Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Concertul extraordinar Jan Garbarek Group a încheiat Festivalul European Music Open de la Oradea

Publicat

in

Concertul extraordinar susţinut marţi seară, în Piaţa Unirii din Oradea, de Jan Garbarek Group feat. Trilok Gurtu a încheiat Festivalul European Music Open, organizat de tenorul Alexandru Badea şi Primăria Oradea în perioada 26-31 august, informează Agerpres.

Spectacolul muzical care a încântat peste 1.500 de orădeni a fost susţinut de saxofonistul Jan Garbarek, alături de pianistul Rainer Brüninghaus, basistul Yuri Daniel şi percuţionistul Trilok Gurtu.

Publicul orădean s-a bucurat timp de aproape două ore de această seară de jazz în piaţa centrală a oraşului, unde a fost amenajată o scenă cu două ecrane uriaşe pe părţile laterale şi sonorizare impecabilă.

Saxofonul şi muzica lui Garbarek, o combinaţie eclectică inspirată de natura şi folclorul nordic, au purtat auditoriul într-o lume magică a armoniei şi contemplaţiei. Prestaţiile artiştilor, cu solo-uri instrumentale surprinzătoare, au fost apreciate cu aplauze după fiecare interpretare. La final, cei patru muzicieni au fost rechemaţi pentru un bis pe care l-au oferit după ropote prelungite de aplauze.

“Un concert senzaţional! E o onoare pentru Oradea că a avut în spectacol acest grup al lui Jan Garbarek. Din punctul meu de vedere, asemenea evenimente se cer în Oradea. Care să aducă valori. Ale muzicii, ale altor genuri de spectacol”, a declarat, pentru AGERPRES, criticul de artă Aurel Chiriac.

“Mi-a plăcut foarte mult. I-am mai văzut pe Jan Garbarek şi pe Trilok Gurtu şi cu alte ocazii, adică ne-am dus până în Ungaria să-i vedem, ne-am dus şi la Gărâna şi mă bucur nespus de mult că am putut să-i ascultăm acum în Oradea. Este o ocazie unică”, a spus Georgeta Bocşe.

“A fost un spectacol minunat! De la unu la zece, merită nota 11”, a afirmat orădeanul Lucian Chindlea.

“Pentru posterioritate. Cred că e rar în România un event de genul în care vezi artişti de talia aceasta, la nivelul acesta de organizare şi de sunet. Abia de aici în sus putem vorbi despre evenimente. Da, aşa trebuie să arate un event la care lumea să vină, să plătească bilet, să vadă un artist adevărat pe scenă”, a declarat Ovidiu, un tânăr spectator.

“Mă bucur enorm că au fost aici. Ce pot să zic? Superstaruri au fost în Oradea şi au închis ediţia a cincea a Festivalului European Music Open şi le mulţumim pentru faptul că ne-au onorat invitaţia,” a declarat, pentru AGERPRES, directorul artistic al festivalului, tenorul Alexandru Badea.

Potrivit caietului program al festivalului, Jan Gabarek este un superstar al muzicii internaţionale a cărui creaţie sonoră transcende genurile şi este considerată revoluţionară pentru dezvoltarea culturii improvizaţionale scandinave în ultimele patru decenii. Are peste 30 de albume lansate, discul “In Praise of Dreams” fiind nominalizat la Premiile Grammy. Din anul 1999 este Cavaler Gradul I al Ordinului Sf. Olav, distincţie acordată de Casa Regală a Norvegiei.

Trilok Gurtu este, potrivit aceleaşi surse, unul dintre cei mai inovativi şi spectaculoşi percuţionişti ai momentului. Şi-a început cariera în anii ’70, având peste 30 de albume discografice. Este câştigător a numeroase premii prestigioase. Deşi abordarea sa componistică este non-stilistică, ea se bazează pe o înţelegere profundă a stilurilor globale. Creaţiile sale sunt alimentate de o disciplină şi dragoste imense.

Pianistul Rainer Brüninghaus şi-a început cariera muzicală în calitate de compozitor la începutul anilor 1970. În 1975 formează grupul Colours, alături de Eberhard Weber şi Charlie Mariano, pentru ca în 1981 să îşi formeze propriul trio. Patru ani mai târziu, se alătură grupului şi percuţionistul Trilok Gurtu. Colaborarea cu saxofonistul norvegian Jan Garbarek începe în 1998 şi continuă şi în prezent, prin turnee în întreaga lume.

Yuri Daniel este considerat unul dintre cei mai prestigioşi basişti ai noii generaţii de interpreţi de muzică de jazz. Născut în Brazilia în 1966, devine, în 1980, bursier al Şcolii de Jazz Hot Club de Portugal din Lisabona şi se impune în viaţa muzicală portugheză concertând alături de nume sonore ale genului. Unicitatea stilului său interpretativ îi va prilejui colaborări constante cu personalităţi marcante ale muzicii internaţionale. Este membru al Grupului Jan Garbarek, alături de Rainer Brüninghaus.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame

NATIONAL

Occidentul a făcut tot ce se putea face pentru Ucraina

Publicat

in

De

Asta luând în considerare limitarea autoimpusă de către SUA și NATO, de a nu trimite trupe în cazul unei invazii. Încă de la începutul acestei crize, președintele Biden a declarat destul de clar că sancțiunile de care va fi vizată Rusia vor fi economice și că nu se pune problema de intervenție militară. Foarte posibil ca această poziție să fi dat aripi agresivității Rusiei, dar era destul de greu ca SUA să adopte o poziție mai fermă – nu prea ai cum să justifici implicarea directă într-un conflict atât de fierbinte și la această scară.

Așa că, atât SUA cât și țările occidentale au încercat să pregătească Ucraina pentru conflictul inevitabil. Și se pare că pregătirile au avut în vedere un scenariu realist, în care țara nu va rezista direct invaziei, ci va duce un război de uzură.

De aceea, încă din 2015, SUA antrenează pe teritoriul ei (!!!) combatanți ucraineni. Aceștia sunt pregătiți pentru tactici de gherilă, să ducă lupte în spatele liniilor, după ce armata rusă cucerește o parte din Ucraina. Idee care a tot fost vehiculată în spațiul public, de a face invazia mult prea scumpă pentru Rusia. Gândirea predominantă în momentul de față e că deși Rusia ar putea cuceri rapid bucăți mari din Ucraina, i-ar fi foarte greu să le mențină sub ocupație, și aici ar trebui să intervină aceste trupe antrenate de CIA.

Un scenariu similar l-am mai văzut în Siria, unde CIA a antrenat și echipat un corp de elită care să lupte cu trupele lui Bashar al-Assad și cu ISIS. Rezultatul a fost dezastruos, trupele respective fiind nimicite destul de repede și echipamentul pierdut.

Experții americani au învățat cu siguranță din lecțiile trecutului, rămâne acum de văzut cât de eficiente au fost aceste programe. Soldații ucraineni vor avea de înfruntat trupe experimentate, care au participat în multiple teatre de război, deci a căror experiență nu e dobândită doar în urma antrenamentelor, ci în conflicte reale.

Măcar ucrainenii au fost ajutați cu echipamente de război serioase. Cele care ies în evidență sunt rachetele anti-tanc. În ultimele zile, din UK au ajuns peste 1000 de lansatoare NLAW. Acestea sunt lansatoare ușoare de “unică folosință”, care vin preîncărcate cu o rachetă ghidată și care au o rază de acțiune de până la 1 km. Perfecte pentru lupta de gherilă. Dar mai impresionante sunt sistemele Javelin, lansatoare cu o raza de 3-4 km și care sunt probabil cele mai bune arme anti-tanc din lume. Acestea au venit direct de la americani, iar pe ultima sută de metri, chiar și estonienii au trimis câteva din stocul propriu.

În Siria, sistemele anti-tanc folosite de rebeli s-au dovedit a fi foarte eficiente împotriva tancurilor rusești. Chiar și cele cu sisteme avansate de protecție ca armuri reactive sau sisteme de bruiaj în infraroșu cum sunt T-90A. Deși armele folosite acolo erau mai puțin avansate decât Javelin sau NLAW, pierderile armatei siriene au fost impresionante. Desigur, mulți experți pun aceste pierderi pe seama folosirii necorespunzătoare a tancurilor în teatrele de luptă: de multe ori, vehiculele nu erau apărate de infanterie și în ipostaze tactice pe care orice comandant decent le-ar evita. E destul de greu de anticipat care ar fi rezultatul în Ucraina, unde comandanții ruși nu pot fi acuzați de amatorism.

Nu în ultimul rând, ucrainenii au achiziționat drone Bayraktar TB2 turcești. Aceste drone și-au dovedit deja eficiența în Libia, Siria sau Nagorno Karabakh. Au fost cumpărate câteva zeci, nu se știe exact câte, și ar putea reprezenta un atuu important. Deși, având în vedere superioritatea aeriană clară a Rusiei, e de asemenea posibil să devină irelevante foarte rapid. Totul depinde de desfășurarea acțiunilor în teren.

În vârtejul acestei curse a înarmării, e de salutat poziția inițial comună și coerentă a membrilor NATO. După plecarea lui Merkel, inclusiv Germania a aderat la poziția SUA de contracarare a Rusiei. Proiectul Nord Stream 2 a fost blocat înainte să devină funcțional, transporturi de gaz lichefiat au fost redirecționate dinspre Asia spre Europa pentru a compensa scăderea volumului trimis de Gazprom și aliații au arătat o mobilizare exemplară pentru pregătirea Ucrainei. Zic poziția inițială pentru că deja Olaf Scholz, noul cancelar german, a început să dea înapoi, cerând ca Nord Stream 2 să nu fie inclus în negocierile politice legate de Ucraina. Oricum, e o poziție mult mai fermă decât cele cu care ne-a obișnuit Angela Merkel în trecut.

Vladimir Putin în schimb, se află într-o poziție foarte dificilă. S-a băgat singur într-un colț, iar acum opțiunile lui sunt foarte limitate. Cea mai simplă, și unii ar spune că unica, este invazia. După o mobilizare de atâtea luni, să nu ataci acum ar fi perceput ca un gest de slăbiciune.

Însă mai grav pentru el e faptul că se află într-o cursă contra cronometru, pe două planuri. Unul îl reprezintă Ucraina – cu cât așteaptă mai mult, cu atât capacitățile defensive ale țării vor crește. Al doilea e economia Rusiei. Această mobilizare masivă de forțe îl costă enorm. La un moment dat e foarte posibil ca ceva să cedeze. 100 de mii de soldați care nu își primesc soldele sunt o bombă cu ceas, iar eventuale revolte acasă, în orașe, pe fondul sărăciei, ar fi un dezastru.

În momentul de față, pentru Putin există un singur scenariu din care iese câștigător – o victorie absolută, într-un timp foarte scurt. O repetare a războiului din 2014. Or, această posibilitate se îndepărtează cu fiecare zi ce trece. E ori acum, ori niciodată.

Orice ar alege și oricare va fi rezultatul invaziei, pe termen lung Putin pierde. Dacă nu invadează Ucraina, pierde acasă, deschizând calea detronării lui. Dacă invadează Ucraina, sancțiunile împotriva Rusiei ar putea fi devastatoare.

Mai există opțiunea să anuleze complet invazia și să se bazeze pe propagandă pentru a contracara efectele acestei ”înfrângeri”. Fabricile de troli ale Kremlinului ar fi puse la muncă grea în acest caz, pentru a răspândi o narativă prin care Rusia să apară ca fiind învingătoare. citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.ro

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

NATIONAL

Moldovenii preferă banii cash: Își golesc cardul în ziua de salariu

Publicat

in

De

Volumul banilor în circulație a constituit, la sfârșitul lunii decembrie 2021, 31,7 miliarde de lei, majorându-se cu 1,8 miliarde de lei comparativ cu decembrie 2020, potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei.

În perioada ianuarie – decembrie 2021, volumul încasărilor banilor în numerar s-a majorat cu 23,8 la sută față de perioada similară a anului precedent și a constituit 153.465,8 milioane lei, transmite la bani.md.

Creșterea volumului încasărilor de mijloace bănești a fost determinată, preponderent, de majorarea cu 19,6 la sută a încasărilor din comercializarea mărfurilor de consum (indiferent de canalul de desfacere), care dețin cea mai mare pondere (de 55,8 la sută) din volumul total al încasărilor. Evoluția respectivă a fost susținută de majorarea tuturor surselor de încasări de numerar.

Totodată, în luna decembrie 2021, volumul încasărilor a constituit 14 miliarde de lei (+1,5 la sută față de luna noiembrie 2021 și +11,0 la sută față de luna decembrie 2020).

Volumul eliberărilor banilor în numerar din casele băncilor licențiate în perioada ianuarie – decembrie 2021 s-a majorat cu 18,7 la sută comparativ cu perioadă similară a anului precedent și a constituit 155,3 miliarde de lei.

Modificarea respectivă a fost determinată, preponderent, de creșterea volumului eliberărilor pentru cumpărarea valutei de la persoane fizice cu 5,5 miliarde de lei (15,2 la sută), care a însumat 42,3 miliarde de lei (echivalentul a 2,3 miliarde USD). Ponderea acestora a scăzut cu 0,8 puncte procentuale și a constituit 27,3 la sută din volumul total al eliberărilor de numerar. Totodată, și-au scos din conturi 35,5 miliarde de lei.

În ceea ce privește cardurile bancare, moldovenii preferă banii gheață, chiar dacă numărul cardurilor este în creștere. Anul trecut, extragerile de pe cardurile bancare au însumat 30 miliarde de lei, cu 7,5% mai mult față de anul 2020.

Economiștii susțin că moldovenii folosesc cardurile bancare pentru extragerea banilor în ziua de salariu. Plățile online sunt făcute preponderent de moldovenii care merg în străinătate în vacanță și de străinii care vin în Republica Moldova.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend