Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Consiliul de Securitate al ONU adoptă după zeci de ani o rezoluţie privind situaţia din Myanmar

Publicat

in

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat miercuri, pentru prima dată după zeci de ani, o rezoluţie privind situaţia din Myanmar care solicită încetarea violenţei şi eliberarea tuturor prizonierilor politici, relatează AFP și Agerpres.

Soldati din Myanmar pazesc primaria din Yangon in timpul loviturii de statFoto: AFP / Profimedia Images

Rezoluţia „îndeamnă” armata „să elibereze imediat toţi prizonierii deţinuţi în mod arbitrar” şi menţionează numele fostului preşedinte Win Myint şi a liderei Aung San Suu Kyi.

Textul cere, de asemenea, „încetarea imediată a tuturor formelor de violenţă” şi solicită „tuturor părţilor să respecte drepturile omului, libertăţile fundamentale şi statul de drept”.

Consiliul de Securitate nu a reuşit niciodată să depăşească dezacordurile cu privire la această ţară pentru a adopta o rezoluţie şi nu a mers niciodată mai departe de stadiul unor declaraţii oficiale.

Rezoluţia adoptată miercuri a fost aprobată cu 12 voturi pentru şi niciun împotrivă. China şi Rusia s-au abţinut, renunţând să îşi folosească dreptul de veto care ar fi blocat această iniţiativă.

Laureată a Premiului Nobel pentru Pace, Aung San Suu Kyi, în vârstă de 77 de ani, a fost arestată în calitate de şef al guvernului în lovitura de stat militară din februarie 2021, care a pus capăt unui deceniu de tranziţie democratică în ţara sud-est asiatică. De atunci, Myanmar este pradă haosului şi violenţei, iar economia sa este grav afectată.

Peste 2.500 de civili au fost ucişi de forţele de securitate, potrivit evaluării unui ONG local.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Sprayul nazal cu ketamină ar putea ajuta la tratarea migrenelor cronice (studiu)

Publicat

in

Sprayul nazal cu ketamină ar putea fi eficient în tratarea migrenelor cronice, potrivit unui nou studiu, publicat în revista „Regional Anesthesia & Pain Medicine”, oamenii de ştiinţă avertizând în acelaşi timp împotriva utilizării în exces a acestui tratament, relatează UPI, potrivit Agerpres.

Citeste mai mult

NATIONAL

Lula da Silva îi face o invitaţie specială papei Francisc pentru a vizita Brazilia

Publicat

in

Preşedintele brazilian, Luiz Inacio Lula da Silva, l-a invitat miercuri pe papa Francisc să efectueze o vizită în ţara sa, în cursul unei conversaţii telefonice care s-a concentrat şi pe conflictul din Ucraina, relatează AFP, citat de Agerpres.

„Tocmai am vorbit la telefon cu papa Francisc. L-am felicitat pentru eforturile depuse în apărarea păcii în Ucraina şi în lupta împotriva sărăciei”, a scris Lula da Silva pe Twitter.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend