Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Consiliul Europei somează România: solicită ‘protecția’ persoanelor LGBTI+ afectate de războiul din Ucraina

Publicat

in

Comisarul Pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei a făcut marți apel la statele membre să „acorde atenție situației persoanelor LGBTI” din Ucraina, cu ocazia Zilei mondiale împotriva homofobiei și transfobiei, se arată într-un comunicat.

Deși salută într-o declarație activitatea desfășurată de ONG-urile locale și internaționale în îngrijirea persoanelor LGBTI+, Dunja Mijatovic solicită statelor să privească cu „o atenție deosebită” accesul la locuințe și la locuri de muncă „din cauza politicilor negative și a climatului față de persoanele LGBTI, în general, într-o serie de țări în care ucrainenii s-au refugiat”. „Autoritățile din Ucraina, precum și din țările vecine ar trebui să acorde atenție vulnerabilității specifice a persoanelor transgender care trebuie să părăsească țara”, a declarat Mijatovic.

De la declanşarea acestei crize (24.02.2022), până la data de 16.05.2022, ora 24.00, la nivel naţional, au intrat în România 951.720 cetăţeni ucraineni, informează Poliția română de frontieră. De asemenea, începând cu data de 10 februarie 2022 (perioadă pre-conflict), au intrat în ţara noastră 986.249 ucraineni.

Redăm mai jos întreaga comunicare a Consiliului Europei:

„Comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Dunja Mijatović: Cu ocazia Zilei Internaționale împotriva homofobiei, bifobiei și transfobiei din acest an, fac apel la toate statele membre să acorde atenție situației persoanelor LGBTI care fie se află încă în Ucraina, fie fug din calea războiului, astfel încât vulnerabilitatea și nevoile lor să fie luate în considerare pe deplin în cadrul răspunsului umanitar și al drepturilor omului.

Alături de compatrioții lor, persoanele LGBTI ucrainene suferă consecințele acestui război oribil. Unii au luat armele, alții au devenit strămutați în interiorul țării, unii sunt activi în răspunsul la criza umanitară, iar alții au decis încă să plece pentru a căuta refugiu în alte țări. Dar, așa cum s-a subliniat într-o declarație publicată ieri de expertul independent al Organizației Națiunilor Unite privind orientarea sexuală și identitatea de gen și de alți experți în domeniul drepturilor omului, în vremuri de război și de strămutare, persoanele LGBTI sunt chiar mai vulnerabile decât pe timp de pace.

Apărătorii drepturilor omului LGBTI mi-au atras atenția asupra vulnerabilității specifice a persoanelor LGBTI prinse în războiul din Ucraina. ONG-urile LGBTI locale au înființat adăposturi dedicate pentru persoanele LGBTI strămutate în interiorul țării, pentru a le proteja de discriminare, prejudecăți și violență bazate pe orientarea sexuală și identitatea de gen, care preexistau războiului. Acestea ar trebui să aibă acces la resurse adecvate. O preocupare imediată se referă la lipsa medicamentelor de care au nevoie unele persoane LGBTI din Ucraina, inclusiv a hormonilor pentru persoanele trans, a medicamentelor pentru persoanele intersexuale și a medicamentelor antiretrovirale. În cursul vizitei mele recente în Ucraina, am fost informat, de asemenea, că unele persoane transsexuale întâmpină dificultăți în a părăsi țara. De exemplu, acesta este cazul mai multor femei transsexuale care sunt blocate în Ucraina deoarece nu au finalizat procesul legal de recunoaștere a genului și, în consecință, indicatorii de gen din documentele lor de identitate rămân de sex masculin, în condițiile în care legea marțială impune tuturor bărbaților cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani să rămână în Ucraina. În general, autoritățile, atât din Ucraina, cât și din țările limitrofe, ar trebui să acorde atenție vulnerabilității specifice a persoanelor transsexuale care trebuie să părăsească țara, astfel încât acestea să poată face acest lucru în siguranță.

Sunt, de asemenea, îngrijorată în ceea ce privește persoanele LGBTI din teritoriile în care au loc lupte, care sunt ocupate sau care nu sunt controlate în alt mod de guvernul din Ucraina. Am primit anterior informații potrivit cărora ura împotriva persoanelor LGBTI este deosebit de răspândită și încurajată în aceste zone.

Conform informațiilor colectate de biroul meu cu ocazia misiunilor recente de monitorizare în țările învecinate cu Ucraina, ONG-urile LGBTI locale și internaționale din aceste țări sunt cele care au luat măsuri pentru a răspunde nevoilor specifice ale persoanelor LGBTI care sosesc din Ucraina. Acestea contribuie la asigurarea unei cazări sigure prin punerea în legătură a refugiaților cu gazde prietenoase cu LGBTI, oferă informații privind statutul juridic și accesul la asistență medicală, facilitează sprijinul psihosocial în centrele comunitare, precum și transportul ulterior pentru cei care au nevoie de el. Refugiații ucraineni LGBTI se confruntă cu mai multe provocări. Printre acestea se numără lipsa accesului la asistență medicală specifică pentru persoanele transsexuale și intersexuale în țările în care astfel de medicamente sunt deja puține sau în care accesul este supus unor cerințe împovărătoare. Lacunele în tratament pot avea consecințe foarte grave. Partenerii de același sex care fug din Ucraina se confruntă, de asemenea, cu dificultăți legate de faptul că statutul lor de cuplu sau de familie nu este recunoscut, nici în Ucraina, nici în unele dintre țările vecine. Pentru partenerii din afara Ucrainei apar deja probleme în ceea ce privește asigurarea reunificării familiei sau a accesului la protecție temporară. Accesul la cazare și la locuri de muncă va necesita, de asemenea, atenție, mai ales având în vedere climatul și politicile negative față de persoanele LGBTI într-o serie de țări în care ucrainenii caută siguranță.

De asemenea, solicit statelor membre să ia în considerare situația persoanelor LGBTI din Rusia, Belarus și alte țări care au căutat refugiu în Ucraina și care s-ar putea să nu se poată întoarce în siguranță în țările lor de origine. Este posibil ca mai multe persoane LGBTI să încerce să părăsească Rusia în următoarele săptămâni, având în vedere înrăutățirea situației drepturilor omului în această țară. Așa cum am subliniat într-un comentariu privind drepturile omului referitor la solicitanții de azil LGBTI în Europa, este imperativ ca statele membre să recunoască în legislația lor națională faptul că teama de persecuție pe baza orientării sexuale, a identității de gen și a caracteristicilor sexuale este un motiv valabil pentru acordarea statutului de refugiat, în conformitate cu Convenția din 1951 privind statutul refugiaților. De asemenea, acestea ar trebui să recunoască faptul că formele specifice de tratament sau discriminare cu care se confruntă adesea persoanele LGBTI pot constitui persecuție și să respingă cu fermitate ideea că se poate aștepta de la acestea să își ascundă orientarea sexuală sau identitatea de gen pentru a scăpa de încălcarea drepturilor omului. În cele din urmă, trebuie luate măsuri urgente pentru a aborda stereotipurile și „cultura neîncrederii” în cadrul procedurilor de azil, pentru a îmbunătăți identificarea timpurie a vulnerabilităților și pentru a proteja persoanele LGBTI împotriva violenței, hărțuirii, izolării și discriminării în centrele de primire.

Salut mobilizarea extraordinară a activiștilor LGBTI și a ONG-urilor, atât în Ucraina, cât și în alte țări europene, în sprijinul persoanelor LGBTI afectate de războiul din Ucraina. Îndemn toți actorii umanitari să se asigure că persoanele LGBTI din Ucraina nu sunt lăsate în urmă atunci când distribuie asistență umanitară și medicală de bază. Salut, de asemenea, solidaritatea extraordinară de care au dat dovadă multe țări europene care au primit refugiații ucraineni și le încurajez să identifice nevoile specifice ale persoanelor LGBTI care sosesc pe teritoriile lor și să se asigure că cadrul juridic și furnizarea efectivă a asistenței umanitare răspund acestor nevoi.”

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

După industria auto, și cea a avioanelor e luată în colimator de lupta anti noxe: Comisia Europeană anunță o nouă alianță

Publicat

in

De

Comisia Europeană lansează oficial Alianţa pentru Aviaţia cu Emisii Zero, invitând membrii comunităţii aviatice să îşi unească forţele în vederea pregătirii pentru apariţia aeronavelor cu emisii zero, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar. Alianţa pentru Aviaţia cu Emisii Zero urmăreşte să pregătească ecosistemul aviatic pentru punerea în funcţiune a aeronavelor cu hidrogen şi a celor electrice, pentru a se asigura că transportul aerian contribuie la obiectivul de neutralitate climatică al Europei pentru 2050. Aceasta va reuni reprezentanţi ai producătorilor de aeronave, ai companiilor aeriene, ai aeroporturilor, companiilor energetice şi furnizorilor de combustibil, ai agenţiilor de standardizare şi certificare, ai grupurilor de interese şi ai autorităţilor de reglementare în materie de pasageri şi mediu.

Aceştia vor colabora pentru a identifica toate barierele din calea intrării în serviciul comercial a acestor aeronave, pentru a stabili recomandări şi o foaie de parcurs, pentru a promova proiectele de investiţii şi pentru a crea sinergii şi dinamică în rândul membrilor. În special, membrii vor analiza aspecte precum cerinţele în materie de combustibil şi infrastructură aeroportuară ale aeronavelor cu hidrogen şi electrice, standardizarea şi certificarea, precum şi implicaţiile pentru operatori (companiile aeriene) şi managementul traficului aerian.

În următoarele două decenii, se preconizează introducerea pe piaţă a mai mult de 44.000 de aeronave noi. Volumul de piaţă potenţial pentru aeronavele cu emisii zero a fost estimat la 26.000 până în 2050, cu o valoare totală de 5 mii de miliarde de euro.

Alianţa îşi va îndeplini în final angajamentul de a alinia sectorul la ambiţiile, obiectivele şi politicile conexe ale UE în materie de climă. Dimensiunea internaţională a sectorului este, de asemenea, un element major, deoarece combaterea schimbărilor climatice reprezintă un efort global.

„Odată cu apariţia aeronavelor cu emisii zero, Europa va scrie următorul capitol al aviaţiei. Neutralitatea climatică este paşaportul pentru creştere, iar Alianţa pentru aviaţia cu emisii zero va ajuta industria aeronautică europeană să pună bazele unei aviaţii competitive şi curate”, a declarat Margrethe Vestager, vicepreşedintele executiv pentru era digitală.

Entităţile private şi publice din comunitatea aeronautică care s-au angajat să sprijine punerea în funcţiune a aeronavelor cu emisii zero sunt invitate să se alăture Alianţei pentru aviaţia cu emisii zero prin intermediul formularului online.

O primă reuniune a adunării generale va avea loc în toamna acestui an.

Industria aeronautică europeană şi alţi actori europeni din sectorul aviaţiei şi-au asumat angajamentul de a asigura că transportul aerian din Europa îndeplineşte obiectivele climatice ale Europei pentru 2050. Comisia sprijină acest obiectiv prin acţiuni concrete, cum ar fi programul pentru o aviaţie curată din cadrul programului Orizont Europa, mecanismele de stabilire a preţului carbonului (de exemplu, EU ETS) şi Fondul pentru inovare. Aceste iniţiative sprijină dezvoltarea de aeronave cu emisii zero, bazate pe tehnologii de propulsie noi (de exemplu, electrice sau pe bază de hidrogen). Astfel de aeronave durabile din punctul de vedere al mediului au un potenţial de piaţă imens şi pot contribui semnificativ la competitivitatea viitoare a industriei de profil în toate segmentele de piaţă.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Atacul armat de la Oslo a alertat autoritățile din Franța: Guvernul consolidează securitatea la evenimente Gay Pride

Publicat

in

De

Ministrul francez de Interne Gérald Darmanin le-a cerut sâmbătă prefecţilor să consolideze securitatea la Marşuri ale mândriei de a fi gay (Gay Pride) în întreaga Franţă, în urma unui atac armat la Oslo, în apropierea unui club gay, soldat cu doi morţi şi 21 de răniţi, relatează AFP, potrivit news.ro.

”Evenimente dramatice la Oslo, ale căror motivaţii nu sunt încă stabilite în întregime, îndeamnă la o creştere a atenţiei generale”, a îndemnat ministrul într-o telegramă consultată de AFP.

El le cere prefecţilor şi directorilor generali de poliţie şi jandarmerie ”să mobilizeze toţi senzorii”, ”de îndată”, pentru a ”detecta eventuale ameninţări susceptibile să afecteze” diverse evenimente ale comunităţilor lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor (LGBT).

La Oslo, un atac armat s-a soldat cu doi morţi şi 21 de răniţi, zece grav, un atac tratat de către serviciile norvegiene de informaii interne PST drept ”un act de terorism islamist”, iar un Gay Pride a fost anulat.

La Paris, unde autorităţile au prevăzut o mobilizare a 25.000 până la 35.000 de persoane, ”dimensiunea antiteroristă a dispozitivului, luată în calcul întotdeauna, din cauza unui context al unei ameninţări perene, a fost consolidat”, iar ”poziţionarea forţelor de ordine a fost strânsă în jurul manifestaţiei”, declară AFP Prefectura de Poliţie.

”Perimetrul stabilit în jurul cartierului Marais, la festivităţile de (sâmbătă) seara include această parte, de exemplu prin instalarea unor bariere de beton armat la punctele de intrare, în susţinerea forţelor de ordine”, precizează prefectura.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend