Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Comisia Europeană face anunțul – Care este nivelul radiațiilor în Europa în urma accidentului din Rusia

Publicat

in

Reprezentanța Comisiei Europene în România transmite că serviciul științific intern al Executivului european nu a primit niciun avertisment în ultimele 24 de ore de la vreuna din cele 5.000 de stații europene specializate în detectarea nivelului de radiații gama, potrivit mediafax.

“Precizări referitoare la un mesaj care circulă pe diferite rețele de socializare: Harta disponibilă la adresa https://remap.jrc.ec.europa.eu/GammaDoseRates.aspx aparține Centrului Comun de Cercetare (EU Science Hub – Joint Research Centre), serviciul științific intern al Comisiei Europene. Harta reflectă media și nivelul maxim al dozelor de radiații gama din ultimele 24 de ore, care provin de la aproximativ 5.000 de stații europene specializate. Fiecare hexagon al hărții reprezintă măsurătorile dintr-o anumită zonă din Europa. Centrul Comun de Cercetare nu a primit niciun avertisment de la vreun operator al acestor stații care să reflecte îngrijorări privind măsurătorile”, arată un mesaj transmis luni de Reprezentanța Comisiei Europene în România.

Publicitate

Potrivit instituției, harta nu are funcția unui sistem de alertă timpurie. Sistemul comunitar de schimb de informaţii în caz de urgenţă radiologică (ECURIE) este platforma pentru alertare rapidă și schimb de informații în cazul unei urgențe radiologice sau nucleare.

Citește și: Viorica Dăncilă îl nimicește pe Victor Ponta – Știe doar să distrugă

Statele membre UE sunt obligate să raporteze incidentele prin acest sistem. Potrivit reprezentanților instituției, nu au existat asemenea rapoarte în ultima perioadă.

Explozia rachetei nucleare în nordul Rusiei nu generează niciun risc, iar radiaţiile nu au crescut, a declarat luni după-amiază preşedintele Vladimir Putin, citat de site-ul cotidianului Le Figaro.

Autorităţile din Norvegia au anunţat pe 15 august că au depistat concentraţii infime de iod radioactiv în regiuni situate în apropierea frontierei cu Rusia.

Agenţia nucleară din Rusia (Rosatom) a confirmat că explozia accidentală din zona arctică s-a produs în timpul testării unor noi tipuri de “armament”, subliniind că proiectele militare vor continua. Cel puţin cinci ingineri au murit în accidentul s-a produs într-o bază militară din regiunea Arhanghelsk, pe litoralul Mării Albe. Conform experţilor americani, deflagraţia ar putea avea legătură cu testarea noii rachete de croazieră cu propulsie nucleară 9M730 Burevestnik (SSC-X-9 Skyfall, conform terminologiei NATO). Imediat după explozie, nivelul radiaţiilor a crescut în orăşelul Severodvinsk, situat la 40 de kilometri est de Poligonul militar Nionoksa din regiunea Arhanghelsk.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Coadă de tiruri la ieşirea din ţară prin vama Giurgiu – Timpul de aşteptare este de 70 de minute

Publicat

in

De

Tirurile care ies din ţară prin PTF Giurgiu-Ruse formează o coadă de aproximativ şapte kilometri şi pot fi văzute, joi după-amiază, pe prima bandă de mers a DN 5 Bucureşti-Giurgiu până în dreptul localităţii Frăteşti.

“În ultimele 24 de ore un număr mare de mijloace de transport s-au prezentat la PTF Giurgiu-Ruse, Bulgaria, pentru ieşirea din ţară, respectiv 1.121 de camioane şi 806 autoturisme”, a declarat joi, pentru AGERPRES, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră (ITPF) Giurgiu, Iuliana Butoi.

Publicitate

Ea spune că şi numărul mijloacelor de transport care au intrat în România prin PTF Giurgiu-Ruse a fost mare. Astfel, în ultimele 24 de ore au intrat în ţară 985 de tiruri şi 764 de autoturisme.

Potrivit site-ului Poliţiei de Frontieră, timpul de aşteptare la ieşirea din România prin PTF Giurgiu pentru camioane este de 70 de minute, iar pentru autoturisme este de 20 de minute, iar la intrarea în ţară timpul de aşteptare este de 30 de minute pentru camioane, respectiv zece minute pentru autoturisme.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Actrița Kate Winslet, premiată cu premiul Oscar, a primit trofeul onorific la Toronto Film Festival 2020

Publicat

in

De

Actriţa engleză Kate Winslet, cunoscută pentru roluri din filme ca „The Reader”, pentru care a primit un premiu Oscar, „Eternal Sunshine of the Spotless Mind” şi „Titanic”, va fi recompensată cu un trofeu onorific la Toronto Film Festival 2020, relatează News.ro.

Citește și: Spotify va lansa serviciul ‘The Michelle Obama Podcast’, primul proiect al fostului cuplu prezidențial

Publicitate

Ea va primi Tribute Actor Award pe 15 septembrie, în carul unei gale online.

„Prezenţa strălucită şi irezistibilă a lui Kate pe ecran continuă să captiveze, distreze şi să inspire spectatorii şi actorii deopotrivă”, a transmis joi, într-un comunicat, Joana Vicente, director executiv şi co-preşedinte al TIFF.

Din cauza pandemiei provocate de SARS-CoV-2, cea de-a 45-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Toronto va fi o combinaţie de proiecţii în săli şi evenimente virtuale, ce vor avea loc între 10 şi 19 septembrie.

TIFF va lansa şi o platformă digitală care va găzdui proiecţii, discuţii şi evenimente speciale.

Din lineup-ul de anul acesta fac parte „Another Round”, de Thomas Vinterberg, „Concrete Cowboys”, adaptare a romanului „Ghetto Cowboy” realizată de regizorul Ricky Staub, „Bruised”, debutul în regie al actriţei Halle Berry, şi „True Mothers”, regizat de Naomi Kawase.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend