Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Consiliul Naţional al Elevilor: Redeschiderea şcolilor: între neştiinţă şi lipsă de asumare

Publicat

in

Consiliul Naţional al Elevilor consideră ”inacceptabilă lipsa de asumare” a minsterelor Educaţiei şi Sănătăţii, dar şi inconsecvenţa din declaraţiile publice ale celor care ar trebui să clarifice măsurile de care depinde decizia privind organizarea cursurilor în format fizic, potrivit news.ro.

Potrivit elevilor, redeschiderea şcolilor se află, astfel, ”între neştiinţă şi lipsă de asumare”.

Consiliul Naţional al Elevilor a transmis, luni, o poziţie cu privire la declaraţiile făcute de ministrul Educaţiei şi ministrul Sănătăţii referitoare la achiziţionarea testelor rapide antigen pentru depistarea COVID-19 în şcoli, ca factor esenţial în luarea deciziei privind  redeschiderea şcolilor începând cu luna mai.

”Consiliul Naţional al Elevilor consideră inacceptabilă lipsa de asumare a celor două ministere, dar şi inconsecvenţa din declaraţiile publice ale celor care ar trebui să clarifice măsurile de care depinde decizia privind organizarea cursurilor în format fizic. Testarea periodică a elevilor şi a profesorilor reprezintă o condiţie fără de care, cu siguranţă, şcolile nu se vor putea redeschide în parametri optimi şi, de aceea, este imperios ca cele două ministere să trateze cu celeritate acest subiect, pentru a evita incertitudinea în care sistemul educaţional din România se află de la începutul acestui an şcolar”, a transmis organizaţia.

Citește și: EXCLUSIV Fostul ministru Pintea IA CU ASALT specialiștii din DNA

Elevii cer reluarea discuţiilor dintre Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii, astfel încât elevii, părinţii şi profesorii din România să ştie clar scenariile de reluare a cursurilor începând cu luna mai.

”Vedem, din nou, un ping-pong între autorităţile centrale privind deschiderea în siguranţă a şcolilor şi liceelor. E regretabil că nici în ultimul ceas nu există coordonare privind implementarea măsurilor de siguranţă în şcoli, precum testarea rapidă non-invazivă a elevilor şi cadrelor didactice. Solicităm Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Educaţiei să ajungă la consens privind achiziţionarea testelor, pentru a putea fi demarate procedurile necesare, astfel încât şcolile să fie redeschise începând cu luna mai. În caz contrar, vom fi martorii unor sincope decizionale majore la nivel naţional, ce vor avea, încă o dată, o singură victimă: elevii” a declarat Rareş Voicu, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.

Ministrul Educaţiei Sorin Cimpeanu a afirmat că, în 8 săptămâni de şcoală, au fost folosite mai puţin de 2% din numărul total de teste antigen rapide puse la dispoziţie pentru testarea în şcoli, cauzele fiind lipsa personalului medical şi faptul că mulţi părinţi le consideră invazive şi traumatizante şi nu-şi dau acordul pentrui testarea copiilor. Cîmpeanu consideră necesară achiziţionarea de teste non-invazive.

În replică, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a afirmat că Ministerul Sănătăţii nu are bază legală pentru achiziţionarea de teste rapide pe bază de salivă în vederea testării no-invazive pentru COVID în unităţile de învăţământ sau în ale instituţii care nu sunt în subordinea ministerului. Voiculescu afirmă că testele din salivă nu reprezintă ”un filtru atât de bun, atât de exact pe cât ne-am dori cu toţii, dar este un filtru, aşa încât dacă oricine doreşte să achiziţioneze un test sau altul o poate face”.

NATIONAL

Tenis de masă: Eliza Samara, calificare în optimile WTT Champions Incheon 2024

Publicat

in

Eliza Samara s-a calificat în faza optimilor turneului WTT Champions Incheon 2024 la tenis de masă, după ce a învins-o pe Lily Zhang cu scorul de 3-2.

Elizabeta SamaraFoto: Nikku / Xinhua News / Profimedia

Eliza Samara, victorie cu Lily Zhang la WTT Champions Incheon 2024

Eliza Samara a obținut o victorie dramatică în primul tur al turneului WTT Champions Incheon 2024 la tenis de masă.

Românca a învins-o pe Lily Zhang cu scorul de 3-2, în urma unui meci sportiva noastră a avut 2-0 și a fost egalată.

Samara si-a adjudecat repede primele două seturi, scor 11-4, respectiv 11-7, însă le-a cedat inexplicabil pe următoarele două, scor 11-3 și 11-9.

În decisiv, aceasta a rămas concentrată și a reușit să obțină în cele din urmă victoria, câștigând setul 5 cu scorul de 11-6.

În faza optimilor, Eliza Samara o va întâlni pe Wang Yidi, ocupanta locului 3 mondial.

Bernadette Szocs şi Eliza Samara reprezintă România la WTT Champions Incheon 2024 (27-31 martie), turneul exclusivist din Coreea de Sud, dotat cu premii totale de 300.000 de dolari.

Turneul ce se desfășoară în perioada 27-31 martie va avea premii totale de 300.000 de dolari. Câştigătorul va primi un cec de 15.000 de dolari, finalistul va câştiga 10.000 de dolari, iar semifinaliştii vor încasa câte 7.500 de dolari.

De asemenea, turneul va avea un impact şi în clasamentul mondial, ţinând cont că învingătorul va beneficia de 1.000 de puncte, finalistul va primi 700 de puncte, iar semifinaliştii vor adăuga zestrei actuale 350 de puncte.

Disputa pentru titlu va fi una acerbă, pe tabloul feminin fiind prezente cele mai bune jucătoare din clasamentul mondial, precum Sun Yingsha, Wang Manyu, Wang Yidi sau Chen Meng. De pe tabloul masculin nu vor lipsi legendarii Fan Zhendong, Liang Jingkun, Ma Long sau Felix Lebrun.

Citeste mai mult

NATIONAL

Încă un nume important din tenis spune că Simona Halep nu ar trebui să primească wild carduri

Publicat

in

​Simona Halep a revenit pe terenurile de tenis și a putut juca la WTA Miami grație unui wild card. După Caroline Wozniacki, a apărut încă un nume important din sportul alb care susține că Simona nu ar trebui să primească invitații la competiții, este vorba despre Andy Roddick, fost lider ATP.

Simona HalepFoto: Larry Marano / Shutterstock Editorial / Profimedia

Andy Roddick spune că Simona Halep nu ar trebui să primească wild carduri

Halep a revenit pe teren după decizia TAS de reducere a suspendării, iar organizatorii de la Miami i-au acordat imediat un wild card.

Notă

  • Un wild card este o invitație de participare primită de un sportiv care în mod normal nu putea avea acces la respectiva competiție. A fost și cazul Simonei Halep la WTA Miami (nu avea clasamentul necesar pentru a juca la turneul din Florida).

Decizia nu a fost văzută cu ochi buni de către Caroline Wozniacki, daneza precizând că nu are nimic împotriva Simonei, dar că sportivii care revin după scandaluri de dopaj nu ar trebui să primească invitații pentru a putea evolua la competițiile importante.

Andy Roddick (câștigător de Grand Slam – US Open 2003 – și fost lider mondial) susține concluzia danezei și este de părere că Simona ar trebui să revină de jos, adică să evolueze în calificări și să-și recâștige locul din ierarhia WTA numai pe bază de muncă.

Americanul aduce în discuție și o declarație a Simonei din 2017, atunci când Halep spunea că Maria Sharapova nu ar trebui să primească wild carduri pentru că a fost implicată într-un scandal de dopaj, și i se pare ironic ceea ce se întâmplă în prezent cu sportiva din România.

„Pentru copii, pentru tinerii sportivi nu este ok să ajuţi cu wildcard o jucătoare care a fost suspendată pentru dopaj. Nu este vorba doar de Maria Sharapova aici, ci de toţi jucătorii care sunt găsiţi dopaţi”, este declarația Simonei din 2017, înainte de turneul de la Stuttgart.

În cadrul podcastului „Served with Andy Roddick”, fostul lider ATP susține punctul de vedere al lui Wozniacki și este de părere că Simona trebuie să revină în competiții pe propriile forțe, nu cu ajutorul wild cardurilor.

„Ceea ce aruncă lucrurile într-o zonă puţin ciudată e declaraţia Simonei Halep din 2017, când Sharapova a revenit în circuit după scandalul de dopaj. Niciodată, sub nicio circumstanţă, cineva testat pozitiv, nu ar trebui să primească wildcard, spunea românca.

Sunt 100% de acord cu asta şi sunt 100% de acord şi cu ceea ce a spus Caroline. Trebuie să o iei de la 0, să munceşti din greu pentru a demonstra că meriţii să fii înapoi, să ne arăţi că eşti curat.

E adevărat, în cazul Simonei echipa e cea care a făcut o greşeală mare. Din punctul ăsta de vedere, am o simpatie pentru Halep, dar asta nu înseamnă că trebuie să te încrezi orbeşte în echipă, aşa cum a făcut ea.

Ea spune „nu m-am dopat”, când de fapt corect e „nu m-am dopat intenţionat”.

Pentru că testul a fost pozitiv, vorbim doar de existenţa intenţiei sau de lipsa ei, pentru că dopaj a existat” – Andy Roddick, în cadrul podcastului său, citat de Eurosport.

>> Sorana Cîrstea și explicația eliminării de la WTA Miami – Ce spune despre revenirea Simonei Halep

Simona Halep a spus în mai multe rânduri că va reveni în echipa României, rămâne însă de văzut dacă o va face chiar de la meciul cu Ucraina.

România va întâlni Ucraina în barajul pentru turneul final al Billie Jean King Cup. Duelul va avea loc în zilele de 12 și 13 aprilie, la Fernaninda Beach (Florida, SUA), pe zgură.

Despre cazul de dopaj al Simonei Halep

  • Cazul Simonei a fost judecat de către Sport Resolutions, tribunal independent din Londra care gestionează dosarele de dopaj din sportul alb.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend