Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Coreea de Nord a tras trei rachete, inclusiv una balistică intercontinentală, la câteva ore după ce Joe Biden a terminat turneul său asiatic

Publicat

in

Coreea de Nord a lansat miercuri trei rachete, dintre care una pare să fi fost o rachetă balistică intercontinentală (ICBM), după ce președintele american Joe Biden a părăsit Asia, unde a făcut un turneu în care a discutat noi măsuri de descurajare a Phenianului, transmite Reuters.

Kim Jong-un la lansarea unei ICBM nord-coreeneFoto: KCNA / UPI / Profimedia Images

Statul Major Întrunit al Coreei de Sud (JCS) a spus că cele trei rachete au fost lansate în mai puțin de o oră din zona Sunan de lângă Phenian, unde aeroportul internațional a devenit un centru de teste de rachete.

Prima rachetă lansată miercuri pare să fie un ICBM, în timp ce o a doua rachetă neidentificată pare să fi eșuat în timpul zborului, a precizat JCS. A treia rachetă a fost o rachetă balistică cu rază scurtă de acțiune (SRBM), a precizat sursa citată.

Ca răspuns, Statele Unite și Coreea de Sud au organizat exerciții combinate cu trageri reale, inclusiv teste de rachete sol-sol care au implicat sistemul de rachete tactice al armatei al SUA (ATACMS) și SRBM Hyunmoo-2 al Coreei de Sud, au declarat ambele armate.

„Demonstrația de forță a armatei noastre a fost menită să evidențieze hotărârea noastră de a răspunde cu fermitate la orice provocare nord-coreeană, inclusiv la o lansare de ICBM, precum și capacitatea noastră copleșitoare și disponibilitatea de a efectua o lovitură chirurgicală la originea provocării”, a declarat JCS într-o declarație.

Coreea de Nord a efectuat o serie de lansări de rachete în acest an, de la arme hipersonice până la testarea celor mai mari ICBM-uri ale sale pentru prima dată în aproape cinci ani. De asemenea, se pare că se pregătește pentru ceea ce ar putea fi primul său test nuclear de după 2017.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Acuzată de corupţie, compania de software Oracle va plăti 23 de milioane de dolari Comisiei pentru Bursă şi Valori Mobiliare a SUA

Publicat

in

De

Compania americană de software Oracle va plăti Comisiei pentru Bursă şi Valori Mobiliare din SUA (SEC) 23 de milioane de dolari, sumă reprezentând o amendă şi câştiguri ilicite obţinute în urma mituirii unor oficiali străini pentru a obţine contracte, relatează marţi agenţia EFE.

Acest acord între Oracle şi SEC a fost fost dezvăluit de cea din urmă într-un comunicat transmis presei.

Potrivit SEC, subsidiarele Oracle din Turcia, India şi Emiratele Arabe Unite (EAU) au creat şi folosit fonduri speciale pentru mituirea responsabililor în vedere încheierii de contracte, potrivit Agerpres.

În cazul Turciei şi EAU, comisia menţionată a descoperit în plus că o parte din acele fonduri erau folosite pentru a plăti călătorii ale respectivilor oficiali şi familiilor acestora la conferinţe tehnologice sau excursii în California.

”Această afacere demonstrează nevoia imperioasă de a menţine controale interne de contabilitate asupra întregului ansamblu de operaţiuni ale unei companii”, a subliniat în comunicat şeful unităţii anticorupţie a SEC, Charles Cain.

Compania nu a recunoscut faptele, dar s-a angajat să plătească SEC suma de 8 milioane de dolari reprezentând venituri ilicite, plus o amendă de 15 milioane de dolari.

Oracle a mai fost amendată de SEC şi în anul 2012, după ce această instituţie a descoperit că filiala indiană a companiei americane crease un fond paralel de milioane de dolari.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Ministerul de Externe al Bulgariei condamnă discreditarea imnului naţional la meciul de fotbal Bulgaria-Macedonia de Nord

Publicat

in

De

Ministerul de Externe al Bulgariei condamnă discreditarea publică a imnului naţional bulgar la meciul de fotbal de luni, la Skopje, dintre echipele naţionale ale Bulgariei şi Republicii Macedonia de Nord, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe şi adjunctul ministrului de externe, Kostadin Kodzhabashev.

Discursul de ură împotriva Bulgariei şi a bulgarilor de pe tribunele stadionului naţional din Skopje este o negare fără echivoc a valorilor fundamentale ale societăţilor democratice contemporane şi este în contrast puternic cu principiile şi normele europene de comportament, se arată într-un comunicat, potrivit Agerpres.

„Recunoaştem reacţia Ministerului de Externe al Republicii Macedonia de Nord care a denunţat discursul instigator la ură în timpul meciului de fotbal. În acelaşi timp, cerem autorităţilor de la Skopje să ia măsuri ferme şi ireversibile pentru eradicarea agresiunii anti-bulgare în spaţiul public din ţară”.

„Reamintim că prin Tratatul de prietenie, bună vecinătate şi cooperare din 2017 şi protocoalele bilaterale la acesta semnate în 2019 şi 2022, cele două ţări şi-au declarat ferm angajamentul de a lua măsuri eficiente împotriva discursului instigator la ură”.

„Menţinerea progresului realizat în dialogul politic în ultimele luni impune ca astfel de acte să devină un lucru al trecutului pentru totdeauna. Numai în acest spirit cele două ţări vor putea să întoarcă o nouă pagină în relaţiile lor, bazate pe respect reciproc şi bună vecinătate”, se arată în comunicat.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend