Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Concedierea: Care sunt motivele pentru care un angajat poate fi dat afară din vina sa

Avatar

Publicat

in

În esență, potrivit legislației momentului, un angajator poate concedia un salariat din motive ce țin de acesta sau din motive total independente de persoana lui. Totuși, chiar dacă salariatul urmează să fie concediat din vina lui, angajatorul trebuie să respecte anumite condiții procedurale pentru a-l putea concedia efectiv pe acesta. Mai mult, dacă un salariat este concediat ilegal, din presupuse motive ce țin sau nu de persoana lui, el poate să ceară în instanță, printre altele, și reintegrarea în cadrul vechiului loc de muncă și plata salariilor pierdute.

Astfel, așa cum stabilește Codul muncii, un salariat poate fi concediat din patru motive ce țin de el, mai exact, dacă acesta:

  • a săvărșit o abatere gravă sau abateri repetate de la regulile de disciplină a muncii ori de la alte reguli stabilite prin contract sau prin regulamentul intern, ca sancțiune disciplinară (aplicată neapărat în urma unei cercetări disciplinare făcute ca la carte, adică potrivit Codului muncii);
  • este arestat preventiv sau arestat la domiciliu, dar doar pentru o perioadă mai mare de 30 de zile;
  • este inapt fizic sau psihic să muncească;
  • nu corespunde profesional locului de muncă în care este încadrat.

În cazul primelor două motive, respectiv în cazul unor abateri grave de la regulament sau al arestării, concedierea se face fără preaviz. În schimb, când vorbim de celelalte două motive de concediere din vina salariatului, adică atunci când acesta nu este potrivit fizic sau psihic să muncească ori nu corespunde profesional locului de muncă, angajatorul trebuie să-i acorde acestuia preaviz, care nu poate fi, conform Codului muncii, mai mic de 20 de zile lucrătoare.

Chiar dacă salariatului i se desface contractul de muncă din vina lui, angajatorul tot trebuie să respecte anumite condiții procedurale pentru a-l putea concedia pe acesta.

Spre exemplu, cu excepția primul caz, în care concedierea apare sub forma unei sancțiuni disciplinare, angajatorul trebuie să emită decizia de concediere în cel mult 30 de zile calendaristice de la momentul constatării cauzei concedierii. De cele mai multe ori, momentul constatării este ușor de identificat, deoarece există anumite documente de unde să reiasă acest aspect.

Apoi, așa cum apare în Codul muncii, în cazul concedierii pentru abateri disciplinare grave sau repetate, decizia de concediere poate fi emisă doar în urma procedurii cercetării disciplinare, lucru ce implică, printre altele, și garantarea efectivă a dreptului la apărare a angajatului cercetat disciplinar.

În cazul ultimului motiv de concediere din listă, cel în care salariatul nu corespunde profesional locului de muncă, e nevoie de o evaluare prealabilă a angajatului. Soluția în aceste cazuri depinde de existența unei perioade de probă sau de necesitatea perfecționării continue a salariatului.

Când vine vorba de concedierea pentru inaptitudine fizică sau psihică, angajatul are dreptul la o compensație, în condițiile stabilite în contractul colectiv de muncă aplicabil sau în contractul individual de muncă.

Dacă salariatul consideră că a fost concediat ilegal, acesta poate să conteste decizia de concediere, în fața unei instanțe, unde să ceară, pe lângă despăgubiri materiale, și reintegrarea în muncă. În cazul în care instanța stabilește o astfel de soluție, angajatorul este obligat să accepte reîntoarcerea salariatului la vechiul loc de muncă. Instanța, dacă i se cere acest lucru, poate dispune în aceste cazuri ca salariile din urmă să fie plătite.

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Restricții de 1 decembrie! Măsurile pe care trebuie să le respecte cei care vor merge la munte

Avatar

Publicat

in

De

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Medicul Adrian Marinescu: ‘Pas cu pas vor fi luate măsuri. Vom vedea că din ce în ce mai multe zone, le vom avea în varianta de lockdown’

Avatar

Publicat

in

De

Medicul infecționist Adrian Marinescu, de la Institutul Matei Balș din Capitală, a declarat că ”Vom vedea că din ce în ce mai multe zone, le vom avea în varianta de lockdown, sau într-un tip de lockdown”.

Centrul European pentru prevenirea şi controlul bolilor arată că în ţara noastră, dacă nu se schimbă nimic în măsurile de carantinare, atunci creşterea numărului de pacienţi care se află la Terapie Intensivă va continua să crească, la fel şi numărul de îmbolnăviri.

Practic, potrivit experţilor europeni, măsurile care sunt luate în momentul de faţă în ţara noastră, nu sunt suficiente, şi dacă se vor lua măsuri sumplimentare la fel ca în alte ţări europene, atunci în luna ianuarie, vom putea ajunge la sub 3.000 de îmbolnăviri în fiecare zi şi la o scădere sub 900 a pacienţilor internaţia la Terapie Intensivă.

Medicul Adrian Marinescu vorbit în exclusivitate la Antena 3 despre ineficienţa restricţiilor actuale

”Aceleaşi concluzii le au şi specialiştii. Lucrurile stau în felul următor. Când ai o transmitere accelerată la nivelul populaţiei şi ai foarte multe cazuri în fiecare zi, mai ales în zonele aglomerate cum este Capitala, este evident că măsurile respective mai uşoare nu vor opri practic bulgărele care se rostogoleşte, pentru că e clar. Cei care sunt pozitivi vin în contact mai departe.

Chiar dacă e o anumită limitare, nu ajungem la o scădere. Despre asta este vorba în final!

Mai e o problemă. Măsurile le luăm la nivelul unor localităţi, cum sunt cele din jurul Capitalei. E greu de crezut că se poate face o delimitare clară între acele zone, să le numim verzi şi roşii. E greu de crezut, pentru că oricum oamenii interacţionează din Bucureşti în zonele care sunt în carantină şi invers, şi atunci e greu să ţii aceste măsuri. E clar că aşa se întâmplă.

Sunt măsuri uşoare, lucrul ăsta e clar. S-a dorit să fie un echilibru plecând de la aceste măsuri. Din păcate, nu e chiar efectul scontat!

Poate că este un efect, dar nu cât ne-am dori, pentru că deja avem foarte cazuri în fiecare zi şi nu putem aveam o reducere importantă aşa.

Vor fi din ce în ce mai multe zone în lockdown

Nu vorbim de o carantină la nivel naţional, dar în momentul în care apar probleme în zonele roşii, vor fi măsuri locale, şi s-ar putea să vedem că acele regiuni roşii încep să se unească. De fapt, şi în final s-ar putea să ajungem ca şi oraşele să fie carantinate, atunci când e nevoie (…) Vom vedea că din ce în ce mai multe zone, le vom avea în varianta de lockdown, sau într-un tip de lockdown.

Depinde dacă măsurile vin la pachet cu o testare extinsă sau nu. Depinde dacă măsurile vin la pachet cu o creştere a posibiltăţilor pentru spitale de avea mai multe locuri, şi aşa mai departe. Dacă vorbim doar de măsuri şi nu se schimbă nimic cu testarea şi mergem pe aceleaşi date ca până acum, e clar că aceste măsuri nu vor fi suficiente pentru a avea reducerea pe care ne-o dorim.

Pas cu pas vor fi măsuri luate local. De la localităţi mai mici ajunge la oraşe mai mari, şi aşa mai departe. Cam asta o să se întâmple, şi la un moment dat acele zone se vor uni”, a spus Adrian Marinescu, conform antena3.ro.

Citește și:

Mega-veste! Vârsta de pensionare va fi redusă pentru mii de angajați

SURSE A fost scandal la întocmirea listelor USR-PLUS! Liderul PLUS care a lucrat în Poliție, dar ar fi omis să le spună colegilor de alianță de acest job

Veste bună pentru angajații cu datorii la creditori. De ce beneficii ar putea avea parte

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend