Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Consilierul american pentru securitate naţională în discuție cu cel mai înalt diplomat chinez: SUA şi China trebuie să îşi gestioneze concurenţa intensă

Publicat

in

Consilierul american pentru securitate naţională Jake Sullivan a declarat joi că discuţiile sale cu cel mai înalt diplomat chinez, Yang Jiechi, din Elveţia, au evitat miercuri asprimea unei întâlniri avută în luna martie şi că este nevoie de eforturi mai mari pentru a se evita un conflict între cele două ţări, transmite Reuters, citat de news.ro

Întâlnirea cu uşile închise de la un hotel de la aeroportul din Zürich, despre care Sullivan a spus că a durat aproximativ şase ore, a fost prima întâlnire faţă în faţă cu Yang de la discuţiile lor din Alaska, marcând o fază mai puţin conflictuală între cele două superputeri.

„Discuţiile au fost productive în sensul că a fost o oportunitate reală, în spatele uşilor închise, de a ne prezenta cu adevărat perspectivele şi intenţiile diferite”, a declarat Sullivan, care este principalul consilier de securitate al preşedintelui Joe Biden, la Bruxelles, după întâlniri la NATO şi Uniunea Europeană.

El a spus că întâlnirea a fost o modalitate de ”a face tot posibilul pentru a crea o circumstanţă în care această competiţie (între Statele Unite şi China), care este o competiţie intensă, să poate fi gestionată în mod responsabil şi să nu devieze în conflict sau confruntare”.

Washingtonul spune că China ameninţă o ordine globală bazată pe reguli. Beijingul afirmă că Statele Unite se amestecă în afacerile sale. Dar acordul dintre procurorii americani şi directorul financiar al Huawei, Meng Wanzhou, arestată în Canada în decembrie 2018, care i-a permis să se întoarcă în China, ar putea să fi îmbunătăţit starea de spirit.

Biden şi preşedintele chinez Xi Jinping au convenit în principiu să organizeze o întâlnire virtuală înainte de sfârşitul anului.

„Concluzia mea de bază în acest sens este că competiţia intensă necesită o diplomaţie intensă. Deci, avem nevoie de mai mult din acest lucru, nu mai puţin din acest lucru”, a spus Sullivan. Cu toate acestea, el a spus că au existat ”schimburi dure şi directe” cu Yang referitoare la strâmtoarea Taiwan.

China revendică Taiwanul ca teritoriu propriu şi a intensificat presiunea militară şi politică pentru a încerca să forţeze insula guvernată democratic să accepte suveranitatea chineză.

„Vedem Taiwanul ca o economie vibrantă, o democraţie vibrantă … un loc pe care suntem foarte concentraţi să avem o relaţie profundă şi durabilă cu mai multe dimensiuni”, a spus Sullivan.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Nebunie de Memorial Day, în SUA: s-au împușcat pe plajele din Florida/ Video

Publicat

in

Cel puțin nouă persoane au fost rănite într-un schimb de focuri de armă, care a avut loc pe plaja Hollywood Beach din Florida, de Memorial Day, potrivit unor informații din presa din SUA.

Potrivit acestor informații ar fi fost vorba despre două bande rivale, care s-au întâlnit pe plajă și totul a denegerat într-un conflict armat.

Citeste mai mult

NATIONAL

Nou protest al sindicaliştilor din învăţământ – Mii de angajaţi din sistem, aşteptaţi să mărşăluiască prin Capitală / Restricţii de trafic

Publicat

in

Sindicaliştii din Educaţie organizează un nou protest în Bucureşti, urmând a picheta sediul Guvernului. Ca şi data trecută, sindicaliştii vor mărşălui pe străzile Capitalei, Brigada Rutieră a Capitalei anunţând restricţii de trafic pentru derularea manifestării.

Protest al angajatilor din educatieFoto: Hotnews / Adrian Vasilache

Cele trei mari federaţii din Educaţie organizează, marţi, de la ora 11.00, un nou protest în Bucureşti.

În ciuda promisiunilor pe care le-au primit din partea Guvernului şi a ministerelor de linie, sindicaliştii au decis să continue greva şi să-şi prezinte revendicările în cadrul unei manifestări stradale, potrivit news.ro

Protestul va avea loc între orele 11.00 şi 16.00, după următorul program:

– între orele 11.00 – 12.00, adunarea participanţilor în Piaţa Victoriei, respectiv Şos. Kiseleff, segmentul cuprins între Str. Arh. Ion Mincu şi Piaţa Victoriei;

– între orele 12.00 – 13.00, adunare publică în Piaţa Victoriei, perimetrul cuprins între prelungirea Bd. Aviatorilor, Parcul Kiseleff, Calea Victoriei, prelungirea Bd. Iancu de Hunedoara;

– între orele 13.00 – 15.00, deplasarea participanţilor pe traseul Piaţa Victoriei – Str. Buzeşti – Str. Berzei – Str. Ştirbei Vodă – Spl. Independenţei – Pod Grozăveşti – stânga Şos. Grozăveşti – Bd. Geniului sensul de mers dinspre Bd. Iuliu Maniu către Piaţa Răzoare – punct final Statuia Leu;

– între orele 15.00 – 15.30, adunare publică pe Bd. Geniului în proximitatea Statuii Leu.

– între orele 15.30 – 16.00, defluirea totală a participanţilor.

”Pentru buna desfăşurare a evenimentului, începând cu ora 10.00, se va resistematiza traficul rutier în Piaţa Victoriei, asigurându-se 2 benzi pe sens în faţa Guvernului României, pe Bd. Aviatorilor circulându-se doar către Bd. Lascăr Catargiu şi se va restricţiona traficul gradual pentru staţionarea autocarelor pe Şos. Kiseleff, benzile I, III şi IV, pe segmentul cuprins între Str. Arh. Ion Mincu şi Piaţa Victoriei, fără afectarea intersecţiilor. Banda II de circulaţie pe tronsonul de mai sus va fi destinată autovehiculelor de intervenţie”, a transmis Brigada Rutieră a Capitalei.

De asemenea, instituţia precizează că, după debarcarea participanţilor, sub îndrumarea poliţiştilor rutieri, autocarele vor fi direcţionate pentru a fi parcate pe Splaiul Independenţei, segmentul cuprins între Pod Grozăveşti şi Pod Cotroceni, sensul către Pod. Cotroceni, benzile I şi II de circulaţie.

”În funcţie de numărul participanţilor, Brigada Rutieră va adopta măsuri de restricţionare a traficul rutier în dinamică astfel încât fluenţa şi siguranţa participanţilor la traficul rutier să nu fie afectată”, a mai transmis Brigada Rutieră.

Reprezentanţii sindicatelor au declarat, luni, după discuţiile de la Ministerul Muncii, că au cerut o majorare salarială până la finalul anului şi să li se garanteze că în legea salarizării profesorul debutant va avea salariul cel puţin egal cu salariul mediu pe economie.

Ei au transmis că nu există motive ca protestul programat pentru marţi să nu aibă loc, întrucât nu au obţinut nimic concret.

De asemenea, sindicaliştii au cerut o întâlnire cu preşedintele Klaus Iohannis, căruia îi solicită să-şi exercite rolul de ”mediator între stat şi societate pentru a obţine din partea Executivului soluţii reale şi imediate pentru sistemul de învăţământ”. Liderii sindicali au transmis preşedintelui că, până în acest moment, oferta Guvernului nu răspunde niciuneia dintre revendicările protestatarilor. Solicitarea sindicatelor a fost înregistrată la Administraţia Prezidenţială, care nu a transmis deocamdată vreun răspuns.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că la negocierile de luni cu sindicatele din Educaţie a avut ”un mandat desprins pe două paliere”: de a discuta ceea ce se întâmplă cu greva şi de a scurta termenul iniţial, de 15 iulie, pentru legea salarizării.

La rândul său, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a precizat că, în acest moment, ”nu suntem în situaţia în care să temporizăm în vreun fel calendarul de examene”.

”Termenul pentru încheierea mediilor pentru clasa a XII-a şi clasa a XIII-a, în cazul învăţământului seral, este de 2 iunie. În cazul în care va fi nevoie, vom prelungi acest termen, astfel încât toţi copiii să aibă situaţia şcolară încheiată”, a arătat ea.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend