Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Comisia Europeană va emite obligaţiuni în valoare de 50 de miliarde euro pentru a finanţa redresarea

Publicat

in

Comisia Europeană şi-a anunţat marţi planurile de emisiune destinate acoperirii nevoilor de finanţare din cadrul NextGenerationEU pentru prima jumătate a anului 2022, conform cărora va emite obligaţiuni pe termen lung în valoare de 50 de miliarde euro, la care se vor adăuga titluri pe termen scurt, informează un comunicat al Executivului comunitar.

Comisia Europeană estimează că va fi în continuare în măsură să acopere toate plăţile datorate în cadrul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă şi al tuturor celorlalte programe din cadrul instrumentului de redresare NextGenerationEU pentru perioada ianuarie – iunie 2022, potrivit Agerpres.

Executivul comunitar precizează că actualul plan de finanţare se bazează pe cele mai recente previziuni privind viitoarele nevoi de plată din cadrul instrumentului NextGenerationEU. Având în vedere faptul că Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă – care reprezintă 90% din plăţile din cadrul NextGenerationEU – este un instrument bazat pe performanţă şi că plăţile din 2022 vor depinde de îndeplinirea jaloanelor şi a ţintelor din planurile naţionale de redresare şi rezilienţă ale statelor membre, nevoile de finanţare precise şi termenele de plată pot varia. Eventualele modificări vor fi comunicate pieţei în timp util şi în mod transparent, se precizează în comunicat.

„În 2022, Comisia va continua să strângă fonduri pentru a finanţa redresarea şi pentru a construi un viitor mai bun şi mai rezilient pentru toţi. Cu un volum de 50 de miliarde euro în prima jumătate a anului, ne aşteptăm să avem în continuare o prezenţă puternică pe pieţe, ajutând statele membre să înainteze pe calea redresării şi sprijinind integrarea pieţelor de capital şi rolul internaţional al monedei euro”, a declarat comisarul responsabil cu bugetul şi administraţia, Johannes Hahn.

Emisiunile din 2022 vor fi în concordanţă cu succesul demarării programului de redresare NextGenerationEU în 2021. Începând din iunie 2021, Comisia a colectat 71 de miliarde euro pentru NextGenerationEU prin intermediul obligaţiunilor UE pe termen lung – din care 12 miliarde euro prin intermediul primei emisiuni de obligaţiuni verzi NextGenerationEU. În plus, Comisia dispune în prezent de aproximativ 20 de miliarde euro în titluri de creanţă ale UE aflate în circulaţie. Pe această bază, Comisia a plătit 54,15 miliarde euro ţărilor UE cu titlu de prefinanţare în cadrul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă şi peste 6 miliarde euro altor programe ale UE care beneficiază, de asemenea, de finanţare din partea NextGenerationEU. Au fost astfel onorate integral toate cererile de plată din 2021.

În 2022, Comisia intenţionează să emită atât obligaţiuni verzi convenţionale, cât şi obligaţiuni verzi NextGenerationEU, atât prin sindicalizări, cât şi prin licitaţii. Titlurile de creanţă ale UE pe termen scurt („EU-Bills”) vor fi în continuare emise exclusiv prin intermediul licitaţiilor. În urma lansării cu succes a programului său de licitaţie în septembrie, Comisia va dezvolta în continuare utilizarea licitaţiilor ca format de emisiune. Raportul exact dintre licitaţii şi sindicalizări va depinde de condiţiile pieţei şi de nevoile exacte de finanţare ale Comisiei.

De asemenea, Comisia va fi în continuare prezentă pe piaţă în contextul celorlalte programe ale sale de finanţare (Mecanismul european de stabilizare financiară, SURE şi asistenţa macrofinanciară), cu un volum estimat de finanţare în perioada ianuarie-iunie 2022 de aproximativ 5,5 miliarde euro.

Comisia îşi va anunţa în iunie 2022 planurile de emisiune pentru a doua jumătate a anului.

NextGenerationEU este un instrument temporar de redresare în valoare de aproximativ 800 de miliarde de euro în preţuri curente, menit să sprijine redresarea Europei în urma pandemiei de COVID-19 şi să contribuie la construirea unei Europe mai verzi, mai digitale şi mai reziliente. Pentru a finanţa NextGenerationEU, Comisia Europeană – în numele UE – va mobiliza de pe pieţele de capital până la aproximativ 800 de miliarde euro până la sfârşitul anului 2026.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Mesajul liderilor UE după interzicerea gazelor rusești: Energia ieftină a dispărut

Publicat

in

De

Liderii UE au avertizat vineri că ”energia ieftină a dispărut” şi au convenit să intensifice pregătirile pentru reduceri viitoare ale livrărilor de gaze ruseşti, acuzând Moscova că transformă energia într-o armă printr-o restrângere a vânzărilor, despre care Germania a avertizat că i-ar putea închide parţial industria, transmite Reuters. La o zi după sărbătorirea înscrierii Kievului pe drumul către aderarea la bloc, summitul de vineri de la Bruxelles a fost o reflecţie sobră asupra impactului economic al invadării Ucrainei de către Rusia, cu îngrijorări tot mai mari privind creşterea preţurilor şi avertismente privind ”o iarnă grea”.

”Inflaţia este o preocupare majoră pentru noi toţi”, a declarat şeful Consiliului European, Charles Michel, într-o conferinţă de presă, la încheierea summitului de două zile. El a spus că ”războiul de agresiune al Rusiei creşte preţul alimentelor, energiei şi mărfurilor”, adăugând că liderii au convenit să-şi coordoneze îndeaproape răspunsurile de politică economică. Summitul a căzut de acord asupra unor câţiva paşi concreţi, dar liderii au solicitat Comisiei Europene să găsească mai multe modalităţi de a asigura ”aprovizionarea la preţuri accesibile” din cauza ”transformării în armă a gazelor de către Rusia”.

Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că identificarea unor surse alternative de gaze este deja în desfăşurare, livrările de GNL din SUA fiind mai mari cu 75% faţă de anul trecut, iar livrările de gaze din Norvegia mai mari cu 15%.

În plus, Executivul UE va prezenta liderilor, în iulie, un plan de pregătire pentru noi reduceri ale livrărilor de gaze din partea Rusiei, a spus ea, adăugând: ”Sperăm pentru ce este mai bun, pregătiţi-vă pentru ce este mai rău. Asta facem chiar acum”. Comisia Europeană va veni cu propuneri şi opţiuni de discutat la următorul summit al UE din octombrie, inclusiv luarea în considerare a proiectelor alternative, care ar putea include decuplarea gazelor de formarea preţului de piaţă pentru electricitate, a spus von der Leyen. ”Lucrăm la diferite modele, nu doar pentru a analiza cum să reducem preţurile energiei sau ale energiei electrice, ci şi pentru a ne uita la designul pieţei, cu întrebarea: este designul pieţei pe care îl avem astăzi încă potrivit scopului?”, a spus ea.

O problemă controversată este dacă guvernele ar trebui să intervină pentru a limita preţurile. Spania şi Portugalia au plafonat preţurile gazelor pe piaţa locală a energiei electrice în această lună, dar alte state avertizează că plafonarea preţurilor ar perturba pieţele de energie şi ar drena şi mai mult rezervele statului, dacă guvernele ar trebui să plătească diferenţa dintre preţul plafonat şi preţul de pe pieţele internaţionale de gaze.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

FOTO Serena Williams și imaginea postată înainte de Wimbledon – Cum arată echipa americancei

Publicat

in

De

Serena Williams a revenit pe terenul de tenis după un an de absență, iar marea campioană din SUA a anunțat echipa pe care o va avea alături la Wimbledon.

Serena WilliamsFoto: Steven Paston / PA Images / Profimedia

Serena Williams, fără Patrick Mouratoglou la Wimbledon 2022

Pentru prima dată după foarte mult, Patrick Mouratoglou nu va face parte din echipa Serenei.

Francezul cu origini grecești o pregătește între timp pe Simona Halep, iar americanca a anunțat pe Instagram cine va face parte din loja ei pe durata turneului major de la All England Club.

În vârstă de 40 de ani (va face 41 pe 26 septembrie), Serena a postat o imagine pe rețelele sociale cu cei care-i vor fi alături la Wimbledon.

Conform postării de pe Instagram, Serena Williams va fi însoțită la All England Club de următorii: Eric Hechtman (antrenor atât al lui Venus, cât și al Serenei), Jarmere Jenkins (sparring partner), Derick Pierson (kinetoterapeut), Kristy Stahr (psiholog) și Jason Rocks.

Fără clasament în momentul de față, Serena a primit un wild card pentru a se putea afla pe tabloul principal de la Wimbledon.

În primul tur, Serena va da peste Harmony Tan (113 WTA – Franța).

Americanca are 23 de titluri de Grand Slam cucerite, aflându-se la doar un singur titlu major în urma lui Margaret Court (deține recordul).

Serena Williams a câștigat de 7 ori turneul de la Wimbledon, ultima dată la ediția din 2016.

Wimbledon 2022 are loc în perioada 27 iunie – 10 iulie.

Clasamentul titlurilor de Grand Slam

1. Margaret Court 24

2. Serena Williams 23

3. Steffi Graf 22 etc.

Postarea Serenei Williams înainte de Wimbledon

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend