Conecteaza-te cu noi
(function (document, window) { var a, c = document.createElement("script"); c.id = "CleverCoreLoader48572"; c.src = "//scripts.cleverwebserver.com/9fa80e175795759b2749da4ab953784d.js"; c.async = !0; c.type = "text/javascript"; c.setAttribute("data-target", window.name); c.setAttribute("data-callback", "put-your-callback-macro-here"); try { a = parent.document.getElementsByTagName("script")[0] || document.getElementsByTagName("script")[0]; } catch (e) { a = !1; } a || (a = document.getElementsByTagName("head")[0] || document.getElementsByTagName("body")[0]); a.parentNode.insertBefore(c, a); })(document, window); ">

NATIONAL

Controversata moschee din Piaţa Taksim a fost inaugurată de Erdogan

Publicat

in

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a inaugurat moscheea din Piaţa Taksim din Istanbul ale cărei planuri de construcţie au stârnit în 2013 un val de proteste, informează BBC, citată de news.ro.

Mii de oameni au participat la ceremonie, unii rugându-se în piaţă, deoarece moscheea era ocupată complet.

Moscheea se află în imediată apropiere a unui spaţiu public văzut, în mod tradiţional, ca simbol al republicii turce. Ea eclipsează şi un monument al republicii şi fondatorului ei, Mustafa Kemal Ataturk.

„Moscheea Taksim ocupă acum un loc proeminent între simbolurile Istanbulului”, a spus Erdogan, vineri, după rugăciune. „Va rămâne până la finalul timpului”.

El a spus mulţimii că ridicarea moscheii este o victorie în faţa celor care s-au opus ca Piaţa Taksim să aibă orice fel de simbol religios, adăugând că „nimic nu mai poate opri acum această iniţiativă”.

Citește și: Discuțiile INDISCRETE despre cererile unui șef de SERVICIU `DISCRET` …

Erdogan a vorbit prima dată despre o moschee în Piaţa Taksim pe când era primar al Istanbulului în anii 1990.

„Nu exista nici măcar o sală de rugăciuni şi credincioşii se rugau pe ziare pe pământ”, a mai spus el vineri.

Cei aflaţi la inaugurare au lăudat noua moschee, care combină elemente otomane cu design-ul contemporan şi poate primi până la 4.000 de oameni.

Deşi Turcia este o ţară majoritar musulmană, criticii l-au acuzat pe Erdogan că încearcă în mod activ să înlocuiască fundamentul laic al Turciei.

Planurile elaborate în 2013 pentru construirea moscheii în parcul Gezi din Istanbul, în zona Pieţei Taksim, au stârnit proteste atât în oraş, cât şi în părţi din lume. Ele s-au transformat în demonstraţii ample faţă de politicile guvernului şi de autoritarismul tot mai mare al lui Erdogan.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Mii de iranieni au participat la funeraliile unui important ofiţer al Gardienilor Revoluţiei ucis la Teheran

Publicat

in

De

Mii de iranieni i-au adus marţi un ultim omagiu unui important ofiţer al Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică din Iran, ucis cu focuri de armă la Teheran, informează AFP, potrivit Agerpres.

Colonelul Sayyad Khodai a fost ucis duminică de doi motociclişti, care au deschis focul asupra lui în estul capitalei iraniene în timp ce el se întorcea acasă. Khodai a primit cinci gloanţe, potrivit agenţiei oficiale Irna.

Luni, preşedintele iranian Ebrahim Raissi a declarat că moartea colonelului Sayyad Khodai „va fi răzbunată”. „Nu există nicio îndoială că mâna aroganţei mondiale poate fi văzută în această crimă”, a spus Raissi, expresie care face referire la SUA şi aliaţii lor, în frazeologia oficială a Republicii Islamice.

Iribnews, site-ul televiziunii de stat iraniene, l-a prezentat pe ofiţerul ucis drept un membru al Forţei Al-Quds, unitatea de elită a Gardienilor Revoluţiei, însărcinată cu operaţiuni externe. Victima era cunoscută în Siria, ţară aflată în război, unde Iranul ajută militar regimul lui Bashar al-Assad.

Funeraliile au început luni în Piaţa Imam-Hossein din Teheran, cu intonarea imnului naţional iranian, recitarea unor fragmente din Coran şi cântece religioase în memoria iranienilor căzuţi ca „martiri” în Siria. Apoi, mulţimea a însoţit vehiculul militar ce transporta sicriul acoperit cu un drapel iranian până în Piaţa Shohada, la aproape 1,5 kilometri distanţă, în apropiere de locul unde Sayyad Khodai a fost ucis.

Participanţi au fluturat drapele şiite, dar şi fotografii cu militari iranieni ucişi în Irak, ţară vecină unde Iranul exercită o mare influenţă, şi în Siria, precum şi fotografii cu combatanţi din războiul irano-irakian (1980-1988). „Moarte Americii!” şi „Moarte Israelului!”, au strigat ei ocazional pe drum.

La trecerea cortegiului, pe un panou publicitar cuvintele „răzbunare teribilă” însoţeau un portret al generalului Qassem Soleimani, fost comandant al Forţei Al-Quds, ucis în Irak într-un raid american la Bagdad, în ianuarie 2020.

Şeful Gardienilor Revoluţiei, generalul Hossein Salami, precum şi generalul de brigadă Esmail Qaani, actualul comandant al Forţei Al-Quds, au asistat la funeralii.

Statul Major Interarme al Iranului a anunţat luni declanşarea unei anchete asupra „circumstanţelor exacte ale asasinării” lui Khodai.

Născut în 1972 în oraşul turcofon Mianeh din provincia Azerbaidjanul de Est (nord-vestul Iranului), Sayyad Khodai va fi înhumat în zona „martirilor” din cimitirul Behesht-e-Zahra, în sudul Teheranului.

În noiembrie 2020, o altă importantă personalitate iraniană, Mohsen Fakhrizadeh, specialist în fizică nucleară, a fost ucis lângă Teheran într-un atac împotriva convoiului său, pentru care Iranul a acuzat Israelul.

Iranul consideră Israelul şi SUA principalii săi inamici. Teheranul nu recunoaşte existenţa statului Israel, iar legăturile sale diplomatice cu Washingtonul au fost rupte din anii 1980.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Recep Erdogan, reacție virulentă față de prim-ministrul grec: Nu mai există pentru mine, nu o să mă mai întâlnesc niciodată cu el

Publicat

in

De

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan afirmă că premierul grec Kyriakos Mitsotakis „nu mai există” pentru el, acuzându-l pe liderul de la Atena că a încercat să blocheze vânzarea unor avioane de luptă multirol F-16 Turciei, relatează Euractiv.

Recep ErdoganFoto: Adem ALTAN / AFP / Profimedia

„Am convenit să nu includem terțe părți în disputa noastră cu el. În pofida acestui lucru, el a avut o vizită în SUA săptămâna trecută și a vorbit în Congres, avertizându-l să nu ne dea avioane F-16”, a afirmat Erdogan într-o conferință de presă susținută luni.

„El nu mai există pentru mine. Nu voi mai fi niciodată de acord să mă întâlnesc cu el. Noi vom continua pe drumul nostru cu politicieni onorabili”, a adăugat președintele turc.

Erdogan, SUA și saga avioanelor F-35

În luna octombrie a anului trecut Turcia solicitase Statelor Unite să cumpere 40 de avioane F-16 și modernizarea a aproape 80 din aeronavele de război pe care le deține.

Solicitarea Ankarei a venit după ce în 2019 SUA au anunțat că blochează livrarea de avioane F-35, cele mai moderne din dotarea forțelor sale aeriene, din cauza deciziei Ankarei de a cumpăra sistemul rusesc de rachete S-400.

În decembrie 2020 Washingtonul a impus inclusiv sancțiuni împotriva Turciei din cauza refuzurilor repetate ale Ankarei de a renunța la cumpărarea sistemului rusesc.

Anunțul care l-a înfuriat pe președintele turc

În timpul vizitei sale în SUA de săptămâna trecută unde s-a întâlnit cu președintele Joe Biden și înalți oficiali americani, premierul grec Kyriakos Mitsotakis a anunțat că Grecia va demara procedurile de a cumpăra avioane F-35 de la SUA până în 2030.

Giannis Oikonomou, purtătorul de cuvânt al guvernului de la Atena, a răspuns acuzațiilor lansate luni de Erdogan, afirmând că Grecia își apără drepturile și că urmează legislația internațională.

„Nu vom intra într-un război al declarațiilor cu conducerea Turciei. Politica noastră este una bazată pe principii”, a spus el într-un comunicat remis presei.

Unii analiști afirmă că refuzul vehement al lui Erdogan de a accepta intrarea Finlandei și Suediei în NATO are în spate, printre altele, dorința de a obține reincluderea Turciei în programul de achiziții de avioane F-35.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend