Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Consulul onorific al României în Letonia: Încercăm să introducem o cursă aeriană directă între cele două ţări

Publicat

in

AGERPRES, Florentina Peia, transmite: Consulul onorific al României în Letonia, Ileana Rutman, declară că se încearcă reintroducerea unei curse aeriene directe între cele două ţări.

Curse aeriene directe între România şi Letonia au mai existat de două ori, însă din motive economice acestea au fost suspendate, explică Ileana Rutman.

“Acum încercăm a treia oară, împreună cu ambasada (României în Lituania, care asigură reprezentarea şi în Letonia – n.r.), să introducem o cursă aeriană directă pentru că situaţia s-a schimbat. Sunt foarte mulţi cetăţeni letoni interesaţi să meargă în România şi care merg în România. (…) Există şi interese economice, pentru că sunt companii letone care au filiale deschise în România, dar sunt foarte mulţi turişti letoni care, deşi acum nu există zbor direct sau există chartere din când în când, îşi doresc să ajungă la munte în România”, afirmă consulul onorific al României la Riga, informează Agerpres.

Ileana Rutman arată că cifra de afaceri a schimburilor comerciale dintre România şi Letonia, în urmă cu doi ani, era în jur de 100 de milioane de euro.

“Sunt destul de multe cooperări bilaterale între Letonia şi România. (…) În Letonia este foarte dezvoltată industria lemnului, industria farmaceutică, ce poate să fie interesantă pentru România. În IT, la fel ca şi în România, avem companii, start up-uri în majoritate, foarte interesante şi care cresc în permanenţă. Prima companie de acest gen, anul trecut, a făcut primul miliard de euro ca cifră de afaceri. Pentru letoni în România, în afară de faptul că avem personal foarte profesionist în programare, mulţi ingineri foarte buni, forţa aceasta de muncă este foarte interesantă pentru că Letonia este o ţară mică. Suntem aproape două milioane de oameni. Populaţia este relativ mică şi din cauza aceasta forţa de muncă este foarte căutată. Toată lumea se uită la turismul românesc şi caută România. (…) Letonii vor în România la munte. Toată lumea merge la munte, toţi vorbesc de Transfăgărăşan cu extaz, aş putea să spun”, declară Ileana Rutman.

Comunitatea de români din Letonia este una mică, dar în creştere, potrivit consulului onorific al României la Riga.

“Este o comunitate pe care putem să o împărţim în două componente: românii care vin şi pleacă – studenţi care vin în cadrul programului Erasmus ori programatori care lucrează la diferite proiecte în cadrul companiilor de IT aici, în Letonia – şi sunt cei care, aşa ca şi mine, au ajuns în Letonia pentru o perioadă oarecare şi au considerat că de fapt pot continua să stea. Vorbim în majoritate de doamne din România, care exact ca şi mine s-au căsătorit cu domni din Letonia şi şi-au întemeiat o familie în Letonia şi aceia nu sunt, într-adevăr, foarte mulţi. Toţi, împreună, cred că suntem în jur de 300 de români. Cei care suntem aici de cetăţenie română, mai mult sau mai puţin permanent, suntem în jur de 20. Copiii care se nasc în aceste familii mixte vorbesc româneşte. (…) E frumos că există o continuitate. Copiii noştri continuă şi limba română, şi tradiţiile, şi cultura. (…) Comunitatea de români este destul de închegată. (…) Comunitatea este mică, dar creşte”, spune Ileana Rutman.

Consulatul doreşte realizarea unui spaţiu “românesc” la Riga, în care să se regăsească şi meri aduşi din România.

“Ne-am gândit să avem un punct românesc, un loc românesc în Riga. Am luat legătura cu un sculptor român pentru o sculptură. Să avem o sculptură din România şi pomi fructiferi – meri – ca o grădină într-o grădină. Deja am avut o întâlnire la primărie să identificăm locurile şi trebuie să vorbim şi acasă să vedem poate sunt şi alte idei”, precizează Rutman.

De asemenea, consulul onorific subliniază că există ideea unui proiect privind o biserică românească în Letonia.

Ultimul proiect cultural al Consulatului a fost publicarea cărţii “Bearslayer” cu poezia cea mai reprezentativă pentru poporul leton scrisă de Andrejs Pumpurs şi ilustraţii realizate de artistul român Bogdan Gărgăriţă.

“Avem tot felul de proiecte (…) pentru a ne apropia mai mult, Letonia şi România. Dacă am avea un zbor direct, care a existat de două ori, aceasta fiind tot o iniţiativă a consulatului, vorbim de o oră şi 30-40 de minute maximum… Suntem foarte aproape unii de ceilalţi, dar când am ajuns eu aici eram foarte departe de a ne cunoaşte”, spune Rutman, care a adăugat că un alt proiect vizează publicarea unei cărţi de bucate româno-letone.

În fiecare an, Consulatul organizează un eveniment de Ziua Naţională a României.

“Anul trecut nu s-a întâmplat din cauza pandemiei. (…) În fiecare an pregătim un spectacol. Vin şi artişti de la Bucureşti. (…) Anul acesta vrem să facem, împreună cu ambasada, o expoziţie de relaţii bilaterale între România şi Letonia”, afirmă consulul onorific, arătând că proiectele culturale sunt afectate de starea de urgenţă care a fost instituită recent în Letonia pentru trei luni.

Consulatul României în Letonia va aniversa, anul viitor, 20 de ani de la înfiinţare. Primul consul onorific a fost Alexander Rutmanis. Ileana Rutman este consul onorific al României în Letonia din 2012. Ea este om de afaceri şi conduce o companie de IT.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame

NATIONAL

Prețurile petrolului cresc iar necontrolat. Scumpiri cu 5% față de ziua precedentă

Publicat

in

De

Preţurile petrolului au crescut marţi, continuând avansul de aproape 5% din ziua precedentă, ca urmare a relaxării îngrijorărilor legate de impactul variantei de coronavirus Omicron asupra cererii globale de combustibil, în timp ce discuţiile cu Iranul referitoare la relansarea acordului au stagnat, întârziind revenirea pe piaţă a ţiţeiului iranian, transmite Reuters.

Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au crescut cu 1,49 dolari, sau cu 2%, la 74,57 dolari pe baril, după ce au înregistrat luni un câştig de 4,6%.

Ţiţeiul american West Texas Intermediate (WTI) a crescut cu 1,71 dolari, sau 2,5%, la 71,20 dolari pe baril, în urma unui avans de 4,9% în sesiunea precedentă.

Preţurile petrolului au fost lovite săptămâna trecută de îngrijorarea că vaccinurile ar putea fi mai puţin eficiente împotriva variantei Omicron, stârnind temeri că guvernele ar putea impune noi restricţii pentru a reduce răspândirea acesteia, măsuri care ar fi afectat creşterea globală şi cererea de petrol.

Cu toate acestea, un oficial din Africa de Sud a declarat în weekend că noile cazuri de omicron au prezentat doar simptome uşoare.

Cel mai reputat specialist în boli infecţioase din SUA, Anthony Fauci, a declarat pentru CNN că ”nu pare să existe un grad mare de severitate” al variantei omicron, până acum.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

NATIONAL

Franța: Candidata republicanilor a urcat la 20% intenții de vot și l-ar învinge pe Macron în turul al doilea al prezidențialelor – sondaj

Publicat

in

De

Candidata partidului conservator Les Républicains din Franța, Valérie Pécresse, a urcat la 20% din intențiile de vot pentru primul tur al alegerilor prezidențiale franceze din aprilie și este cotată ca învingătoare în fața lui Emmanuel Macron în turul al doilea, potrivit unui sondaj al institutului Elabe publicat marți, transmite AFP.

În acest sondaj, președinta regiunii Ile-de-France, desemnată sâmbătă drept candidata republicanilor, profită din plin de efectul alegerilor interne de partid, câștigând 11 puncte față de sondajul Elabe precedent, realizat pe 23 și 24 noiembrie.

Emmanuel Macron este creditat cu 23% din intențiile de vot, în scădere cu două puncte.

În cazul unui al doilea tur de scrutin între cei doi candidați, președintele demisionar ar fi învins, cu 48% față de 52% pentru Pécresse.

În primul tur, cei doi candidați se află cu mult în fața candidatei RN (extremă dreapta) Marine Le Pen – 15% (-5) și a lui Eric Zemmour (extremă dreapta) -14% (+1).

Principalii candidați de stânga sunt în scădere cu un punct și toți sub 10%: Jean-Luc Mélenchon este cotat cu 8%, ecologistul Yannick Jadot cu 7%, iar socialista Anne Hidalgocu 3%.

“Există o dorință pentru o alternativă, concretă, cu soluții pentru țară, noi suntem cei care le întruchipăm astăzi. Este doar începutul”, a reacționat Pécresse.

Potrivit sondajului, 57% (+1) dintre alegători spun că sunt “destul de siguri că vor vota” la alegerile prezidențiale din 2022, dar “44% dintre alegătorii care intenționează să voteze nu sunt siguri de alegerea lor și s-ar putea răzgândi”.

Sondaj realizat pe internet în zilele de 6 și 7 decembrie 2021, pe un eșantion de 1.474 de persoane reprezentative pentru locuitorii din Franța metropolitană cu vârsta de 18 ani și peste, dintre care 1.354 de alegători înscriși pe listele electorale, conform metodei cotelor. Marja de eroare între 1,2 și 3,1 puncte procentuale.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend