Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Continuă războiul între consilierii PNL și Clotilde Armand: Oamenii s-au săturat să trăiască printre gunoaie și șobolani!

Publicat

in

Consilierii locali PNL ai Primăriei Sectorului 1 continuă criticile la adresa primarului Clotilde Armand.

Astfel, aceștia vor face amendamente la propunerile de HCL privind derularea operațiunilor de control și negocierea contractului cu operatorul de salubritate din sectorul 1.

„Vom propune mandatarea primarului Clotilde Armand să negocieze și să exercite dreptul de control, conform legislației în vigoare și respectând toate prevederile contractuale. Menționăm că nici controlul și nici negocierea nu exclud respectarea obligațiilor contractuale curente sau plata facturilor restante, conform legii”, precizează liberalii într-un comunicat de presă.

Citește și: Clotilde Armand face ședință mare la Sectorul 1: a chemat ministrul și toți șefii instituțiilor din zona de mediu

De asemenea, consilierii PNL vor propune tot în ședința de astăzi a Consiliului Local înființarea formală a grupului tehnic de lucru pentru identificarea soluțiilor în problema gunoaielor pe termen mediu și lung.

„Reamintim că săptămâna trecută, la invitația și prin eforturile PNL, toate instituțiile publice și entitățile implicate în acest scandal s-au așezat la aceeași masă, pentru prima dată după opt luni de zile, și au identificat soluțiile posibile. Salutăm inițiativa doamnei primar de a invita aceleași instituții astăzi, la ședința Consiliului Local (Garda de Mediu, prefectura, ANRSC, ministerul Mediului etc). Ne bucurăm că exemplul nostru, precum și invitația la dialog și cooperare în interesul cetățenilor sunt exemple de bune practici preluate la nivelul administrației locale”, au precizat aceștia.

Referitor la bursele copiilor din Sectorul 1, după solicitarea liberalilor, depusă pe 22 iunie și semnată de toți consilierii, primarul Armand a introdus pe ordinea de zi suplimentară acest subiect.

„Însă, culmea, proiectul de HCL prevede reducerea cuantumului burselor pe majoritatea categoriilor, în unele cazuri chiar la jumătate”, susțin consilierii PNL.

Ei susțin că, de exemplu, în cazul burselor de performanță pentru elevii care au obținut rezultate la etapele naționale ale olimpiadelor și concursurile organizate de ME- locul I, se propune reducerea de la suma de 1000 de lei la 600 de lei. Aceeași tăiere se constată și pentru alte burse, inclusiv bursele de ajutor social pentru mediul rural, pentru care se propunere reducerea la jumătate.

„Este strigător la cer că economiile la buget se fac fix de la copiii din sectorul 1. De la elevii din mediul rural care nu au licee în localitatea de domiciliu și care își plătesc transport și cazare din acești bani și pentru care 150 de lei chiar pot face diferența. Și de la cei eminenți, premiați la olimpiade, pe care ar trebui să îi încurajăm și stimulăm. Până la urmă, cele mai bune performanțe trebuie să fie premiate pe măsura muncii.  Meritocrația rămâne cel mai important criteriu în diferențierea burselor pentru copiii cu rezultate bune, tocmai pentru a îi încuraja și stimula”, a declarat Sebastian Burduja, președinte PNL Sector 1.

VIDEO Dan Barna o laudă pe Clotilde Armand, care a lăsat Sectorul 1 în gunoaie și șobolani: ‘Asta ar trebui să facă orice primar al României’

Este complet ilegal modificarea cuantumul în timpul anului școlar, de la un semestru la altul. Copiii au primit în primul semestru o anumită sumă de bani și se trezesc, în al doilea semestru, cu suma redusă doar pentru că primarul s-a decis să facă economii fix pe spinarea copiilor din sectorul 1.

„Lucrurile sunt simple pe ambele subiecte. Pe tema operatorului de salubritate, dacă amendamentele PNL vor fi votate, primarul va putea să deruleze orice operațiuni de control și orice negociere, cu respectarea tuturor legilor în vigoare, a contractului și cu toată răspunderea asumată. O mandatăm să rezolve problema, pentru că cetățenii sectorului 1 s-au săturat să trăiască de luni de zile printre mormane de gunoaie și șobolani. La burse vom propune clar și fără echivoc păstrarea cuantumului și nu vom vota propunerea primarului, care taie bani inclusiv de la copiii nevoiași și de la cei cu rezultate deosebite. Haosul trebuie să înceteze, oamenii au nevoie rapid de soluții, iar economiile la bugetul local trebuie să se facă din altă parte, nu pe seama copiilor din sectorul 1”, a mai spus Sebastian Burduja.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame

NATIONAL

Cel mai longeviv marinar militar, la 103 ani! Viceamiralul (ret) Mircea Caragea este singurul veteran de război în viață al Forțelor Navale

Publicat

in

De

Viceamiralul în retragere Mircea Caragea a împlinit marți, 18 ianuarie, venerabila vârstă de 103 ani, prilej cu care șeful Statului Major al Forțelor Navale, contraamiral Mihai Panait, și-a exprimat recunoștința față de importantele servicii pe care le-a adus țării noastre tânărul locotenent Mircea Caragea, în timpul celui de Al Doilea Război Mondial, precum și pentru vitejia şi spiritul său de sacrificiu de care a dat dovadă în cariera militară avută la bordul navelor militare și în alte structuri ale Marinei Regale Române.

„Prin acțiunile dumneavoastră, prin energia și pasiunea cu care ați îndeplinit misiunile primite, ați fost un exemplu de urmat pentru camarazi. Îmi exprim întreaga mea admirație pentru puterea exemplului pe care ați transmis-o generațiilor de marinari militari, cu privire la remarcabila conduită civică, demnitatea și tăria de caracter cu care ați înfruntat, mai bine de patru decenii, vicisitudinile vieții, după ce ați fost trecut în rezervă, în anul 1947, de către regimul comunist, fără prea multe explicații.

Cu profund respect și prețuire, la împlinirea venerabilei vârste de 103 ani, marinarii militari vă prezintă onorul! În numele întregului personal al Forțelor Navale Române, vă urez multă sănătate și zile senine în suflet, bucurii alături de cei dragi și liniște sufletească.

LA MULȚI ANI, domnule viceamiral Mircea Caragea!”, este mesajul aniversar pe care Șeful Statului Major al Forțelor Navale, contraamiral Mihai Panait, i l-a transmis decanului de vârstă al marinarilor militari români.

Singurul veteran de război în viață al Forțelor Navale

Viceamiralul în retragere Mircea Caragea este singurul veteran de război în viață al Forțelor Navale Române, care a slujit țara, cu onoare și cu cinste, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, la bordul navelor militare. Născut la data de 18 ianuarie 1919, în comuna Șelari, județul Dâmbovița, la vârsta de 11 ani, Mircea Caragea a îmbrăcat uniforma militară și a urmat cursurile Liceului Militar „Dimitrie Sturza” din

Craiova (1930-1938), iar pentru că iubea marea, în anul 1938, s-a hotărât să urmeze cursurile Școlii Navale „Mircea cel Bătrân” din Constanța.

Pentru marinarul veteran Mircea Caragea, cea mai frumoasă amintire este faptul că a participat la primul marș de instrucție al navei-școală „Mircea”, desfășurat în anul 1939, navă despre care îi place să spună că „este cu doar 20 de ani mai bătrân decât velierul” și că „dragostea pentru nava-școală „Mircea” este perenă și necondiționață la orice vârstă, pentru oricine a avut privilegiul să se afle la bordul său”.

După absolvirea școlii navale, în anul 1940, prima funcție pe care a îndeplinit-o tânărul ofițer Caragea a fost la bordul canonierei „Eugen Stihi”, apoi, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a participat la numeroase acțiuni de luptă, fiind ambarcat, succesiv, la bateria de coastă „Vulturul” și la bordul distrugătoarelor „Mărăști” și „Regina Maria”.

În perioada 1941-1944, actualul decan de vârstă al amiralilor României a participat la numeroase misiuni de respingere a atacurilor aeriene inamice, în zona Constanței, la misiuni de aprovizionare cu munitie, echipament și alimente a trupelor române care luptau împotriva sovieticilor pe frontul de est, precum și la Operațiunea 60.000, cea mai mare acțiune militară maritimă executată de Marina Militară Română pentru evacuarea trupelor combatante și a civililor români din Peninsula Crimeea (aprilie – mai 1944). Pentru faptele sale deosebite de vitejie, citate pe ordin de zi pe unitate în timpul participării la misiunile din cel de-Al Doilea Război Mondial, Mircea Caragea a fost decorat de Regele Mihai I al României, în anul 1944, cu „Steaua României”, cel mai vechi Ordin Național al țării noastre, precum și cu Ordinul „Coroana României”.

La numai 25 de ani, locotenentul Mircea Caragea a schimbat registrul maritim cu cel fluvial, fiind numit comandant militar al Portului Hârșova (1944-1945). Ulterior, a lucrat în Sectorul Fluvial Giurgiu (1945), a îndeplinit funcția de comandant de escadrilă la vedetele fluviale din Galați (1945-1947), după care a fost profesor de Artilerie la Școala Navală din Turnu Măgurele (1947).

Cariera tânărului ofițer de marină Mircea Caragea a fost curmată brusc, când avea vârsta de 28 de ani, de către regimul totalitar comunist instaurat la putere în țara noastră și, la data de 1 septembrie 1947, a fost trecut în rezervă, dar acest moment nefast nu i-a distrus energia și puterea de a merge mai departe în viață. A urmat o perioadă în care își găsea cu greu un loc de muncă, pe șantiere, ca muncitor necalificat, și, după multe încercări, a fost acceptat, în anul 1955, pe o funcție de grafician la Muzeul de Artă Populară și Folclor, apoi s-a mutat la Muzeul Satului „Dimitrie Gusti”, unde a rămas până în anul 1982, când a ieșit la pensie.

După instaurarea regimului democratic în țara noastră, veteranului marinar Mircea Caragea i-a fost acordat, în anul 1991, gradul de  comandor în rezervă și, ulterior, a fost înaintat, succesiv, în gradele de contraamiral de flotilă, contraamiral, respectiv viceamiral. În semn de apreciere a faptelor de vitejie realizate în cel de-Al Doilea Război Mondial, precum şi pentru exemplara sa conduită civică, Președintele României i-a conferit, în anul 2019, viceamiralului Mircea Caragea Ordinul „Virtutea Maritimă” în grad de Ofiţer cu însemn de pace.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

NATIONAL

Medicul Octavian Jurma avertizează: ‘Săptămâna viitoare vom vedea valori zilnice peste 20,000 de cazuri noi, și e posibil să trecem și de pragul de 25,000 de cazuri. Omicron se dovedește mai periculos decât Delta pentru copii’

Publicat

in

De

Cercetătorul Octavian Jurma estimează că numărul cazurilor noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 va trece de pragul de 20.000 săptămâna viitoare și spune că s-ar putea depăși chiar și 25.000, „vârful prognozei optimiste”.

„De săptămâna viitoare presiunea pe spitale va fi foarte mare”, spune Octavian Jurma

„Azi avem anuntat si primul deces oficial provocat de Omicron. Dominanta Omicron a crescut saptamana trecuta in Romania la 75%, respectiv 322 din cele 431 de secventieri facute. Daca ne uitam la numarul 59,000 de cazuri de saptamana trecuta, inseamna ca aproximativ 14,000 de cazuri au fost provocate de Delta deci in medie 2,000 pe zi. Avem astfel o confirmare ca cele doua versiuni pot coexista o perioada si ca cele doua valuri continua sa creasca impreuna (val in val). Faptul ca 1 din 4 cazuri au fost Delta e un motiv suplimentar de prudenta in aceasta perioada”, a scris Octavian Jurma, marți, pe Facebook.

Numărul zilnic de cazuri va continua să crească, iar sâmbătă ar putea depăși recordul din valul 4, spune el.

„Asa cum ne-am obisnuit din valul Delta, testarile vor scade in urmatoarea perioada in incercarea de a tempera cresterea aparenta insa presiunea ascendenta va face ca numarul zilnic de cazuri sa creasca pana la sambata cand e posibil sa depasim recordul din valul 4-Delta. Saptamana viitoare vom vedea valori zilnice peste 20,000 de cazuri noi inca de marti si e posibil sa trecem si de pragul de 25,000 de cazuri noi care era varful prognozei optimiste”, a adăugat Octavian Jurma.

Cercetătorul crede că până la finalul săptămânii numărul de internări în rândul minorilor va depăși vârful înregistrat în valul Delta.

„Pana la finalul saptamanii vom depasi virful de internari in randul minorilor din valul Delta. Omicron se dovedeste mai periculos decat Delta pentru copii, asa cum a fost evident si din datele din Africa de Sud. Daca rata de crestere a internarilor copiilor se mentine, saptamana viitoare e posibil sa vedem chiar depasirea pragului de 1,000 de copii internati in medie pe zi. Tot in aceasta saptamana vom vede si o crestere abrupta a internarilor in randul adultilor iar de saptamana viitoare presiunea pe spitale va fi foarte mare. Curba deceselor va debuta inca din aceasta saptamana”, a mai declarat Octavian Jurma, informează b1tv.ro

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend