Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Compania energetică CEZ montează panouri fotovoltaice pentru două gospodării de fermieri din judeţele Dolj şi Olt

Publicat

in

Compania energetică CEZ, cu sprijinul partenerilor de afaceri şi al Asociaţiei Viitor Plus, va monta panouri fotovoltaice pentru sistemele de irigaţii, în valoare de 15.000 euro, pentru două gospodării din judeţele Dolj şi Olt, a anunţat marţi compania.

Prin această iniţiativă, compania energetică duce mai departe demersul început în 2019, de a face energia verde o resursă accesibilă cât mai multor utilizatori, dar pune în lumină şi rolul important pe care agricultura îl are în dezvoltarea locală, potrivit Agerpres.ro.

„Ne onorăm în continuare promisiunea pentru un viitor mai curat, mai verde. Susţinând micii fermieri, sprijinim producţia locală, încurajăm utilizarea de energie verde, nepoluantă, şi, foarte important, punem umărul la dezvoltarea comunităţii locale. Şi, la fel ca în operaţional, iată că putem face toate acestea împreună cu partenerii noştri”, a spus Ondrej Safar, CEO CEZ România, într-un comunicat al companiei remis AGERPRES.

Preşedinte Asociaţiei Viitor Plus, Teia Ciulacu, a afirmat că în perioada aceasta dificilă ne reamintim cât de importantă este tranziţia către energii regenerabile. „Găsim soare în orice colţ al lumii, iar noi tehnologii au fost dezvoltate. Ne bucurăm să vedem deciziile de investiţii în această directie ale CEZ România şi să fim parteneri într-un proiect de responsabilitate socială simbolic pentru România – sprijinirea unor mici fermieri, din zone afectate de secetă şi schimbări climatice, să-şi dezvolte afacerea cu ajutorul panourilor solare”, a spus Ciulacu.

Una din provocările cu care se confruntă micii fermieri din Oltenia este ariditatea specifică acestei regiuni, care face activitatea de cultivare a solului mult mai dificilă.

„Pentru activitatea mea de legumiculturor, energia electrică este esenţială. De la însămânţarea culturilor, încă din decembrie, când acestea au nevoie de caldură de aproximativ 24-25 de grade, şi ziua, şi noaptea, până când încep să se dezvolte şi atunci e necesară irigarea lor, se consumă curent mereu. Să avem panouri solare chiar în curtea noastră şi să producem direct şi curat energia de care avem nevoie pentru mica noastră afacere este o binecuvântare. Mulţumim CEZ România pentru o asemenea oportunitate”, a transmis Sotorog Marian Daniel, fermier din judeţul Dolj.

Demersurile pentru instalarea panourilor fotovoltaice au început deja, iar în curând urmează a fi „sădită” energia verde în gospodăriile celor doi fermieri, kilowatt cu kilowatt.

Viitor Plus este o organizaţie non-profit cu o experienţă de peste 14 ani în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educaţie, voluntariat şi infrastructură pentru mediu.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Finala Campionatului European de fotbal U19 se va desfăşura între Anglia şi Israel

Publicat

in

De

Israel este a doua echipă calificată în finala Campionatului European U19, care se desfăşoară în Slovacia. În a doua semifinală a zilei, israelienii au întrecut Franţa cu 2-1.

În meciul disputat la Dunajska Streda, echipa U19 a Israelului a reuşit o surpriză, învingând naţionala similară a Franţei cu 2-1. Israel a deschis scorul în minutul 29, prin fundaşul Souleumane Toure, care a înscris în propria poartă.

Echipa condusă de Ofir Haim a majorat rezultatul de pe tabelă în minutul 57, prin golul reuşit de mijlocaşul lui Hapoel Tel Aviv, El Yam Kancepolsky. Franţa a revenit prin golul lui Alan Virginius, din minutul 62, dar scorul final a fost Franţa – Israel 1-2.

Israel va întâlni Anglia în finala programată sâmbătă, 1 iulie.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Erdogan se teme că a fost păcălit de americani și critică vehement SUA: ‘Camioane încărcate cu arme au venit din SUA pentru acești teroriști’

Publicat

in

De

Președintele Turciei Recep Tayyip Erdoğan a criticat Statele Unite pentru întârzierea vânzărilor de avioane de luptă F-16 și pentru sprijinul continuu acordat grupării YPG în nordul Siriei, promițând că va aduce aceste probleme în atenția președintelui american Joe Biden atunci când se vor întâlni la Madrid, în marja summitului NATO, informează Hurriyet Dailynews.

O delegație turcă numeroasă sub conducerea lui Erdoğan a mers în Spania pentru a participa la summitul liderilor NATO care va avea loc pe 29 și 30 iunie. În cadrul unei conferințe de presă înainte de plecare, Erdoğan a declarat că a avut un schimb de replici telefonice cu Biden pe tema agendei summitului NATO.

Potrivit unei declarații a președinției turce, cei doi lideri au discutat chestiuni bilaterale și unele chestiuni regionale. Casa Albă, în comunicatul său, a informat că Biden așteaptă cu nerăbdare „să îl vadă pe președintele Erdoğan la summitul NATO de la Madrid, unde liderii vor discuta despre consecințele invaziei Rusiei în Ucraina pentru securitatea transatlantică și despre alte amenințări la adresa Alianței, cum ar fi terorismul, și vor lua decizii istorice pentru a consolida apărarea și securitatea colectivă a Alianței”.

Vezi și: Lovitură pentru Rusia: Turcia acceptă Suedia și Finlanda în NATO

Mai multe informații despre summit și despre conversația sa cu Biden cu privire la legăturile turco-americane au venit de la Erdoğan în timpul conferinței de presă. Amintind că una dintre cele mai importante chestiuni discutate între Ankara și Washington este solicitarea primei de a achiziționa 40 de avioane de război F-16 noi și 80 de kituri de modernizare pentru flotele sale, Erdoğan a declarat: „Cele mai multe discuții ale noastre cu SUA sunt despre F-16. Dar procesul este întârziat”.

Vezi și: Nebunie totală în Orientul apropiat: trupele dictatorului Bashar al-Assad luptă alături de americani și aliații lor kurzi împotriva trupelor turce

Erdoğan a declarat că o întâlnire cu Biden ar putea avea loc la Madrid, unde va ridica toate aceste probleme, inclusiv sprijinul militar american acordat YPG în nordul Siriei. „Ce a făcut NATO după ce toate aceste arme au fost livrate acestor teroriști? Camioane încărcate cu arme au venit din SUA. Voi ridica încă o dată această problemă în cadrul întâlnirii noastre [cu Biden]: Suntem două țări care stăm umăr la umăr în NATO, de ce aceste arme sunt date teroriștilor?” a subliniat Erdoğan.

Vezi și: Erdogan intră puternic cu armata în Siria: soldații ‘sultanului’ vizează 30 de km adâncime de granița Turciei

Între timp, „ne așteptăm ca mâine, la un moment dat, președintele Erdoğan și președintele Biden să aibă ocazia să discute”, a declarat consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan la bordul Air Force One.

Vezi și: Siria: Americanii se tem de un posibil conflict militar direct cu armata Turciei

Erdoğan a repetat, de asemenea, că SUA au stabilit nouă baze militare în Grecia. „Când vă întrebăm despre ele, spuneți: ‘Sunt împotriva Rusiei’. Ce acțiuni ați arătat împotriva Rusiei de acolo? Ei bine, ce spuneți despre aceste arme [livrate către YPG]? Împotriva cui sunt ele folosite?”, a întrebat el.

Vezi și: Erdogan dă cu flit americanilor: Turcia nu va aştepta ‘permisiunea’ SUA pentru o nouă ofensivă în Siria

Statele Unite au încheiat un parteneriat cu YPG în lupta împotriva Statului Islamic din 2015. Turcia consideră că YPG este o ramură a PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan, organizație considerată teroristă de Turcia și mai multe țări Occidentale) în Siria și, prin urmare, o organizație teroristă.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend