Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Conference League: Leicester vs AS Roma – Mourinho vânează primul trofeu cu romanii

Publicat

in

În Conference League, a treia competiție europeană intercluburi de fotbal, s-a ajuns la ora semifinalelor, joi, 28 aprilie, de la ora 22:00.

Minge de fotbalFoto: insidefoto srl / Alamy / Alamy / Profimedia

Portughezul Jose Mourinho se întoarce în Anglia, acolo unde le-a manageriat pe Chelsea Londra, Manchester United și pe Tottenham Hotspur, pentru a disputa cu Roma prima manșă împotriva celor de la Leicester.

Cealaltă finalistă se va alege din „dubla” de foc Feyenoord Rotterdam – Olympique Marseille.

„Vulpile” stau la loc călduț în Premier League, dar fără mari perspective, iar visul unei finale europene nu trebuie neglijat. Traseul de până acum oferă speranțe pentru jucătorii lui Brendan Rodgers.

Echipa știe cum să abordeze rivalii din Serie A. S-a duelat cu Napoli pentru locul 2 în Grupa C de Europa League, duel pierdut însă, iar în trecut a abordat un „stil italian”. Se întâmpla în sezonul 2016, când a câștigat titlu cu italianul Claudio Ranieri la timonă și a ruinat casele de pariuri.

Leicester este în scădere de turație și pare că se păstrează pentru forcingul din cupele europene.

0-0 cu Aston Villa, 1-1 cu Everton și 1-2 cu Newcastle sunt ultimele rezultate în Anglia. Locul 10, la distanță mare de puncte de pozițiile de Europa (10 puncte diferență de West Ham United, locul 7).

La 49 de ani, nord-irlandezul Rodgers a dat restart carierei de antrenor. După o perioadă fertilă pe banca galezilor de la Swansea City, 2010-2012, a urmat provocarea numită Liverpool.

Doar că trupa de la „Anfield” s-a dovedit o pălărie prea mare, iar tehnicianul a bătut pasul pe loc în perioada 2012-2015. A urmat un interval de „exil”, în Scoția, la Celtic Glasgow (2016-2019), urmat de revenirea în Premier League, acum 3 ani, la Leicester.

Leicester are nume importante în atac. Doar că internaționalul englez Jamie Vardy bate pasul pe loc de ceva vreme și poate pierde locul de titular în fața unor africani de perspectivă. Vardy este concurat de zambianul Patson Daka și de nigerianul Kelechi Iheanacho.

Roma și-a cam luat rămas bun de la campionat, unde se tot depărtează de Top 4. Nu mai are treabă nici cu Coppa Italia, unde Inter Milano și Juventus Torino urmează să dispute marea finală.

Nu este de mirare că a scăzut concentrarea, iar finalul de sezon aduce în plus o oboseală specifică.

Așadar, n-a fost greu de intuit acel 1-3 cu Inter, de sâmbătă, venit la 5 zile distanță de o remiză în deplasare, 1-1 cu Napoli. Jocul din Anglia va fi al treilea la rând susținut de Roma departe de casă.

Formația din capitală este o construită după chipul și asemănarea lui Mourinho.

Evoluează cu cuțitul între dinți, la limita regulamentului. Gruparea capitolină rămâne o formație a surprizelor. Alternează eșecurile la scor, 1-6 cu Bodo/Glimt, cu izbânzile categorice.

Superbet are cota 1.52 pentru 1-3 goluri la Total Goluri.

Leicester vs AS Roma Cotă
1-3 goluri total în meci 1.52

* cotă valabilă la ora publicării acestui articol

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Video| Lucian Romaşcanu: ‘Avem o echipă pe care ne putem baza pentru următoarele ediţii ale Concursului şi Festivalului Enescu’

Publicat

in

De

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, şi-a exprimat convingerea marţi că echipa care va organiza Concursul şi Festivalul Internaţional ‘George Enescu’ va fi capabilă să asigure strălucirea celor două manifestări pentru cel puţin trei cicluri festival-concurs- festival.

„Avem o echipă pe care sunt convins că ne putem baza absolut pentru următoarele ediţii atât ale Concursului, cât şi ale Festivalului ‘George Enescu’. A fost început demersul constituirii noii echipe pentru aceste două manifestări dinaintea venirii mele în minister. Am reuşit totuşi să merg un pas mai departe şi să facem şi o reformă nu numai organizatorică a ARTEXIM, ci şi legală, avem o nouă hotărâre de guvern care statuează ceea ce face, trebuie să facă şi poate să facă ARTEXIM. Iar în ceea ce priveşte oamenii, sunt extrem de încântat să fi adus şi readus în echipa noastră nişte oameni extrem de competenţi”, a spus Romaşcanu într-o conferinţă de presă.

Romaşcanu a dat asigurări că „ministerul este pregătit cu ceea ce trebuie să facă, în principal să finanţeze aceste două evenimente”.

„Această echipă vă garantează că vom avea cel puţin pentru următoarele trei cicluri festival-concurs-festival acelaşi eveniment de nivel internaţional care a fost ‘Enescu’ şi până acum”, a punctat Romaşcanu.

Ministrul Culturii a evidenţiat faptul că există mecanisme legislative menite să asigure finanţarea Festivalului ‘Enescu’.

„Legat de buget, n-o să vă dau cifre, a fost în jur de 50 de milioane ultima ediţie. Din punct de vedere al certitudinii finanţării, avem o chestiune extrem de importantă, amendarea Ordonanţei 51 care stă la baza finanţării proiectelor culturale, care face două chestii: prima chestiune importantă – face multianualitatea finanţării proiectelor, care nu a mai fost până acum, şi al doilea lucru foarte important – face ca, pe lângă aceste proiecte prioritare (…), care se vor da pe scheme de ajutor de stat, pe scheme de minimis, vor fi anumite proiecte nominalizate ca atare prin ordin al ministrului, care vor fi considerate proiecte strategice. Şi dacă, cumva, bugetul ministerului nu este capabil să susţină, categorisirea ca proiect strategic dă voie să existe lege dedicată proiectului. Şi prin lege dedicată proiectului se poate face finanţare separată”, a explicat Romaşcanu.

În privinţa infrastructurii necesare bunei desfăşurări a evenimentelor, ministrul Culturii a arătat că instituţia pe care o conduce este în „demersuri destul de avansate de a prelua Sala Palatului, iarăşi, de la RA-APPS”.

„Suntem în discuţii cu domnul arhitect Belea, astfel încât să facă un upgrade la proiect pentru ceea ce trebuie să fie o sală de spectacole în anii noştri. Avem înţelegerea Secretariatului General al Guvernului pentru a avea din partea RA-APPS o primă finanţare pentru a asigura acustica anului viitor, urmând ca atunci când finanţarea proiectului integrală va fi obţinută din partea Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei, să preluăm sala, achitând toate costurile susţinute de RA-APPS până acum şi să avem integral în 2025 sala terminată. Deci, pentru la anul, sperăm să avem doar partea de interior şi de acustică”, a informat Lucian Romaşcanu.

Despre interimatul Cristinei Uruc la conducerea ARTEXIM, Romaşcanu şi-am exprimat speranţa ca „până în toamnă” să existe un concurs pentru ocuparea acestei funcţii, potrivit Agerpres.ro.

Totodată, el a precizat că directorul artistic al Festivalului ‘Enescu’, Cristian Măcelaru, are un contract remunerat cu ARTEXIM pentru următoarele trei serii de festival.

La eveniment, organizat împreună cu ARTEXIM, directorul artistic al Festivalului şi Concursului Internaţional ‘George Enescu’, Cristian Măcelaru, a prezentat viziunea artistică în privinţa organizării festivalului. Repere din programul ediţiei din 2023 a Festivalului ‘Enescu’ au fost oferite de Cristina Uruc.

Consilierul prezidenţial Sergiu Nistor, de la Departamentul Cultură, Culte şi Minorităţi Naţionale, a înmânat Cristinei Uruc diploma de Înalt Patronaj al Preşedintelui României pentru evenimentele amintite.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

FOTO | Klaus Iohannis, la dineul Regelui Spaniei, alături de Carmen Iohannis

Publicat

in

De

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, marţi, la dineul de gală oferit de Regele Felipe al VI-lea şi Regina Letizia în onoarea şefilor de stat şi de guvern care participă la Summitul NATO de la Madrid.

Şeful statului a fost însoţit la acest dineu de soţia sa, Carmen Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis participă, miercuri şi joi, la reuniunea şefilor de stat şi de guvern ai Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) de la Madrid.

Miercuri, şeful statului va lua parte la o primă reuniune formală a Consiliului Nord-Atlantic la nivelul şefilor de stat şi de guvern, având ca teme de discuţie războiul ilegal de agresiune al Rusiei contra Ucrainei, consecinţele acestuia şi continuarea asistenţei acordate Ucrainei, reuniune în deschiderea căreia va interveni şi preşedintele Ucrainei prin sistem de videoconferinţă.

În cadrul reuniunii vor fi abordate Noul Concept Strategic şi noile măsuri privind descurajarea şi apărarea.

„Astfel, în continuarea deciziilor de la Summitul extraordinar din 24 martie 2022, la reuniunea de la Madrid va fi conturată o postură a NATO revizuită, inclusiv pe Flancul Estic în integralitatea sa, pentru a face faţă provocărilor de securitate fără precedent cu care se confruntă NATO şi statele Aliate”, precizează un comunicat citat de AGERPRES.

Tot miercuri, preşedintele Klaus Iohannis va participa la o a doua reuniune formală a Consiliului Nord-Atlantic la nivelul şefilor de stat şi de guvern, cu participarea şefilor de stat şi de guvern din Australia, Finlanda, Japonia, Republica Coreea, Noua Zeelandă, Suedia, Georgia şi a preşedinţilor Consiliului European şi Comisiei Europene.

Liderii din statele membre NATO vor discuta, astfel, împreună cu partenerii cu aceeaşi viziune provocările şi ameninţările globale, inclusiv asertivitatea unor actori autoritari, precum şi articularea unei poziţii comune faţă de acestea, cu accent pe obiectivul prezervării şi consolidării ordinii internaţionale bazate pe reguli.

Joi, preşedintele României va lua parte la o a treia reuniune a Consiliului Nord-Atlantic la nivelul şefilor de stat şi de guvern dedicată provocărilor şi ameninţărilor din Vecinătatea Sudică, urmând a fi abordate progresele în lupta contra terorismului, modalităţile de asigurare a securităţii alimentare şi răspunsul la alte provocări provenite din Vecinătatea Sudică a Alianţei, precum şi posibilităţile de sprijin aliat pentru capacităţile de apărare ale partenerilor din Sud.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend