Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Congresul american adoptă o lege menită să atace costurile uriaşe de transport maritim

Publicat

in

Congresul american a adoptat luni o lege pentru a împiedica transportatorii maritimi să umfle preţurile, în contextul în care inflaţia bate noi recorduri, notează AFP preluat de agerpres.

Textul, adoptat deja în unanimitate de Senat la mijlocul lui martie, a fost votat cu o largă majoritate de Camera Reprezentanţilor, 369 de voturi contra 42.

„Această lege va ajuta la reducerea costurilor pentru familii şi la asigurarea unui tratament echitabil pentru întreprinderile americane”, şi-a exprimat satisfacţia preşedintele SUA, Joe Biden, într-un comunicat.

„Astăzi, Congresul controlat de democraţi ia o nouă măsură în lupta împotriva poverii creşterii preţurilor”, a salutat şi preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi.

Această lege are ca scop îmbunătăţirea reglementării transportatorilor maritimi, permiţând, printre altele, unui organism dedicat să investigheze practicile lor comerciale.

„Inflaţia este cea mai mare sursă de frustrare în America în acest moment, iar liniile de aşteptare din porturile noastre unul dintre factorii majori de creştere a preţurilor pe care îl abordăm în acest proiect de lege”, a explicat Chuck Schumer, liderul democraţilor din Senat.

„Nu va rezolva totul, dar va ajuta foarte mult”, a estimat anterior Joe Biden într-o înregistrare video postată joi pe Twitter.

Lupta împotriva inflaţiei riscă să afecteze economiei americane, stârnind chiar temeri legate de recesiune, mai scrie AFP.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Traian Băsescu apelează la o cale extraordinară de atac: cere revizuirea sentinței de colaborator al Securității

Publicat

in

De

Fostul președinte Traian Băsescu cere revizuirea sentinței de colaborator al fostei Securități.

Curtea de Apel București a programat primul termen în octombrie, informează Mediafax.

ICCJ a stabilit, pe 23 martie, că fostul preşedinte Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea, decizia fiind definitivă.

În urma acestei decizii, Băsescu şi-a pierdut beneficiile care decurg din calitatea de fost preşedinte.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Mâna lungă a Ayatollahului – Cine este atacatorul lui Salman Rushdie

Publicat

in

De

Bărbatul acuzat că l-a înjunghiat pe Salman Rushdie a declarat că el îl respectă pe ayatollahul Ruhollah Khomeini (liderul revoluţiei islamice iraniene din 1979), dar nu a spus că s-ar fi inspirat din fatwa emisă de fostul lider suprem iranian, potrivit unui interviu apărut miercuri în New York Post, citat de Reuters.

Hadi Matar a declarat de asemenea că el „nu citise decât câteva pagini” din romanul lui Rushdie „Versetele Satanice” şi că un tweet care anunţa în iarnă vizita autorului la Institutul Chautauqua îi dăduse ideea să se ducă şi el acolo.

Rushdie, 75 de ani, urma să susţină o conferinţă despre libertatea artistică în vestul statului New York când poliţia a declarat că Matar, 24 de ani, s-a repezit pe scenă şi l-a înjunghiat pe scriitorul de origine indiană vinerea trecută.

Rushdie a trăit sub ameninţarea unei recompense puse pe capul său după ce apariţia ‘Versetelor satanice’ în 1988 l-a determinat pe Khomeini să emită o fatwa prin care îi îndemna pe musulmani să-l omoare.

„Îl respect pe ayatollah. Cred că a fost o persoană formidabilă. Este tot ce voi spune cu privire la acest subiect”, a declarat Matar pentru New York Post, într-un interviu video din închisoarea comitatului Chautauqua.

„Nu-mi place prea mult”, a spus Matar referindu-se la Rushdie. „El este cineva care a atacat islamul, a atacat convingerile acestuia, sistemele acestei credinţe”, a spus el, adăugând că a urmărit pe YouTube înregistrări video cu scriitorul.

Matar a negat că ar fi fost în contact cu Gardienii Revoluţiei din Iran, armata de elită a regimului iranian, potrivit ziarului.

Avocatul său, numit din oficiu, a declarat că nu a fost la curent cu faptul că New York Post a intrat în contact cu clientul său pentru a-i acorda un interviu.

„Eu nu am autorizat nicio sursă din exterior, cu sau fără ajutorul guvernului, să intre în contact cu clientul meu”, a declarat avocatul Nathaniel Barone pentru Reuters.

Matar, din Fairview, statul New Jersey, a pledat nevinovat la acuzaţiile de tentativă de omor şi agresiune în tribunalul în faţa căruia compăruse sâmbătă. Un mare juriu urmează să emită în cursul săptămânii un rechizitoriu în care vor figura oficial acuzaţiile aduse acestuia.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend