Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Continuă războiul între consilierii PNL și Clotilde Armand: Oamenii s-au săturat să trăiască printre gunoaie și șobolani!

Publicat

in

Consilierii locali PNL ai Primăriei Sectorului 1 continuă criticile la adresa primarului Clotilde Armand.

Astfel, aceștia vor face amendamente la propunerile de HCL privind derularea operațiunilor de control și negocierea contractului cu operatorul de salubritate din sectorul 1.

„Vom propune mandatarea primarului Clotilde Armand să negocieze și să exercite dreptul de control, conform legislației în vigoare și respectând toate prevederile contractuale. Menționăm că nici controlul și nici negocierea nu exclud respectarea obligațiilor contractuale curente sau plata facturilor restante, conform legii”, precizează liberalii într-un comunicat de presă.

Citește și: Clotilde Armand face ședință mare la Sectorul 1: a chemat ministrul și toți șefii instituțiilor din zona de mediu

De asemenea, consilierii PNL vor propune tot în ședința de astăzi a Consiliului Local înființarea formală a grupului tehnic de lucru pentru identificarea soluțiilor în problema gunoaielor pe termen mediu și lung.

„Reamintim că săptămâna trecută, la invitația și prin eforturile PNL, toate instituțiile publice și entitățile implicate în acest scandal s-au așezat la aceeași masă, pentru prima dată după opt luni de zile, și au identificat soluțiile posibile. Salutăm inițiativa doamnei primar de a invita aceleași instituții astăzi, la ședința Consiliului Local (Garda de Mediu, prefectura, ANRSC, ministerul Mediului etc). Ne bucurăm că exemplul nostru, precum și invitația la dialog și cooperare în interesul cetățenilor sunt exemple de bune practici preluate la nivelul administrației locale”, au precizat aceștia.

Referitor la bursele copiilor din Sectorul 1, după solicitarea liberalilor, depusă pe 22 iunie și semnată de toți consilierii, primarul Armand a introdus pe ordinea de zi suplimentară acest subiect.

„Însă, culmea, proiectul de HCL prevede reducerea cuantumului burselor pe majoritatea categoriilor, în unele cazuri chiar la jumătate”, susțin consilierii PNL.

Ei susțin că, de exemplu, în cazul burselor de performanță pentru elevii care au obținut rezultate la etapele naționale ale olimpiadelor și concursurile organizate de ME- locul I, se propune reducerea de la suma de 1000 de lei la 600 de lei. Aceeași tăiere se constată și pentru alte burse, inclusiv bursele de ajutor social pentru mediul rural, pentru care se propunere reducerea la jumătate.

„Este strigător la cer că economiile la buget se fac fix de la copiii din sectorul 1. De la elevii din mediul rural care nu au licee în localitatea de domiciliu și care își plătesc transport și cazare din acești bani și pentru care 150 de lei chiar pot face diferența. Și de la cei eminenți, premiați la olimpiade, pe care ar trebui să îi încurajăm și stimulăm. Până la urmă, cele mai bune performanțe trebuie să fie premiate pe măsura muncii.  Meritocrația rămâne cel mai important criteriu în diferențierea burselor pentru copiii cu rezultate bune, tocmai pentru a îi încuraja și stimula”, a declarat Sebastian Burduja, președinte PNL Sector 1.

VIDEO Dan Barna o laudă pe Clotilde Armand, care a lăsat Sectorul 1 în gunoaie și șobolani: ‘Asta ar trebui să facă orice primar al României’

Este complet ilegal modificarea cuantumul în timpul anului școlar, de la un semestru la altul. Copiii au primit în primul semestru o anumită sumă de bani și se trezesc, în al doilea semestru, cu suma redusă doar pentru că primarul s-a decis să facă economii fix pe spinarea copiilor din sectorul 1.

„Lucrurile sunt simple pe ambele subiecte. Pe tema operatorului de salubritate, dacă amendamentele PNL vor fi votate, primarul va putea să deruleze orice operațiuni de control și orice negociere, cu respectarea tuturor legilor în vigoare, a contractului și cu toată răspunderea asumată. O mandatăm să rezolve problema, pentru că cetățenii sectorului 1 s-au săturat să trăiască de luni de zile printre mormane de gunoaie și șobolani. La burse vom propune clar și fără echivoc păstrarea cuantumului și nu vom vota propunerea primarului, care taie bani inclusiv de la copiii nevoiași și de la cei cu rezultate deosebite. Haosul trebuie să înceteze, oamenii au nevoie rapid de soluții, iar economiile la bugetul local trebuie să se facă din altă parte, nu pe seama copiilor din sectorul 1”, a mai spus Sebastian Burduja.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements

NATIONAL

Conservatorul maghiar Peter Marki-Zay, candidatul opoziţiei unite împotriva premierului Viktor Orban

Publicat

in

De

Outsiderul Peter Marki-Zay, un conservator de 49 de ani, a câştigat duminică alegerile primare ale opoziţiei din Ungaria şi va fi contracandidatul premierului în exerciţiu, Viktor Orban, în 2022, transmit AFP şi dpa preluat de agerpres.

Peter Marki-Zay, 49 de ani, un catolic practicant şi tată a şapte copii, a obţinut 56,71% din voturi, potrivit rezultatelor anunţate în cursul nopţii de duminică spre luni de comisia pentru alegerile primare.
“Vrem o Ungaria nouă, mai curată, cinstită, nu doar pentru a-l înlocui pe Orban”, a spus el în discursul victoriei, referindu-se la prim-ministrul naţionalist aflat la putere din 2010.

El a lăudat procesul fără precedent al primarelor, care a făcut posibilă selectarea de candidaţi în toată ţara, “capabili să scape de cel mai corupt sistem din istoria milenară a Ungariei” la alegerile legislative, programate pentru luna aprilie a anului viitor.

Concurenta sa, avocata proeuropeană de centru-stânga Klara Dobrev, a câştigat 43,29% din voturi. “De acum, îl susţin pe Marki-Zay”, a declarat ea, recunoscându-şi rapid înfrângerea.

Alegerile primare au desemnat candidatul pentru funcţia de şef al guvernului, dar şi pentru mandatul de parlamentar din fiecare circumscripţie electorală.

Organizatorii au numit-o “un succes incredibil”. A mobilizat peste 800.000 de alegători în timpul celor două runde sau aproape 10% din electoratul acestei ţări membre a Uniunii Europene (UE) cu 9,8 milioane de locuitori.

Duminică au participat 662.016 electori, potrivit datelor comisiei pentru alegerile primare.

“Este multă lume în comparaţie cu ţări care, contrar Ungariei unde aşa ceva nu s-a mai petrecut niciodată înainte, au o lungă tradiţie a alegerilor primare”, a declarat pentru AFP la momentul numărării voturilor Marta V. Naszalyi, primar ecologist al sectorului unu din Budapesta.

Pentru primul tur, s-au înscris cinci candidaţi şi Peter Marki-Zay a reuşit să obţină 20% din voturi, în contextul în care el a cheltuit doar 10.000 de euro pentru campanie, fără sprijin financiar sau logistic din partea unui partid politic.

content-image

Prezentându-se ca un candidat antielită şi anticorupţie, acest fost alegător al Fidesz, partidul lui Viktor Orban, a câştigat în special datorită voturilor celor mai tineri.

El a trăit cinci ani în Statele Unite şi Canada şi spune că nu se mai recunoaşte în politica prim-ministrului, acuzat de corupţie şi autoritarism.

În 2018, Peter Marki-Zay a câştigat alegerile municipale din oraşul Hodmezovasarhely (sud-est), cu 44.000 de locuitori, un bastion al majorităţii la putere.

După primul tur al alegerilor primare, el s-a clasat pe locul al treilea, dar a beneficiat de retragerea primarului liberal şi ecologist al Budapestei, Gergely Karacsony (27%).

Acesta din urmă a estimat că opoziţia ar avea şanse mai mari de a câştiga alegerile legislative împotriva lui Viktor Orban dacă Klara Dobrev nu conduce coaliţia. Ea a ieşit pe primul loc la sfârşitul lunii septembrie, cu 35% din voturi.

Partizanii candidatei de centru-stânga, din principalul partid de opoziţie, Coaliţia Democrată (DK), au scos în evidenţă experienţa ei în Parlamentul European, unde ocupă funcţia de vicepreşedintă.

Dar faptul că este soţia fostului prim-ministru Ferenc Gyurcsany ar constitui un handicap pentru ea, potrivit sondajelor.

Acesta din urmă a fost foarte nepopular de când au apărut în presă conversaţii private în care admitea că a minţit în legătură cu starea reală a economiei ţării, care a ajuns aproape de faliment în 2008.

Victoria lui Peter Marki-Zay este “un coşmar pentru Viktor Orban”, a subliniat analistul Robert Laszlo. “Spre deosebire de Klara Dobrev, el nu poate fi uşor luat în ridicol de premier ca fiind marioneta lui Ferenc Gyurcsany”, a adăugat.

“A fost câştigătorul primarelor cel mai puţin dorit de Fidesz şi pare capabil să atragă noi alegători care sunt încă indecişi”, a spus analistul pentru AFP.

După ani de certuri şi o serie de înfrângeri, este prima dată când opoziţia a decis să prezinte un front comun. O căsătorie din interes, susţinută de rezultate promiţătoare la municipalele din 2019 şi de sondaje favorabile.

Formaţiunile reprezentate în parlamentul ungar, liberali, ecologişti, social-democraţi sau de extremă-dreaptă, au semnat o declaraţie comună, unde îl acuză pe Viktor Orban că a croit în avantajul său legea electorală pentru a împiedica alternanţa, şi s-au angajat la un program guvernamental.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult

NATIONAL

Trei tineri au murit, după ce s-au răsturnat cu mașina: un al patrulea tânăr a scăpat ca prin minune

Publicat

in

De

Trei tineri, cu vârste de 21, 22 şi 24 de ani, şi-au pierdut viaţa, în noaptea de duminică spre luni, în urma unui accident rutier produs pe raza comunei Ripiceni, a anunţat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), Dorina Lupu.

Potrivit sursei citate, un al patrulea tânăr, în vârstă de 24 de ani, care a suferit o fractură de antebraţ, a fost transportat la spital de către echipajul SMURD din cadrul Gărzii de Intervenţie Săveni.
“Autoturismul în care se aflau cei patru s-a răsturnat pe un câmp, într-un lan de porumb. Cei trei tineri decedaţi au fost găsiţi pe câmp. Al patrulea pasager era în maşină. La locul intervenţiei au ajuns şi două echipaje medicale ale Serviciului de Ambulanţă Judeţean, dar nu s-a mai putut face nimic pentru cei trei”, a afirmat reprezentantul ISU.

Poliţia urmează să stabilească împrejurările în care s-a produs tragedia.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend