Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Comisia Europeană promite un miliard de euro pentru Ucraina

Publicat

in

Ministerul rus de Finanţe a plătit în ruble o parte din datoriile sale în dolari scadente în această săptămână, după ce băncile străine au refuzat să proceseze plăţi în valoare de 649,2 milioane de dolari, ceea ce a dus la speculaţii privind o posibilă incapacitate tehnică de plată, scrie Bloomberg.

Ministerul a declarat că băncile străine au respins plăţile pentru obligaţiunile care ajung la scadenţă în această lună şi pentru un cupon pentru obligaţiunile scadente în aprilie 2042, lăsând Rusia să trimită plăţile în ruble la Depozitarul Naţional de Decontări.

Ministerul de Finanţe a adăugat că „consideră că şi-a îndeplinit în totalitate obligaţiile”.

Cu toate acestea, niciunul dintre aceste titluri nu a permis Rusiei opţiunea de a plăti în ruble, potrivit documentelor obligaţiunilor, ceea ce a ridicat îngrijorarea investitorilor că ţara riscă să intre în incapacitate de plată. Ambele obligaţiuni au o perioadă de graţie de 30 de zile, arată datele compilate de Bloomberg și citate de Ziarul Financiar.

„Problema neplăţii este complicată”, a declarat Abdul Kadir Hussain, şeful departamentului de gestionare a activelor cu venit fix de la Arqaam Capital, cu sediul în Dubai. „Rusia poate pretinde că suntem dispuşi să plătim, că avem bani pentru a plăti, dar băncile nu ne lasă să plătim. Nu sunt sigur cum vor trata instanţele acest lucru”.

Statele Unite şi Uniunea Europeană au impus sancţiuni financiare dure Rusiei după ce preşedintele Vladimir Putin a invadat Ucraina la sfârşitul lunii februarie, împiedicând capacitatea acesteia de a transfera plăţi către deţinătorii de obligaţiuni. În timp ce Rusia a evitat până acum prima sa incapacitate de plată externă din ultimul secol, măsura luată săptămâna aceasta de Trezoreria SUA de a opri plăţile datoriilor în dolari din conturile ţării la băncile americane a reaprins îngrijorările investitorilor.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

APIA: Payments of almost 62 million EUR, cleared for final payment in 2022 Campaign

Publicat

in

De

Almost 62 million EUR were cleared for the final payment within the 2022 Campaign, the Payments and Intervention Agency for Agriculture (APIA) announced on Wednesday, in a press release sent to AGERPRES.

The authorization of final payments, approved by the Ministry of Agriculture and Rural Development (MADR), through the APIA, represents the difference between the calculated amount and the amount granted in advance for the 2022 application year, told Agerpres.

Thus, so far, the total amount of 61,988,981 EUR was authorized for payment, for 56,643 farmers. Of this total, 57,267,717 EUR are from the European Agricultural Guarantee Fund (EAGF), 3,935,996 EUR from the European Agricultural Fund for Rural Development (EAFRD) and 785,268 EUR co-financing from the National Budget (BN1).

According to the quoted source, payments for the schemes funded from the EAGF and the EAFRD are made in Leu currency (RON), at the exchange rate of 4.9490 RON/EUR, established by the European Central Bank (ECB) and published in the Official Journal of the European Union.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Panică în Ungaria din cauza lipsei de carburant: cozi la pompe; unele stații au fost închise – VIDEO

Publicat

in

De

O penurie de carburant a creat cozi la benzinăriile din Ungaria, a transmis marţi gigantul ungar de energie MOL, în opinia căruia această situaţie este consecinţa plafonării preţurilor la benzină impusă de guvernul lui Viktor Orban, relatează Agerpres.

„Situaţia ofertei este evident critică, cererea a explodat, consumatorii fac rezerve, şi au început achiziţiile determinate de panică”, a precizat Gyorgy Bacsa, director executiv al MOL, într-un comunicat transmis agenţiei France Presse, informează Agerpres.

Media ungare au arătat marţi cozi de aşteptare de sute de metri la benzinăriile din ţară, în timp ce un fotograf al agenţiei franceze de presă citate a constatat că majoritatea pompelor din mai multe staţii de alimentare din Budapesta erau goale.

„O penurie parţială a produselor noastre ne afectează întreaga reţea, iar un sfert dintre benzinăriilor noastre sunt complet goale”, a declarat Bacsa.

Penuria de carburant este cauzată de o scădere cu 30% a importurilor de carburant, precum şi de unele operaţiuni de mentenanţă într-una din rafinăriile MOL, care ar urma să dureze „mai multe săptămâni”, a precizat el.

Deficitul de import este o consecinţă a plafonării preţurilor la carburanţi impusă de guvern, ceea ce a determinat companiile străine să îşi reducă livrările de carburant către Ungaria, conform Asociaţiei Benzinăriilor Independente (FBSZ).

„Trebuie să se renunţe la plafonarea preţurilor”, a precizat FBSZ într-un comunicat transmis AFP.

În noiembrie 2021, Budapesta a decretat un preţ fix de circ 1,17 euro pe litrul de benzină fără plumb 95. Revizuit la fiecare trei luni, plafonul a fost prelungit ultima dată în septembrie şi rămâne în vigoare până la finalul anului.

Guvernul a afirmat că plafonarea preţurilor – la o serie de produse alimentare de bază, precum şi la carburant – vizează sprijinirea activităţii economice şi reducerea inflaţiei galopante pe care executivul o pune pe seama efectelor sancţiunilor UE împotriva Rusiei.

Inflaţia din Ungaria calculată la un an a ajuns la 21,6% în octombrie, cel mai ridicat nivel al său de după 1996 şi al treilea cel mai mare din UE, conform Eurostat.

Însă guvernatorul Băncii Centrale a Ungariei, Gyorgy Matolcsy, a explicat că „plafonările de preţuri la carburanţi şi la produsele alimentare au adăugat trei-patru puncte procentuale la inflaţie”, determinând comercianţii să majoreze preţurile la alte bunuri.

„Ele trebuie eliminate imediat”, a declarat luni, într-o comisie parlamentară, Matolcsy, considerat în general un aliat al lui Orban.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend