Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Concedierea doctorului Fauci l-ar ajuta pe Joe Biden să stăpânească următorul val al pandemiei – și să câștige încredere

Publicat

in

Joe Biden și-a clădit campania prezidențială pe afirmația „voi bloca virusul, nu economia”, iar cota de încredere i-a scăzut sau crescut odată cu datele privind infectările și decesele din SUA. Numărul cazurilor de Covid este iar în declin și unii strategi democrați spun că administrația are ocazia să depolitizeze subiectul printr-o acțiune care ar fi deodată mai puțin controversată: concedierea lui Anthony Fauci, scrie Newsweek.

Aceasta ar putea avea loc în contextul în care Institutele Naționale de Sănătate din SUA (NIH) au admis că EcoHealth și Institutul de Virusologie din Wuhan au efectuat experimente controversate (despre care HotNews a relatat pe larg). Fauci, probabil în necunoștință de cauză, a dezinformat Congresul SUA negând faptele.

Nu există dovezi că un accident de laborator de la institutul din Wuhan ar fi declanșat pandemia, sau că SARS-CoV-2 ar proveni dintr-un laborator din Wuhan sau din altă parte. Dar dezvăluirea faptului că fonduri americane au finanțat cercetarea controversată – și faptul că nu a recunoscut – au adâncit neîncrederea deja existentă în Fauci și prin extensie în administrația Biden.

Doar cei mai înfocați democrați mai contrazic noțiunea că Fauci a devenit de mult o figură conflictuală în subiectul Covid. A devenit evident pe 17 octombrie când, într-un interviu la Fox News, Fauci s-a autocaracterizat din nou drept personificarea „științei, a datelor și a faptelor concrete” și a spus că aceia care nu sunt de acord cu el sau îl critică sunt „teoreticieni ai conspirației”: „Sunt oameni care nu țin cu mine și este de înțeles deoarece ceea ce fac și încerc din greu este să fiu ghidat de adevăr. Iar uneori adevărul devine deranjant pentru unii oameni, așa că reacționează împotriva mea”.

Biden însuși i-a înstrăinat pe sceptici cu tonul său disprețuitor. Joi seară i-a batjocorit pe oamenii cu îngrijorări legate de siguranța vaccinului sau de deciziile guvernului spunând că aceia pretind că „au libertatea de a-i ucide pe alții cu Covidul lor”. Chiar dacă poate fi înțeleasă frustrarea lui Biden față de americanii care din diverse motive nu se vaccinează, „nu este prezidențială”, spune un membru senior al echipei unui congresman democrat de centru, neautorizat de șeful său să facă declarații.

Dezvăluirea faptului că NIH au finanțat cercetările controversate erodează mai adânc poziția lui Fauci de a conduce lupta SUA împotriva pandemiei. Atitudinea lui a înfuriat deja un segment deloc nesemnificativ al populației. Chiar înainte ca dezvăluirea faptului că declarațiile lui pentru Congres și senatorul Paul au fost eronate, strategi democrați au spus pentru Newsweek că Biden ar face bine și pentru el, și pentru țară să găsească o figură mai puțin divizatoare care să coordoneze ultimele capitole ale pandemiei. „Dacă poți să îndepărtezi ceva din otrava politică [din Covid] într-un an electoral este un mare câștig”, spune Ryan Pougiales, director adjunct pentru politici la Third Way, un think-tank democrat centrist.

Oficialități publice din sănătate adoptă deja o abordare diferită de a lui Fauci când vorbesc despre pandemie. Directoarea de la CDC, Rochelle Walensky, a vorbit în inerviurile din această vară despre recomandările privind dozele booster de vaccin fără a-și atrage reacții negative puternice de la sceptici și oponenți. Tonul ei ponderat și transparența privind incertitudinile oamenilor de știință au oferit o alternativă la prezentarea în alb-negru a problemelor de către Fauci.

Președintele Donald Trump, căruia i-a displăcut evident Fauci și nu a fost de acord cu recomandările lui, nu l-ar fi putut concedia fără a-și atrage critici intense și acuzații că nu vrea să audă adevărul despre virus, vaccinuri, măști și carantină. Președintele Biden nu are această constrângere. Noile dezvăluiri despre sprijinul contribuabililor americani pentru cercetările de laborator de la Wuhan pun sub semnul întrebării credibilitatea lui Fauci și-i dau lui Biden mai multă libertate de acțiune.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame

NATIONAL

La o lună după înfrângerea sa, tabăra lui Trump se pregătea să pună mâna pe aparatele de vot – Politico

Publicat

in

De

La o lună după înfrângerea prezidențială a lui Donald Trump din 2020, un proiect de ordin executiv al Casei Albe i-a ordonat principalului oficial militar al națiunii să pună mâna pe aparatele de vot din Statele Unite, potrivit documentelor dezvăluite vineri de publicația Politico.

Documentul exploziv, de la Arhivele Naționale, evidențiază măsurile extreme pe care fostul președinte republican a fost dispus să le ia pentru a se agăța de putere, citează AFP.

„De astăzi, ministrul Apărării trebuie să sechestreze, să colecteze, să păstreze și să analizeze toate mașinile, toate echipamentele, toate informațiile stocate electronic” referitoare la alegeri, indică proiectul de trei pagini, nesemnat niciodată.

Datat pe 16 decembrie 2020, decretul prevedea și numirea unui procuror special responsabil cu depunerea plângerii pentru orice acuzații de fraudă decurgeau din sechestru.

Pentru a justifica acest proiect, documentul enumeră o serie de teorii ale conspirației – negate în mod repetat – asupra faptului că aparatele electorale ar fi fost sparte. Nu se știe de către cine a fost scrisă.

Este printre cele peste 750 de documente predate comisiei Camerei Reprezentanților care investighează asaltarea Capitoliului.

Comisia nu a răspuns solicitărilor AFP.

Acest grup, compus în principal din aleși democrați, urmărește să stabilească responsabilitatea lui Donald Trump și a anturajului său în asaltul asupra scaunului Congresului din 6 ianuarie 2021.

La un an după ce a părăsit oficial puterea, Donald Trump susține că alegerile din 2020 i-au fost „furate”. Potrivit sondajelor de opinie, mai mult de jumătate dintre alegătorii republicani sunt de acord cu el.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

NATIONAL

Pentagonul anunță un exercițiu naval NATO în Marea Mediterană / Rusia anunță și ea exerciții de amploare

Publicat

in

De

Pentagonul a anunțat vineri lansarea unui exercițiu naval de amploare NATO în Mediterana, luni, cu participarea portavionului american USS Harry Truman, în plină tensiune cu Rusia, care a anunțat ea însăși manevre navale în același timp, potrivit AFP.

„Neptune Strike 22 va dura până pe 4 februarie și are scopul de a demonstra capacitatea NATO de a integra forța de atac maritimă sofisticată a unui grup aeropurtat în sprijinul eforturilor de descurajare și apărare ale Alianței”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

Kirby a dat asigurări că acest exercițiu se pregătește din 2020 și că nu are nimic de-a face cu tensiunile actuale din jurul Ucrainei, deși „Neptune Strike 2022” nu se afla pe lista exercițiilor planificate în 2022 publicată pe 14 decembrie de NATO pe site-ul său.

„Exercițiul în sine nu este conceput pentru a contracara genul de scenarii care ar putea apărea în jurul Ucrainei”, a spus el. „Este într-adevăr un exercițiu naval al NATO (…) menit să testeze o gamă largă de capabilități navale pe care dorim să fim siguri că le vom consolida în continuare”, a anunțat Kirby.

Rusia a anunțat joi exerciții navale complete. Peste 140 de nave de război și aproximativ 10.000 de soldați vor lua parte în lunile ianuarie și februarie la aceste exerciții desfășurate în Atlantic, Arctica, Pacific sau Mediterana.

Kirby a recunoscut că situația tensionată cu Rusia a stârnit discuții cu aliații cu privire la desfășurarea acestui exercițiu naval. „După discuții cu aliații noștri NATO, s-a decis să mergem mai departe”, a spus el.

USS Harry Truman și grupul său aeropurtat se află în Marea Mediterană de la jumătatea lunii decembrie.

Portavionul urma să se alăture zonei de operațiuni a comandamentului central (Centcom) dar ministrul american al Apărării Lloyd Austin a decis la sfârșitul lunii decembrie să-l țină în Mediterana pentru a-i „liniști” pe europeni în fața fricțiunilor cu Rusia.

Fără a menționa tensiunile din jurul Ucrainei, unde Kievul și aliații săi occidentali acuză Moscova că a adunat 100.000 de soldați la granițele țării în așteptarea unei posibile invazii, Pentagonul a subliniat că această schimbare a rutei „reflecta necesitatea unei prezențe continue în Europa”.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend