Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Consiliul de supraveghere al Meta a anulat decizia privind eliminarea unei postări de pe Facebook care folosea sloganul „moarte lui Khamenei”

Publicat

in

Consiliul de supraveghere al Meta a anulat luni decizia companiei de a elimina o postare pe Facebook care folosea sloganul „moarte lui Khamenei” pentru a-l critica pe liderul iranian, declarând că nu a încălcat o regulă care exclude ameninţările violente, relatează News.ro.

Afiș anti-rețele sociale în Teheran, IranFoto: Morteza Nikoubazl/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Consiliul, care este finanţat de Meta, dar funcţionează independent, a afirmat într-o hotărâre că expresia este adesea folosită pentru a însemna „jos cu Khamenei”, cu referire la liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, care a condus o represiune violentă împotriva protestelor la nivel naţional în ultimele luni.

De asemenea, a îndemnat compania să dezvolte modalităţi mai bune de a include un astfel de context în politicile sale de conţinut şi să sublinieze clar când sunt permise ameninţările retorice împotriva şefilor de stat.

„În contextul postării şi al situaţiei sociale, politice şi lingvistice mai ample din Iran, „marg bar Khamenei” ar trebui înţeles ca „jos cu”. Este un slogan politic retoric, nu o ameninţare credibilă”, a scris consiliul.

Iranul a fost cuprins de demonstraţii de la jumătatea lunii septembrie, în urma morţii în detenţie a unei iraniene kurde de 22 de ani, arestată pentru că purta „ţinute neadecvate” conform codului vestimentar strict al ţării pentru femei.

Protestele, în care demonstranţii din toate categoriile sociale au cerut căderea teocraţiei guvernante a Iranului, au reprezentat una dintre cele mai mari provocări pentru guvernul Republicii Islamice conduse de musulmani şiiţi de la revoluţia din 1979.

Tulburările au creat o enigmă acum familiară pentru Meta, care a slăbit în mod repetat tratarea retoricii politice violente pe platformele sale.

Deciziile Meta în alte cazuri majore

Compania interzice limbajul care incită la „violenţă gravă”, dar îşi propune să evite restricţiile excesive, limitând aplicarea la ameninţări credibile, lăsând ambiguitate în ceea ce priveşte momentul şi modul în care se aplică regula.

După ce Rusia a invadat Ucraina anul trecut, de exemplu, Meta a introdus o scutire temporară pentru a permite apeluri la moartea preşedintelui rus Vladimir Putin, cu scopul de a oferi utilizatorilor din regiune spaţiu pentru a-şi exprima furia faţă de război. Cu toate acestea, câteva zile mai târziu, a inversat scutirea, după ce Reuters a scris despre existenţa acesteia.

Meta s-a confruntat de asemenea cu o supraveghere atentă asupra modului în care platformele sale au fost folosite pentru organizare în perioada premergătoare atacului din 6 ianuarie asupra Capitoliului SUA.

Expresii precum „omorâţi-i pe toţi” au apărut în mii de grupuri Facebook din SUA, înainte de atac, inclusiv apeluri la violenţă împotriva anumitor lideri politici din SUA.

Consiliul de supraveghere a declarat în hotărârea sa că declaraţiile „moarte lui Khamenei” diferă de ameninţările postate în jurul datei de 6 ianuarie, întrucât politicienii erau atunci „în mod clar expuşi unui risc” în contextul SUA, iar „moarte lui” nu era o declaraţie retorică în limba engleză.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Oferta Guvernului pentru sindicatele din educaţie: ‘Venit net de 4.000 de lei, în două tranșe pentru profesori/ 1.500 lei pentru personalului nedidactic’

Publicat

in

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă s-a întâlnit, la Palatul Victoria, cu reprezentanții liderilor sindicatelor din Educație. În cadrul dialogului, la care a participat și ministrul Educației, Ligia Deca, au fost prezentate măsurile propuse privind majorarea veniturilor personalului din Învățământ.

„În privința majorărilor salariale solicitate în cadrul noii grile din viitoarea Lege a salarizării personalului plătit din fonduri publice, premierul Nicolae-Ionel Ciucă a prezentat garanțiile privind confirmarea utilizării ca reper pentru salariul debutantului pentru baza grilei de salarizare din învățământ la nivelul salariului mediu brut pe economie. Astfel, la nivelul coaliției de guvernare, așa cum a fost deja convenit și ulterior prezentat luni, 29 mai a.c., în cadrul întâlnirii liderilor coaliției cu reprezentanții sindicatelor din educație, va fi asumat un acord în acest sens, iar la nivelul Guvernului va fi adoptat un Memorandum ce va fi publicat în Monitorul Oficial al României.

Citeste mai mult

NATIONAL

Preşedintele israelian Isaac Herzog, în prima vizită de stat în Azerbaidjan

Publicat

in

Preşedintele Israelului, Isaac Herzog, a început marţi la Baku prima sa vizită de stat în Azerbaidjan, relatează DPA.

În cursul vizitei sale de două zile în capitala azeră, Herzog va discuta cu preşedintele Ilham Aliev despre aprofundarea relaţiilor strategice dintre ţările lor, potrivit Agerpres.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend