Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Controversata moschee din Piaţa Taksim a fost inaugurată de Erdogan

Publicat

in

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a inaugurat moscheea din Piaţa Taksim din Istanbul ale cărei planuri de construcţie au stârnit în 2013 un val de proteste, informează BBC, citată de news.ro.

Mii de oameni au participat la ceremonie, unii rugându-se în piaţă, deoarece moscheea era ocupată complet.

Moscheea se află în imediată apropiere a unui spaţiu public văzut, în mod tradiţional, ca simbol al republicii turce. Ea eclipsează şi un monument al republicii şi fondatorului ei, Mustafa Kemal Ataturk.

„Moscheea Taksim ocupă acum un loc proeminent între simbolurile Istanbulului”, a spus Erdogan, vineri, după rugăciune. „Va rămâne până la finalul timpului”.

El a spus mulţimii că ridicarea moscheii este o victorie în faţa celor care s-au opus ca Piaţa Taksim să aibă orice fel de simbol religios, adăugând că „nimic nu mai poate opri acum această iniţiativă”.

Citește și: Discuțiile INDISCRETE despre cererile unui șef de SERVICIU `DISCRET` …

Erdogan a vorbit prima dată despre o moschee în Piaţa Taksim pe când era primar al Istanbulului în anii 1990.

„Nu exista nici măcar o sală de rugăciuni şi credincioşii se rugau pe ziare pe pământ”, a mai spus el vineri.

Cei aflaţi la inaugurare au lăudat noua moschee, care combină elemente otomane cu design-ul contemporan şi poate primi până la 4.000 de oameni.

Deşi Turcia este o ţară majoritar musulmană, criticii l-au acuzat pe Erdogan că încearcă în mod activ să înlocuiască fundamentul laic al Turciei.

Planurile elaborate în 2013 pentru construirea moscheii în parcul Gezi din Istanbul, în zona Pieţei Taksim, au stârnit proteste atât în oraş, cât şi în părţi din lume. Ele s-au transformat în demonstraţii ample faţă de politicile guvernului şi de autoritarismul tot mai mare al lui Erdogan.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Gigantul energetic californian Sempra avansează cu un proiect major de gaz natural lichefiat în Texas

Publicat

in

Gigantul energetic Sempra din San Diego, inclus în topul Fortune 500, va adăuga un alt proiect major la lista sa de instalații care transportă gaz natural lichefiat, sau GNL, către destinații din întreaga lume. Filiala de infrastructură a Sempra a anunțat luni după-amiază că va continua construcția primei faze a Port Arthur LNG, un proiect de 13 miliarde de dolari pe coasta Golfului Texas, anunță newsobserver.com.

„La Sempra, credem că parteneriatele îndrăznețe și orientate spre viitor vor fi esențiale pentru rezolvarea provocărilor legate de securitatea energetică și decarbonizarea lumii”, a declarat Jeffrey Martin, CEO al Sempra, într-un comunicat.

Citeste mai mult

NATIONAL

Semnal de alarmă tras de secretarul Trezoreriei SUA: ar putea fi necesare noi măsuri pentru protejarea depozitelor bancare

Publicat

in

Sistemul bancar american se stabilizează, în urma acţiunilor decisive ale autorităţilor de reglementare, dar ar putea fi necesare noi măsuri pentru protejarea depozitelor bancare, dacă instituţiile mai mici sunt afectate de retrageri de depozite, care ar putea spori contagiunea, reiese dintr-un discurs al secretarului Trezoreriei SUA, Janet Yellen, la conferinţa Asociaţiei bancherilor americani, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend