Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Copiii de la centrul din Nucşoara au primit vizita poliţiştilor argeşeni – CE SFATURI LE-AU DAT OAMENII LEGII

Publicat

in

Peste 30 de elevi, din Centrul de Agrement Nucșoara au primit săptămâna trecută vizita polițiștilor de prevenire și a reprezentanților CRPECA. Aceștia au învățat cum să fie în siguranță în vacanță.

Polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul I.P.J. Argeș, împreună cu reprezentanți ai Centrului Regional de Prevenire, Evaluare Și Consiliere Antidrog din cadrul Agenției Naționale Anticorupție au desfășurat, la Centrul de Agrement Nucșoara, o acțiune de prevenire a victimizării minorilor și a delicvenței juvenile.

Elevii au învățat cum să se angajeze în traversarea străzii, semnificația indicatoarelor rutiere destinate pietonilor, locurile unde se pot juca în siguranţă. Aceştia au fost interesaţi să afle de la ce vârstă pot circula pe stradă cu bicicleta, precum şi care este momentul în care pot fi pasageri pe locul din dreapta şoferului.

De asemenea, elevii au învățat cum să se protejeze de persoane necunoscute, atât pe stradă cât și în mijloacele de transport în comun.

Copiilor le-au fost prezentate materiale video cu recomandări şi teme de educaţie rutieră, discuţiile având caracter interactiv.

Recomandăm atât părinților, cât și copiilor, să țină cont de câteva sfaturi pentru a petrece o vacanță în siguranță acasă, pe stradă, la locul de joacă, la ștrand, în locuri aglomerate, la mare sau la munte.

Sfaturi pentru copii:

 • Să cunoască numele, adresa și numărul de telefon.

 • Să nu stea de vorbă sau să accepte cadouri de la persoane necunoscute.

  • Să nu deschidă ușa persoanelor necunoscute indiferent de pretextele pe care acestea le invocă și să nu dea date despre plecarea părinților de acasă pe perioade mai lungi de timp sau despre programul de lucru.

  • Să nu se joace în locuri izolate, necirculate, la ore târzii sau pe stradă;

  • Să nu poarte la vedere sau sa manevreze obiecte de valoare (bijuterii, iPhone, tablete, smartphone, sume de bani, etc.) și să nu le împrumute, fie și pentru perioade scurte de timp, unor necunoscuți.

  • Să nu se îndepărteze de părinți atunci când se află în zone foarte aglomerate.

  Siguranța rutieră:

  • Traversați strada numai la culoarea verde a semaforului, pe marcaje și indicatoare pietonale și după ce v-aţi asigurat că acest lucru se poate face în siguranţă.

  • Pentru mai multa siguranță treceţi prin pasajele pietonale, acolo unde acestea există.   

  • Ffiți vigilenţi în momentul în care traversaţi strada şi să renunţaţi la activităţi ce vă pot distrage atenţia, cum ar fi vorbitul la telefonul mobil, folosirea tabletei, ascultatul muzicii la volum mare, etc.

  • Nu efectuați traversarea străzii în fugă, prin faţa sau prin spatele autovehiculelor staţionate, ori a mijloacelor de transport în comun oprite în staţii.

  • La lăsarea întunericului să purtați elemente reflectorizante, pentru a fi cât mai vizibili.

  • În calitate de pieton, să vă deplasați numai pe partea stângă a carosabilului.

Sfaturi pentru părinţi:

 

Nu lasaţi copilul să se joace nesupravegheat.

 • Învăţaţi-l că are voie să plece doar cu permisiunea dumneavoastră şi că trebuie să spună întotdeauna unde şi cu cine pleacă.

 • Atenţionaţi-l ca atunci când este singur acasă să nu deschidă uşa persoanelor necunoscute.

 • Nu-l trimiteţi singur la cumpărături, mai ales în locuri pe care nu le cunoaşte.

 • Asiguraţi-vă că ştie numele, adresa, numărul de telefon al părinţilor.

 • Spuneţi-i că nu trebuie să accepte cadouri sau dulciuri de la necunoscuţi.

  • Învăţaţi-l că, în cazul în care se pierde, nu trebuie să încerce singur să-şi caute părinţii. Spuneţi-i să apeleze la un poliţist, o vânzătoare sau la un adult însoţit de un copil.

  • Învăţaţi-l să spună cuiva în care are încredere dacă se simte speriat sau ameninţat.

  • Asiguraţi-vă că va spune întotdeauna NU persoanelor care, sub diferite pretexte, îi cer să le însoţească.

  • În caz de dispariţie alertaţi imediat poliţia la numnărul 112.

  • Fiți un bun exemplu pentru copilul dvs. în formarea unei conduite rutiere corecte: traversați strada regulamentar, purtați centura de siguranță, respectați viteza legală, folosiți dispozitivul hands-free sau bluetooth pentru convorbiri telefonice atunci când vă aflați la volan, etc.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

ACTUAL

Vești importante pentru românii din Italia! Guvernul Meloni ar putea atenua planurile privind plățile în numerar versus cele cu cardul

Publicat

in

De

Prim-ministrul Italiei Giorgia Meloni a anunțat că ar putea reduce planurile de a face mai uşoară decontarea plăţilor mici cu numerar, mai degrabă decât cu carduri, în urma discuţiilor cu Comisia Europeană cu privire la această problemă.

Guvernul de dreapta al lui Meloni a prezentat un buget pentru 2023 care elimină amenzile pentru comercianţii cu amănuntul care refuză cardurile pentru plăţi de sub 60 de euro (63,23 dolari), într-o mişcare considerată a fi contrară spiritului angajamentelor asumate cu UE.

Până la 60 de euro, am vrea să nu obligăm retailerii să accepte plăţi electronice. Dar să zicem că pragul de 60 de euro este orientativ, pentru mine ar putea fi chiar mai mic. În plus, există, evident, discuţii în acest sens cu Comisia Europeană, pentru că problema plăţilor electronice este una dintre problemele [planului de redresare al UE], aşa că trebuie să vedem, vom vedea cum se termină discuţiile„, a spus Meloni într-un videoclip postat pe Facebook.

Italia este cel mai mare beneficiar al fondului UE de redresare post-pandemie, urmând să primească aproximativ 200 de miliarde de euro până în 2026.

Dar, în schimb, trebuie să respecte o serie de ”ţinte şi repere” de reformă. Unul dintre ele, pus la punct sub fosta administraţie a lui Mario Draghi, a fost introducerea de sancţiuni pentru comercianţii cu amănuntul care refuză plăţile cu cardul, ca parte a măsurilor de combatere a evaziunii fiscale.

Meloni a insistat că uşurarea plăţii în numerar nu a fost o modalitate de a ajuta la evaziunea fiscală – o problemă endemică în Italia, unde peste 100 de miliarde de euro sunt eludate în fiecare an, potrivit datelor Trezoreriei.

Ea a spus acelaşi lucru despre o altă propunere controversată din proiectul de buget, care nu a fost încă aprobată de parlament: creşterea plafonului plăţilor în numerar la 5.000 de euro, de la o limită de 1.000 de euro care trebuia să intre în vigoare la 1 ianuarie, informează news.ro.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Marius Budăi, noi detalii cu privire la creșterea pensiilor: ‘Toate pensiile bazate pe contributivitate vor crește’

Publicat

in

De

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, a explicat cum se aplică majorările de pensii promise de la 1 ianuarie 2023.

De la 1 ianuarie crește pensia la valoarea punctului stabilit: 1.785 lei. Toate pensiile bazate pe contributivitate vor crește. Programul „Sprijin pentru România va fi în continuare. Voucherele de 250 lei vor continua. Vor fi măsuri de ajutor pentru anul 2023. 

Am avut o discuție cu domnul ministru Boloș. În perioada 19-23 decembrie vor fi încărcate cardurile voucherelor. Am fi vrut mai devreme, dar avem un calendar de respectat”, a spus Marius Budăi.

Când vine poștașul în decembrie

„Chiar dacă a fost liber, vineri s-au făcut plăți astfel încât am început plata pensiilor. Mâine, Casa de Pensii va mai livra către Poștă alte sume. Avem înțelegere de la Poșta Română. În ianuarie, de asemenea, pentru că e deschidere de conturi în noul an bugetar plata va începe undeva pe 4 ianuarie”, a spus ministrul Muncii.

A doua majorare de pensii nu va exista

Referitor la discuțiile din spațiul public privind o a doua majorare de pensii în anul 2023, Budăi a răspuns: „Nu am spus eu așa ceva. Am vorbit doar de ceea ce este deja, actele normative la care lucrăm. Mâine dimineață vom intra în avizare ministerală, astfel încât să nu avem nicio sincopă. Am să vorbesc despre fapte și, așa cum s-a putut observa, am preferat să fim productivi și să păstrăm echilibrul”.

Întrebat despre plângerea penală cu care îl amenință sindicaliștii, ministrul a declarat: „Nu răspund la aceste lucruri. Dacă atunci când vrei să faci bine treci prin asta, o să trecem. Într-o perioadă atât de grea, Guvernul a încercat să țină un echilibru”.

Pensii speciale

Până la 31 decembrie trebuie să prezentăm comisiei o lege. Toate reformele au fost discutate cu cei de la Comisia Europeană. Discuțiile pot fi purtate chiar până la următoarea cerere de retragere de fonduri prin PNRR. Mâine avem o primă discuție cu dumnealor. Deciza este luată în coaliție, prezentăm proiectul mâine seară. Eu vreau să terminăm discuțiile și apoi vom transmite public ce vom face”, a spus Marius Budăi cu privire la o eventuală tăiere a pensiilor speciale, conform realitatea.net.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend