Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Consumăm substanțe nocive fără să ne dăm seama: cel puțin 500 de particule le înghiţim lunar

Publicat

in

Milioane de litri de apă au fost găsite în această vară de către comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului depozitate în condiţii de temperatură necorespunzătoare. Specialiştii au atras atenţia în mai multe rânduri despre faptul că apa la pet poate dăuna organismului.

Fizicianul şi cercetătorul ieşean, Silviu Gurlui, spune că în compoziţia pet-urilor apar compuşi de tratament specifici care asigură plasticitate, culoare, duritate, sau rezistenţă la raze UV. Acesta spune că printre compuşii cei mai periculoşi regăsiţi în apa din pet-uri se află stibiul, cunoscut şi sub denumirea de antimoniu. Antimoniul (stibiul) este considerat substanţă cancerigenă de către Agenţia Internaţională de Cercetare în Cancer, parte din Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

„Stibiul poate induce afecţiuni pulmonare, atunci când este respirat direct din aer sau afecţiuni cardiovasculare, afectiuni gastroenterologice, mutaţii genetice şi cancer în condiţii extreme. Afectează femeile însărcinate şi produc malformaţii, dacă persoanele sunt expuse pe termen lung la concentraţii mari”, a declarat profesorul Silviu Gurlui pentru ADEVĂRUL.RO.

Conform specialiştilor, stibiul din apa din pet creşte de peste zece ori timp de două, trei luni, dacă termperatura creşte de la 22 la 40 de grade Celsius. Stibiul ajunge rapid în apă mai ales în prima parte a depozitării.

„Stibiul în apă este mai mult în pet-urile cu apă carbogazoasă, precum şi în sucurile carbogazoase. Se găseşte ceva mai puţin în apa plată. Cauza accelerării difuziei de stibiu în cazul conţinutului carbogazos este interacţiunea fizică mai puternică între CO2 şi pereţii sticlei. Acelaşi fenomen accelerează şi degajarea de acetaldelhidă, mai mult în cazul apei carbogazoase”, a mai explicat Silviu Gurlui.

Din cercetările făcute, se pare că sticlele de volum mai mic produc mai mult stibiu decât cele de volum mare, iar culoarea sticlei nu pare să conteze în accelerarea difuziei poluanţilor în apa din sticlă.

Stibiul din apă nu este singurul care atacă organismul din ce în ce mai slăbit al oamenilor. Acesta este cumulat cu cel din aer. Din totalul pulberilor rezultate din frânarea maşinilor, în aer există 0,5% stibiu din masa totală PM10 din aer. Acest lucru înseamnă că, la fiecare frânare, în PM10 din aer avem 30 de micrograme de stibiu.

„Să ne gândim câte maşini sunt la un semafor pe trafic intens. Să ne imaginăm câte frânări se fac, înmulţim cu numărul de ore şi vedem ce e în aerul respirabil din zona semafoarelor. La amiază, umiditatea scade, intensitatea radiaţiei solare creşte, iar radiaţi care interacţionează direct cu aceste pet-uri amplifică dispersia poluanţilor în apă sau în atmosferă, mai ales când aceste pet-uri sunt aruncate în apă sau prin câmp deschis”, a mai subliniat profesorul ieşean.

Pentru a evita o astfel de poluare extrem de periculoasă, nu este recomandată aruncarea pet-urilor în foc sau să aprindem focul cu acestea. Ele emit otrăvuri de o gravitate maximă. Profesorul ieşean recomandăm sticlele clasice, pentru a ne proteja pe noi şi mediul înconjurător.

„De câte ori puteţi, luaţi exclusiv sticle clasice, din sticlă. Ele nu poluează, rezistă la UV, la temperaturi ridicate şi se pot recicla uşor. Ne gândim că pet-urile conţin şi microparticule de plastic. Sunt câte 10 pe fiecare litru, ceea ce înseamnă că dacă pe zi servim doi litri de apă, rezultă că în fiecare lună avem cam 50 de litri consumaţi. Dacă toată această apă este la pet, avem 500 de particule nocive pe care le înghiţim lunar. Asta, pe lângă compuşii chimici eliberaţi din pereţii pet-ului, în timp.”

Medicii atrag şi ei atenţia asupra produselor din plastic în general, nu doar a pet-urilor cu apă.

„Partea problematică este că substanţele periculoase se regăsesc în aceste recipiente, de fapt în toate produsele din plastic. Pot ajunge în alimentaţie şi pot fi toxice. Provoacă tulburări hormonale care duc la boli endocrine şi infertilitate. Ele pot avea efect negativ şi asupra ficatului, aşa că din punctul meu de vedere trebuie crescute standardele de producţie şi de calitate. De poluarea din apă şi din papa nu ne putem feri. Ce ar fi să existe la nivelul fiecărui stat membru UE nişte centre de control al calităţii care să analizeze orice fel de produs care vine de pe piaţa internă sau externă? Vreau să am certitudinea că nu am cancer în farfurie, în România”, a declarat Tudor Ciuhodaru, medic primar la Spitalul „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iaşi.

„Riscurile cresc odată cu reutilizarea lor, cu expunerea la soare. Dacă vorbim despre utilizarea produselor de plastic, gândiţi-vă câte bacterii pot fi recilculate într-o sticlă refolosită de nu ştiu câte ori. Nivelul de bacterie pe unitate este mai mare decât cel de pe capacul de WC. Dacă nu sunt depozitate aşa cum trebuie, lucrurile pot lua o turnură cu totul problematic. Ele nu au gust, miros, nu se văd şi nu au toxicitate imediată, dar au efecte devastatoare pe termen lung”, a conchis medicul ieşean.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame

NATIONAL

Constantin Necula conferențiază de Ziua Internațională a Tineretului Ortodox

Publicat

in

De

De Ziua Internațională a Tineretului Ortodox, miercuri, 2 februarie, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților va organiza conferința online intitulată „Întâmpinarea tinereții cu Hristos”, susținută de părintele Constantin Necula, prodecan al Facultății de Teologie Ortodoxă din Sibiu.

Evenimentul va fi organizat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Suceava și va fi transmis live pe pagina oficială de Facebook a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților începând cu ora 19:00, scrie basilica.ro.

În cadrul aceluiași eveniment, va avea loc prezentarea cărții părintelui, întitulată: „Despre sensul vieții cu Mihai Morar și Părintele Necula”, apărută în anul 2021.

La final, va fi organizată o sesiune de întrebări și răspunsuri la care vor participa tinerii suceveni care au performat în diferite domenii, printre care și medaliata cu aur la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2021, Ancuța Bodnar.

Conferința va fi moderată de către Daniela Ceredeev, inspector școlar pentru disciplina religie și coordonatoarea evenimentului.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

ACTUAL

Ce s-ar întâmpla dacă țara noastră ar fi atacată? Mircea Geoană: ‘Pentru România, orice atac ar atrage răspunsul Alianței noastre. Nu anticipăm riscuri la adresa securității statelor NATO, dar nu putem exclude’

Publicat

in

De

Aș vrea să facem o distincție între reacția NATO în cazul Ucrainei și cel al României. Pentru România, orice atac ar atrage răspunsul Alianței noastre. Când e vorba de Ucraina, NATO sprijină din punct de vedere practic și politic acest partener al nostru. Ați observat că sunt și state aliate care pe plan bilateral susțin capacitatea de autoapărare a Ucrainei.

Azi, pentru a fi extrem de clar, nu anticipăm riscuri la adresa securității statelor NATO, dar nu putem exclude, deși încurajăm dialogul, ca în Ucraina sau în jurul Ucrainei să existe elemente de natură militară sau acțiuni de destabilizare severă a acestui stat.

Noi vrem să arătăm, de o natură perfect credibilă, că suntem perfecți pregătiți să ne apărăm teritoriul și aliații,” a afirmat Mircea Geoană, într-o intervenție la Realitatea Plus.

Secretarul general adjunct al NATO a precizat că demersurile Alianței se bazează mult pe detensionarea situației, pentru că niciuna dintre părți n-ar avea de câștigat dacă ar merge pe linia negocierilor dure. 

Sperăm în continuare ca în Ucraina Federația Rusă să înțeleagă că această cale pe care eventual ar putea să o aleagă este an care le afectează interesele și sperăm ca mâna întinsă spre dialog prin scrisoarea pe care am trimis-o să primească un răspuns favorabil.

Trebuie să arătăm Rusiei că trăgând linia între costuri și beneficii, între intervenție militară sau dialog ar avea numai de pierdut dacă ar alege, din nou, opțiunea militară.

Propunerile pe care NTAO le-a făcut Rusiei sunt grupate pe 3 zone tematice:

Cea legată de relația actuală între federația Rusă și NATO, Mosocva a decis să-și închidă Ambasada pe lângă NATO de la Bruxelles, și să suspende prezența militară și civilă a Alianței la Moscova. Un prim gest normal ar fi ca Rusia să redeschidă canalele de comunicare.

Al doilea calup tematic vizează sporirea transparenței și încrederii între cele 2 părți, cu privire la exercițiile militare, cu privire la postura militară a celor 2 părți, de exemplu de modul în care avioane sau nave militare ale NATO și ale Rusiei interacționează când se află în proximitate.

Al 3-lea calup tematic pe care l-am avansat în scris este legat de dezarmare, de control al armamentului și neproliferare,” a afirmat Geoană.

Înaltul oficial nord-atlantic a precizat că în setul de propuneri transmise Rusiei sunt punctate foarte clar și elementele care sunt de NEACCEPTAT într-o negociere.

Pentru noi ar însemna încălcarea unor principii fundamentale. Inclusiv retragerea trupelor NATO din România și Polonia face parte din această categorie, pentru că sunt acorduri și înțelegeri internaționale la care chiar Federația Rusă a achesat.

La fel de adevărat este că nu putem accepta ideea ca o țară europeană, în speță Ucraina, dar și Georgia sau chiar Rep. Moldova, care nu vrea să intre în NATO pentru că este un stat neutru, nu-și poate urma calea pe care o dorește pentru că cineva ar avea un drept de veto. Asta nu înseamnă că aderarea Ucrainei la NATO este iminentă.

Sperăm că după o analiză serioasă, înțeleg că la nivelul Kremlinului, Federația Rusă să revină către noi și să putem continua consiliul NATO-Rusia„, a mai afirmat secretarul general adjunct al Alianței Nord-Atlantice, conform realitatea.net.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend