Conecteaza-te cu noi

Eveniment

Concurs de incondeiat oua la parohia Buna Vestire din Pitesti

Publicat

in

Elevii clasei a treia de la Liceul de Arte ”Dinu Lipatti” din Piteşti, cordonaţi de doamna învăţător Olteanu Camelia, au participat la concursul de încondeiat ouă organizat în biserica parohiei Buna Vestire. Preoţii slujitori Olteanu Mircea Valentin şi Vîlcoci Eusebiu Daniel au vorbit copiilor despre tradiţia de a înroşi ouălele, după care au dăruit participanţilor dulciuri şi iconiţe.

Evenimentul s-a desfăşurat cu purtarea de grijă a Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic, prin Sectorul Învăţământ şi Activităţi cu Tineretul al Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului.

 

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

VIDEO | EMOȚIONANT – Un mare sportiv și artist român, lacrimi în direct la TV: “Am cerșit…”

Publicat

in

De

Au fost momente emoționante, aseară, în platourile PROFI 24 TV. Marcel Roșca, fost mare sportiv si artist deopotrivă, medaliat cu argint la Olimpiada din 1968 de la Mexico, multiplu campion european, mondial și național dar și un artist complet cu evoluții impecabile pe marile scene ale lumii, a fost invitatul emisiunii Poveștile Argeșului difuzată la PROFI 24 TV. Acesta a rememorat câteva episoade din tumultoasa dar fascinanta sa viață. Copleșit de emoții , campionul laureat olimpic și cîntăreţul de muzică uşoară şi operă, Marcel Roșca, a izbucnit în plâns, în direct, povestind cum a ajuns să cerșească în fața unei biserici.

Iată, mai jos, fragmentul cu momentele emoționante

Ca sportiv, Marcel Roșca a câștigat multe concursuri și Cupe internaționale: Cupa Latină Venetia, C.L. Monte Carlo, C.L. Barcelona, C.L. Pontevedra, C.L. Lisabona, C.L. Bordeaux, C.L. Salonic, Camp. European echipă, Vicecapm. Mondial Wiesbaden si Arizona, Vicecamp. European la individual și cu echipa la Prag, câștiga Jocurile Preolimpice la Mexico cu nou record Olimpic, anul următor câștiga la baraj cu încă 2 sportivi medalia de argint la Jocurile Olimpice de la Mexico, câștigă campionatele internaționale din Izmir, Wiesbaden, Frankfurt, Moskau, Petrozavodsk, Oslo, Londra, Pekin, Salonic, Atena, Havana, Veneția, Torino, Plzen, Sofia, Iymir, Varșovia, Berlin, Leipzig, Barcelona, Madrid, Pontevedra, Lisabona. Obține zeci de titluri de Camp. al României. A stabilit un nou record Mondial absolut 300 de puncte din 300 la proba de Pistol Viteza eliminatorie. Pentru rezultatele din activitatea sportiva, a primit titlul de Maestru Emerit al Sportului și multe Medalii și Ordine Sportive.

Solist de operă cu o lungă activitate pe multe scene de opera din lume, Paris, Buenos Aires, São Paulo, Hamburg, Berlin, Köln, Frankfurt, Hanovra, Essen, Düsseldorf, Duisburg, Leipzig, Dresden, München, Stuttgart, Mannheim, Barcelona, Madrid, Malaga, Valencia, Bilbao, Santander, Coruna, Lisabona, Bruxelles, Antwerpen, Bruges, Amsterdam, Luxemburg, Moscova – Bolshoi Teatru, Kiev, Hiroshima, Pekin, Xi’an, Varșovia, Prag, Budapesta, Salonic, București, Constanta, Klausenburg, Kronstadt, Iași. Solist al operei din Essen – Germania “angajat pe viața” din 1985 dar a renunțat in 2013 pentru a face loc altor soliști tineri, a primit titlul de Kammersänger si a devenit Ehrenmitglied al Operei Aalto Theater. A cântat sute de concerte de Binefacere în foarte mult țări și orașe din lume. A fost solist de muzica ușoara, câștigând prima oara concursul pentru tinere talente “Steaua fără Nume” cu note maxime. A făcut turnee cu Orchestra Radio Romana la Sankt Petersburg, Moscova, Kiev si Tula, a cântat concerte la Budapesta, Havana, Berlin si Chisinau.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Hristos s-a înălţat! Înălţarea Domnului, semnificaţie, tradiţii și obiceiuri

Publicat

in

De

Inaltarea Domnului (Ziua Eroilor) este sarbatorita in acest an joi, 10 iunie, la 40 de zile de la Invierea Domnului (Sfintele Pasti). Din secolul al IV-lea Biserica sarbatoreste Inaltarea intr-o zi de joi, inainte de Cincizecime-Rusalii.

Despre cum S-a aratat Hristos ucenicilor si femeilor mironosite dupa Inviere si cum la 40 de zile de la acel moment a venit in mijlocul lor, pe cand ei se aflau la Ierusalim, relateaza Sfantul Evanghelist Luca. Evanghelia arata cum s-au infricosat ucenicii cand l-au vazut, crezand ca este o naluca, iar Hristos inviat i-a linistit, aratandu-le semnele cuielor si cerand sa manance, apoi: “I-a dus afara pana spre Betania si, ridicandu-Si mainile, i-a binecuvantat. Si pe cand ii binecuvanta, S-a despartit de ei si S-a inaltat la cer. Iar ei, inchinandu-se Lui, s-au intors in Ierusalim cu bucurie mare. Si erau in toata vremea in templu, laudand si binecuvantand pe Dumnezeu”. (Luca cap. 24; 50-53)

Prin Inaltare, Hristos a implinit misiunea pe care a avut-o de la Dumnezeu-Tatal: sa vina in lume, sa Se nasca, sa traiasca, sa sufere, sa moara si sa invieze. Inaltarea Domnului a fost un eveniment din istoria Bisericii care s-a petrecut in vazul oamenilor, in lumina si in plina zi.

Cel putin ucenicii Mantuitorului au fost prezenti la Inaltarea Sa, pentru ca intreaga lume sa cunoasca prin ei ca Iisus Hristos S-a Inaltat la cer cu trupul transfigurat prin Inviere.

Dupa Inaltarea la cer, Apostolii au devenit martorii Lui Hristos, propovaduind Evanghelia din Ierusalim pana in Palestina si in tarile si centrele din Marea Mediterana: Antiohia, Corint, Efes.

Cartea Faptele Apostolilor face cunoscuta calatoria Sfantului Apostol Pavel la Roma. Sfantul Pavel din prigonitor al crestinilor a ajuns cel mai activ apostol, convertit dupa intalnirea pe care a avut-o cu Hristos inviat pe drumul spre Damasc.

Inaltarea Domnului – Traditii si obiceiuri

In aceasta zi crestinii se saluta cu “Hristos s-a inaltat!” si “Adevarat s-a inaltat!”.

In popor, sarbatoarea Inaltarii Domnului se mai numeste si Ispas, dupa numele martorului ascuns, nevazut al Inaltarii. Traditia spune ca Ispas, un cioban, ascuns pe dupa pietre, a urmarit evenimentul, tacut si uimit, si mai apoi a povestit alor sai cele intamplate.

Ispasul este o sarbatoare populara, necrestina, care se suprapune sarbatorii crestine a Inaltarii Domnului. Ea este dedicata personajului mitic cu acelasi nume. Ispasul, ca personaj, este perceput ca un om vesel si din aceasta cauza oamenii care tin aceasta traditie incearca sa fie cat mai veseli in aceasta zi. De asemenea, de Ispas se presupune ca sufletele mortilor se pot rataci in drumul lor spre cer, devenind strigoi pe pamant si provocand rele oamenilor si animalelor.

Inaltarea Domnului. De Ispas, oamenii isi pun la brau frunze de nuc pentru ca se crede ca si Iisus ar fi avut cand s-a inaltat la ceruri si se bat cu leustean ca sa fie feriti de rele si de boli.

La fel si vitele sunt batute cu leustean, ca sa se ingrase, sa fie sanatoase si ferite de vrajitorii. De asemenea, la Inaltare, se taie par din varful cozilor de la vite si se ingroapa intr-un furnicar, cu urarea: “Sa dea Dumnezeu sa fie atatia miei si vitei cate furnici sunt in acest furnicar!”.

Tot in aceasta zi se sfintesc plantele de leac – leusteanul, paltinul, alunul.

Se crede ca cine moare de Ispas ajunge in Rai.

Inaltarea Domnului – Sarbatoarea nationala

Prin legea 379/2003 privind regimul mormintelor si operelor comemorative de razboi cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Pasti, sarbatoarea Inaltarii Mantuitorului Iisus Hristos, a fost proclamata Ziua Eroilor, ca sarbatoare nationala.

“In spiritul traditiei europene, in Romania, Zilei Eroilor i s-a conferit prin lege statutul de << sarbatoare nationala a poporului roman >> si s-a stabilit a fi sarbatorita in cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Pasti, Ziua Inaltarii, potrivit traditiei romanesti”, arata Guvernul Romaniei in 3, cand s-a stabilit adoptarea acestei sarbatori la nivel oficial.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend