Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Colegiul Director al CNCD va avea şi un reprezentant al grupului minorităţilor

Publicat

in

Proiectul a fost adoptat cu 174 de voturi „pentru”, 77 „împotrivă” şi patru abţineri.
„Colegiul Director este compus din 11 membri cu rang de secretar de stat, dintre care un reprezentant al grupului parlamentar al minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor, propuşi şi numiţi, în şedinţă comună, de cele două Camere ale Parlamentului”, se arată în proiectul de lege.

Camera Deputaţilor este prima cameră sesizată în acest caz.

Reprezentanţii USR şi AUR au anunţat că nu susţin propunerea.

Deputatul AUR, Alin Coleşa, a declarat că CNCD s-a dovedit, în mare parte, „o componentă de poliţie politică”.

„Suntem chemaţi să votăm pentru lărgirea Colegiului Director al consiliului pentru aşa-zisa luptă împotriva discriminării. În fapt, acest consiliu s-a dovedit, în mare parte, o componentă de poliţie politică, iar în cazul Colegiului Director este vorba de o formă de sinecurism în care grupul minorităţilor din Parlament încearcă să îşi găsească prin negociere un loc. Ca atare, suntem ferm împotriva acestui proiect şi vom vota împotrivă”, a spus Coleşa în plenul Camerei.

Deputatul USR, Oana Murariu, a afirmat că acest proiect nu este oportun în contextul actual.

„Tot respectul pentru colegii noştri reprezentanţi ai minorităţilor naţionale, dar am respins recent un proiect de lege având acelaşi obiect. Acum insistăm, îl avem a doua oară pe ordinea de zi. Într-un moment în care cresc facturile la energie, la gaz, creşte preţul la combustibil, la alimente, la toate produsele, în general, nu este deloc oportun, mesajul pentru cetăţeni nu este unul pozitiv – să creştem numărul de posturi la stat de la 9 la 11, să mai cheltuim din bani publici când, dimpotrivă, ar trebui să avem grijă să reducem aceste cheltuieli. USR nu susţine acest demers, USR susţine depolitizarea”, a spus Murariu.

Deputatul minorităţilor naţionale, Ovidiu Ganţ, a menţionat că CNCD nu face poliţiei politică, ci veghează asupra derapajelor din societate.

„Ascult cu uimire şi suficient dezgust afirmaţii la adresa grupului minorităţilor naţionale, în contextul în care noi, împreună cu reprezentanţii partidelor politice, inclusiv cu colegii de la UDMR, am fost cei care în anul 2000, în contextul efortului de aderare a României la Uniunea Europeană, am constituit acest organism, care nu numai că nu face poliţie politică, asta este o inepţie, dar care veghează asupra derapajelor din societate atunci când diverşi cetăţeni îşi permit să atace pe diferite criterii anumite minorităţi, de exemplu, şi nu numai etnice. (…) Este profund dezamăgitor să aud din partea unui partid politic că sunt probleme cu cheltuielile în contextul în care tocmai acest partid politic a ocupat politic un loc în Consiliul Director printr-un reprezentant al său, ultima dată când s-a vacantat un loc”, a spus Ganţ.

El a mai menţionat că „este absolut necesar” ca tocmai cei care sunt cel mai frecvent „ţinta discriminărilor” să facă parte, printr-un singur reprezentant, în acest Colegiu Director, în contextul în care celelalte locuri sunt ocupate de reprezentanţi ai partidelor politice.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Finala Campionatului European de fotbal U19 se va desfăşura între Anglia şi Israel

Publicat

in

De

Israel este a doua echipă calificată în finala Campionatului European U19, care se desfăşoară în Slovacia. În a doua semifinală a zilei, israelienii au întrecut Franţa cu 2-1.

În meciul disputat la Dunajska Streda, echipa U19 a Israelului a reuşit o surpriză, învingând naţionala similară a Franţei cu 2-1. Israel a deschis scorul în minutul 29, prin fundaşul Souleumane Toure, care a înscris în propria poartă.

Echipa condusă de Ofir Haim a majorat rezultatul de pe tabelă în minutul 57, prin golul reuşit de mijlocaşul lui Hapoel Tel Aviv, El Yam Kancepolsky. Franţa a revenit prin golul lui Alan Virginius, din minutul 62, dar scorul final a fost Franţa – Israel 1-2.

Israel va întâlni Anglia în finala programată sâmbătă, 1 iulie.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Erdogan se teme că a fost păcălit de americani și critică vehement SUA: ‘Camioane încărcate cu arme au venit din SUA pentru acești teroriști’

Publicat

in

De

Președintele Turciei Recep Tayyip Erdoğan a criticat Statele Unite pentru întârzierea vânzărilor de avioane de luptă F-16 și pentru sprijinul continuu acordat grupării YPG în nordul Siriei, promițând că va aduce aceste probleme în atenția președintelui american Joe Biden atunci când se vor întâlni la Madrid, în marja summitului NATO, informează Hurriyet Dailynews.

O delegație turcă numeroasă sub conducerea lui Erdoğan a mers în Spania pentru a participa la summitul liderilor NATO care va avea loc pe 29 și 30 iunie. În cadrul unei conferințe de presă înainte de plecare, Erdoğan a declarat că a avut un schimb de replici telefonice cu Biden pe tema agendei summitului NATO.

Potrivit unei declarații a președinției turce, cei doi lideri au discutat chestiuni bilaterale și unele chestiuni regionale. Casa Albă, în comunicatul său, a informat că Biden așteaptă cu nerăbdare „să îl vadă pe președintele Erdoğan la summitul NATO de la Madrid, unde liderii vor discuta despre consecințele invaziei Rusiei în Ucraina pentru securitatea transatlantică și despre alte amenințări la adresa Alianței, cum ar fi terorismul, și vor lua decizii istorice pentru a consolida apărarea și securitatea colectivă a Alianței”.

Vezi și: Lovitură pentru Rusia: Turcia acceptă Suedia și Finlanda în NATO

Mai multe informații despre summit și despre conversația sa cu Biden cu privire la legăturile turco-americane au venit de la Erdoğan în timpul conferinței de presă. Amintind că una dintre cele mai importante chestiuni discutate între Ankara și Washington este solicitarea primei de a achiziționa 40 de avioane de război F-16 noi și 80 de kituri de modernizare pentru flotele sale, Erdoğan a declarat: „Cele mai multe discuții ale noastre cu SUA sunt despre F-16. Dar procesul este întârziat”.

Vezi și: Nebunie totală în Orientul apropiat: trupele dictatorului Bashar al-Assad luptă alături de americani și aliații lor kurzi împotriva trupelor turce

Erdoğan a declarat că o întâlnire cu Biden ar putea avea loc la Madrid, unde va ridica toate aceste probleme, inclusiv sprijinul militar american acordat YPG în nordul Siriei. „Ce a făcut NATO după ce toate aceste arme au fost livrate acestor teroriști? Camioane încărcate cu arme au venit din SUA. Voi ridica încă o dată această problemă în cadrul întâlnirii noastre [cu Biden]: Suntem două țări care stăm umăr la umăr în NATO, de ce aceste arme sunt date teroriștilor?” a subliniat Erdoğan.

Vezi și: Erdogan intră puternic cu armata în Siria: soldații ‘sultanului’ vizează 30 de km adâncime de granița Turciei

Între timp, „ne așteptăm ca mâine, la un moment dat, președintele Erdoğan și președintele Biden să aibă ocazia să discute”, a declarat consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan la bordul Air Force One.

Vezi și: Siria: Americanii se tem de un posibil conflict militar direct cu armata Turciei

Erdoğan a repetat, de asemenea, că SUA au stabilit nouă baze militare în Grecia. „Când vă întrebăm despre ele, spuneți: ‘Sunt împotriva Rusiei’. Ce acțiuni ați arătat împotriva Rusiei de acolo? Ei bine, ce spuneți despre aceste arme [livrate către YPG]? Împotriva cui sunt ele folosite?”, a întrebat el.

Vezi și: Erdogan dă cu flit americanilor: Turcia nu va aştepta ‘permisiunea’ SUA pentru o nouă ofensivă în Siria

Statele Unite au încheiat un parteneriat cu YPG în lupta împotriva Statului Islamic din 2015. Turcia consideră că YPG este o ramură a PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan, organizație considerată teroristă de Turcia și mai multe țări Occidentale) în Siria și, prin urmare, o organizație teroristă.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend