timp ce cursul de schimb al kunei croate a fost fixat la 7,53450 kuna pentru un euro.

Ultima extindere a zonei euro datează din 2015, când Lituania a devenit al 19-lea stat membru al blocului monetar. Deşi toate satele membre UE, cu excepţia Danemarcei, sunt obligate să adere la zona euro, puţine ţări fac eforturi serioase pentru a se alătura zonei unice.

În urmă cu doar o lună, BCE a anunţat că niciuna dintre ţările candidate nu îndeplineşte criteriile de aderare. În cazul României, raportul de convergenţă pe 2020 arată că ţara nu îndeplineşte în prezent niciunul dintre cele patru criterii economice necesare pentru adoptarea monedei euro, respectiv stabilitatea preţurilor, soliditatea finanţelor publice, stabilitatea cursului de schimb şi convergenţa ratelor dobânzilor pe termen lung.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Advertisements

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend