Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Conferința episcopală din Franța, comentând aprobarea proiectului de lege cu privire la bioetică: Demnitatea fiecărei persoane umane a fost ștearsă

Publicat

in

“Demnitatea fiecărei persoane umane a fost ștearsă” și “vedem victoria unei voințe ideologice”: astfel a evidențiat președintele Conferinței Episcopale din Franța, mons. Eric de Moulins-Beaufort, într-o notă de presă care poartă data 30 iunie a.c., comentând aprobarea, din partea Adunării naționale, a proiectului de lege cu privire la bioetică.

Legea a fost aprobată în data de 29 iunie – cu 326 de voturi favorabile, 115 contrare și 42 de abțineri – după doi ani de dezbateri parlamentare. Dorită de partidul președintelui Emmanuel Macron, la République en Marche (Lrem), proiectul de lege s-a aflat în centrul preocupărilor episcopilor din Franța care, în diferite ocazii, au ridicat obiecțiuni.

Punctele critice privesc îndeosebi extensia procreării asistată medical (Pma), până acum rezervată cuplurilor heterosexuale cu probleme de infertilitate, și la cupluri de femei homosexuale și la femei singure; conservarea ovocitelor fără motiv medical și autorizarea creării „embrionilor himeră”, injectând celule de tip uman în celule de tip animal, în scopul cercetării.

Mons. Eric de Moulins-Beaufort și-a exprimat încă o dată perplexitatea, spunând: „În ciuda mai multor ani de dezbateri, s-a impus o logică care face din demnitatea ființei omenești o valoare cu geometrie variabilă”. „Consensul larg căutat de președintele Republicii nu există” – continuă episcopul francez – „și vedem victoria unei voințe ideologice, în ciuda numeroaselor semnale de alarmă, uneori suscitate doar de bunul simț, exprimate de concetățenii noștri”.

Președintele Conferinței Episcopale observă, de asemenea, că „baza bioeticii franceze, de care țara era atât de mândră, adică demnitatea fiecărei persoane umane, este ștearsă”.

În acest context în care „noua lege a Franței autorizează noi transgresiuni” este mai important ca niciodată „ca fiecare persoană să găsească mijloacele de vigilență și de discernământ personal pentru a face propriile alegeri pe deplin conștienți de consecințele etice pe care le vor avea” – subliniază președintele episcopatului francez. În sinteză, episcopii francezi fac apel „la libertate și la responsabilitate”, deoarece „satisfacerea unei nevoi, chiar legitimă, principiul egalității și exigența cercetării științifice nu pot justifica tratarea ființelor omenești ca materiale care pot fi manipulate și eliminate”.

În nota de presă, președintele episcopatului francez evidențiază că „legea vorbește despre un drept, însă nu vorbește despre ceea ce este bine”, de aceea „noul cadru legislativ doboară noi bariere etice și ne face să fim mai conștienți de propria responsabilitate”.

Comenteaza cu profilul de FB

NATIONAL

Ana-Maria Popescu, despre medalia obținută la Tokyo: ‘Cea mai muncită şi cea mai chinuită’

Publicat

in

De

Vicecampioana olimpică în proba de sabie individual Ana-Maria Popescu a declarat marţi, pentru AGERPRES, că medalia pe care a obţinut-o la Jocurile Olimpice de la Tokyo este “cea mai muncită şi cea mai chinuită”.

“Probabil pentru mulţi este o medalie de aur. Pentru mine e o medalie de argint, dar una foarte preţioasă şi probabil cea mai chinuită. Nu este medalia mea favorită, dar, cu siguranţă, este medalia cea mai muncită şi cea mai chinuită, pentru că este o medalie atipică câştigată la o competiţie atipică, dar, cumva, această medalie mi-a dat dreptate. Am crezut în mine până la final când poate mulţi nu mai credeau, dar mi-am demonstrat mie că pot. Şi cred că acesta este cel mai bun lucru cu care merg mai departe şi cel mai bun exemplu pentru cei care îndrăznesc să viseze şi să creadă în visul lor cel mare. Dacă eu am reuşit, o spun de multe ori, fiecare poate reuşi”, a mărturisit sportiva, după primirea de către Custodele Coroanei şi principele Radu, la Palatul Elisabeta, a unei delegaţii a sportivilor români medaliaţi la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Popescu a arătat că, având în vedere pandemia de COVID 19, “toată deplasarea” la competiţia de la Tokio a fost una foarte grea.

“Având în vedere situaţia pe care noi o traversăm acum, încă de la începutul pregătirii ştiam că o să fie altfel, o să fie o ediţie a Jocurilor cum nu a mai fost alta. Nu ne-am înşelat. Restricţiile de care am avut parte, îndoiala, frica cu care parcurgeam fiecare zi (….) Am reuşit să gestionăm aceste situaţii dificile şi să ajungem să ne împlinim visele. Şi acest lucru e cel mai important”, a spus Ana-Maria Popescu.

Referitor la primirea de la Palatul Elisabeta, sportiva a spus că este importantă, pentru că reprezintă o recunoaştere a muncii pe care sportivii o depun în pregătirea pentru competiţii.

“Pentru noi este important. Muncim foarte mult pentru medaliile pe care reuşim să le aducem în ţară, dar recunoaşterea pe care o primim ulterior şi să fim primiţi astăzi la Palatul Elisabeta pentru noi este o emoţie în plus. Suntem bucuroşi pentru că atât Majestatea Sa Regală, cât şi Alteţa Sa Regală ne-au primit cu braţele deschise. De fiecare dată ne urmăresc activitatea şi sunt la curent cu toate noutăţile, ne-au urmărit la Jocurile Olimpice şi ne bucurăm că astăzi am putut să aducem bucăţelele acestea de metal, medaliile preţioase în România şi să le prezentăm domniilor lor”, a mai spus Ana-Maria Popescu.

Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei şi Alteţa Sa Regală Principele Radu au primit, marţi, la Palatul Elisabeta, o delegaţie formată, printre alţii, din sportivii Ana-Maria Popescu, Ancuţa Bodnar, Simona Radiş, Mihăiţă Ţigănescu, Mugurel Semciuc, Ştefan Berariu, Cosmin Pascari, Marius Cozmiuc şi Ciprian Tudosă, alături de antrenorii lor, precum şi preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Mihai Covaliu, preşedintele Federaţiei Române de Canotaj, Elisabeta Lipă şi preşedintele Federaţiei Române de Scrimă, Marius Florea.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Daniel Dăianu acuză ‘o psihoză naţională’: ‘Au venit bani!’, ‘Vin banii, vin banii!’

Publicat

in

De

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) a devenit o psihoză naţională, iar teza cu vin banii nu este în regulă pentru că trebuie să reuşim cu resurse interne, nu doar cu resurse europene, a atenţionat, marţi, într-o dezbatere de specialitate, preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu.

“România are nevoie de un guvern solid. Nu cred că noi avem alcătuirea instituţională care să ne permită o instabilitate. Avem şi acest PNRR care a devenit, deja, o psihoză naţională. “Au venit bani !”, “Vin banii, vin banii !”… Nici această teză, acest etos care se creează acum nu este în regulă. O ţară poate fi ajutată foarte mult de resursele europene, dar trebuie să aibă şi resorturi interne de a căuta lumina şi de a-şi gestiona treburile publice. Avem nevoie de mai multă prevenţie decât reacţie şi asta vedem şi în ceea ce priveşte gestionarea pandemiei. Trebuie să creştem investiţiile în Sănătate şi în Educaţie. Avem un deficit foarte mare în ceea ce priveşte finanţarea sănătăţii publice şi avem venituri fiscale, venituri bugetare foarte scăzute cu care nu vom face faţă la provocările viitorului. Nu vom rezista, pentru că nu avem rezerve. E nevoie de resurse bugetare considerabil mai mari pentru a face faţă provocărilor”, a declarat Dăianu.

Conform academicianului, România are nevoie de un sistem de impunere cu regim fiscal mai echitabil, temă care, în viziunea acestuia, nu există în dezbaterea publică din ţară.

“Ai nevoie de un sistem de impunere cu regim fiscal mult mai echitabil pe care nu-l avem în momentul de faţă. Aceasta este o temă care, de fapt, nu există în dezbaterea publică din România. Vin cei de la Comisie, alţi lideri europeni care vorbesc despre societate inclusivă, despre echitate, despre etica afacerilor. La noi, asemenea teme nu există. La noi, toată discuţia este legată de “Vin banii!”, “Cine câştigă alegerile?”. Sunt teze îmbibate cu ideologii care nu au relevanţă pentru perioada foarte dificilă prin care trece Europa şi omenirea. Dacă nu vom reuşi, în primul rând nu doar cu resurse europene, ci cu resurse interne, cu discurs mult mai sincer, nu sforăitor, nu dedublare, nu vom stopa emigraţia oamenilor ce înseamnă erodarea stocului de capital uman pe care îl are România”, a afirmat preşedintele Consiliului Fiscal.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend