Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Comisia Europeană vine cu noi solicitări către România

Publicat

in

Comisia Europeană a decis, joi, să trimită României o scrisoare de punere în întârziere pentru că nu a permis accesul la ghişeul unic al Uniunii anumitor categorii de întreprinderi care, în mod normal, sunt eligibile în temeiul Directivei TVA, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Această scrisoare de punere în întârziere reprezintă, de fapt, deschiderea formală a procedurii de infringement, potrivit agerpres.ro.

Ghişeul unic al Uniunii este portalul electronic pe care vânzătorii online îl vor utiliza pentru a-şi simplifica şi respecta obligaţiile în materie de TVA aferente vânzărilor lor către consumatori de pe teritoriul UE începând cu 1 iulie 2021, permiţându-le să se înregistreze în scopuri de TVA într-un singur stat membru şi să declare şi să plătească TVA datorată în alte state membre.

Potrivit Executivului comunitar, legislaţia românească privind ghişeul unic al Uniunii exclude întreprinderile mici şi mijlocii (IMM-uri) din România care vând servicii de telecomunicaţii, servicii de radiodifuziune şi televiziune sau servicii electronice consumatorilor din alte state membre (şi anume, întreprinderile cu o cifră de afaceri mai mică de 88.500 euro care participă la regimul special de TVA pentru IMM-uri).

În al doilea rând, înregistrarea în ghişeul unic al Uniunii este permisă numai societăţilor deja înregistrate în scopuri de TVA în România în scopul operaţiunilor deductibile interne şi anumitor operaţiuni intracomunitare şi nu celor înregistrate în alte scopuri.

Comisia Europeană subliniază că România are la dispoziţie două luni pentru a soluţiona deficienţele semnalate în scrisoarea de punere în întârziere. În cazul în care România nu ia măsuri adecvate în următoarele două luni, Comisia poate decide să trimită un aviz motivat.

Comisia Europeană (CE) a decis, joi, deschiderea formală a procedurii de infringement pentru 24 de state, între care şi România, pentru nealinierea mai multor dispoziţii naţionale la Directiva privind detaşarea lucrătorilor (2014/67/UE), informează un comunicat de presă al CE.

Executivul comunitar a iniţiat proceduri de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor prin trimiterea unor scrisori de punere în întârziere către Belgia, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Germania, Estonia, Irlanda, Grecia, Franţa, Croaţia, Italia, Cipru, Letonia, Lituania, Luxemburg, Ungaria, Malta, Ţările de Jos, Austria, Polonia, România, Slovenia, Slovacia şi Finlanda.

Directiva privind asigurarea respectării aplicării directivei privind detaşarea lucrătorilor (2014/67/UE) urmăreşte să consolideze aplicarea practică a normelor privind detaşarea lucrătorilor prin abordarea aspectelor legate de combaterea fraudei şi a eludării normelor, de accesul la informaţii şi de cooperarea administrativă dintre statele membre ale UE.

În special, directiva defineşte cerinţele administrative şi măsurile de control pe care statele membre le pot impune pentru a monitoriza respectarea normelor privind detaşarea lucrătorilor; apără drepturile lucrătorilor detaşaţi şi îi protejează împotriva represaliilor (tratament nefavorabil din partea angajatorului în cazul în care aceştia iniţiază proceduri judiciare sau administrative împotriva angajatorului dacă drepturile lor nu sunt respectate); se asigură că drepturile lucrătorilor detaşaţi în situaţii de subcontractare sunt protejate; asigură aplicarea şi colectarea eficace a sancţiunilor administrative şi a amenzilor în toate statele membre ale UE; obligă statele membre să instituie sancţiuni eficace, proporţionale şi cu efect de descurajare.

Comisia Europeană poartă un dialog cu cele 24 de state membre ale UE care nu au transpus corect unele sau toate dispoziţiile directivei menţionate mai sus. Executivul comunitar intenţionează să se asigure că normele în vigoare vor permite ca detaşarea lucrătorilor să continue în cadrul pieţei unice fără obstacole inutile pentru angajatori, asigurându-se în acelaşi timp drepturile lucrătorilor detaşaţi.

Statele membre în cauză au la dispoziţie două luni pentru a lua măsurile necesare. În caz contrar, Comisia Europeană poate decide să trimită avize motivate.

Comenteaza cu profilul de FB

NATIONAL

Ana-Maria Popescu, despre medalia obținută la Tokyo: ‘Cea mai muncită şi cea mai chinuită’

Publicat

in

De

Vicecampioana olimpică în proba de sabie individual Ana-Maria Popescu a declarat marţi, pentru AGERPRES, că medalia pe care a obţinut-o la Jocurile Olimpice de la Tokyo este “cea mai muncită şi cea mai chinuită”.

“Probabil pentru mulţi este o medalie de aur. Pentru mine e o medalie de argint, dar una foarte preţioasă şi probabil cea mai chinuită. Nu este medalia mea favorită, dar, cu siguranţă, este medalia cea mai muncită şi cea mai chinuită, pentru că este o medalie atipică câştigată la o competiţie atipică, dar, cumva, această medalie mi-a dat dreptate. Am crezut în mine până la final când poate mulţi nu mai credeau, dar mi-am demonstrat mie că pot. Şi cred că acesta este cel mai bun lucru cu care merg mai departe şi cel mai bun exemplu pentru cei care îndrăznesc să viseze şi să creadă în visul lor cel mare. Dacă eu am reuşit, o spun de multe ori, fiecare poate reuşi”, a mărturisit sportiva, după primirea de către Custodele Coroanei şi principele Radu, la Palatul Elisabeta, a unei delegaţii a sportivilor români medaliaţi la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Popescu a arătat că, având în vedere pandemia de COVID 19, “toată deplasarea” la competiţia de la Tokio a fost una foarte grea.

“Având în vedere situaţia pe care noi o traversăm acum, încă de la începutul pregătirii ştiam că o să fie altfel, o să fie o ediţie a Jocurilor cum nu a mai fost alta. Nu ne-am înşelat. Restricţiile de care am avut parte, îndoiala, frica cu care parcurgeam fiecare zi (….) Am reuşit să gestionăm aceste situaţii dificile şi să ajungem să ne împlinim visele. Şi acest lucru e cel mai important”, a spus Ana-Maria Popescu.

Referitor la primirea de la Palatul Elisabeta, sportiva a spus că este importantă, pentru că reprezintă o recunoaştere a muncii pe care sportivii o depun în pregătirea pentru competiţii.

“Pentru noi este important. Muncim foarte mult pentru medaliile pe care reuşim să le aducem în ţară, dar recunoaşterea pe care o primim ulterior şi să fim primiţi astăzi la Palatul Elisabeta pentru noi este o emoţie în plus. Suntem bucuroşi pentru că atât Majestatea Sa Regală, cât şi Alteţa Sa Regală ne-au primit cu braţele deschise. De fiecare dată ne urmăresc activitatea şi sunt la curent cu toate noutăţile, ne-au urmărit la Jocurile Olimpice şi ne bucurăm că astăzi am putut să aducem bucăţelele acestea de metal, medaliile preţioase în România şi să le prezentăm domniilor lor”, a mai spus Ana-Maria Popescu.

Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei şi Alteţa Sa Regală Principele Radu au primit, marţi, la Palatul Elisabeta, o delegaţie formată, printre alţii, din sportivii Ana-Maria Popescu, Ancuţa Bodnar, Simona Radiş, Mihăiţă Ţigănescu, Mugurel Semciuc, Ştefan Berariu, Cosmin Pascari, Marius Cozmiuc şi Ciprian Tudosă, alături de antrenorii lor, precum şi preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Mihai Covaliu, preşedintele Federaţiei Române de Canotaj, Elisabeta Lipă şi preşedintele Federaţiei Române de Scrimă, Marius Florea.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Daniel Dăianu acuză ‘o psihoză naţională’: ‘Au venit bani!’, ‘Vin banii, vin banii!’

Publicat

in

De

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) a devenit o psihoză naţională, iar teza cu vin banii nu este în regulă pentru că trebuie să reuşim cu resurse interne, nu doar cu resurse europene, a atenţionat, marţi, într-o dezbatere de specialitate, preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu.

“România are nevoie de un guvern solid. Nu cred că noi avem alcătuirea instituţională care să ne permită o instabilitate. Avem şi acest PNRR care a devenit, deja, o psihoză naţională. “Au venit bani !”, “Vin banii, vin banii !”… Nici această teză, acest etos care se creează acum nu este în regulă. O ţară poate fi ajutată foarte mult de resursele europene, dar trebuie să aibă şi resorturi interne de a căuta lumina şi de a-şi gestiona treburile publice. Avem nevoie de mai multă prevenţie decât reacţie şi asta vedem şi în ceea ce priveşte gestionarea pandemiei. Trebuie să creştem investiţiile în Sănătate şi în Educaţie. Avem un deficit foarte mare în ceea ce priveşte finanţarea sănătăţii publice şi avem venituri fiscale, venituri bugetare foarte scăzute cu care nu vom face faţă la provocările viitorului. Nu vom rezista, pentru că nu avem rezerve. E nevoie de resurse bugetare considerabil mai mari pentru a face faţă provocărilor”, a declarat Dăianu.

Conform academicianului, România are nevoie de un sistem de impunere cu regim fiscal mai echitabil, temă care, în viziunea acestuia, nu există în dezbaterea publică din ţară.

“Ai nevoie de un sistem de impunere cu regim fiscal mult mai echitabil pe care nu-l avem în momentul de faţă. Aceasta este o temă care, de fapt, nu există în dezbaterea publică din România. Vin cei de la Comisie, alţi lideri europeni care vorbesc despre societate inclusivă, despre echitate, despre etica afacerilor. La noi, asemenea teme nu există. La noi, toată discuţia este legată de “Vin banii!”, “Cine câştigă alegerile?”. Sunt teze îmbibate cu ideologii care nu au relevanţă pentru perioada foarte dificilă prin care trece Europa şi omenirea. Dacă nu vom reuşi, în primul rând nu doar cu resurse europene, ci cu resurse interne, cu discurs mult mai sincer, nu sforăitor, nu dedublare, nu vom stopa emigraţia oamenilor ce înseamnă erodarea stocului de capital uman pe care îl are România”, a afirmat preşedintele Consiliului Fiscal.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend