Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Colegiul Medicilor din Municipiul București avertizează: ‘Vom trimite Comisiei de Disciplină cazurile tuturor colegilor care lansează în spațiul public speculații care nu sunt validate științific’

Avatar

Publicat

in

Colegiul Medicilor din Municipiul București lansează un avertisment de ultim moment: ”Vom acționa cu fermitate și vom trimite Comisiei de Disciplină cazurile tuturor colegilor care lansează în spațiul public speculații și informații care nu sunt validate științific și ca reglementare. Aceasta NU înseamnă că nu acceptăm dialogul”

Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti (CMMB) lansează un apel la unitate şi înţelegere, atât în lumea medicală, cât şi în societate în ansamblul său, în această perioadă dificilă când ne confruntăm cu acest val 3 al pandemiei, cu lipsa locurilor în secţiile de ATI, dar şi cu mişcări în stradă.

„Din păcate, vorbim de o afecţiune ce are încă multe necunoscute, cu o evoluţie greu de anticipat: există pacienţi care dezvoltă forme foarte grave de COVID-19 fără a avea un istoric medical care să îi predispună, aparent, la acest lucru, dar şi pacienţi care trec mai uşor peste boală. Deci vorbim de o boală a cărei evoluţie nu este predictibilă. În plus, în spaţiul public circulă un volum extrem de mare de informaţii mai mult sau mai puţin corecte privind COVID-19. Astfel, dacă nu există o comunicare transparentă şi adecvată, care să crească nivelul de încredere, pot apărea semne de întrebare şi îndoieli”, se arată într-un comunicat al Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti, transmis marţi.

Totodată, CMMB îndeamnă medicii să facă afirmaţii bazate pe dovezi ştiinţifice.

„Desigur, dezbaterea ştiinţifică este extrem de necesară. Zi de zi informaţiile ştiinţifice sunt actualizate, supuse criticilor specialiştilor, testele clinice verifică permanent siguranţa şi eficacitatea soluţiilor terapeutice, comitetele de experţi validează datele, structurile profesionale, agenţiile de reglementare stabilesc protocoale terapeutice. Un tratament aflat în ghiduri înseamnă o protecţie în plus pentru pacient, deoarece vorbim de tratamente verificate şi validate ştiinţific. Dar un tratament aflat în ghiduri înseamnă şi protecţia din punct de vedere juridic a medicului şi îi oferă acestuia certitudinea că a făcut tot ce a ţinut de el pentru binele pacientului său, în conformitate cu normele şi informaţiile ştiinţifice din acel moment”, scrie în comunicat.

De asemenea, Colegiul Medicilor din Municipiul București îi asigură pe români că medicii îşi fac datoria folosind cele mai sigure şi eficiente soluţii puse la dispoziţie de cunoaşterea ştiinţifică din acest moment.

„Asigurăm opinia publică de faptul că analizăm cu maximă obiectivitate şi vom sancţiona orice eroare a vreunui membru al nostru raportată la pacienţi, dar, de asemenea, vom acţiona cu fermitate şi vom trimite Comisiei de Disciplină cazurile tuturor colegilor care lansează în spaţiul public speculaţii şi informaţii care nu sunt validate ştiinţific şi ca reglementare. Aceasta NU înseamnă că nu acceptăm dialogul. Dar considerăm că deja lucrurile sunt foarte grave, iar în anumite contexte, anumite afirmaţii pot face rău sănătăţii publice”, menţionează sursa citată.

„Aşa cum judecătorii discută în instanţă sau la CSM, aşa cum jurnaliştii îşi ţin şedinţele în redacţie, nu pe Facebook, lumea medicală caută consensul în conferinţele ştiinţifice. Aşa cum grefierul, indispensabil în efectuarea justiţiei, nu-şi dă cu părerea la televizor despre motivarea unei sentinţe făcută de judecător, nici medicul nu ar trebui să-şi atace public colegii din altă specialitate, fără să poarte înainte o dezbatere în forurile ştiinţifice, să prezinte dovezi, cu rigoare metodologică, după criterii validate de instituţiile internaţionale pentru ca mesajele transmise opiniei publice să fie clare, fără loc de interpretări. În caz contrar, unele dintre aceste interpretări pot afecta deciziile în privinţa sănătăţii luate de o parte a populaţiei”, afirmă prof. dr. Cătălina Poiană, preşedintele Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti.

În plus, Colegiul Medicilor din Bucureşti îi îndeamnă şi pe politicieni, inclusiv parlamantari, să dea dovadă de „responsabilitate în privinţa mesajelor şi a declaraţiilor făcute în spaţiul public privind aspecte ce ţin de sănătatea publică”. Totodată, reprezentanţii CMMB arată că stau la dispoziţia jurnaliştilor, astfel încât informaţia care ajunge la populaţie să fie una corectă şi validată ştiinţific.

„De asemenea, am constatat că, din cauza unor informaţii poate insuficient verificate, astăzi ne confruntăm cu o scădere a încrederii în corpul medical şi o discreditare a acestuia. Nu numai că nu este corect, ci, în primul rând, este foarte periculos. Cu cât încrederea în corpul medical care îngrijeşte bolnavi de COVID-19 scade, cu atât considerăm că pacienţii pot suferi, din cauza neprezentării la medic atunci când situaţia o impune sau din cauza apelării la soluţii aşa-zis miraculoase”, mai scrie în comunicat.

Reprezentanţii Colegiului Medicilor afirmă că realitatea din spitale arată că măsurile de protecţie sunt vitale.

„Cu toţii am obosit, cu toţii vrem să vedem această luptă împotriva pandemiei ajunsă la final, cu toţii am vrea să nu mai fie nevoie de măsuri de protecţie. Şi noi, medicii, avem copii, părinţi, prieteni la care am vrea să mergem în vizită, nepoţi cu care am vrea să ne jucăm în parc, ne dorim, la fel ca întreaga societate, să trecem rapid prin criza pandemică şi să evităm, pe cât de mult posibil, costurile ei umane şi materiale.

Din păcate, realitatea cu care ne confruntăm zi de zi în spitale ne arată că măsurile de protecţie sunt în continuare vitale şi că simpla lor ignorare sau contestare nu numai că nu duce la îmbunătăţirea situaţiei, ci din contră, duce la deteriorarea ei. Probabil vorbim şi de un eşec al comunicării, dar haideţi să avem un moment zero, un moment din care sănătatea publică să fie, pentru noi toţi, obiectivul nostru, atât prin deciziile luate, cât şi prin informaţiile vehiculate”, conchid aceştia, informează news.ro.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Virgil Guran: ‘Se va încheia conflictul din Coaliție. Deși noi am dovedit că am putut guverna singuri’

Avatar

Publicat

in

De

Liderul senatorilor PNL  Virgil Guran crede că lucrurile se vor rezolva și că Executivul va continua să lucreze la rezolvarea problemelor reale ale românilor: criza economică și cea medicală. EL a comentat și declarația șefei Senatului, care a spus că Guvernul Năstase a fost cel mai performant pe care l-a avut România.

”Se va încheia conflictul din Coaliție. Sunt orgolii, dar se va încerca să se caute soluții în coaliție. Trebuie să ne ocupăm de problemele reale ale României. Poate nu vom ajunge mâine la o soluție, dar vom reuși să ajungem la o înțelegere în zilele următoare.

Doamna Dragu se referea la faptul că a rezistat 4 ani Cabinetul Năstase, nu datorită unei afinități cu PSD. În acel moment nu au fost scandaluri în coaliția de guvernare Năstase. (…) Nu ne gândim să guvernăm singuri, cred că se va ajunge la o înțelegere între PNL și USR-PLUS. Deși noi am dovedit că am putut guverna singuri”.

Virgil Guran consideră că la alegerile prezidențiale din 2024 vom avea tot un președinte liberal, răspunzând astfel la întrebarea dacă Dan Barna are șanse să devină șeful statului la următoarele alegeri”, informează realitatea.net

Citește și:

Anca Dragu, ieșire în forță: ‘Politicile publice fragmentate nu duc la rezultate. Ministerele, în momentul în care se schimbă miniștrii, devin destul de greoaie și reactive

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Bilanțul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19! Sub 72.000 de persoane vaccinate, 68 de reacții comune și minore, în ultimele 24 de ore

Avatar

Publicat

in

De

Potrivit datelor puse la dispoziţia Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) de către Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP-CNSCBT), prin aplicaţia Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor (RENV), care ţine evidenţa vaccinărilor, situaţia din ziua de 18 aprilie a.c., ora 17.00, este următoarea:

În ultimele 24 de ore, au fost administrate 71.922 de doze de vaccin, dintre care 54.818 – Pfizer, 8.481 – AstraZeneca şi 8.623 – Moderna, potrivit datelor puse la dispoziţie de Institutul Naţional de Sănătate Publică, prin aplicaţia Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor.

Potrivit unui comunicat al CNCAV, 48.097 de persoane au fost vaccinate cu prima doză, iar 23.825 de persoane şi cu cea de-a doua. De la începutul campaniei de vaccinare, pe 27 decembrie 2020, au fost administrate 4.231.714 de doze unui număr de 2.626.810 de persoane, dintre care 1.021.906 au primit o doză şi 1.604.904 şi pe cea de-a doua.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 68 de reacţii adverse – 12 de tip local şi 56 de tip general. Totodată, de la începutul campaniei de vaccinare s-au înregistrat 12.891 de reacţii adverse la vaccinurile Pfizer, Moderna şi AstraZeneca, 1.326 de tip local şi 11.565 de tip general.

CNCAV menţionează că 136 de reacţii adverse sunt în curs de investigare.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend