Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Companiile nerezidente în România vor fi amendate în funcţie de cifra de afaceri la nivel mondial, anunță Consiliul Concurenţei

Avatar

Publicat

in

Companiile nerezidente în România vor primi amenzi în funcţie de cifra de afaceri de la nivel mondial, odată cu modificarea Legii concurenţei, a declarat, pentru AGERPRES, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Guvernul a aprobat săptămâna trecută Ordonanţa de Urgenţă 170/2020 privind modificarea Legii concurenţei, care prevede, printre altele: “Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă ce nu poate depăşi 10% din cifra de afaceri totală mondială realizată de întreprinderea sau asocierea de întreprinderi în anul financiar anterior sancţionării următoarelor fapte, săvârşite cu intenţie sau din neglijenţă de întreprinderi sau asociaţii de întreprinderi (…)”, potrivit AGERPRES.

Citește și: De la SRI, în Parlament – Consilierul lui Hellvig, loc eligibil pe listele PNL, după ‘executarea’ lui Petrache

“Pentru companiile neînregistrate în România, vom da amenzi pornind de la cifra de afaceri globală. Pentru firmele înregistrate în România, amenzile se vor da în continuare pe cifra de afaceri făcută în România. Amenzile trebuie să fie atât de mari, încât să descurajeze companiile să încalce legea”, a spus Chiriţoiu.

Potrivit acestuia, prevederea vine ca urmare a obligaţiei de a prelua, până în martie, o nouă directivă europeană din domeniul concurenţei, numită Directiva ECN+, care are scopul de a întări puterea autorităţilor de concurenţă din ţările membre.

O altă modificare a Legii concurenţei, prin OUG 170/2020, prevede obligaţia companiilor de a furniza, la cererea Consiliului Concurenţei, informaţii privind preţurile de vânzare a produselor.

“Întreprinderile transmit la cererea Consiliului Concurenţei preţurile de vânzare a produselor comercializate de acestea, în vederea realizării de analize, studii de piaţă sau comparaţii de preţ incluse în platformele online destinate informării consumatorilor. În acest scop, selectarea sectoarelor din economie incluse în platformele online se realizează de către Consiliul Concurenţei, cu consultarea autorităţii de reglementare în sectorul respectiv”, potrivit ordonanţei.

Citește și: Adrian Streinu-Cercel: Epidemia a fost ținută sub control până a intervenit politicul / VIDEO

O altă prevedere a OUG 170 se referă acţiunile în despăgubire în cazurile de încălcare a dispoziţiilor legislaţiei în materie de concurenţă, respectiv modul în care se pot recupera în instanţă prejudiciile în cazul unui cartel sau al unui abuz de poziţie dominantă.

“Şi până acum cei care se consideră victimele unor astfel de fapte anticoncurenţiale se puteau adresa instanţei pentru a obţine despăgubiri. Noutatea este că, de acum înainte, ei pot folosi decizia Consiliului Concurenţei, nu mai trebuie să dovedească încălcarea legii. În plus, ei pot folosi dovezile strânse de Consiliul Concurenţei, iar noi suntem obligaţi să le punem la dispoziţie aceste dovezi”, a adăugat Chiriţoiu.

În noua legislaţie a fost preluată şi o recomandare a Comisiei Europene, bazată pe un studiu al Executivului comunitar, potrivit căreia formarea unui cartel provoacă prejudicii constând în creşterea preţului produselor sau serviciilor cu 20%.

“Astfel, prezumăm că preţul a crescut cu 20% în urma unui cartel şi devine sarcina celor care au format cartelul să dovedească dacă a fost mai puţin. Am introdus această prevedere întrucât este foarte greu pentru o instanţă să dovedească prejudiciul. În schimb, în ceea ce priveşte abuzul de poziţie dominantă, prezumăm existenţa unui prejudiciu, dar este la latitudinea celui care cere despăgubiri să demonstreze dimensiunea prejudiciului”, a mai spus preşedintele Concurenţei.

El a oferit drept exemplu acţiunile unor companii de transport, care au fost prejudiciate de formarea unui cartel al producătorilor de camioane şi au intentat un proces colectiv la nivel european împotriva acestora.

OUG 170/2020 a fost publicată în Monitorul Oficial vineri, 16 octombrie.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Trade volume between Germany and Romania recovered slightly in Q1

Avatar

Publicat

in

De

The trade volume between Germany and Romania recovered slightly in the first quarter. Thus, German exports to Romania amounted to 4.5 billion euros, up 3.6% over the same period in 2020, and imports have reached 3.8 billion euros, up 0.9%, according to a release sent to AGERPRES on Tuesday.

The data published by the Federal Statistical Office (Destatis), quoted by AHK Romania in the release, show that Romania ranks 19th in the chart of Germany’s trading partners in the mentioned period, with a volume of 8.3 billion euros. In 2020, Romania ranked 20th, with a trade volume of 30 billion euros.
According to the quoted source, after a decrease in trade between Germany and Romania in January and February, they recovered significantly in March 2021.

“We are confident that the recovery in trade relations in the first three months of this year will continue and we will be able to reach the level of 2019 by the end of the year. Relaxation measures and vaccination campaigns in many European countries are already showing their effects. Regarding a very topical issue, namely re/nearshoring, against the background of consolidating the resilience of supply chains in the context of the pandemic, we see good opportunities for Romania. This topic is intensely debated at European level at the moment and we hope that Romania will be actively involved,” said Sebastian Metz, general manager and member of the Board of Directors of AHK Romania.

The trade volume between Germany and Romania decreased by 10% in 2020 to 29.36 billion euros. Last year, total exports to Romania amounted to 15.8 billion euros (-5.9%), and imports amounted to 13.5 billion euros, down 14.4% compared to 2019.

AHK Romania is the official representation office of the German economy and also the largest bilateral Chamber of Commerce in Romania. Founded in 2002, AHK has about 600 member firms and provides companies with an important platform for networking, information exchange and experiences. Through the services it offers and the events it organizes, AHK Romania actively supports German companies in their entry on the Romanian market and is also a partner of Romanian companies interested in the German market.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Vladimir Putin despre Transnistria: Pledăm în continuare pentru găsirea unui consens asupra problemei transnistrene

Avatar

Publicat

in

De

Vladimir Putin, a declarat în cadrul unei ceremonii de înmânare a scrisorilor de acreditare a mai multor ambasadori la Moscova, printre care și a ambasadorului Republicii Moldova, Vladimir Golovatiuc, că Federația Rusă pledează în continuare pentru găsirea unui consens asupra problemei transnistrene, cu respectarea integrității teritoriale și a suveranității Republicii Moldova, transmite știri.md

„Vom promova în continuare identificarea unei soluții juste pentru problema transnistreană. Pledăm pentru găsirea unui consens privind un statut special, fiabil și garantat al Transnistriei, respectând în același timp suveranitatea și asigurând integritatea teritorială a Republicii Moldova”, a spus Putin.

Vorbind despre relațiile cu Moldova, Putin a reamintit că acestea sunt construite pe tradițiile de prietenie și valorile spirituale comune care leagă cele „două popoare”.

„Anul acesta va marca cea de-a douăzecea aniversare a tratatului bilateral fundamental de prietenie și cooperare”, a adăugat el.

Putin nu a spus nimic despre Grupul Operativ de Trupe Ruse care se află ilegal în regiunea transnistreană și care încalcă suveranitatea și integritatea teritorială a R. Moldova.

Amintim că astăzi ambasadorul SUA la Chișinău, Dereck Hogan, a declarat că rezolvarea conflictului transnistrean joacă un rol foarte important pentru SUA în Republica Moldova. Abordarea americană a rezolvării acestui conflict ține de faptul că Transnistria trebuie să fie sub control administrativ al Chișinăului, al Guvernului Republicii Moldova.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend